Σελίδες

25 Απριλίου 2023

Αυτά κατάφεραν στην Ήπειρο οι προδότες: Δεκάδες χωριά με λιγότερους από 30 κατοίκους – Τρία έχουν αριθμό… μηδέν!

Ξεχασμένη πατρίδα θυμίζει πια η Ήπειρος, με τον πληθυσμό να μειώνεται όλο και περισσότερο και με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Όσοι δεν έχουν φύγει για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στα αστικά κέντρα, είναι λίγοι ηλικιωμένοι μόνιμοι κάτοικοι που σταδιακά «σβήνουν» και τα χωριά μένουν έρημα από ζωή.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, το epiruspost.gr δημοσιεύει μία λίστα με τα χωριά που πλέον μετρούν λιγότερους από 30 μόνιμους κατοίκους, ενώ στην κορυφή της κατατάσσονται τρία χωριά που έχουν επισήμως αριθμό κατοίκων… μηδέν!
 
Αναλυτικότερα, τρία χωριά της Ηπείρου εμφανίζονται με μηδενικό αριθμό κατοίκων, αρκετά με μονοψήφιο και ακόμη περισσότερα με λιγότερους από 30 κατοίκους.
 
Έτσι, η συρρίκνωση του πληθυσμού αποτυπώνεται και εγγράφως στη λίστα που ακολουθεί, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από την τελευταία απογραφή που διεξήχθη το 2021 και που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το σύνολο των κοινοτήτων της χώρας.
 
Αυτά είναι τα 55 χωριά της Ηπείρου που έχουν κάτω από 30 κατοίκους
 
-Στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών η κοινότητα Σπόθων εμφανίζεται με μηδενικούς κατοίκους.
-Στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, στη Δημοτική Ενότητα Τζουμέρκων ο Κέδρος έχει μόλις 24 κατοίκους.
-Στο Δήμο Δωδώνης, η Δραγοψά έχει 23 κατοίκους και το Ασπροχώρι 26.
-Στο Δήμο Ζαγορίου, η Αγία Παρασκευή στο Ανατολικό Ζαγόρι εμφανίζεται με μηδενικό αριθμό κατοίκων, ενώ το Δίλοφο έχει 13, η Καλουτά 16, η Μανασσή 26, ο Καστανώνας 15, το Βραδέτο 22 και το Καπέσοβο 30.
-Στο Δήμο Ζίτσας και στη Δημοτική Ενότητα Εκάλης οι Βατατάδες έχουν μόλις εννέα κατοίκους, στη Δημοτική Ενότητα Ευρυμενών η κοινότητα Κοκκινόχωμα έχει 11 κατοίκους, το Ράικο μόλις οκτώ, στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών η Γρανιτσοπούλα έχει 29 κατοίκους και το Φωτεινό 16.
-Στο Δήμο Κόνιτσας και στη Δημοτική Ενότητα Κόνιτσας, η Αγία Βαρβάρα έχει 11 μόνιμους κατοίκους, ο Αμάραντος 21, το Γανναδιό 20, η Εξοχή 24, η Μελισσόπετρα 23, η Μόλιστα 15, το Μοναστήρι πέντε, ο Νικάνορας 25 και ο Πύργος 27.
-Στη Δημοτική Ενότητα Μαστοροχωρίων το Ασημοχώρι έχει 16 κατοίκους, η Πλαγιά 30 και οι Χιονάδες 20.
-Στο Δήμο Πωγωνίου και στη Δημοτική Ενότητα Καλπακίου, το Μαυροβούνι έχει μόλις 19 μόνιμους κατοίκους, στη Δημοτική Ενότητα Άνω Πωγωνίου ο Κακόλακκος έχει δέκα κατοίκους, στη Δημοτική Ενότητα Δελβινακίου το Αργυροχώρι έχει δέκα κατοίκους, οι Ποντικάτες 27 και το Φαράγγι 12.
-Στο Δήμο Άρτας και στη Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου, το χωριό της Φανερωμένης είναι αυτό με τους λιγότερους κατοίκους καθώς είναι μόλις 21.
-Στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη αν και ορεινός δεν υπάρχουν χωριά με διψήφιο αριθμό κατοίκων ενώ στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων κανένα χωριό δεν έχει λιγότερους από πενήντα κατοίκους.
-Σε τριψήφιους αριθμούς διατηρείται ο πληθυσμός και στα περισσότερα χωριά του Δήμου Νικολάου Σκουφά.
-Στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στη Δημοτική Ενότητα Ηγουμενίτσας, η Κρυόβρυση εμφανίζεται με έναν μόλις μόνιμο κάτοικο, ενώ στη Δημοτική Ενότητα Παραποτάμου ο Γεροπλάτανος έχει 29 κατοίκους και η Δρίμιτσα 14.
-Στο Δήμο Σουλίου και στη Δημοτική Ενότητα Παραμυθιάς, η Αγία Κυριακή έχει 17 κατοίκους, η Ελαταριά μόλις τέσσερις και η Σαλονίκη 20.
-Με μηδενικούς μόνιμους κατοίκους εμφανίζεται το χωριό Αναβρυτό στη Δημοτική Ενότητα Φιλιατών του Δήμου Φιλιατών. Στην ίδια δημοτική ενότητα, η κοινότητα Βαβουρίου έχει 15 κατοίκους, το Γαρδίκι 28, το Κερασοχώρι 29, το Κεφαλοχώρι 26, το Κουρεμάδι έχει οκτώ κατοίκους, το Κρυονέρι 11, η Λίστα 22 κατοίκους, η Μηλέα 10, ο Παλαμπάς 16, ο Πλάτανος επτά, η Φανερωμένη με 19 και η Χαραυγή 26.
-Στο Δήμο Πρέβεζας, στη Δημοτική Ενότητα Λούρου, το Τρίκαστρο είναι το χωριό με μόλις 11 μόνιμους κατοίκους.
-Στο Δήμο Πάργας, στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου, η Άνω Σκαφιδωτή έχει έξι μόνιμους κατοίκους και η Κορυφούλα 30.
-Στο Δήμο Ζηρού δεν καταγράφονται χωριά με τόσο χαμηλό πληθυσμό.
 

2 σχόλια:

  1. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΙΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΗΝΙΚΗ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ... ΜΠΕΛΑΔΕΣ...

    «Έχω μιά αδερφή, κουκλίτσα αληθινή

    την λένε Βορείο Ήπειρο την αγαπώ πολύ

    την λένε Βορείο Ήπειρο την αγαπώ πολύ!!

    Της κόψαν την φωνή, κουκλίτσα αληθινή

    Την πιάσανε αιχμάλωτη οι ΆΠΙΣΤΟΙ Αλβανοί

    Και τώρα που μπορώ, το όπλο να κρατώ

    Και ανήκω εις τον ένδοξο Ελληνικό στρατό

    Θα ανέβω ενά πρωί, με δόξα και τιμή

    Για να αγκαλιάσω στοργικά την δόλια μου αδερφή»

    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ... ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΤΕ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙΤΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙΤΕ. ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ....
    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, Χριστός Ανέστη,μπράβο για το τραγούδι αυτό,είχα να το ακούσω χρόνια,το τραγουδούσαμε στο Δημοτικό κατά την δεκαετία των 70-80,όπως και τα Χριστιανόπουλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.