Σελίδες

8 Μαρτίου 2023

Ο Νέος Πρόεδρος της ΚΔ, η Ασφάλεια και η ΔΔΟ

Τού Φοίβου Κλόκκαρη*
 
Ο Ελληνισμός της Κύπρου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω της συνεχιζόμενης επεκτατικής στρατηγικής της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας(ΚΔ), που υποβοηθήθηκε και από δικά μας στρατηγικά λάθη.
 
Μετά την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974, ο Ελληνισμός διέπραξε το στρατηγικό λάθος των διακοινοτικών συνομιλιών (ΔΣ) για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) ,που συντηρείται επι μισό αιώνα και μετέτρεψε το διεθνές έγκλημα τής Τουρκίας σε δικοινοτική διαφορά. Η Τουρκία απενοχοποιήθηκε και εκμεταλλεύθηκε το χρονοβόρο των ΔΣ για να παγιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής/ κατοχής, να τουρκοποιήσει/ ισλαμοποιήσει τα κατεχόμενα εδάφη μας και να συνεχίσει τις επεκτατικές δράσεις της σε βάρος τής ΚΔ (ΑΟΖ, ουδετέρα ζώνη, Αμμόχωστος,εποικισμός, αεροναυτική βάση στα κατεχόμενα, εργαλειοποίηση μετανάστευσης κ.ά.).
 
Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος όλης της Κύπρου. Η Στρατηγική της διαμορφώθηκε με τον ιερό όρκο της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1920 και με τις εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ/σχέδιο επανάκτησης Κύπρου τη δεκαετία του 1950. Για την ολοκλήρωση του στόχου της επέβαλε ώς λύση του κυπριακού τη ΔΔΟ (συγκεκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών).
 
Σήμερα μετακινήθηκε στη λύση δύο κρατών (συνομοσπονδία δύο κρατών εξαρτημένων από την Τουρκία). Είναι και αυτή μορφή ΔΔΟ που εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα το στόχο της. Στις ΔΣ για λύση ΔΔΟ συμφωνήθηκε όπως το κυπριακό κράτος αφοπλισθεί μετά τη λύση, προφανώς λόγω έλλειψης στρατηγικής αντίληψης για την ασφάλεια από την ηγεσία μας, η οποία υποτίμησε την αξία τής στρατιωτικής ισχύος (δυνατότητα αυτοάμυνας) και την Τουρκική απειλή (επιδίωξη Τουρκίας να αφοπλίσει την Κύπρο, όπως και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να είναι εύκολη λεία της επεκτατικής στρατηγικής της). 
 
Το βασανιστικό ερώτημα που τίθεται είναι που βαδίζουμε και τι δέον γενέσθαι για να επιβιώσουμε; Η Τουρκική απειλή μεγενθύνεται συνεχώς στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας και η εμμονή μας σε λύση ΔΔΟ στο Κυπριακό θα φέρει νέα δεινά στο τόπο μας. Απαιτείται να αναθεωρήσουμε επειγόντως τις θέσεις μας στον στρατιωτικό/ μεταναστευτικό και πολιτικό/διπλωματικό τομέα, για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ασφάλειας και να απεγκλωβιστούμε από τη ΔΔΟ. 
 
Στρατιωτικός/Μεταναστευτικός τομέας: Το μείζον πρόβλημα εθνικής ασφάλειας της ΚΔ είναι η αποδυναμωμένη στρατιωτική ισχύς της και η αυξανόμενη τουρκική στρατιωτική επιθετικότητα και δημογραφική αλλοίωση των ελευθέρων περιοχών, στις οποίες η Τουρκία προωθεί παράνομα μουσουλμάνους μετανάστες. Οι προτάσεις του νέου προέδρου της ΚΔ κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για την "Αμυνα και Ασφάλεια" (26 προτάσεις) και για το  "μεταναστευτικό" (45 προτάσεις) είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εθνικής ασφάλειας. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την ταχεία και αποφασιστική υλοποίηση όλων τών προτάσεων. Να μην παραμείνουν διακηρύξεις ή να υποστούν εκπτώσεις.
 
Πολιτικός / Διπλωματικός τομέας: Στο κυπριακό παραμείναμε εγκλωβισμένοι επι μισό αιώνα στη λύση ΔΔΟ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Βρετανίας για νομιμοποίηση και διαιώνιση της παραμονής των Βρετανικών βάσεων και της Τουρκίας για κατάλυση της ΚΔ, νομιμοποίηση της διχοτόμησης και επέκταση του ελέγχου της σε όλη τη Κύπρο.
 
Με εισήγηση της Βρετανίας η ΔΔΟ περιλήφθηκε στο ψήφισμα 649/1990 του ΣΑ/ΟΗΕ. Ο νέος πρόεδρος της ΚΔ, στο πρόγραμμα του για το κυπριακό, έχει ώς στόχο "…μία λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα που θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της σε ένα Δικοινοτικό, Διζωνικό, Ομοσπονδιακό κράτος, ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος, εντός της ΕΕ όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών του θα κατοχυρώνονται και θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού". Είναι μεγάλη αντίφαση να υποστηρίζεται ώς λύση κανονικού δημοκρατικού κράτους η ΔΔΟ, η οποία από τη φύση της παραβιάζει τις αρχές της ενότητας του κράτους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, με την βίαιη επιβολή εδαφικών ζωνών εγγυημένων πλειοψηφιών κατοίκων και περιουσιών, που καταπατούν τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της ατομικής ιδιοκτησίας και της ελεύθερης εγκατάστασης. Παραβιάζει και τη θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας. Της στρατιωτικής ασφάλειας (αφοπλισμός Κυπριακού Κράτους), της πολιτικής ασφάλειας (ΒΕΤΟ μειοψηφίας, παραβίαση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων που οδηγεί σε αδιέξοδα και την ανάγκη εφαρμογής αντιδημοκρατικού μηχανισμού επίλυσης αδιεξόδων, όπως ξένοι δικαστές κ.α.), της δημογραφικής ασφάλειας (παραμονή όλων των εποίκων, 4 βασικές ελευθερίες της ΕΕ για τους Τούρκους υπήκοους) και της λειτουργικής/οικονομικής ασφάλειας (κράτος υπερμεγέθες, διχοτομικό, πολύπλοκο, δυσλειτουργικό, μη βιώσιμο, με διαρχία αξιωματούχων).
 
Οι κυβερνήσεις της ΚΔ και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα μας, υιοθέτησαν τηΔΔΟ με τη ψευδαίσθηση ότι επανενώνει τη πατρίδα μας, ενώ αυτή νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και επεκτείνει τον Τουρκικό έλεγχο σε όλη την Κύπρο μέσω τού ΤΚ κρατιδίου (πλειοψηφία εποίκων, διμερείς συμφωνίες εξάρτησης, δικαίωμα ΒΕΤΟ). Πρός διαπίστωση της αδυναμίας λειτουργίας της ΔΔΟ ως κανονικού δημοκρατικού κράτους, ας επισκεφθούν οι πολιτικοί μας την Βοσνία, που έχει παραλύσει λόγω επιβολής παρόμοιου πολιτεύματος. 
 
Υπάρχει αδήριτη ανάγκη να απορρίψουμε τη ΔΔΟ και να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στην ορθή βάση του ως θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης. Να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα της ΚΔ, με την ενδυνάμωση της εθνικής ισχύος της (διπλωματική, πληροφοριακή, στρατιωτική, οικονομική) και κυρίως της στρατιωτικής, προκειμένου να προασπίσουμε τις ελεύθερες περιοχές και να επικεντρώσουμε τον αγώνα μας στην απαίτηση εφαρμογής της διεθνούς νομιμότητας στη Κύπρο: απομάκρυνση τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, διάλυση της παράνομης«ΤΔΒΚ», επιστροφή προσφύγων, επανενσωμάτωση κατεχομένων.
 
Είναι ενθαρρυντικό ότι ο νέος πρόεδρος της ΚΔ, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του, δίδει βαρύτητα στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας της ΚΔ και περιλαμβάνει αναγκαίες αναθεωρήσεις προς ενδυνάμωση της στρατιωτικής ισχύος και αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όμως η εθνική ασφάλεια, υπονομεύεται από τον εγκλωβισμό μας στην υποστήριξη λύσης ΔΔΟ, η οποία επικρέμεται ώς Δαμόκλειος σπάθη επί του Κυπριακού Ελληνισμού. Άν εφαρμοσθεί αυτή η λύση θα μετατρέψει την Κύπρο σε ανοχύρωτη πολιτεία, θα την οδηγήσει σε τουρκική υποτέλεια και θα παύσει να λειτουργεί ώς σύγχρονη δημοκρατία στην ΕΕ. Είναι λύση την οποία απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελλήνισμού το 2004 στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, που ήταν ΔΔΟ.
 
Είναι μεγάλη αντίφαση να υποστηρίζεται από τον πρόεδρο της ΚΔ, ώς λύση κανονικού δημοκρατικού κράτους η ΔΔΟ, η οποία δεν είναι δυνατό να αποτελεί κανονικό δημοκρατικό κράτος, για τους λόγους που εκθέσαμε στο παρόν άρθρο. Για να υπάρξει ελπίδα να καλλιεργηθούν συνθήκες απεγκλωβισμού μας από τη ΔΔΟ, πρέπει ο πρόεδρος μας και τα κόμματα που υποστηρίζουν την ΔΔΟ, να πεισθούν για αυτή τη μεγάλη αντίφαση και να αναθεωρήσουν τη θέση τους. Να απαλλαγούμε από τη ΔΔΟ, που επέβαλαν η Τουρκία και Βρετανία, προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, σε βάρος εκείνων της Κύπρου.
 
*αντιστράτηγος ε.α. 
Λευκωσία Μάρτιος 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.