Σελίδες

8 Μαρτίου 2023

Ελπίδες για το τελος του πολέμου στην Ουκρανια

Της Μαρίας Νεγρεποντή-Δελιβάνη
 
Παρότι o Biden, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, διαβεβαίωσε τον Zelensky ότι η βοήθεια και συμπαράσταση των ΗΠΑ θα εξακολουθήσει όσο καιρό χρειαστεί, που μεταφράζεται “ως την τελειωτική εξαφάνιση της Ρωσίας από προσώπου Γης”, όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή του. Και τούτο, επειδή ο αμερικανικός λαός, ναι μεν πιστεύει πάντοτε ότι η Ουκρανία οφείλει να βοηθηθεί, αλλά όμως έχει εμφανώς κουραστεί, δεν βλέπει το τέλος σε αυτό τον πόλεμο, απαιτεί να του πουν πόσο ακόμη θα εξακολουθήσει αυτή η αφαίμαξη των εισοδημάτων του και προβληματίζεται ολοένα περισσότερο από το ρηθέν του Ντόναλντ Τραμπ «πρώτα η Αμερική».
 
Οι δημοσκοπήσεις, η μια μετά την άλλη, αποκαλύπτουν τη διαχρονική κόπωση των Αμερικανών, να βαρύνονται με υπέρογκα ποσά βοήθειας για την Ουκρανία, αλλά ο πόλεμος να μη δείχνει ότι περατώνεται. 
 
Τις τελευταίες αυτές ημέρες η δυσαρέσκεια για τη συνέχιση του πολέμου φάνηκε στην έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, που κέρδισαν την πλειοψηφία στη Βουλή, και που απαίτησαν να πληροφορηθούν που ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματα, αλλά και μέχρι πότε θα διαρκέσει αυτή η αφαίμαξη. 
 
Η αντίδραση αυτή των Ρεπουμπλικάνων ευθυγραμμίζεται και με σειρά τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν σημαντική μείωση της προθυμίας των φορολογούμενων να συνεχίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, πρόσφατη δημοσκόπηση της Associated Press δείχνει ότι το ποσοστό που επιθυμεί τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία έχει πέσει στο 48 από 60% που ήταν τον περασμένο Μάιο. Ακόμη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, ενώ ένα χρόνο πριν μόνον το 7% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι η Αμερική προσφέρει στην Ουκρανία περισσότερα από όσα θα έπρεπε, το ποσοστό αυτό είναι ήδη 26. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα των Fox News ενώ το 50% ήταν υπέρ της επ’αόριστον βοήθειας στην Ουκρανία, τώρα το 46% απαιτεί να προσδιοριστεί η διάρκεια της συνέχισης της. 
 
Ας ελπίσουμε ότι πλησιάζει η ώρα του διπλωματικού τέλους αυτού του πολέμου, που αφαίρεσε χιλιάδες ζωές, σώρευσε τεραστίων διαστάσεων καταστροφές, επιτάχυνε την περιθωριοποίηση της Ευρώπης, βάθυνε την παρακμή της Δύσης από πλήθος απόψεων, επέβαλε έναν ανέντιμο πόλεμο, στον οποίο αναγγέλλεται επισήμως ότι μάχονται η Ρωσία με την Ουκρανία, ενώ πραγματικά είναι από την μία πλευρά η Ρωσία και από την άλλη ολόκληρη η Δύση και το χειρότερο, η συνέχιση αυτού του πολέμου κινδυνεύει να περατωθεί με την καταστροφή του πλανήτη από πυρηνικά. 
 
PhD.PROF..Maria Negreponti-Delivanis 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.