Σελίδες

14 Μαρτίου 2023

Ο επαναστάτης και ποιητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης, που απαγχόνισαν οι Άγγλοι στην Αποικιοκρατία της Κύπρου.

Επιμέλεια από Ομάδα Εργασίας και Έρευνας του συγγραφέα κ. Α. Αντωνά. Αποσπασματικό αφιέρωμα.
 
Επέτειος απαγχονισμού στα 18 του χρόνια, μεσάνυχτα!
13-14 Μαρτίου 1957.
O 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης, που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων:  
«Ξέρω ότι θα με κρεμάσετε, ζητώ την ελευθερία και τίποτα άλλο»...
«...Όταν πεθάνω, θα πάω στον Θεό και θα τον παρακαλέσω να είμαι ο τελευταίος που απαγχονίζεται». 
 
Και πράγματι έτσι έγινε!! Ο Ευαγόρας ήταν ο τελευταίος που εκτελέστηκε από τους Άγγλους!
 
Σήκω, Ευαγόρα να μας πεις Ελληνική Ιστορία:
 
Τι άνθρωποι είναι αυτοί ρωτούσαν οι κατακτητές.
 
«Άγγλος αξιωματικός δεν άντεξε και ρώτησε έναν Κύπριο δημοσιογράφο για τους αντάρτες της Ε.Ο.Κ.Α.:
«What kind of people are they?» (Τι άνθρωποι είναι αυτοί ;).
Για να λάβει πληρωμένη απάντηση: «Greeks» (Έλληνες)!»
 
Ο Έλληνας επαναστάτης και ποιητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Μάρτυρας του αγώνα των ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.
 
1955-1959. Σκληρή Αγγλική Αποικιοκρατία στην Κύπρο. Μια εποχή που γέννησε ήρωες. 
 
Ο Βαγορής (Ευαγόρας) γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου, στις 26 Φεβρουαρίου 1938. Ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Μιλτιάδη. Στην οικογένεια του Ευαγόρα ανήκει – δεύτερος ξάδερφος – και ο Στέλιος Μαυρομμάτης. 
 
Πέρασε τις 6 τάξεις του Δημοτικού σχολείου με άριστα. Η ανταρτική δράση του είναι γεμάτη με παράτολμες ενέργειες. Μπήκε νωρίς στον αγώνα, από τα μαθητικά του χρόνια κιόλας. Την 1η Απριλίου 1953, ο Ευαγόρας πρωταγωνιστεί σε διάφορες διαδηλώσεις κατά των Άγγλων. Σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου. Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου θα γινόταν η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Στην Αγγλία και σε όλες τις αποικίες γίνονταν προετοιμασίες για το μεγάλο γεγονός. 
 
Στην Πάφο στο «Ιακώβιο Γυμναστήριο» αναρτάται η αγγλική σημαία, γεγονός που εξοργίζει τους μαθητές. Παραμονή της στέψης, οι μαθητές της Πάφου και οι φοιτητές του Λιασιδίου Κολεγίου οργάνωσαν διαδήλωση με αίτημα να υποσταλεί η αγγλική σημαία και να εκκενωθεί το γήπεδό τους από στρατιώτες και αστυνομικούς. Ο 15χρονος τότε Ευαγόρας αναρριχάται στον ιστό, κατεβάζει και σκίζει την αγγλική σημαία: το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για επέκταση των διαδηλώσεων. 
 
Οι μαθητές και το πλήθος συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία ενισχύεται από Τούρκους. Ο διοικητής στέλνει διαταγή να αποσυρθούν οι αστυνομικοί, γιατί δεν έπρεπε η στέψη της βασίλισσας να αμαυρωθεί με αίμα. Έτσι οι μαθητές παρέσυραν ό,τι είχε σχέση με τους εορτασμούς για την στέψη. Η Πάφος έγινε το μόνο μέρος όπου δεν γιορτάστηκε η στέψη. Ο Ευαγόρας συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω της μικρής του ηλικίας. 
 
Σε ηλικία 17 χρόνων, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ. Στις 17 Νοεμβρίου 1955 οι μαθητές του Γυμνασίου συγκεντρώθηκαν και προετοίμαζαν μια διαδήλωση από τις γνωστές που οργάνωνε η ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) ως αντιπερισπασμό. Οι στρατιώτες είχαν διαταγή να πυροβολήσουν αδιάκριτα τους διαδηλωτές. Ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε παράνομα σε οχλαγωγίες. Ο Ευαγόρας δεν παραδέχτηκε την κατηγορία και η δίκη αναβλήθηκε για τις 6 Δεκεμβρίου. Ήταν η αρχή του τέλους. Μια μέρα πριν τη δίκη, μπαίνει κρυφά στο σχολείο και αφήνει στην έδρα ένα σημείωμα: 
 
Το «εγερτήριο σάλπισμα» του Βαγορή 
 
Παλιοί συμμαθηταί,
Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μη τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του, Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ. 
 
Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Θ' αφήσω αδέλφια συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα
μεσ' τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές.
Ψάχνοντας για τη Λευτεριά θα 'χω παρέα μόνη
κατάλευκο το χιόνι, βουνά και ρεματιές.
Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα 'ρθει το καλοκαίρι
Τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά.
Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Τα σκαλοπάτια θ΄ ανεβώ, θα μπω σ' ενα παλάτι,
το ξέρω θαν' απάτη, δεν θαν' αληθινό.
Μεσ' το παλάτι θα γυρνώ ώσπου να βρω τον θρόνο,
βασίλισσα μια μόνο να κάθεται σ΄ αυτό.
Κόρη πανώρια θα της πω, άνοιξε τα φτερά σου
και πάρε με κοντά σου, μονάχα αυτό ζητώ. 
 
Γειά σας παλιοί συμμαθηταί. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο, ας πάρει μιαν ανηφοριά ας πάρει μονοπάτια να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα. Αν ζω, θα μ' βρει εκεί. 
 
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης στις 18 Δεκεμβρίου 1956 μαζί με άλλους 2 συναγωνιστές του μετέφεραν όπλα και τρόφιμα από τη Λυσό. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγγλική περίπολο. Οι 2 συναγωνιστές του Ευαγόρα κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο ίδιος συνελήφθη. Στην κατοχή του είχε ένα οπλοπολυβόλο Μπρεν γρασαρισμένο. Ήταν συνεπώς ανέτοιμο για να χρησιμοποιηθεί. Επίσης κουβαλούσε 3 γεμιστήρες γεμάτες. 
 
Κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και μεταφέρθηκε στη Λευκωσία και η δίκη ορίζεται για τις 25 Φεβρουαρίου. Στη δίκη του ο Παλληκαρίδης δεν άφησε περιθώρια στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν, αφού παρά τις αντιρρήσεις τους παραδέχεται την ενοχή του. Αλύγιστη μένει η ψυχή του και στη δίκη. 
 
Έχεις τίποτε να πεις, για να μην καταδικασθείς σε θάνατο; ρώτησε ο Άγγλος δικαστής. «Γνωρίζω ότι θα καταδικασθώ σε θάνατο, είπε ο Ευαγόρας, θα με κρεμάσετε, το ξέρω. Ό,τι έκαμα, το έκαμα ως Έλλην Κύπριος, πού Ζητά τη Ελευθερία του. Εύχομαι να είμαι ο τελευταίος πού θ’ αντικρίσει την αγχόνη. Τίποτε άλλο!». Την επόμενη μέρα της καταδίκης του Παλληκαρίδη, οι μαθητές του Γυμνασίου Πάφου απείχαν από τα μαθήματά του σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έστειλαν τηλεγράφημα στον Χάρτινγκ, με το οποίο του ζητούσαν να απονεμηθεί χάρη στον Ευαγόρα. Όλος ο κόσμος αρχίζει μια προσπάθεια να σώσει τον νεαρό μαθητή. Η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την εκτέλεσή του. Η Κυπριακή αδελφότητα Αθηνών ζητά προσωπική παρέμβαση του βασιλιά Παύλου. Η Βουλή των Ελλήνων στέλνει τηλεγραφήματα προς την Βουλή των Κοινοτήτων και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Αρχιεπίσκοπος Δωρόθεος, ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Γεννάδιος, ο δήμαρχος Λευκωσίας κ. Δέρδης, 40 Εργατικοί Άγγλοι βουλευτές, συντεχνίες, ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Νικόδημος, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Fulton, απλοί πολίτες προσπαθούν να ματαιώσουν αυτή την εκτέλεση. Ο Χάρτινγκ όμως και η Αγγλική διπλωματία απορρίπτει την απονομή χάριτος. 
 
Ο Βαγορής, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, δεν πτοείται. Στο τελευταίο γράμμα του το απόγευμα 13-3-1957, ο Ευαγόρας, γράφει σ’ ένα κομμάτι χαρτί: «Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το καθετί. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.» Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 οδηγείται στην αγχόνη. Στην τελευταία του διαδρομή, από το κελί του στην αγχόνη, συγχώρησε τους δεσμώτες του και τραγούδησε τον ελληνικό εθνικό μας ύμνο, ενώ ο δήμιος του περνούσε την αγχόνη. 
 
Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα. 
 
Πράγματι ήταν ο τελευταίος και ο νεότερος απαγχονιστείς, μια και η καταδίκη του και η εκτέλεσή του προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή και κινητοποίηση κατά των Άγγλων αποικιοκρατών. 
 
Η κατακραυγή αυτή απέτρεψε μεταξύ άλλων τον απαγχονισμό 26 άλλων αγωνιστών που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Ήταν η τελευταία του προσφορά στους συναγωνιστές του. 
 
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης έγινε το σύμβολο αντίστασης της νεολαίας και ειδικά της μαθητιώσας, ενώ το ποιητικό του έργο συγκινεί και εμπνέει μέχρι σήμερα. Ήταν μια σπάνια σύνθεση Αρετής, Ποίησης και Ηρωισμού. 
 
Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία. 
 
Ο γενναίος αυτός πατριώτης, σύμφωνα με τις σημειώσεις που κρατούσε ο διαβόητος δήμιος της βρετανικής αποικιοκρατίας, Harry Allen, κατά τη διάρκεια των απαγχονισμών των ηρώων της ΕΟΚΑ, ξεψύχησε ηρωικά 9 δευτερόλεπτα μετά από τη στιγμή που άνοιξε η ξύλινη καταπακτή της αγχόνης. Ο Άλλεν είχε κρατήσει «ενθύμιο» της αιματοβαμμένης θητείας του στις φυλακές Λευκωσίας. «Μια φορά κανείς πεθαίνει. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα»  
 
Ο δήμιος συνέδεσε το όνομά του με τους απαγχονισμούς εννέα πατριωτών που οδηγήθηκαν στον θάνατο για τη συμμετοχή τους στην ΕΟΚΑ, η οποία τη δεκαετία του ΄50 ανέλαβε ένοπλη δράση για την αποτίναξη της βρετανικής κατοχής στο νησί και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο Παλληκαρίδης ήταν ο νεότερος από τους εκτελεσθέντες και η θυσία του συγκίνησε το πανελλήνιο. 
 
«Στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη» 
 
(Ποίημα σε αρχαία ελεγειακά δίστιχα) 
Κεῖθι, παρ’ ἐγκωμὴν δούλην, ἐλαφηβολιώνος ἐν λειμῶνι τέθηλ’ ἱμερόεντι ποτέ…. 
 
Η μαρτυρία του ιερέα των φυλακών Παπάντωνη Ερωτοκρίτου
 
Τελευταίες ώρες του μελλοθάνατου που εξομολογείται στον ιερέα Παπαντώνη Ερωτοκρίτου, λίγο πριν από τον απαγχονισμό. 
 
Όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το βράδυ, τα περιγράφει ο ίδιος ο Παπαντώνης μέσα στο βιβλίο του, «Πώς έζησα το δράμα των Απαγχονισθέντων»: 
 
Το απόγευμα τής 13ης Μαρτίου ό διοργανωτής των εκτελέσεων Λκκερ με ενημέρωσε περί της εκτελέσεως τού Παλληκαρίδη και ότι έπρεπε ως συνήθως να παραμείνω στας Φύλακας. 
 
Εζήτησα να μείνω στο σπίτι μου και να μεταφερθώ εις τας Φύλακας ολίγον προ τής εκτελέσεως και έδέχθησαν μέ τήν ύπόσχεσιν ότι πράγματι θα εύρισκόμην στο σπίτι, γιατί όπως αντελήφθην ένόμιζαν πώς θά τούς γελούσα. 
 
Έκανονίσαμεν ή ώρα 10 μ.μ. νά ρθούν νά μέ πάρουν, όπως και έγινε. 
 
Μόλις έφθασα στάς Φύλακας, ώδηγήθην πλησίον τού Παλληκαρίδη διά νά τού μεταδώσω τήν Θείαν Κοινωνίαν. Τον βρήκα απολύτως ήρεμον χωρίς την παραμικράν έκδήλωσιν ταραχής ή λιποψυχίας. 
 
Τά λόγια του εις τήν συνομιλίαν μας ήσαν κοφτά και μετρημένα. Έκάθητο εις τό κρεββάτι του, πού έψαυε σχεδόν τό δάπεδον τοϋ κελλιού, και έγώ λίγον υψηλότερα σ’ ένα σκαμνί. 
Όταν στο κελλί του μπήκα επικρατούσε κατανυκτική σιωπή και το φωτισμένο πρόσωπο του Ευαγόρα σε τύφλωνε … Τον ερωτώ…. 
Έχεις τίποτε να μού πης, παιδί μου;
Μετανοιώνω για κείνο πού έκαμα και αν ζούσα δεν θα το ξανάκαμνα. 
Δεν εννοούσε το ότι έλαβε μέρος στον αγώνα, αλλά άλλο πράγμα, τής ψυχής, όπως μου εκμυστηρεύτηκε …. 
 
Τού υπέδειξα, αν ήθελε να αφήσει τον σταυρόν του να τον έχομεν ως ενθύμιον, αλλά μου λέγει: 
- Όχι. πάτερ, θέλω να τον πάρω μαζί μου.
Λυπήθηκα, πού δεν σκέφθηκα να πάρω άλλον μαζί μου και να τον κρατούσα ως ιερόν κειμήλιον. όπως έκαμα στους τρεις προηγουμένους. Μετά την εκτέλεση τον έφερε στο λαιμό του. 
Τού συνέστησα να έχη θάρρος μέχρι τέλους και να μην αφήση την εντύπωση στους Άγγλους δημίους ότι έδειλίασε.
– Έχω θάρρος, μού λέγει, και δεν θα δειλιάσω, εύχομαι δε να είμαι ό τελευταίος.
Τά τελευταία του λόγια ήταν:
Τούς χαιρετισμούς μου εις όλους, και εύχομαι σύντομα την ελευθερίαν τής Κύπρου.
Τού μετέδωσα τέλος την Θείαν Κοινωνίαν. και αφού τον εφίλησα τον αποχαιρέτισα με τας λέξεις, θάρρος, και να μην χάνης τας ελπίδας σου.
 
Κάποια ελπίς διασώσεως του υπήρχε μέχρι τής τελευταίας στιγμής, ήτοι τής ενδέκατης και μισής, πού εξετελέσθη. 
 
Επίσης πολλοί αναφέρουν τον Ευαγόρα σαν έναν άνθρωπο με το θάρρος του Λεωνίδα, την πυγμή του Αυξεντίου και το ποιητικό ταλέντο του Κώστα Μόντη.
 
Όταν διάβασα την ιστορία σου, το βράδυ είχα πυρετό. Αδερφέ της αγχόνης τι μας έκανε αυτή η νύχτα... τι μας πήρε και τι μας έδωσε! Όταν εμείς εξακολουθούσαμε να γράφουμε στίχους εκείνος διέκοπτε κι’ ανέβαινε στην αγχόνη. Κώστας Μόντης - Στιγμές, 1958 
 
«Σαν το ‘φεραν οι Χριστιανοί να το κρεμάσουν το δεκαεφτάχρονο αθώο παιδί» 
Από το ποίημα του Καβάφη  
 
Στην εποχή μας, εποχή οικονομικής αποικιοκρατίας στη χώρα μας, οι ήρωες «προχωρούν στα σκοτεινά», όπως είπε ο Σεφέρης στον «Τελευταίο Σταθμό» Ή μήπως έπαψαν πια να υπάρχουν αντιστάσεις και ήρωες;
 
Τα Φυλακισμένα Μνήματα 
 
Τα Φυλακισμένα Μνήματα είναι η ονομασία ενός κοιμητηρίου το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά την διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους, και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα. Αποτελεί ένα από τα ιερότερα μνημεία του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την μητέρα Ελλάδα. 
 
Το κοιμητήριο κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς επί κυβερνήτη Τζον Χάρντινγκ. Σχεδιάστηκε σαν ένας περιτοιχισμένος μικρός χώρος δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων και την αγχόνη. Έμεινε στην ιστορία με την ονομασία "Φυλακισμένα Μνήματα". 
 
Οι Βρετανοί αποφάσισαν να θάβουν εκεί όσους εκτελούνταν για την δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα όπως και ηγετικές μορφές της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) που σκοτώνονταν σε μάχες για να μη μετατρέπονται οι κηδείες τους σε μαζικά συλλαλητήρια και μαχητικές διαδηλώσεις. 
 
Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη. 
 
Η κηδεία γινόταν αμέσως μετά τον απαγχονισμό. Μοναδική παρουσία ήταν εκείνη του ιερέα των φυλακών που έψαλλε τη νεκρώσιμη ακολουθία έξω από την κλειστή είσοδο του κοιμητηρίου. Ύστερα οι Βρετανοί τους έθαβαν, χωρίς να παρευρίσκεται κανένας συγγενής των νεκρών ή άλλος Ελληνοκύπριος. Οι συγγενείς των νεκρών μπόρεσαν να επισκεφθούν τους τάφους μόνο μετά το τέλος του αγώνα. 
 
Οι εννέα απαγχονισθέντες, όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών, είναι με τη σειρά που εκτελέστηκαν: 
 
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 10 Μαΐου 1956: 
 
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 9 Αυγούστου 1956: 
Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαρίλαος Μιχαήλ 
 
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 21 Σεπτεμβρίου 1956:
Μιχαήλ Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομάτης, Ανδρέας Παναγίδης
 
Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957:
Ευαγόρας Παλληκαρίδης 
 
Στα Φυλακισμένα Μνήματα αναπαύονται ακόμα τέσσερις αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι. Οι Άγγλοι αρνήθηκαν να δώσουν τις σορούς των ηρώων στις οικογένειές τους, φοβούμενοι τις λαϊκές εκδηλώσεις κατά την κηδεία τους. Τους έθαψαν στο κοιμητήριο των φυλακών, όπως τους απαγχονισθέντες. Οι τέσσερις αγωνιστές που όλοι έπεσαν στο πεδίο της μάχης είναι οι ακόλουθοι: 
 
Μάρκος Δράκος, Γρηγόρης Αυξεντίου, Στυλιανός Λένας, Κυριάκος Μάτσης 
 
 
Σε τέσσερις τάφους του κοιμητηρίου των Κεντρικών Φυλακών οι Άγγλοι έθαψαν οκτώ νεκρούς για εξοικονόμηση χώρου. Στον ίδιο τάφο βρίσκονται ανά δύο οι:  
 
Ανδρέας Δημητρίου και Στυλιανός Λένας
Ανδρέας Ζάκος και Κυριάκος Μάτσης
Ανδρέας Παναγίδης και Μιχαήλ Κουτσόφτας
Γρηγόρης Αυξεντίου και Ευαγόρας Παλληκαρίδης
 
Στον τοίχο του κοιμητηρίου υπάρχει η επιγραφή:
 
«Τ' ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται». 
 
Πρόσθετες σημειώσεις: 
 
Αγγλοκρατία στην Κύπρο (1878-1960): Η αγγλοκρατία στην Κύπρο, ή αλλιώς Βρετανική Κύπρος αφορά στο διάστημα που η Κύπρος ήταν υπό την κυριαρχία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η Κύπρος πέρασε στα χέρια των Βρετανών το 1878 αρχικά ως προτεκτοράτο μετά από μια συμφωνία ανάμεσα στην Οθωμανική και Βρετανική αυτοκρατορία. Από το 1914, κηρύχθηκε ως κτήση της Αγγλίας, ενώ από το 1925 ως το 1960 ως αποικία του Στέμματος. Κατά τη διάρκεια της αγγλοκρατίας, το οθωμανικό δάνειο εμπόδισε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού. 
 
ΕΟΚΑ: Η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών ήταν ελληνοκυπριακή, εθνικιστική και αντάρτικη οργάνωση που έδρασε κατά τη χρονική περίοδο 1955-1959 στην Κύπρο, με διακηρυγμένο σκοπό την αυτοδιάθεση της Κύπρου, την απαλλαγή από τη βρετανική αποικιοκρατία και τελικά την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. 
 
Ευαγόρας Παλληκαρίδης – Ποίημα για το θάνατο του προκαλεί δάκρυα και συγκίνηση. Διαβάστε το! 
 
Απίστευτη ψυχολογική επίδραση έχει ένα ποίημα για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που προκαλεί ρίγη και δάκρυα στους περισσότερους Έλληνες και σίγουρα σε όλους πατριώτες. Η καλύτερη απόδειξη ότι η τέχνη είναι ένα εξαιρετικό κίνητρο στα εθνικά μας θέματα. Ειδικότερα, Στο άκουσμα του θανάτου του Ευαγόρα Παλληκαρίδη ο Δωδεκανήσιος Φώτης Βαρέλης έγραψε ένα εξαίσιο ποίημα, το οποίο ο ραδιοσταθμός της Λευκωσίας το μετέδιδε (τώρα είναι λησμονημένο) τότε ως δημοτικό κυπριακό τραγούδι. 
 
Αυτό το ποίημα *ΥΠΗΡΧΕ στο παλιό – προ του 2006 – βιβλίο Γλώσσας της Στ΄ Δημοτικού, στο γ΄ τεύχος.  
 
*Υπήρχε! Τώρα το αντικατέστησαν με νεοταξικές σύγχρονες ιστορίες. Ήταν πατριωτικά προκλητικό και σήμερα δεν χρειάζεται τα Ελληνόπουλα και Ελληνοπούλες να διδάσκονται την ένδοξη Ελληνική ιστορία. Είναι εθνικιστική κατά την άποψη Εφιαλτών και Ιούδων …., που δεν γνωρίζουν ότι σκόπιμα διαγράφοντας ή λησμονώντας τα διδάγματα των ηρώων μας βέβαιον είναι ότι ο Ελληνισμός και πάλι εθνικές καταστροφές θα υποστεί. Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν ….  
 
Συγκλονιστικό το ποίημα, του Φώτη Βαρέλη, Γράφτηκε, κατά τη μαρτυρία του ποιητή, την επαύριο της εκτέλεσης του Παλληκαρίδη.  
 
Εψές πουρνό μεσάνυχτα στης φυλακής τη μάντρα
μες στης κρεμάλας τη θελιά σπαρτάραγε ο Βαγόρας.
Σπαρτάρησε, ξεψύχησε, δεν τ’ άκουσε κανένας.
Η μάνα του ήταν μακριά, ο κύρης τους δεμένος,
οι νιοι συμμαθητάδες του μαύρο όνειρο δεν είδαν,
η νια που τον ορμήνευε δεν είχε νυχτοπούλι. 
 
Εψές πουρνό μεσάνυχτα θάψαν τον Ευαγόρα.
Σήμερα Σάββατο ταχιά όλη η ζωή σαν πρώτα.
Ετούτος πάει στο μαγαζί, εκείνος πάει στον κάμπο,
ψηλώνει ο χτίστης εκκλησιά, πανί απλώνει ο ναύτης,
και στο σκολειόν ο μαθητής συλλογισμένος πάει. 
 
Χτυπά κουδούνι, μπαίνουνε στην τάξη του ο καθένας.
Μπαίνει κι η πρώτη η άταχτη κι η Τρίτη που διαβάζει,
μπαίνει κι η Πέμπτη αμίλητη, η τάξη του Ευαγόρα. 
Παρόντες όλοι; 
Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει.
Παρόντες, λέει ο δάσκαλος∙ και με φωνή που τρέμει: 
Σήκω Ευαγόρα, να μας πεις ελληνική ιστορία. 
 
Ο δίπλα, ο πίσω, ο μπροστά, βουβοί και δακρυσμένοι,
αναρωτιούνται στην αρχή, ώσπου η σιωπή τους κάμνει
να πέσουν μ’ αναφιλητά ετούτοι κι όλη η τάξη. –
 
Παλληκαρίδη, άριστα, Βαγόρα, πάντα πρώτος,
στους πρώτους πρώτος, άγγελε πατρίδας δοξασμένης,
συ μέχρι χθες της μάνας σου ελπίδα κι αποκούμπι,
και του σχολειού μας σήμερα Δευτέρα Παρουσία. 
 
Τα ‘πε κι απλώθηκε σιωπή πα’ σα κλαμένα νιάτα,
που μπρούμυτα γεμίζανε της τάξης τα θρανία,
έξω απ’ εκείνο τ’ αδειανό, παντοτινά γεμάτο». 
 
Απίστευτη η συγκίνηση του δασκάλου που χάνει τον μαθητή του στη μάχη! Απόλυτη επιτυχία στη διδασκαλία της εθνικής διάπλασης των μαθητών του που εξελίχθηκαν σε ήρωες – “Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει. – 
 
Παρόντες, λέει ο δάσκαλος∙ και με φωνή που τρέμει: -Σήκω Ευαγόρα, να μας πεις ελληνική ιστορία…. Παλληκαρίδη, άριστα, Βαγόρα, πάντα πρώτος! “ 
 
Τέλος αν υπάρχει τέλος, ένα πόνημα συμβολικό αφιερωμένο τιμής ένεκεν σε όλους τους ήρωες μας Έλλαδίτες και Έλληνες της Κύπρου, που την ζωή τους πρόσφεραν αντίδωρο θυσίας, αλλά και αθανασίας. 
 
Απόσπασμα από πόνημα του Α. Αντωνά. 
Τότε οι νεκροί μας ήρωες πεθαίνουνε, όταν τους λησμονάμε ….. Η μέρα εσκοτείνιασε./ ολική έκλειψη ο ήλιος έχει../ Μαύροι καπνοί υψώνονται,/ τους ουρανούς καλύπτουν./ Τα λεύτερα πουλιά τα θεόθρεφτα,/ της Κύπρου, μαζί με τα περιστέρια,/ μαυρισμένα, φοβισμένα φεύγουν./ Φεύγουν τα ειρηνικά άσπρα περιστέρια,/ φεύγουν, φεύγουν τρομαγμένα./ Μαύρα κοράκια, νεκρικά, σαν χάροντες,/ πετούν πια, στους ουρανούς μας μένουν,/ μαζί με τα τουρκικά αεροπλάνα,/ που βόμβες σε γυναικόπεδα σπέρνουν./ Η νύχτα που φεγγαρόφωτη ήταν,/ μ΄ολόγιομο λαμπρό φεγγάρι,/ κακός οιωνός, έκλειψη είχε και αυτό. / Μαύρισ΄ η νύχτα, αβυσσαλέο σκότος,/ χάθηκαν το φεγγάρι και τ΄ αστέρια./ Οι Κύπριοι ήρωες, όρθιοι τα τανκς, / με τα παλιά μαρτίνια πυροβολούν./ Τα τούρκικα τανκς τους κανονιοβολούν,/ μ΄ αυτοί μένουν στις θέσεις τους ακλόνητοι,/ που η πατρίδα, τους όρκισε, να υπερασπιστούν, / ποτέ μην κάνουν πίσω, οι ριζωμένοι βράχοι./ «Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδόσω»,/ ορκιστήκανε και τον όρκο τον τιμήσανε. / Πληγωμένα κατακαμένα, τα ουρανόφταστα,/ παλληκάρια, πεισματικά όρθια συνεχίζουν νάναι./ Ηρωικά να πολεμούν, τα τιμημένα,/ σκαλοπάτια ανεβαίνοντας της λευτεριάς./ Από τα τανκς περικυκλώθηκαν,/ αλλά ποτέ δεν παραδόθηκαν./ Και όταν η μοιραία στιγμή,/ αναπάντεχα έρχεται, / με οδύνη την τελευταία πνοή,/ αρχίζουν να αφήνουν./ Τους Τούρκους δεν μπορούν/ πιά μ΄ αυτοθυσία να πολεμούν./ Κάποιοι τους εγκατέλειψαν./ Σφαίρες άλλες δεν έχουν,/ μία μόνο, για τον εαυτό τους φύλαξαν…/ Ψυχομαχούν, ικετεύουν και προσεύχονται,/ δεν θέλουν για να φύγουν,/ τους Τούρκους θε΄ να πολεμούν. / Βοήθεια για νάρθει, μάταια προσδοκούν!/ Πέφτουν κορμιά λεβέντικα, αιματοβρεγμένα,/ με τα χώματα, τα ιερά της Κύπρου σμίγουν./ Η τιμημένη δόξα, με τον χάροντα,/ χέρι – χέρι, για τα πάνθεα ουράνια, ωδεύουν… / Αγιάζεται το αίμα τους, / τα λεβεντοκορμιά τους,/ τα πολεμοκαπνισμένα,/ που μυροφόρες νύφες τ΄ αλείψανε, / έτοιμα στην αθανασία,/ στον παράδεισο να παν./ Με μύρα αθάνατα της θεάς, / Κύπριδας Αφροδίτης καμωμένα. / Σε κύπελλο, απ΄ του Τρόοδους, / το χρυσόδενδρο, την *Λατζιά,/ τα χρυσοπράσινα φύλλα καμωμένο. / Απ΄ της Κερύνειας τα γιασεμιά,/ τα μοσχομυρισμένα ρόδα./ Της Μόρφου τους λεμονανθούς,/ των κυκλάμινων, των γλαδιόλων./ Του Πενταδάκτυλου του Διγενή/ Ακρίτα, θρυλικού βουνού, απόσταγμα,/ αγριολούλουδων, ανεμώνων,/ γλιστροκουμαριάς, δάφνης, άλλιου,/ της άνθεμις, του κρόκου της Αφροδίτης. / Των λυγερόκορμων κυπαρισσιών/ του Κυπαρισσόβουνου τ΄ άρωμα,/ Της Μεσαρκάς τα φούλια, / των μεθυστικών νυχτολούλουδων,/ της ζουλατζιάς, της αροδάφνης./ Της Αμμοχώστου το θαλασσινό,/ άρωμα της Σαλαμίνας,/ με την χρυσή την άμμο./ Του Καρπασιού του θυμαρίσιου,/ του χαμομηλιού άρωμα,/ αιώνιο κράμα μύρου αθανασίας. / Νεκρά τα σώματα τα ιερά,/ όχι νεκρές οι ψυχές τους,/ πλανώνται μέχρι σήμερα,/ σαν άσβεστοι κομήτες πεντάχρυσοι,/ πάνω απ΄ της Κύπρου τ΄ άπειρο,/ του ολόφωτου ξάστερου ουρανού./ Σαν λαμπάδες με ιερή φλόγα Αγίου Φωτός,/ μετέωρα κρεμασμένες στον θόλο,/ του Αποστόλου Ανδρέα, της σκλαβωμένης,/ Αγίας Καρπασίας, πολιορκημένη εκκλησιά./ Το πνεύμα τους, αγέρηδες δυνατούς,/ μελτέμια θα σηκώσει, σίφουνας,/ καταιγίδα, θα γενεί κάποια στιγμή,/ τους Τούρκους ν΄ αποδιώξει. / Η Κύπρος, τα μαύρα σύννεφα,/ σκλαβιάς σύντομα θα τα σπρώξει…/ Τιμημένα και ένδοξα νέα μας παλληκαριά,/ που την ζωή σας δώσατε στην ηρωική πατρίδα…/ Αυτή η μικρή Κύπρος σας, η πολύπαθη,/ αλλά ηρωική και περήφανη,/ πάντα θα σας θυμάται,/ θα σας ευγνωμονεί,/ που με το αίμα σας το ιερό, / το αίμα της υπέρτατης θυσίας,/ την γη της την ποτίσατε, / αθάνατη έγινε, αγίασμα την βρέχει./ Νέα βλαστάρια αναγέννησης,/ φυτρώνουν παλληκάρια,/ της δικής σας αυτοθυσίας,/ τιμής κι΄ ευψυχίας./ Ούριοι άνεμοι ελευθερίας, στη Κύπρο,/ θα φυσήξουν, τα μαύρα σύννεφα,/ και τους κατακτητές, θε΄ ν’ αποτραβήξουν./ Τα λευκά ειρηνικά περιστέρια πάλι,/ τον ουρανό της Κύπρου θε΄ να πλημυρίσουν./ Ω! νεκροί μας, τιμημένοι ένδοξοι αδελφοί,/ δικά μας αδέλφια, ηρωικά παλληκάρια…/  
 
Βιβλιογραφία-Πληροφορίες
• «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. https://el.wikipedia.org
• Δρ. Πέτρος Στυλιανού, Νίκη Χριστοδούλου, Τα φυλακισμένα μνήματα, εκδόσεις Επιφανίου, ε' έκδοση, 2005, σελ. 13.
• Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α 1955 – 1959 - eoka.org.cy, wikipedia
• Πηγή: Αέναη επΑνάσταση | www.Sophia-Ntrekou.gr, Αρχείο Αντώνη Αντωνά με πρόσθετα σχόλια και πληροφορίες. 
 
Επιμέλεια ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ του συγγραφέα Αντώνη Αντωνά. Άπαντες απόγονοι ηρώων και εθνομαρτύρων, πρόσφυγες από κατεχόμενη Ελληνική Κύπρο, που θρήνησαν στενούς συγγενείς και φίλους και τις πατρογονικές τους εστίες.

20 σχόλια:

  1. Όταν συνελήφθη, από τους Βρετανούς ο Βαγορής, στις 18 Δεκεμβρίου 1956
    και υπέστη τα πάνδεινα. «Τη νύκτα με δένουν χειροπόδαρα σε ένα
    σιδερένιο κρεβάτι και χορεύουν απάνω μου μέχρι να λιποθυμήσω. Και τότε
    μου βουτούν το κεφάλι σε έναν κουβά γεμάτο κρύο νερό και το κρατάνε
    εκεί βουτηγμένο, χωρίς να παίρνω αναπνοή, ώσπου να χάσω και πάλι τις
    αισθήσεις μου. 11 μέρες τώρα με ξυπνούν και με σηκώνουν με άγριες
    φωνές, μόλις κλείσω για λίγο τα μάτια μου, με γυμνώνουν και με κτυπούν
    αλύπητα».

    Ωστόσο το παλικάρι δεν λύγισε. Δεν πρόδωσε. Το ίδιο και ο δυστυχής
    πατέρας, ο Μιλτιάδης Παλληκαρίδης. Μια μέρα ο Τούρκος υποδιοικητής της
    αστυνομίας της Πάφου κάλεσε τον Μιλτιάδη στο γραφείο του. «Η κατά του
    γιου σου κατηγορία επισύρει την ποινή του θανάτου. Να και το σχετικό
    διάταγμα του κυβερνήτη. Διάβασέ το. Θέλεις να του μιλήσεις για να μας
    πει κάτι ; Που έχουν κρύπτη με όπλα, που κρύβονται οι σύντροφοί του ;
    Αν δώσει τέτοιες πληροφορίες θα αποφύγει τον θάνατο. Λοιπόν θέλεις να
    του μιλήσεις;». Πετάχτηκε όρθιος ο γέρο Παλληκαρίδης. «Όχι, χίλιες
    φορές όχι. Με αυτές τις προτάσεις δεν θέλω ούτε να δω τον Ευαγόρα,
    ούτε να του μιλήσω». Όταν επέστρεψε στο σπίτι μίλησε στη γυναίκα του.
    Της είπε όσα ο Τούρκος είχε αναφέρει. «Δε γέννησα εγώ παιδί που θα το
    πουν προδότη. Χαλάλι της πατρίδας μου το αίμα του παιδιού μου», ήταν η
    απάντηση της μάνας.
    Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, στις 25
    Φεβρουαρίου 1957. Ένας Άγγλος αξιωματικός είδε, κάποια στιγμή, τους
    γονείς του Παλληκαρίδη να βγαίνουν από τη φυλακή. Τα πρόσωπά τους
    έλαμπαν. Ο Άγγλος δεν άντεξε και ρώτησε έναν Κύπριο δημοσιογράφο :
    «What kind of people are they ?» (Τι άνθρωποι είναι αυτοί ;). Για να
    λάβει την απάντηση «Greeks» !

    Όταν αγέρωχος βάδιζε στην αγχόνη μέσα στη φυλακή επικρατούσε
    πανδαιμόνιο. Οι μελλοθάνατοι προκαλούν και γιορτάζουν τον θάνατο με
    τραγούδια, με θούρια πατριωτικά, με ψαλμωδίες χριστιανικές. Ο πατέρας
    Αντώνιος βρισκόταν στο πλευρό του Ευαγόρα. Του πρόσφερε τη Θεία
    Μετάληψη και μαζί βάδισαν στο θάλαμο εκτελέσεων με τον Ευαγόρα να
    τραγουδά πατριωτικά τραγούδια ... Πότε θα κάνει ξαστεριά ....

    Το ρολόι μόλις χτύπησε μεσάνυχτα. Εωθινή, ξημέρωνε η 14η Μαρτίου.
    Αναταραχή επικρατούσε στη φυλακή. «Παίρνουν τον Βαγορή μας στην
    κρεμάλα», ακούστηκε. Όλοι οι κρατούμενοι ήταν όρθιοι. «Μην λυπάστε.
    Ορκίστηκα να πεθάνω για την πατρίδα και τήρησα τον όρκο μου», ήταν τα
    τελευταία του λόγια και έγινε άσβεστη λαμπάδα υπέρ Ελευθερίας και
    ΕΝΩΣΗΣ, που κάποιο επίορκοι με τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου
    ενταφίασαν και πρόδωσαν χάριν των φιλοδοξιών τους. Τρίζουν τα τιμημένα
    οστά των εθνομαρτύρων. Η μεγαλύτερη τιμωρία για τους προδότες είναι να
    περάσουν λίγο από τον παράδεισο των ηρώων και τους αντικρύσουν. Εν
    συνεχεία ας οδεύσουν για την κόλαση τους...
    Μ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναφέρομαι στο δημοσίευμα της κ. Άρτεμης Κουδουνάρη στο «Φιλελεύθερο», 24 Ιουνίου, 2022 με τίτλο: «Κακώς τα βάζουμε με τη Βασίλισσα Ελισάβετ».
    Η κα Κουδουνάρη γράφει: «Η Cyprus Mail τον Οκτώβριο του 1993 έλεγε ότι σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία, ΔΕΝ φαίνεται ότι η μονάρχης είτε υπέγραψε εντολές απαγχονισμού ή απέρριψε αιτήσεις για απονομή χάριτος». Και συνέχισε (η κ. Α. Κουδουνάρη) : «Όπως γνωρίζω, αυτά τα θέματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργού Εσωτερικών (Home Office)… Κακώς τα βάζουμε με τη Βασίλισσα, προσωπικά. Το μόνο δικαίωμα που έχει είναι να ζητήσει εξηγήσεις, όχι να αρνηθεί να υπογράψει, και να εκφράσει άποψη…»
    Η “Cyprus Mail” είχε δίκαιο. Αλλά θα εξηγήσω εξ΄όσων γνωρίζω.
    Ας ξεκινήσω από το τελευταίο με το οποίο δεν συμφωνώ. H Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ αν το θέλει, μπορεί να δώσει «royal pardon» («βασιλική χάρη») σε οποιονδήποτε καταδικαστεί για ένα έγκλημα. Όπως εξηγεί το δημοσίευμα του businessinsider.com, της Meghan Jones του Reader’s Digest, 25 Ιουνίου 2018, ο αρχικός σκοπός της «βασιλικής χάριτος» ήταν για να προσφέρει εξαίρεση από την θανατική ποινή (που έχει ήδη καταργηθεί από την δεκαετία του 1960). Και το έκανε η Βασίλισσα, όπως παραθέτει με παραδείγματα η Meghan Jones, στο εν λόγω άρθρο της, όπου αναφέρεται σε 9 πράγματα που μπορεί να κάνει η Βασίλισσα.
    Ένα από αυτά είναι να «δίνει χάρη σε εγκληματίες». «Αν το βλέπει πρέπον, η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ μπορεί να δώσει «βασιλική χάρη» σε οποιονδήποτε καταδικαστεί για ένα έγκλημα. Αυτή ήταν ακόμη μια εξουσία της …. » (/που την πήρε μαζί της, όπως και τις αμαρτίες της …/ ) κλπ
    Απόσπασμα από Φανούλλα Αργυρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επ΄ευκαιρία άλλη μια λησμονημένη επική επέτειος.
    Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο φλογερός ποιητής και ηρωομάρτυρας της ΕΟΚΑ, έγραψε για τον 7χρονο μικρότερο Κύπριο ήρωα, τον Δημητράκη Δημητριάδη από τη Λάρνακα, που εκτέλεσαν Άγγλοι και Τούρκοι επικουρικοί αστυνομικοί, σε μαχητική διαδήλωση, μικρών και μεγάλων μαθητών γιατί, κοτρόνες τους πετούσε και ηρωικά επολεμούσε και οι θρασύδειλοι τον πολυβόλησαν…στις 14 Μαρτίου το 1956, όταν η σπίθα δυνατά πλέον άναψε, για την Λευτεριά. Οι μικροί Δαυίδες, κατά των πάνοπλων Άγγλων και των πραιτωριανών τους Τούρκων επικουρικών..
    Πραγματικά είναι αδύνατη όποια επική περιγραφή, για τους μικρούς Δαυίδες, που με ξύλα, κοτρόνες και σφενδόνες πολεμούσαν εναντίο του Γολιάθ και τον έτρεπαν σε φυγή.
    Ούτε σε ζωγραφικό πίνακα, παρ΄ όλον ότι προσπάθησα σαν ερασιτέχνης ζωγράφος πολλές φορές, δεν μπόρεσα να αποδώσω το μεγαλείο αυτό…. Ένα μεγαλείο που σου παραλύει το χέρι και όταν γράφεις και όταν ζωγραφίζεις…!
    Λέει ο Μεγάλος Παλληκαρίδης, στον μικρούλη 7χρονο ήρωα Δημητράκη..
    «Και εσύ σκλαβόπουλο,
    γιατί θλιμμένο στέκεις και θωρείς;
    Μήπως να πολεμήσεις δεν μπορείς;
    Όπλο δεν έχω καπετάνιο…
    Να τις κοτρόνες!
    Αρκετές για σένα τον μικρούλη…
    Και αρπάζει ο ήρωας ο μικρός,
    ο πιο μικρότερος απ΄όλους, κοτρόνες,
    για να φέρει την Λευτεριά…..»
    «Συνταρακτικά επικό! Αθάνατε Ευαγόρα Παλληκαρίδη, αθάνατε μικρέ μας ήρωα Δημητράκη, από την ηρωική μας Λάρνακα. Όλοι οι αθάνατοι ήρωες μας …
    Ίσως είναι από τα μικρότερα σε κείμενο ποιήματα, του Παλληκαρίδη, αλλά μεγάλο σε πνεύμα, νόημα και θυσία. Αφιερωμένο, από τον θρυλικό ήρωα, στον μικρότερο, μεγάλο ήρωα!
    Και μια τραγική ιστορική σύμπτωση. Ο 7χρονος Δημητράκης Δημητριάδης έπεσε μαχόμενος στις 14 Μαρτίου 1956. Ακριβώς ένα χρόνο μετά στις 14 Μαρτίου 1957, απαγχονίζεται και ο φίλος του 18χρονος Παλληκαρίδης. Αιωνία η μνήμη στα παιδιά μας, που μας δίδαξαν το καλύτερο μάθημα ιστορίας …..
    Του Α. Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιος πρόδωσε τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωση, ποιος διέταξε δολοφονίες αγωνιστών, ποιος εφάρμοσε το διαίρει και βασίλευε, ποιος υπέγραψε τις προδοτικές συμφωνίες *Ζυρίχης Λονδίνου. Ποιος *εκδίωξε τον στρατιωτικό αρχηγό ΕΟΚΑ Διγενή, χωρίς να του επιτραπεί να αποχαιρετήσει τους αγωνιστές του και τον Κυπριακό λαό. Ποιος αν και ιεράρχης *αθέτησε τους όρκους του; Ποιος;
    *Τον Φεβρουαρίου του 1959, σφραγιζόταν αμετάκλητα η τραγική μοίρα της Κύπρου: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρωθυπουργός τότε της χώρας, λίγο μετά το μεσημέρι της 11ης Φεβρουαρίου 1959, έβαζε την υπογραφή του κάτω από το επαίσχυντο κείμενο για την ακρωτηριασμένη ανεξαρτησία της Κύπρου που είχαν υπαγορεύσει οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί. Γεννιέται έτσι η Συμφωνία της Ζυρίχης, η οποία αμέσως θα αποκληθεί και θα περάσει στην ιστορία ως «προδοτική».
    Με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου η Κυπριακή Δημοκρατία οδεύει προς το εκτελεστικό απόσπασμα πριν καν γεννηθεί, καθώς εγκαθιδρύεται ένα καθεστώς που δίνει τόσα πολλά δικαιώματα στην τουρκοκυπριακή μειονότητα του 18% ώστε να είναι αδύνατον να λειτουργήσει το πολίτευμα και να κυβερνηθεί η Κύπρος. Ενταφιάζεται η ΕΝΩΣΗ και το 1963 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αλληλοσφάζονται. Οι δυο κοινότητες διαχωρίζονται ντε φάκτο, και στην πραγματικότητα η Κυπριακή Δημοκρατία παύει να είναι ενιαίο κράτος. Εχει ήδη ανοίξει ο δρόμος για την τουρκική εισβολή του 1974.
    *17/3/1959
    Αναχωρεί από τη Κύπρο για τις Αθήνες, βάσει όρου των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, ο αρχηγός της ΕΟΚΑ στρατηγός Γεώργιος Γρίβας – Διγενής, χωρίς να του επιτραπεί να βγει επίσημα στο προσκήνιο, να χαιρετίσει τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, να προσκυνήσει στα μνημεία των παλληκαριών του. Με την συναίνεση Μακαρίου …

    *7 Μαρτίου 1953. Σε ένα μικρό διαμέρισμα της οδού Ασκληπιού στο κέντρο της Αθήνας, 12 άνθρωποι έδιναν όρκο να πάρουν τα όπλα και να ξεκινήσουν αγώνα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μεταξύ τους βρίσκονταν ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και ο Γεώργιος Γρίβας.
    Μία μυστική συνάντηση που θα έμενε στην ιστορία. Το βράδυ της 7ης Μαρτίου, στο σπίτι του καθηγητή θεολογίας Γεράσιμου Κονιδάρη, στην οδό Ασκληπιού 36, 12 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα τραπέζι.
    Αυτοί ήταν ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Γεώργιος Γρίβας, ο Σωκράτης Λοϊζίδης, ο Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο Γεώργιος Στράτος, ο Ηλίας Τσατσόμοιρος, ο Δημήτρης Σταυρόπουλος, ο Σάββας Λοϊζίδης, ο Αντώνιος Αυγίκος, ο Δημήτριος Βεζανής, ο Ηλίας Αλεξόπουλος και φυσικά ο οικοδεσπότης, Γεράσιμος Κονιδάρης.
    Οι 12 άνδρες έδωσαν έναν κοινό όρκο: να επιτύχουν την πολυπόθητη ένωση. Αφού ήταν πια ξεκάθαρο ότι αυτό δε μπορούσε να γίνει με τα λόγια, έπρεπε να οργανωθούν και να πάρουν τα όπλα.
    Ποιος ο μοναδικός επίορκος;
    Τρίζουν τα ιερά οστά των εθνομαρτύρων μας.
    «Σήκω Ευαγόρα να μας πεις ελληνική ιστορία!»

    Σήκω Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη και όλοι οι ήρωες μας μαζί, πάρτε μαύρο γιαταγάνι και λάτε στην ζωή μας πίσω, το στραβό να κάντε ίσο….

    Το εύρος ενός ηγέτη το προσδιορίζουν τα αποτελέσματα της πολιτικής του. Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ Καποδίστριας διπλασίασε την Ελλάδα, ο «εθνάρχης» Μακάριος παρέδωσε την Κύπρο διχασμένη και την μισή κατεχόμενη. Μέχρι σήμερα η Ιστορία ήταν πολύ επιεικής με τον Μακάριο, όμως σε βάθος χρόνου θα είναι αμείλικτη και ήδη άρχισε η απομυθοποίηση του… ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ…
    ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ. ΜΑΤΑΙΑ!
    Σ.Μ. Κόρη ήρωα ΕΟΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έδινε χάρη στους μελλοθάνατους ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΚΥΠΡΙΟΥΣ αγωνιστές ΕΟΚΑ. Ο τελευταίος απαγχονισθείς αγωνιστής και
    ποιητής ήταν ο 18χρονος Ε. Παλληκαρίδης. Οι διαμαρτυρίες διαπρεπών
    ανθρώπων και κυβερνήσεων απέτρεψαν άλλες εκτελέσεις δεκάδων νέων που
    ανέμεναν να ανέβουν το ικρίωμα της αγχόνης με τον εθνικό ύμνο στα
    χείλη. Κάποιοι από αυτούς που γλύτωσαν δήλωναν αργότερα ... Είμασταν
    άτυχοι ... Τώρα θα βρισκόμασταν με τους αδελφούς μας συναγωνιστές ....
    Ήταν η μελανότερη σελίδα της βασίλισσας Ελισάβετ με τις εκτελέσεις
    στην Κύπρο. Νέοι άνθρωποι, αγωνιστές της Κύπρου εκτελέστηκαν από τους
    Βρετανούς, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ είχε αρνηθεί να δώσει χάρη.
    Τότε, το 1955, η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν 34 ετών.
    Είχε αρνηθεί την απονομή χάριτος παρά τις παγκόσμιες εκκλήσεις. Ήταν
    έφηβοι Κύπριοι που αγωνίζονταν για την Ελευθερία της πατρίδας τους:
    Ήταν οι Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Ανδρέας Δημητρίου και Μιχαλάκης
    Καραολή, που εκτελέστηκαν και όλοι οι απαγχονισθέντες νέοι της
    Ελληνικής Κύπρου...
    Τα άγια σώματά τους θάβονται νύχτα μυστικά, χωρίς την παρουσία
    συγγενών και φίλων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον περίβολο των
    Κεντρικών Φυλακών της Λευκωσίας, δίπλα από τα κελιά των μελλοθανάτων
    (Block 8) και την αίθουσα της αγχόνης. Εκεί όπου αργότερα θα θάψουν με
    τον ίδιο ακριβώς τρόπο άλλους επτά απαγχονισθέντες ήρωες (Χαρίλαος
    Μιχαήλ, Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Στέλιος
    Μαυρομμάτης, Ανδρέας Παναγίδης, Ευαγόρας Παλληκαρίδης) και τέσσερις
    ηγετικές μορφές της Ε.Ο.Κ.Α. που έπεσαν μαχόμενοι στο πεδίο της τιμής
    (Γρηγόρης Αυξεντίου, Μάρκος Δράκος, Στυλιανός Λένας, Κυριάκος Μάτσης).
    Ένας τόπος που μετά την Ανεξαρτησία διαμορφώθηκε σε μουσειακό χώρο, τα
    «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου σε περίοπτη θέση δεσπόζει η ελληνική
    επιγραφή: «Του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται». Ένας
    χώρος ιερός, τόπος προσκυνήματος για όσους θέλουν να παίρνουν μαθήματα
    γνήσιου ηρωισμού και αληθινής-άδολης αγάπης προς την Ελλάδα.
    Την προηγούμενη ημέρα των εκτελέσεων, όλη η Ελλάδα έβγαινε στους
    δρόμους και στις πλατείες στις πιο ογκώδεις, παλλαϊκές, μαχητικές
    διαδηλώσεις που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας, διαδηλώνοντας κατά των
    εκτελέσεων. Και η Αστυνομία του «εθνάρχη» Καραμανλή δεν διστάζει να
    ανοίξει αδιακρίτως πυρ εναντίον τους! «4 νεκροί και 164 τραυματίαι εις
    Αθήνας κατά τας χθεσινάς βίαιας συγκρούσεις», έγραφε, στην 1η σελίδα,
    το μεσημέρι της Πέμπτης, 10 Μαΐου1956, η αθηναϊκή εφημερίδα «Τα Νέα».
    Και όπως έγραψε και ο Λάζαρος Μαύρος στη «Σημερινή», της 10ης Μαΐου
    2014: «Τέσσερις Ελλα-δικοί μας θυσιάσθηκαν, στις συγκρούσεις μεταξύ
    διαδηλωτών και ελληνικής Αστυνομίας, στην Αθήνα: Ο Ευάγγελος Γεροντής,
    απ’ τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης, ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, απ’
    το Ράδο Τρίπολης. Ο Φραγκίσκος Νικολάου, απ’ τον Πειραιά και ο
    Κωνσταντίνος Γιαννακούρης απ’ το Ευπάλιο Δωρίδας».
    Από την επομένη, οι περισσότερες ελλαδικές εφημερίδες επιτίθενται με
    ιδιαίτερα καυστικά σχόλια κατά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Σπύρου
    Θεοτόκη, τον οποίο κατηγορούν ότι δεν υπήρξε επαρκής στις πιέσεις του
    προς τη βρετανική κυβέρνηση για ματαίωση των εκτελέσεων. Στην ελληνική
    Βουλή το κλίμα γίνεται πολύ βαρύ, ύστερα από έντονες αντιπαραθέσεις
    μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το βεβαρημένο κλίμα δεν οδήγησε
    σε παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως απαίτησε η αντιπολίτευση.
    Λίγες ημέρες αργότερα, ο Θεοτόκης παραιτείται και αντικαθίσταται από
    τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος επρόκειτο στα επόμενα χρόνια να δώσει το
    δικό του «στίγμα» σχετικά με την ελληνική εξωτερική πολιτική για το
    Κυπριακό…
    Στην Αθήνα, η οδός όπου βρίσκεται το κτίριο της βρετανικής πρεσβείας
    μετονομάζεται σε «οδός Καραολή και Δημητρίου, όπως και σε δεκάδες
    δρόμους της Ελλάδος. Oι δόλιοι Άγγλοι συνεχίζουν να την γράφουν ακόμα
    με την παλιά ονομασία της στην αλληλογραφία τους.
    K.K.Καθηγητής - ιστορικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που επέλεξε να δώσει μέχρι
    σήμερα, η μεγαλύτερη αδελφή του ήρωα ποιητή, Γεωργία Παλληκαρίδου,
    εκείνη στην οποία απευθυνόταν με την τελευταία του επιστολή που έγραψε
    μέσα στις κεντρικές φυλακές λίγες ώρες πριν απαγχονιστεί από τους
    Άγγλους, στις 14 Μαρτίου 1957
    «Των αθανάτων το κρασί
    το ‘βρετε σεις και πίνετε
    ζωή για σας ο θάνατος
    κι αθάνατοι θα μείνετε».
    (Ποίηση: Ευαγόρας Παλληκαρίδης)

    Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιος το ισόγειο σπίτι της, λίγα
    μέτρα πίσω από το Μεσαιωνικό κάστρο της Λάρνακας, εκεί όπου ζει με την
    οικογένειά της από το 1974, αφού μέχρι τότε κατοικούσε στην Αμμόχωστο
    – ένας μεγάλος πίνακας και μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του ήρωα
    φαίνονται απ’ το δρόμο, από το ανοιχτό παράθυρο, επάνω από μία μικρή
    ξύλινη βιβλιοθήκη με βιβλία, τετράδια και έγχρωμα λευκώματα, όλα
    αφιερωμένα στον ποιητή αδελφό της, τον τελευταίο που απαγχονίστηκε στη
    διάρκεια της ΕΟΚΑ και τον μικρότερο ηλικιακά.
    Μικρό απόσπασμα.

    - Θυμάστε να σας είπε κάτι σ’ αυτή την τελευταία σας συνάντηση; Ναι.
    Θυμάμαι… Μου είπε εκείνο το τελευταίο απόγευμα που τον έβλεπα: «Για
    μένα, ο θάνατος είναι ζήτημα δύο λεπτών! Όταν πεθάνω, θα πάω στο Θεό
    και θα τον παρακαλέσω να είμαι ο τελευταίος. Αν γίνει κάτι αυτές τις
    μέρες, να ξέρετε πως η προσευχή μου εισακούστηκε…» (συγκινείται). Τότε
    σήμανε ο σκοπός ότι πρέπει να φύγουμε (σταματάμε για λίγα λεπτά).
    Θυμάμαι κάτι μαύρες πόρτες που ανοίγαν, κάτι άλλες μαύρες πόρτες που
    έκλειναν… Τελοσπάντων. Ακούμπησα το χέρι μου πάνω στο συρματόπλεγμα
    για να αγγίξω το δικό του και θυμάμαι πως του είπα «γεια σου». Αυτό
    μόνο. Δεν είχα τι άλλο να πω. Είναι σαν να το βλέπω τώρα μπροστά μου…
    «Θα σου γράψω…», μου είπε ο Ευαγόρας. Πράγματι. Μετά τον απαγχονισμό,
    με περίμενε εκείνο το τελευταίο του γράμμα, που ξεκινούσε «ώρα 7.30
    μ.μ. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου…»…

    - Πώς μάθατε για τον απαγχονισμό; Δεν τον έμαθα. Τον ένιωσα. Κατά τις
    12 η ώρα το βράδυ της ίδιας μέρας, άκουσα το ρολόι μας στο σπίτι να
    χτυπά 12 φορές. Και με έπιασε κάτι σαν βραχνάς. Σαν να ήταν εκείνη η
    ώρα του τετέλεσται. Την ίδια ώρα, η Λύα του έγραφε από την Αφρική το
    τελευταίο της γράμμα… Και, μέσα από το παράθυρό της, όπως μας είπε,
    είχε δει έναν διάττοντα αστέρα να διαγράφει την πορεία του… Ο
    παπα-Αντώνης μας εκμυστηρεύτηκε αργότερα πως είχαν καθίσει να μιλήσουν
    για περισσότερο από μία ώρα. Μας είπε πως ήταν συνεχώς με το χαμόγελο
    στα χείλη – χαμόγελο όχι προσποιητό, αλλά φυσικό. Δεν φοβήθηκε ούτε
    στιγμή!
    ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ. Όταν Τούρκος
    επικουρικός αξιωματικός των Άγγλων, πίεσε τον πατέρα Παλληκαρίδη να πείσει τον γιο του να προδώσει … και να γλυτώσει όταν το είπε στην μάνα…. Βροντοφώναξε: ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΣΑ ΕΓΩ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΝ ΠΡΟΔΟΤΗ. ΧΑΛΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΚΙΟΥ ΜΟΥ.
    Π.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνοδοιπόροι συνένοχοι και συναυτουργοί του Μακάριου ποιοι ήταν;
    ΑΚΕΛ και ΕΟΚΑ, πορεία προδοσίας
    Παλαιότερο σημαντικό απόσπασμα του φίλου Ν. Παπαναστασίου.
    ΠΡΩΤΗ τ’ Απρίλη 1955: η έναρξη του αντιαποικιακού απελευθερωτικό αγώνα. Ενός αγώνα, στον οποίο το ΑΚΕΛ όχι μόνο δεν συμμετείχε, αλλά η ηγεσία του τον ύβρισε πολύ πριν αρχίσει. Όχι όταν ξεκίνησε. Για να έρθει τον Μάη του 1957 να κάνει αυτοκριτική για λάθη αναφορικά με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στο αρχικό στάδιο του αγώνα, όχι όμως και να δώσει μια πρακτική ή θεωρητική δικαιολογία για τη θέση του κόμματος έναντι του ένοπλου αγώνα.
    Να θυμίσουμε κάποια σημαντικά γεγονότα, με βάση τη χρονολογική τους εξέλιξη:
    1. Το Δεκέμβρη του 1954, πριν από εξαγγελθείσες μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την Κύπρο εναντίον της αποικιοκρατίας, η ηγεσία του ΑΚΕΛ, μέσω του δημοσιογραφικού της οργάνου «Νέος Δημοκράτης», χαρακτήριζε τις εκδηλώσεις σαν «προβοκάτσιες» και σαν «ύποπτες ενέργειες από εχθρούς του λαού και της υπόθεσής του». Παράλληλα, καλούσε τους εργάτες να παρεμποδίσουν τις «εχθροπραξίες».
    Όμως, οι εκκλήσεις του έπεσαν στο κενό. Οι διαδηλώσεις ήσαν χωρίς προηγούμενο για την Κύπρο, στη διάρκειά τους, μάλιστα, η Αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε αρκετούς διαδηλωτές και συνέλαβε πολλούς άλλους. Παρ’ όλον τούτο, η ηγεσία του ΑΚΕΛ επανήλθε και έγραψε πως «τα έκτροπα αυτά υποθάλπονται από εχθρούς του αγώνα, που εκμεταλλεύονται τον πατριωτικό ενθουσιασμό της κυπριακής νεολαίας για να εξυπηρετήσουν ξένα αντικυπριακά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα!»
    Δηλαδή, ενώ η ΕΟΚΑ ήταν ακόμη υπό σύσταση, οι ηγέτες του ΑΚΕΛ τη βαρούσαν ανελέητα και, με θράσος χιλίων πιθήκων, παρουσιάζονταν σαν ηρακλείς της αυτοδιάθεσης!
    2. Πλέον προκλητική και απαράδεκτη παρουσιάστηκε η ηγεσία του ΑΚΕΛ την 1η Απριλίου 1955 σε ανακοίνωσή της προς το λαό, μετά τις πρώτες εκρήξεις που σήμαναν την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα. Πρόκειται για μνημείο ασυναρτησίας και αχρειότητας, που προβλήθηκε την επομένη από τον «Νέο Δημοκράτη» υπό τον τίτλο: «Οι χθεσινές «εκρήξεις» δεν έχουν καμιά σχέση με τον αγώνα του κυπριακού λαού. – Είναι ένα ύποπτο παιγνίδι εμπνευσμένο από εχθρούς του λαού, που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσεις στον κυπριακό αγώνα.- Ο λαός να δυναμώσει την επαγρύπνησή του στον υπέρτατο βαθμό και να συνεχίσει τους αγώνες του κάτω από τη σημαία του ενιαίου πατριωτικού μετώπου!»
    Στο έγγραφό του, το ΑΚΕΛ χαρακτήριζε ως «ύποπτο φυλλάδιο» την επαναστατική προκήρυξη του Διγενή και διακωμωδούσε τους αγωνιστές, διερωτώμενο «μήπως οι εμπνευστές αυτής της δράσης είναι «διαλεκτοί ήρωες», που πρέπει να τους τιμήσει ο λαός;» Ταυτόχρονα, έκανε αναφορά σε «τρομοκρατική δράση», φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι «ο πατριωτικός κυπριακός λαός δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτές τις τρομοκρατικές πράξεις».REPORT THIS ADΑΠΟΡΡΗΤΟ
    Προσπάθησε, δηλαδή, η ηγεσία του ΑΚΕΛ, να μειώσει τη μαζικότητα των αγωνιστών, τους οποίους και αποκάλεσε «διασπαστές».
    Συνέχεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνέχεια.
    3. Στο ίδιο «μήκος κύματος» ήταν και η αρθρογραφία που ακολούθησε μελών της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, όπως ο Ανδρέας Φάντης και ο Γ.Γ. Εζεκίας Παπαϊωάννου. Ο πρώτος έγραψε για «τρομοκρατικές εξτρεμιστικές ενέργειες», ενώ ο δεύτερος επαίνεσε τους κομμουνιστές «γιατί δεν πιάστηκαν στην παγίδα των ψευτοδιγενήδων για να τους ξεπαστρευτούν από τη μέση!..»
    Ιδιαίτερα, όμως, θλιβερός και απαράδεκτος υπήρξε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Ελλάδας, Νίκος Ζαχαριάδης, ο οποίος, εκτός του ότι αποκάλυψε στους Άγγλους την ταυτότητα του Διγενή σε ραδιοφωνική του ομιλία, σε άρθρα του στο «Νέο Δημοκράτη» εξέμεσε σειρά χυδαίων χαρακτηρισμών κατά των αγωνιστών: «Εθνοπροδότες, Κυπροκάπηλοι, τυχοδιώκτες»! Τα σαμποτάζ τα αποκάλεσε «πυροτεχνήματα» και τις βόμβες «πασχαλιάτικα βαρελότα», «τρακατρούκες και τσάκρες». Και το πιο ανήκουστο, ότι, δήθεν, ο αγώνας «σχεδιάστηκε και μπήκε σε πράξη σε συνεννόηση και με συμφωνία με τους Άγγλους και τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές!..»
    Ο κάθε Κύπριος θα πρέπει να γίνει γνώστης και κοινωνός των «αποφθεγμάτων» αυτών και της όλης στάσης του ΑΚΕΛ έναντι του απελευθερωτικού αγώνα. Έχουμε υποχρέωση να τα δημοσιοποιούμε και να προωθούμε και σε άλλους. Γιατί, και σήμερα, η ηγεσία του ΑΚΕΛ συνεχίζει τις ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον του αγώνα και, υπό την κάλυψή τους, προσπαθεί να δικαιολογήσει την προδοτική της στάση έναντι του έπους του 1955-59. Ενώ με απροσμέτρητο θράσος στέλλει παρατρεχάμενούς της να καταθέτουν στεφάνια σε μνημεία και μνημόσυνα ηρώων, συνεχίζει ακατάπαυστα και λυσσαλέα την κατασυκοφάντηση του Αρχηγού και των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.
    Ευτυχώς, όμως, ούτε και η νεολαία του ΑΚΕΛ δεν πείθεται από τη λάσπη αυτή και, μέρα με τη μέρα, αναγνωρίζει και αφομοιώνει την αλήθεια. Έτσι, τα κάστρα της κατασυκοφάντησης και του βιασμού της Ιστορίας πέφτουν το ένα μετά το άλλο, ακριβώς διότι η αλήθεια είναι πολύ καλύτερη και από το χρυσάφι , όπως διακηρύττουμε και στην ταυτότητα του blockμας: nikospa.wordpress.com.
    Μέχρι σήμερα το ΑΚΕΛ όχι μόνο δεν τιμά τους θυσιασθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ, αλλά δηλώνει … Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Και ποια είναι η δική σας καταγωγή; Μήπως από τουρκική σπορά;
    «Αλήθεια, χρυσίου καλλίστη».
    Απόσπασμα αρχείου.
    Μίνως ΕΟΚΑ ΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «Το να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα είναι πράγμα καλό
    Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία
    Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου» κι έσταζες ενθουσιασμό.
    Μεσάνυχτα άφησαν τη μάνα σου να ’ρθει στο κελί σου τελικά
    Τα μάτια της σαν σε είδε πλημμύρισαν δάκρυα καυτά
    «Μην θρηνείς μάνα, πεθαίνω για την Ελλάδα» είπες ηχηρά
    Και την εμψύχωνες και την παρηγορούσες θαρρετά.
    Σ’ έβγαλαν απ’ το κελί και βάδιζες περήφανα και γενναία
    Εν μέσω ισχυρών επευφημιών των συγκρατούμενών σου
    Τα στήθη σου ατσαλένια και τα φυλλοκάρδια σου ακμαία
    Και πέρα και μακριά οι γερές φωνές των συναγωνιστών σου.
    Σ’ οδήγησαν στον χώρο που υπήρχε η αγχόνη η φρικτή
    Έψελνες αδιάκοπα τον εθνικό ύμνο με συγκινημένη φωνή
    Σου πέρασαν τη θηλιά και τότε άνοιξε με κρότο η καταπακτή
    Αυτό ήταν το ηρωικό πέρασμά σου στην αιώνια ζωή.
    Οι τύραννοι σ’ έθαψαν στον μικρό περίβολο των φυλακών
    Που σήμερα ονομάζονται «Φυλακισμένα Μνήματα»
    Προσκύνημα ιερό όλων των Ελλήνων, όλων των γενεών
    Εκεί που σαν φτερά ίπτανται αέναα πατριωτικά μηνύματα.
    Εσύ Ευαγόρα θα είσαι πάντα του φωτός ο εκλεκτός γιος
    Και θα δείχνεις με τη θυσία σου σ’ όλους τον υψηλό δρόμο
    Των ιδανικών τον δρόμο, του πατριωτισμού τον ωραίο δρόμο
    Και δεν θα ξεχάσει ποτέ τον ηρωισμό σου ο Ελληνισμός.
    Απόσπασμα τoυ Καρδερίνη Ισίδωρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο απαγχονισμός του Ευαγόρα Παλληκαρίδη του δεκαοκτάχρονου τότε μαθητή, που ψυχικά και εθνικά ώριμος δεν άντεχε καμία υποταγή,

    Εν θέλω την υποταγή
    ...................................
    Η λεβεγκιά τα όνειρα,
    εν τα σιει κλειωμένα,
    στον πίνακα τζιαι παρπατούν,
    ένη ζωγραφισμένα!
    Όνειρα συνοδέφκουνται,
    με λεφτερκάς την δάδα,
    ζωγράφος ένας μαθητής,
    πο ναν χωρκό την Τσάδα!
    Παλληκαρίδη προσοχή,
    έφκα να εξηγήσεις,
    τούτα που ε ζωγράφισες,
    τζ ύστερης να τα σβήσεις!
    Στην τάξη μυάλη σσιωπή,
    ο δάσκαλος βουρκώνει,
    τα όνειρα χαμογελούν,
    μπροστά που την αγχόνη!
    Πολλά μιτσής γι ´ανηφορκές,
    έλα τωρά στη τάξη,
    την ζωγραφκιά μου δάσκαλε,
    ε ννα την κάμω πράξη!
    Για μεν εν έσιει όνειρα,
    αν είμαι σκλαβωμένος,
    ναν η ψυσιή μου λέφτερη,
    τζι ας είμαι κρεμμασμένος!
    Γεια τζιαι σε σας συμμαθητές,
    να μεν με καρτεράτε,
    πον ήρτα εις το μάθημα,
    να μου το συγχωράτε!
    Μεν κλάψετε για λλόου μου,
    γυρίστε την σελίδα,
    δική μου η επιλογή,
    εν θέλω την υποταγή,
    μα λέφτερην πατρίδα!!!!! Γ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το προζύμι των πατέρων σας κληρονομήσατε παιδιά μας. Με τέτοιους Έλληνες τόσον η Κύπρος μας όσον και η Ελλάδα μας ποτέ δεν θα πεθάνουν.
    Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν
    σαν το Λίβα που καίει τα σπαρτά
    με κανόνια τις πόλεις χαλάσαν
    μας ανάψαν φωτιές στα χωριά
    Μα οι εχθροί μας πια τώρα θα σκορπίσουν
    και θα ξανάρθει για σαςλευτεριά,
    για να φτιάξετε τα όσα γκρεμίσαν
    ας κοιτάξετε τώρα μπροστά

    Η Κύπρος ποτέ δεν πεθαίνει
    δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά
    μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει
    και ξανά προς τη δόξα τραβά (τραβά, τραβά)
    και ξανά προς τη δόξα τραβά
    Νέα δύναμη η Κύπρος θα πάρει
    σαν και πριν να βαδίσει εμπρός
    κι ο καινούργιος στρατός με καμάρι
    θα σταθεί των συνόρων της φρουρός
    Όλη ορθή μες στον ήλιο προβάλει
    και ψηλά το κεφάλι κρατεί
    μια πατρίδα πολύ πιο μεγάλη,
    μια πατρίδα πολύ πιο τρανή
    ΕΛΛΑΣ – ΚΥΠΡΟΣ – ΕΝΩΣΙΣ.
    ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΑΙΌΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ.
    Κωνσταντίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Ελληνική Κύπρος η ταλαίπωρη και οι θυσίες της κόντευαν να ξεχασθούν. Χάριν σ΄ εσάς, όχι μόνο δεν λησμονιούνται, αλλά ο Ελληνισμός την θυμήθηκε ξανά και αρωγός και συμπαραστάτης σας είναι και πάλι. Εύγε.
    Πάντα δίπλα σας.
    Δόξα και τιμή σε όλους τους πεσόντες ήρωες μας, Ελλαδίτες και Έλληνες Κύπριους αδελφούς.
    Βετεράνος Α΄ΜΚ από αδελφή Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για να μην ξεχνάμε.
    Αγαπητοί φίλοι κάπου ορθά γράφτηκε ότι: "Με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου η Κυπριακή Δημοκρατία οδεύει προς το εκτελεστικό απόσπασμα πριν καν γεννηθεί" Αυτό όμως για έναν πολιτικό, που λέγονταν Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν "η ευτυχέστερη μέρα της ζωής του", αλλά τι μπορείς να περιμένεις από κάποιον με τέτοιο όνομα, που μεταφράζεται ως ο Μαύρος Αλής. Βλέπεις καμιά φορά τα επώνυμα δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Όσο για την μνήμη του Ευαγόρα, που εκτελέστηκε με το όνομα της Ελλάδος στο στόμα και έπρεπε να τιμάται κατάλληλα, δυστυχώς βρίσκεται στην λήθη, τουλάχιστον εδώ, ενώ τιμώνται άλλα αντί άλλων, που ουδεμία σχέση έχουν με τον ελληνισμό και τους αγώνες του. Γιώργος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  14. Ο απαγχονισμός του Ευαγόρα Παλληκαρίδη
    Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

    Σαν σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Μαρτίου 1957, από τους
    Άγγλους, που θεωρούσαν ότι είναι ιδιοκτησία τους οι Έλληνες της Κύπρου,
    απαγχονίστηκε ο 19χρονος ήρωας και εθνομάρτυρας Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
    Είχε ένα πηγαίο σπουδαίο ποιητικό ταλέντο και από τα δεκαπέντε του
    χρόνια εκδήλωσε τη αγωνιστική του διάθεση μετά τη Δωδεκάνησο, που το
    1947 ελευθερώθηκε από τους Ιταλούς, να ελευθερωθεί και η Κύπρος από τους
    Άγγλους και να ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα. Σημειώνεται ότι Άγγλος ήταν,
    ο ταξίαρχος Α.Σ. Πάρκερ, που παρέδωσε τη Δωδεκάνησο στον αντιναύαρχο
    Περικλή Ιωαννίδη το 1947 και οι Άγγλοι θα έπρεπε αμέσως μετά να
    παραδώσουν στην Ελλάδα τη Μεγαλόνησο Κύπρο, που ήταν η τελευταία αποικία
    τους στην Ευρώπη και στην Εγγύς Ανατολή... Η διαφορά ήταν πως οι Άγγλοι
    μας έκαμαν τους καλούς με τη Δωδεκάνησο που δεν τους ανήκε, αλλά στην
    Κύπρο, που τους ανήκε, ήσαν οι γνωστοί στυγνοί αποικιοκράτες...
    Στα δεκαεφτά του ο Ευαγόρας, μαθητής ακόμη του Λυκείου, εντάχθηκε στην
    ΕΟΚΑ και στα 18 του συνελήφθη να μεταφέρει οπλοπολυβόλο. Για το λόγο
    αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο... Κατά τη δίκη του ερωτήθηκε από τον Άγγλο
    δικαστή αν είχε να πει κάτι και εκείνος απάντησε ως ώριμος και με
    επίγνωση της πράξης του ήρωας: «Γνωρίζω ότι θα με καταδικάσετε σε
    θάνατο. Θα με κρεμάσετε, το ξέρω. Ό, τι έκαμα το έκαμα ως Έλληνας
    Κύπριος, που ζητά τη λευτεριά του. Εύχομαι να είμαι ο τελευταίος Κύπριος
    που θα αντικρύσω την αγχόνη. Ζήτω η Ένωσις της Κύπρου με την Μητέρα
    Ελλάδα! Τίποτε άλλο!».
    Ο Παλληκαρίδης έδωσε εκουσίως τη ζωή του για την Ελλάδα. Λίγες ημέρες
    πριν από τον απαγχονισμό του Παλληκαρίδη, στις 3 Μαρτίου 1957,
    εκατοντάδες Άγγλοι στρατιώτες έκαψαν ζωντανό στο κρησφύγετό του, τον
    υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Να σημειωθεί ότι οι Άγγλοι
    δυνάστες τους ένωσαν μετά θάνατο, αφού τους έθαψαν σε κοινό τάφο στα
    φυλακισμένα μνήματα της Λευκωσίας...Μαζί τους σε αυτά και οι άλλοι ήρωες
    της ΕΟΚΑ που απαγχονίστηκαν ή εκτελέστηκαν από τους Άγγλους. Όλοι τους
    ήσαν άξιοι συνεχιστές των ηρώων Ελλήνων που αγωνίστηκαν για Ελευθερία
    και Αξιοπρέπεια εναντίον πολύ υπερτέρων δυνάμεων των εχθρών, από τον
    Μαραθώνα, τις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα, έως την Κωνσταντινούπολη, το
    1821, το 1904, το 1912, το 1940....
    Εμείς λοιπόν οι Έλληνες, οι απόγονοι του Παλληκαρίδη και όλων των
    ηρώων, τους χρωστάμε την ύπαρξή μας και τη θέση μας στην Ευρώπη και στην
    παγκόσμια ιστορία. Το χρέος μας αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να έχουμε το
    ίδιο φρόνημα, τις ίδιες αξίες, τα ίδια ιδανικά με αυτούς, να έχουμε
    αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα ανεξάρτητα με το ποιος είναι απέναντί μας
    και μας απειλεί. Για την Κύπρο συγκεκριμένα οφείλουμε να μένουμε
    σταθεροί στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στις αρχές της ΕΕ, να μην
    αποδεχόμαστε σχέδια τύπου Ανάν, και να αποκρούομε απολύτως κάθε πρόταση
    κατάργησης ή φαλκίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    Οι εθνικοί μας ήρωες διαχρονικά έβαζαν την επιβίωση του Έθνους και την
    ελευθερία της Πατρίδας μας πάνω από τη ζωή τους. Δεν είναι λοιπόν δυνατό
    να είμαστε απόγονοί τους και στη ζωή μας να βάζουμε σε προτεραιότητα την
    ηδονή. Δεν είναι δυνατό στη θυσία και στο χρέος να προτάσσουμε την
    τρυφηλότητα, τη δουλοπρέπεια. Και όμως... Είναι λυπηρό πως ενώ
    αντιμετωπίζουμε προφανείς κινδύνους ως Έθνος υπάρχουν Έλληνες που
    πολεμάνε τις παραδοσιακές μας αξίες της Φιλοπατρίας, της Οικογένειας,
    της Γλώσσας.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν και σπάνια σχολιάζω θα ηθελα να πω κι εγω κάτι στο υπεροχο αρθρο της ομάδας του καλου μου φιλου Αντωνη.
    Ποτέ δεν μπορω να μην δακρύσω ακουγοντας το τραγούδι του Ευαγόρα να το τραγουδανε Ελληνες παλικαρια και Ελληνιδες κοπελλες της Κυπρου μας...
    Γι αυτο και το έβαλα να μεινει για παντα στο κανάλι μας στο youtube.
    https://www.youtube.com/watch?v=dBPglGG2O8Q
    (μπορείτε να αντιγραψετε το λινκ)

    Ειναι απο τους πιο αγαπημενους μου ηρωες της Κυπρου μας.
    Θα το βρειτε και στην μονιμη δεξιά στήλη του ιστολογιου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αδέλφια, Ελληνίδες και Έλληνες, η μοναδική και συγκινητική σας συμπαράσταση δίνει κουράγιο στον πολύπαθο Ελληνισμό της Κύπρου να συνεχίσει ανένδοτος τον αγώνα των ηρώων μας.
    Λόγω συγκίνησης δεν προσθέτουμε τίποτα άλλο.
    Μόνο ότι εμείς θα αγωνιζόμαστε και θα...
    Καρτερούμεν μέραν νύχταν
    να φυσήσει ένας αέρας
    στουν τον τόπον πο `ν καμένος
    τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν

    Για να φέξει καρτερούμεν
    το φως τζιήνης της μέρας
    πο `ν να φέρει στον καθ’ έναν
    τζιαι ΕΝΩΣΗ τζαι ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

    Θάνο αγαπητέ μας θα ήταν παράλειψη να μην σε ευχαριστήσουμε, όχι μόνο για την τιμητική καταχώρηση, αλλά και για το σχόλιο σου, όπως και όλους τους φίλους αναγνώστες σου πατριώτες ΕΛΛΗΝΕΣ.
    Στους προσωπικούς μας αποδέκτες επίσης ευχαριστίες για τα δεκάδες επί πλέον πατριωτικά σχόλια τους.
    ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ... Ω, δαιμόνιοι ΕΛΛΗΝΕΣ, μέχρι τίνος πρύμνη ανακρούεσθε;

    ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ του συγγραφέα και αδελφού εθνομάρτυρα κ. Α. Αντωνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγω σας ευχαριστω που μας τιματε με τα υπεροχα αρθρα σας και εγω ευχαριστω τον αγαπημενο φιλο μου Αντωνη για όλα.

    Καμμια ευχαριστία ομως δεν οφειλετε να μου λετε εμενα...
    Ειναι το χρεος ολων των πατριωτων Ελληνων να στεκομαστε διπλα στην Κυπρο, οπως σε καθε άλλη περιοχη της Ελλαδας μας.
    Δηλαδη αν γραφουμε για την Μακεδονία πρεπει να μπαίνουν οι Μακεδόνες να μας ευχαριστούν;
    Αν γραφουμε για την Βόρειο Ηπειρο πρεπει να μπαίνουν οι Βορειοηπειρωτες αδερφοι μας να μας ευχαριστουν;
    Και παει λεγοντας...

    Πρεπει να το καταλαβουμε ολοι ότι εδω λειτουργει μια καρδια και μια ψυχη ελληνικη...
    Δεν ειμαστε απλα αδερφια κλπ....
    Ειμαστε μελη ενος σωματος... μιας πατριδας...
    Κανενας δεν προκειται ποτε να με πεισει οτι η Ενωση δεν εγινε...

    Η Ενωση απο την στιγμη που κρεμαστηκαν τα παιδια μας εγινε και ειναι ισχυρη... Και ειναι Ενωση ψυχων.
    Το οτι δεν εχουν πεσει υπογραφες και οτι δεν μας αφηνουν να την κανουμε πραξη στα χαρτια οι ξενοι και οι προδοτες, αυτο δεν σημαίνει οτι ο αγωνας του Ευαγορα και του Γρηγορη και των άλλων παιδιων πηγε στράφι...

    Η Ενωση εγινε και ειμαστε ολοι ετοιμοι σωματικα και ψυχικα να ερθουμε κατω να πολεμησουμε για τους Κυπριους Ελληνες, οπως ανεβηκε ο Παύλος Μελας στην Μακεδονια μας... Οπως ήρθαν τα παλικαρια της ΕΛΔΥΚ και οι Καταδρομεις μας στην Κυπρο... Οπως πηγαν οι Κρητικοι στην Μακεδονία μας στον Μακεδονικο Αγωνα...
    Οπως πηγε ο ελληνικος στρατός μας στην Μικρα Ασία...
    Οπως μπηκε ο στρατός μας στην Β. Ηπειρο το 1940...
    Κι οπως ο Κίμωνας ο Αθηναιος ηρθε στην Κυπρο προ αιώνων....
    Και οπως ήρθαν στην Ελλαδα Κυπριοι πολεμιστες το 1940, και Κυπριοι αγωνιστες το 1821 και σε όλους τους αγωνες του Ελληνισμου...

    Νομιζω ότι το ξεκαθαρισα...
    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΟΡΑ και ολων των παιδιων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΥΓ. Αυτα τα παιδια μας υπεγραψαν την ΕΝΩΣΗ με την ίδια τους την ζωη...
    Ποιος ειναι αυτός που θα τολμησει να το αρνηθεί;
    ΜΟΝΟ ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θανο αδελφε μου. Η επι πλεον συγκινητικη φορτιση μεσω των ευστοχων σχολιων σου κοντευει να σπασει ολες τις ευαισθητες πατριωτικες χορδες μας.
    Καλα νασαι για να συνεχισεις να επιτελεις εθνικο εργο και να χαιρεσαι την οικογενεια σου.
    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΠΡΟΣ ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ 14 Μαρτίου, 2023 20:20
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΕ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ Κ ΑΔΡΙΑΝΤΕΣ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΝ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.