Σελίδες

20 Μαρτίου 2023

Μπανανία

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
 
Με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη οι πολιτικοί εξαγγέλλουν ότι θα φτιάξουν κράτος. Τόσα χρόνια τι έφτιαχναν; Μπανανία, μάλλον...
 
Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών δεν είναι από τις ειδήσεις που θα ξεχαστούν. Η κυβέρνηση φαίνεται να ελπίζει σε εκτόνωση και μεταθέτει την ημερομηνία των εκλογών για αργότερα. 
 
Ωστόσο η οργή, αντί να εκτονώνεται, φουντώνει, ενώ μερικοί ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Με πρώτο και καλύτερο τον υπεύθυνο υπουργό, τον κ. Καραμανλή, ο οποίος μέσα στον θρήνο και ενώ οι νεκροί δεν είχαν ακόμη ταφεί, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές. Συνοδεία της φράσης «θα με κρίνει ο λαός». 
 
Πριν τον κρίνει ο λαός, καλό θα ήταν να έχει κάνει ο ίδιος την αυτοκριτική του. Οταν έχεις τόσους νεκρούς στη «βάρδια» σου, κανονικά ένα πρόβλημα με τη συνείδησή σου πρέπει να το έχεις. Δεν μπορεί να θεωρείς ότι φταις για υπουργός αλλά ως βουλευτής είσαι μια χαρά. Οτι δηλαδή κάνεις για πολιτικός. Δεν κάνεις. Και δεν κάνεις όχι μόνο γιατί δεν ήσουν ικανός να βάλεις μία έστω στοιχειώδη τάξη σε τομέα της ευθύνης σου, ώστε να μη σκοτώνεται τόσος κόσμος άδικα. Δεν είσαι ικανός γιατί, ενώ οι νεκροί ακόμη μας στοιχειώνουν, η μέριμνά σου είναι να μας ενημερώσεις ότι θα ξαναείσαι υποψήφιος. Τι αξιακός κώδικας, τι πολιτικό ήθος που επηρεάζει τις αποφάσεις σου είναι αυτό; Αυτό ήταν ο καημός του κ. Καραμανλή όλον αυτόν τον καιρό; Αυτό θεωρεί ότι απασχολεί την ελληνική κοινωνία αυτές τις ημέρες; Το εάν θα είναι υποψήφιος ή όχι; 
 
Το κόμμα του τι ακριβώς κάνει που το αφήνει όλο αυτό να πλανάται; Συμφωνεί με τις δηλώσεις; Με την πολιτική στάση του κ. υπουργού; Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης ήταν η παραίτηση από την υπουργική καρέκλα και τελείωσε; Η συμμετοχή του στις εκλογές σαν να μη συνέβη τίποτα είναι πρόκληση. Αραγε εάν δεν έφερε το όνομα Καραμανλής, θα συζητούσε κανείς την υποψηφιότητά του έπειτα από μία τέτοια τραγωδία; 
 
Από την άλλη πλευρά, έχουμε και τους προηγούμενους να μας αναλύουν με κυνισμό πόσο καλά τα είχαν όλα καμωμένα, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο ΟΣΕ ήταν εδώ και έτη προβληματικός. Τόσο σε οικονομικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Μαθαίνουμε δε διάφορα σκάνδαλα, τα οποία οι δημοσιογράφοι αποφάσισαν τώρα να αναδείξουν. Τόσο καιρό δεν ήξεραν, δεν άκουσαν τίποτα κι αυτοί. Στο μεταξύ εξαγγέλλουν ότι θα φτιάξουν κράτος. Τόσα χρόνια τι έφτιαχναν; Μπανανία, μάλλον. 
 
*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.