Το κόμμα Βαζράζντανε (Възраждане) κατέθεσε στο κοινοβούλιο 590 χιλιάδες υπογραφές για δημοψήφισμα για τη διατήρηση του βουλγαρικού νομίσματος λεβ.
Ο αρχηγός του κόμματος Κωνσταντίν Κωνσταντίνοφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διεξαχθεί το φθινόπωρο μαζί με τις τοπικές εκλογές, αλλά αυτό εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες, όπως η διάρκεια ζωής της μελλοντικής 49ης Βουλής.
«Η είσοδος στην Ευρωζώνη είναι μια παγίδα από την οποία δεν υπάρχει διέξοδος», είπε ο Κωσταντίνοφ, συμπληρώνοντας τη δήλωσή του με τα γνωστά επιχειρήματα ότι αυτό θα οδηγήσει σε καταστροφή των αποταμιεύσεων των Βουλγάρων και υποτίμηση των εισοδημάτων.
Η πρωτοβουλία «Βαζράζντανε» για συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα κατά του ευρώ ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου.
Το ερώτημα που υπέγραψαν οι πολίτες τέθηκε ως εξής:
Συμφωνείτε το βουλγαρικό λεβ να είναι το μόνο επίσημο νόμισμα στη Βουλγαρία μέχρι το 2043;
Ο λόγος που διατυπώθηκε με αυτόν τον τρόπο το ερώτημα είναι γιατί οι άμεσες ερωτήσεις όπως για παράδειγμα «Υποστηρίζετε την εισαγωγή του ευρώ στη Βουλγαρία;» αποκλείονται, καθώς ο Νόμος για την Άμεση Συμμετοχή των Πολιτών στην Κρατική Εξουσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαγορεύει τη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα που ρυθμίζονται σε ήδη αποδεκτές και επικυρωμένες διεθνείς συνθήκες και με την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς η ίδια αποφασίζει πότε θα συμβεί αυτό.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της Βουλγαρία, Ρούμεν Ράντεφ, μάλλον θα απορρίψει το αίτημα του «Βαζράζντανε» να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για το θέμα.
Η υποβολή των υπογραφών στην Εθνοσυνέλευση είναι μόνο το πρώτο βήμα της διαδικασίας.
Από εδώ και πέρα, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης αποστέλλει αμέσως την υπογραφή στη Γενική Διεύθυνση «Πολιτείας και Διοικητικών Υπηρεσιών» (ΓΓΑΟ), η οποία διενεργεί επίσημο έλεγχο το αργότερο εντός 45 ημερών από την παραλαβή της.
Φωτό από την κατάθεση των 590 χιλιάδων υπογραφών κατά του Ευρώ (Novinite)
Η εκπλήρωση αυτής της προϋπόθεσης μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι νωρίτερα από τις 19 Απριλίου, όταν πιστεύεται ότι ο αρχηγός του κράτους Ρούμεν Ράντεφ θα συγκαλέσει την Εθνοσυνέλευση. Στη συνέχεια οι βουλευτές θα πρέπει να εκλέξουν και πρόεδρο της βουλής, ο οποίος θα συνεχίσει με την εφαρμογή της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τη βουλγαρική ‘Ντνέβνικ’ η πιο σημαντική προϋπόθεση για να ληφθεί μια απόφαση σε δημοψήφισμα είναι η δραστηριότητα των πολιτών.
Σύμφωνα με το νόμο, το αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης του λαού είναι υποχρεωτικό και νόμιμο μόνο εάν ψήφισαν τουλάχιστον τόσοι ψηφοφόροι όσοι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Την Κυριακή ο αριθμός τους έφτασε τα 2.683.606 ή 40,6%. Αυτό σημαίνει ότι μια σημαντική απόφαση όπως η αναβολή της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη μπορεί να ληφθεί από λιγότερους από τους μισούς πολίτες με δικαίωμα ψήφου.
Την ίδια στιγμή, μια πανεθνική αντιπροσωπευτική έρευνα του πρακτορείου «Alfa Research» που ανέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών έδειξε ότι αν και μόνο το 10 τοις εκατό των ανθρώπων αισθάνονται ενημερωμένοι για το θέμα, κάθε δεύτερος Βούλγαρος είναι κατά της εισαγωγής του ευρώ.
—
ΣΧΟΛΙΟ
Για να δούμε 590.000 υπογραφές μπορούν να προκαλέσουν δημοψήφισμα στην Βουλγαρία για το ευρώ;
Με λίγα λόγια θα δούμε πως λειτουργεί η δημοκρατία στην γειτονική χώρα...
Στην Ελλάδα 3 εκατομμύρια Ελληνες την εποχή του αρχιπροδότη Σημίτη ζήτησαν δημοψήφισμα για το θρήσκευμα στις ταυτότητες αλλά ο Σημίτης τους αγνόησε...
Το 2015 το 62% των Ελλήνων με δημοψήφισμα ζήτησε να ακυρωθούν τα μνημόνια και το ΟΧΙ τους οι προδότες ΟΛΩΝ των κομμάτων και ακόμα και της "προοδευτικής" και υποθετικά "αντιμνημονιακής" κυβέρνησης το έκαναν ΝΑΙ!!!!
Ετσι λειτουργεί η "δημοκρατία" στην Ελλάδα...
Και φυσικά να μην πούμε κάτι για την εποχή Μητσοτάκη και την υγειονομική νεοταξική δικτατορία που επέβαλλε... καταλύοντας τελείως το Σύνταγμα και καταπατώντας τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, με υποχρεωτικά εμβόλια, υποχρεωτικά λοκντάουν, απαγορεύσεις πρόστιμα, κυρώσεις και διώξεις....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.