Σελίδες

2 Μαρτίου 2023

Σερβία - Κόσοβο: Στο «φως» το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας τους (ενδείξεις εθνικής προδοσίας από τον Βούτσιτς αν υπογράψει)

ΣΧΟΛΙΟ
 
Δυστυχώς από εκεί που η πάγια θέση της Σερβίας ήταν η ΜΗ αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους, με την μεσολάβηση της ΕΕ προέκυψε μια συμφωνία που εμμέσως αναγκάζει την Σερβία να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος το Κόσοβο και την υποχρεώνει να του συμπεριφέρεται ισότιμα!!!!
 
Δυστυχώς πρόκειται για μαι συμφωνία που θυμίζει την δική μας με τους Σκοπιανούς...
Με κόκκινα γράμματα εντοπίζω τα σημεία που η Σερβία προδίδει τα εθνικά της συμφέροντα και συμπεριφέρεται ως ηττημένη...  
 
κατά την προσωπική μου άποψη έχουν δίκιο οι Σέρβοι που κατηγορούν τον Βούτσιτς για εθνική προδοσία...

Ακολουθεί το άρθρο:
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στην δημοσιότητα τη Συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο, την οποία αποδέχθηκαν και οι δύο πλευρές. 
 
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι στην συνάντηση που είχαν, χθες, Δευτέρα, με το Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ και τον ειδικό απεσταλμένο για το θέμα του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ έδωσαν την συγκατάθεση τους για την υλοποίηση της Συμφωνίας.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου, όπως δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ. 
 
«Τα συμβαλλόμενα μέρη, 
έχοντας επίγνωση της ευθύνης τους για τη διατήρηση της ειρήνης, αποφασισμένα να συμβάλουν για την γόνιμη περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια στην Ευρώπη και να ξεπεράσουν την κληρονομιά του παρελθόντος, έχοντας επίγνωση ότι το απαραβίαστο των συνόρων και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας και η προστασία των εθνικών μειονοτήτων είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την ειρήνη, καθοδηγούμενα από την ιστορική πραγματικότητα και χωρίς αμφισβήτηση των διαφορετικών απόψεων των μερών για θεμελιώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων καθεστώτος και εκφράζοντας την επιθυμία να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για συνεργασία των δύο μερών προς όφελος του λαού, 
συμφώνησαν στα εξής: 
 
‘Άρθρο 1 
Τα συμβαλλόμενα μέρη (σ.σ. Σερβία-Κόσοβο) θα αναπτύξουν αμοιβαία κανονικές σχέσεις καλής γειτονίας στη βάση ίσων δικαιωμάτων. 
Και τα δύο μέρη θα αναγνωρίζουν αμοιβαία, έγγραφα και κρατικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένων διαβατηρίων, διπλωμάτων, πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων και τελωνειακών σφραγίδων. 
 
‘Άρθρο 2 
Και οι δύο πλευρές θα καθοδηγούνται από τον σκοπό και τις αρχές που καθορίζονται στον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εκείνες για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών, το σεβασμό της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μη διακρίσεων. 
 
‘Άρθρο 3
Σύμφωνα με τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα μέρη θα επιλύουν όλες τις διαφορές μεταξύ τους μόνο με ειρηνικά μέσα και θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας. 
 
‘Άρθρο 4
Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν με την προϋπόθεση ότι, κανένα από αυτά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το άλλο μέρος στη διεθνή σφαίρα ή να ενεργήσει για λογαριασμό του.
Η Σερβία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη του Κοσόβου σε κανέναν διεθνή οργανισμό. 
 
‘Άρθρο 5 
Κανένα από τα δύο μέρη δεν θα εμποδίσει, ούτε θα ενθαρρύνει άλλους να μπλοκάρουν, την πρόοδο του άλλου μέρους στην πορεία του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τα δύο μέρη θα σεβαστούν τις αξίες που αναφέρονται στα άρθρα 2 και 21 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
‘Άρθρο 6
Αν και η παρούσα συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων, αμφότερες οι πλευρές θα συνεχίσουν τη διαδικασία διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ με νέα δυναμική, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τη συνολική ομαλοποίηση των σχέσεών τους. 
 
Τα μέρη συμφωνούν ότι στο μέλλον θα εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, της κυκλοφορίας και της συνδεσιμότητας, των σχέσεων στο δικαστικό σώμα και της επιβολής του νόμου. Στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της υγείας, του πολιτισμού, της θρησκείας, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, των αγνοουμένων και εκτοπισμένων. Όπως επίσης και σε άλλους τομείς, μέσω της επίτευξης συγκεκριμένων συμφωνιών. 
 
Λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν με πρόσθετες συμφωνίες στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ.
 
‘Άρθρο 7 
Και οι δύο πλευρές συνηγορούν υπέρ της επίτευξης συγκεκριμένων ρυθμίσεων, σύμφωνα με τους σχετικούς μηχανισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης και χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές εμπειρίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα κατάλληλο επίπεδο αυτοδιοίκησης για τη σερβική κοινότητα στο Κόσοβο και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας λήψης οικονομικής βοήθειας από τη Σερβία και της δημιουργίας απευθείας διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της σερβικής κοινότητας και της κυβέρνησης του Κοσόβου. 
 
Τα μέρη θα επικυρώσουν το επίσημο καθεστώς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο και θα εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο προστασίας της σερβικής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά πρότυπα. 
 
‘Άρθρο 8
Τα μέρη θα ανταλλάξουν μόνιμες διπλωματικές αποστολές. Η έδρα τους θα βρίσκεται όπου και η έδρα της τοπικής κυβέρνησης.
Πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των αποστολών θα εξεταστούν ξεχωριστά.
 
‘Άρθρο 9
Και οι δύο πλευρές λαμβάνουν υπόψη τη δέσμευση της ΕΕ και άλλων χορηγών να δημιουργήσουν ένα ειδικό πακέτο οικονομικής βοήθειας για κοινά έργα των δύο μερών για την οικονομική ανάπτυξη, τη συνδεσιμότητα, την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και άλλους βασικούς τομείς.
 
‘Άρθρο 10
Τα συμβαλλόμενα μέρη θα δημιουργήσουν μια κοινή επιτροπή, υπό την προεδρία της ΕΕ, η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.
Και τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την υποχρέωση τους να εφαρμόσουν όλες τις προηγούμενες συμφωνίες.
 
‘Άρθρο 11
Και τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συμμορφωθούν με τον οδικό χάρτη εφαρμογής που επισυνάπτεται στην παρούσα συμφωνία.»

 
Νεότερη ενημέρωση
 
Σερβία: Ο πρόεδρος Α.Βούτσιτς δεσμεύθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο
 
Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς δεσμεύτηκε ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο, πετώντας έτσι στο καλάθι των αχρήστων τη συμφωνία της Ε.Ε. 
 
Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου συναντήθηκαν την Δευτέρα (27.02.2023) στις Βρυξέλλες έπειτα από τις έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν επί σχεδίου που θέτει το πλαίσιο μίας εν δυνάμει εξομάλυνσης των σχέσεων και μίας «de facto αναγνώρισης» του Πρίστινας από το Βελιγράδι. 
 
Παρά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για το πράσινο φως που δόθηκε από τις δύο πλευρές σε μία συμφωνία αρχών, οι συνομιλίες δεν είχαν αποτέλεσμα, με την Πρίστινα και το Βελιγράδι να αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να διευθετηθούν. 
 
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς απευθύνθηκε χθες το βράδυ προς την σερβική κοινή γνώμη δηλώνοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βοηθήσει το Κόσοβο να εισέλθει στα Ηνωμένα Έθνη. 
 
«Όσο είμαι πρόεδρος, δεν θα υπογράψω, ούτε θα αποδεχθώ επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσόβου και την ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε από τη σερβική τηλεόραση. 
 
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ωστόσο ότι είναι έτοιμος να συζητήσει άλλα θέματα, αλλά μόνο αν το Κόσοβο δεχθεί να δημιουργήσει μία Ένωση Δήμων που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους, η οποία θα δώσει στους Σέρβους του Κοσόβου έναν βαθμό αυτονομίας. 
 
«Είμαι ανοικτός σε όλα τα υπόλοιπα, όχι μόνο γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά επίσης διότι είναι καλό για τις σχέσεις ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς». 
 
Όμως για τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την αναγνώριση υπό την μία ή την άλλη μορφή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
 
Η νέα συνάντηση των ηγετών της Σερβίας και του Κοσόβου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματισθεί για τις 18 Μαρτίου στα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.