Σελίδες

24 Απριλίου 2023

Ποιος ο ρόλος του ANADOLU (L 400) και πως αξιολογείται ως “απειλή”;

Αναδημοσίευση από τον Δούρειο Ίππο 
Αρθρο του Σάββα Δ. Βλάσση
 
Τουρκικά μέσα αναφέρουν αυτές τις ημέρες ότι το ελικοπτεροφόρο ANADOLU (L 400) έχει παραδοθεί στο τουρκικό ναυτικό, κατόπιν ολοκληρώσεως ενός μεγάλου μέρους των Δοκιμών Εν Πλω (SAT) και εξελίσσεται η εκπαίδευση για την έναρξη επιχειρησιακών πλόων. Επί της ουσίας επιβεβαιώνονται οι δηλώσεις επισήμων, ότι το πλοίο επρόκειτο να παραδοθεί στα τέλη του 2022. 
 
Η ένταξη σε υπηρεσία, θα συνοδευτεί πέραν των άλλων από δοκιμές για την πιστοποίηση ικανότητος επιχειρήσεων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Bayraktar TB3 και μελλοντικώς του αεριωθουμένου Kizilelma, όπως και ελαφρών αεριωθουμένων αεροπλάνων κρούσεως Hürjet. 
 
Τουρκικά δημοσιεύματα προσδιόριζαν το κόστος του ANADOLU σε 1,2 δισ. $, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής συμβάσεως με την ισπανική Navantia. Είναι πρόγραμμα κύρους για το τουρκικό ναυτικού, του οποίου θα αποτελέσει την ναυαρχίδα. Οι εργασίες ναυπηγήσεως ξεκίνησαν το 2015, επομένως απαιτήθηκε επταετία για την υλοποίηση. 
 
Στην Ελλάδα, υπάρχει η τάση συσχετισμού του ANADOLU με το γενικό ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος μεταξύ των δύο χωρών, όπως και η εμφανής προσπάθεια από διάφορα μέσα, να υποβαθμιστεί η επιχειρησιακή αξία του ως “απειλή”, περιορίζοντάς το αυθαιρέτως στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, σε ενδεχομένη πολεμική αναμέτρηση μεταξύ των δύο χωρών. Τονίζεται ότι λόγω των μεγάλων διαστάσεών του, το πλοίο αποτελεί ελκυστικό στόχο, με προδικασμένη μοίρα ενώ επισημαίνεται το σοβαρό μειονέκτημα της μη φιλοξενίας μαχητικών F-35B, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Όλα αυτά έχουν βάση ωστόσο, η προμήθεια του ANADOLU δεν έγινε με βάση κυρίως το Αιγαίο ως περιβάλλον επιχειρήσεων. 
 
H απόφαση προμήθειας στο πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 2010, συμβάδιζε με την γενικότερη κυβερνητική πολιτική για ενίσχυση του οικονομικού και γεωπολιτικού αποτυπώματος της Τουρκίας σε περιοχές όπως ο Περσικός Κόλπος και η Ανατολική Αφρική. Καθώς η προωθημένη στρατιωτική παρουσία αποτελεί στοιχείο της πολιτικής αυτής, η δυνατότητα ενισχυμένης ικανότητος προβολής ισχύος ορίσθηκε ως μείζον στόχος για την στρατιωτική ηγεσία. Η πολιτική αυτή σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, ξεδιπλώθηκε με τις συμφωνίες δημιουργίας τουρκικής στρατιωτικής βάσεως στο Κατάρ το 2014 και στην Σομαλία το 2016. 
 
Το ANADOLU εξυπηρετεί την υλοποίηση της στρατηγικής επιδείξεως σημαίας προς υποστήριξη της εθνικής πολιτικής σε περίοδο ειρήνης και κρίσεως. Εν καιρώ ειρήνης προορίζεται για συμμετοχή σε αποστολές περιφερειακής ασφαλείας και παροχή ποικίλων υπηρεσιών ενώ μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας με ανάπτυξη δυνάμεων σε φίλες χώρες.
 
Ακόμη και στην σημερινή κατάσταση, δηλαδή ως κοινό ελικοπτεροφόρο και χωρίς μαχητικά αεροπλάνα, το ANADOLU μπορεί να εκτελέσει αποστολές προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στην ικανότητα μεταφοράς ελικοπτέρων διαφόρων τύπων και την φιλοξενία Συγκροτήματος Αποβατικού Τάγματος. Ιδιαιτέρως χρήσιμο θα μπορούσε να είναι το ANADOLU στην επέμβαση της Τουρκίας υπέρ της κυβερνήσεως Σαράζ στην Λιβύη, από τα τέλη του 2019.
 
Στην περίπτωση της Ελλάδας, πολεμικά σχέδια θα μπορούσαν να περιλάβουν το ANADOLU σε ρόλο αιφνιδιαστικών πληγμάτων από μη αναμενόμενη κατεύθυνση, όπως επί παραδείγματι ευρισκόμενο στην Κεντρική Μεσόγειο. Επιχειρώντας δε στην περιοχή μεταξύ Μεγίστης – Κύπρου, μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις ως ναυαρχίδα Δυνάμεως Επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας ενισχυμένη παραμονή αεροπορικών μέσων προς εκπλήρωση διαφόρων αποστολών. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα υπάρχει ασφαλώς αεροπορική κάλυψη ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι το 27.000 τόννων και μήκους 231 μέτρων ελικοπτεροφόρο, διαθέτει ικανά συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας (RAM, δύο Phalanx κ.λπ.). 
 
Η έλλειψη οργανικών μαχητικών αεροπλάνων υψηλών επιδόσεων, συνιστά σοβαρή επιχειρησιακή έλλειψη, η οποία επιδιώκεται να μετριασθεί με τα σχέδια μελλοντικής πιστοποιήσεως σε UAV ή το Hürjet. Το Bayraktar TB3 με αναδιπλούμενες πτέρυγες, αναμένεται να παρουσιαστεί στο τρέχον έτος και να εκκινήσει το πρόγραμμα σχετικών δοκιμών. Τα ανάλογα σχέδια για Kizilelma και Hürjet ενέχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό προκλήσεως για σειρά λόγων, καθιστώντας σχετικό το κατά πόσο αναμένεται να υλοποιηθούν έστω σε μεσοπρόθεσμη βάση, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν δηλώσεις περί χρονοδιαγραμμάτων. 
 
Συνοψίζοντας, το ANADOLU έχει περισσότερο ρόλο “εργαλείου εξωτερικής πολιτικής” για την Τουρκία, οπότε δεν πρέπει να αξιολογείται απλώς ως μονάδα κρούσεως του τουρκικού ναυτικού αλλά ως σοβαρός “πόρος” των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων γενικότερα. Ως απειλή στο πλαίσιο πολεμικής αναμετρήσεως με ισότιμο αντίπαλο όπως η Ελλάδα, το ANADOLU ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί από πλευράς ικανοτήτων και παραμένει ελικοπτεροφόρο. 
 

4 σχόλια:

  1. ΤΟ ANADOLU EINAI MIA MAOYNA ΠΡΟΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗ. ΣΕ ΕΝΑ ΤΥΧΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΥΠΟΒΡΎΧΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
    ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ...; ΜΗΠΩΣ ΕΙΔΑΤΕ ΤΑ ΞΕΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ; ΑΥΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΣΩΣΤΙΚΗ ΛΕΜΒΟΣ ... ΟΥΤΕ ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑΚΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙ ....
    Μικρή σημασία πρέπει να δίδουμε στις κομπορρημοσύνες του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου σχετικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του πλοίου αυτού, θα ήταν όμως ολέθριο λάθος να το βλέπουμε απαξιωτικά, αλλά ..
    Πράγματι στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, το πλοίο αυτό δεν έχει μεγάλες ελπίδες επιβιώσεως. Όμως οι Τούρκοι για άλλον ρόλο το προορίζουν.
    Είναι σημαντικό να δούμε τι λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι. Διαβάζουμε στο πρακτορείο που και αυτό φέρει το όνομα Anadolu:
    «Το πλοίο Anadolu είναι ένα εργαλείο στρατιωτικής "διπλωματίας" εκτοπίσματος 30.000 τόνων. Εντυπωσιακά πολεμικά πλοία περιλαμβάνονται στα πλέον σημαντικά διπλωματικά ατού για την χώρα που εκπροσωπούν».
    ΜΕΜΕΤΗΔΕΣ ΑΥΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΡΟΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΩΣ ΛΑΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟ ... ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΙΑ...
    ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ...
    Μια μέρα του 1913, ο ελληνικός στόλος, προεξάρχοντος του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ», αναχαιτίζει τον τουρκικό έξω από το λιμάνι του Μούδρου, στη Λήμνο. (Τα τουρκικά πολεμικά κρύφτηκαν στα Δαρδανέλια και βγήκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για έρευνες και ασκήσεις μόνο...)
    Ο Ελληνικός στόλος υπό την ηγεσία του Μέγα Κουντουριώτη, ήταν κυρίαρχος στο Αιγαίο. Στα περισσότερα νησιά – Χίο, Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Ίμβρο, Ικαρία κ.λπ. – κυμάτιζε η ελληνική σημαία. Ο "υπέρτερος" τουρκικός στόλος πάθαινε συμφορές όσες φορές τολμούσε να βγει από τα Δαρδανέλια.
    Οι άνδρες του τουρκικού στόλου τότε κλονίστηκαν όταν είδαν τη ναυαρχίδα τους να έχει πληγεί, την εμβληματική σημαία του βαποριού να έχει γκρεμιστεί μαζί με τον ιστό της και το πολεμικό πλοίο – καύχημα των Τούρκων σαράβαλο να προσπαθεί να ξεφύγει από τα ελληνικά πυρά.
    Τότε δόθηκε η διαταγή από τον αρχηγό του στόλου Ταχίρ Μπέη: «Πίσω στα Στενά!»…
    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙΤΕ, ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΕ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙΤΕ.....
    "Τα Πλοία δεν τα ναυπηγούν για διπλωματία, αλλά για τις μάχες“
    ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ.... “Mε την δύναμην του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθηση της νίκης, εναντίον του εχθρού του γένους“. Και κατατροπώνει τους Τούρκους, οι οποίοι και τότε νόμιζαν ότι με τις υπέρτερες τους δυνάμεις θα νικούσαν το ένδοξο πολεμικό μας ναυτικό... Απλά τους διαφεύγει ότι ....η ελληνική ψυχή κοίταξε και τότε στα μάτια τον εχθρό και αντιστάθηκε, πάλεψε και τελικά νίκησε. Και τα λόγια του Κωστή Παλαμά: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».
    ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ!
    ΒΈΒΑΙΟΝ ΗΤΑΝ ΟΤΙ Η ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΩΝ ΕΙΧΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΠΑΜΠΕΣΗΔΕΣ...
    Τούρκο φίλευε και κ@λο φύλαγε...
    Η Τουρκιά και η ουχιά δεν έχουν μπιστιά...
    Α.Α.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μονο ενα απλο σχολιο μεσω μιας σοφης παροιμιας.
    Η γλωσσα σας κοκκαλα δεν εχει και κοκκαλα τσακιζει.
    Ν.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ..............ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΙΧΟ.
    ΜΟΝΟ ΠΟΥ Η ΣΚΙΑ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγαλης σημμασιας και το σχολιο του Δαναου. Ευγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.