Μελετώντας μία σύγκρουση αστέρων νετρονίων που είδαμε το 2017, οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι καθώς η έκρηξη παρήγαγε μία σχεδόν τέλεια σφαίρα. Ως τώρα δεν μπορούν να εξηγήσουν το λόγο, καθώς η “τέλεια έκρηξη” έρχεται σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα μοντέλα αυτών των εκρήξεων.
Κανείς δεν περίμενε να μοιάζει έτσι η έκρηξη. Δε βγάζει κανένα νόημα που είναι τόσο σφαιρική, όπως μία μπάλα. Αλλά οι υπολογισμοί μας δείχνουν πως έτσι είναι. Αυτό σημαίνει μάλλον πως από τις θεωρίες και τις προσομοιώσεις αυτών των εκρήξεων τις οποίες ερευνούμε εδώ και 25 χρόνια, λείπουν σημαντικά στοιχεία φυσικής.
Η παρατήρηση συγκρούσεων αστέρων νετρονίων είναι σπάνια και αυτή του 2017 ήταν η πρώτη που καταγράφηκε με τέτοια λεπτομέρεια. Οι εκρήξεις παράγουν μάλιστα βαριά στοιχεία όπως στρόντιο, χρυσό, πλατίνα και ουράνιο. Δεν τα γνωρίζουμε όμως ακόμα όλα. Υπάρχει ένας θησαυρός πληροφοριών από τη συγκεκριμένη έκρηξη και οι επιστήμονες θα μελετούν τα δεδομένα για αρκετό καιρό ακόμα.
Το σχήμα της έκρηξης ξάφνιασε τους επιστήμονες επειδή η γεωμετρία της ορίζεται από τις ιδιότητες της εξαιρετικά πυκνής ύλης που αποτελεί τους αστέρες νετρονίων.
Έχεις δύο υπερ-πυκνά άστρα τα οποία έχουν τροχιά το ένα γύρω από το άλλο 100 φορές το δευτερόλεπτο πριν συγκρουστούν. Όλα τα προηγούμενα μοντέλα λένε πως το νέφος της έκρηξης που δημιουργήθηκε έπρεπε να είναι επίπεδο και ασύμμετρο. Ο πιο πιθανός τρόπος η έκρηξη να ήταν σφαιρική, είναι αν ένα τεράστιο ποσό ενέργειας εκτοξεύθηκε από το κέντρο της έκρηξης και επεκτάθηκε σε ένα σχήμα το οποίο σε άλλη περίπτωση θα ήταν ασύμμετρο. Άρα το σφαιρικό σχήμα μάς λέει πως μάλλον υπάρχει κάποια τεράστια ενέργεια στο κέντρο της έκρηξης, η οποία δεν ήταν αναμενόμενη.
Ίσως ένα είδος “μαγνητικής βόμβας” να δημιουργήθηκε τη στιγμή που απελευθερώνεται η ενέργεια από το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του τεράστιου αστέρα νετρονίου που σχηματίστηκε πριν το άστρο καταρρεύσει σε μία μαύρη τρύπα. Η απελευθέρωση της μαγνητικής ενέργειας θα μπορούσε να κάνει την ύλη που υπάρχει στην έκρηξη να διανεμηθεί πιο σφαιρικά. Σε αυτήν την περίπτωση, η γέννηση της μαύρης τρύπας μπορεί να είναι πολύ πιο ενεργητική. Μία εναλλακτική ιδέα είναι πως σε αυτά τα χιλιοστά του δευτερολέπτου ζωής του τεράστιου αστέρα νετρονίου, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός νετρίνων. Τα νετρίνα μπορούν να κάνουν τα νετρόνια να γίνουν πρωτόνια και ηλεκτρόνια και έτσι να δημιουργήσουν ελαφρύτερα στοιχεία. Η ιδέα αυτή έχει πολλές αδυναμίες αλλά πιστεύουμε πως τα νετρίνα παίζουν σημαντικότερο ρόλο από αυτό που πιστεύαμε.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.