Στην πρώτη του μεγάλη ομιλία του αφότου επανεξελέγη πρόεδρος της Κίνας για τρίτη συναπτή θητεία, ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε την ανάγκη να αντιταχθεί στις επιρροές «υπέρ της ανεξαρτησίας» στην Ταϊβάν και την ανάγκη να ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια.
Με την ομιλία του ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες εργασίες του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, το οποίο τον ψήφισε ομόφωνα, ολοκληρώνοντας το τυπικό μέρος της διαδικασίας που τον μετέτρεψε στον ισχυρότερο ηγέτη του ασιατικού γίγαντα εδώ και γενιές. Καθώς το κινεζικό κοινοβούλιο πειθαρχεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ), δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Στην ομιλία του τη Δευτέρα, στην οποία σκιαγράφησε τις προτεραιότητές του για την Κίνα, ο Σι περιέγραψε την ανάγκη για «εθνική επανένωση» ως «την ουσία της εθνικής αναζωογόνησης», θέτοντας το ζήτημα της σχέσης της Ταϊβάν με την Κίνα ως επίκεντρο του νέου πολιτικού όρου.
«Θα πρέπει να αντιταχθούμε ενεργά στις εξωτερικές δυνάμεις και τις αποσχιστικές δραστηριότητες της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Θα πρέπει να προωθήσουμε αταλάντευτα την υπόθεση της εθνικής αναζωογόνησης και επανένωσης», είπε ο Σι, υπό δυνατό χειροκρότημα. Ο Σι, ο οποίος προηγουμένως δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας κατά της Ταϊβάν, τόνισε την ανάγκη «να προωθηθεί η ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των στενών».
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έχει κυβερνήσει ποτέ την Ταϊβάν, που είναι αυτοδιοικούμενη δημοκρατία, αλλά τη θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία που πρέπει να «επανενωθεί» με την ηπειρωτική χώρα, με τη βία αν χρειαστεί. Ο Σι δίνει ολοένα και περισσότερο προτεραιότητα στη διεκδίκηση της Κίνας στην Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντάς την ως ιστορική επιταγή εν μέσω κλιμακωτών εντάσεων με τις ΗΠΑ.
Ο Σι τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του στρατού, καθιστώντας τον το «σινικό ατσάλινο τείχος» για την προστασία της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της Κίνας. Ζήτησε επίσης μεγαλύτερη οικονομική αυτοδυναμία και ανάγκη συντονισμού ανάπτυξης και ασφάλειας. «Η ασφάλεια είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης, της σταθερότητας και αναγκαία προϋπόθεση για την ευημερία», είπε.
Σέρνουν την Ταϊβάν στον όλεθρο!
Με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, το νησί ετοιμάζεται για πολεμική αντιπαράθεση με την Κίνα
Οι αμυντικές δαπάνες της Ταϊβάν φέτος θα επικεντρωθούν στην επάρκεια όπλων και πυρομαχικών για να ανταπεξέλθει σε έναν «ολικό αποκλεισμό» από την Κίνα. Οι δαπάνες αφορούν κυρίως αμερικανικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων για μαχητικά F-16 και ανεφοδιασμού πυρομαχικών, όπως ανέφερε ο στρατός της Ταιβάν σε σχετική έκθεση.
Η Κίνα, που βλέπει την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, διοργάνωσε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί τον Αύγουστο, εκτοξεύοντας πυραύλους πάνω από την Ταϊπέι και κηρύσσοντας ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και απαγόρευσης Ναυσιπλοΐας σε μια προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο θα επιδιώξει να αποκόψει την Ταϊβάν σε περίπτωση πολέμου.
Σε μια έκθεση που ζητά την έγκριση του κοινοβουλευτικού προϋπολογισμού, αντίγραφο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα το Reuters, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι άρχισε να επανεξετάζει τα στρατηγικά αποθέματα καυσίμων και τις ικανότητες επισκευής και συντήρησης των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Εν αναμονή ενός ολοκληρωτικού αποκλεισμού του Στενού της Ταϊβάν, οι δαπάνες φέτος θα περιλαμβάνουν την αναπλήρωση αποθεμάτων πυροβολικού και πυραύλων και εξαρτημάτων για μαχητικά F-16 «για την ενίσχυση της συνέχειας της μάχης», ανέφερε το υπουργείο.
Σε μια ενημέρωση σχετικά με την αξιολόγηση των απειλών από την Κίνα, το υπουργείο είπε ότι ο στρατός της Κίνας διεξάγει επιχειρήσεις με στόχο τον έλεγχο στρατηγικών σημείων ανεφοδιασμού και την άρνηση πρόσβασης σε ξένες δυνάμεις.
«Πρόσφατα, το μοντέλο άσκησης και εκπαίδευσης του κομμουνιστικού στρατού έχει προσαρμοστεί από έναν ενιαίο στρατιωτικό τύπο σε κοινές επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων, εναέριων και πυραυλικών δυνάμεων», ανέφερε στην έκθεση του το Υπουργείου άμυνας της Ταϊβάν.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ταϊβανέζικου υπουργείου, η Κίνα «Υιοθετεί μια πραγματική πολεμική προσέγγιση και μεταβαίνει από την εκπαίδευση στην προετοιμασία μάχης».
Το «Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν» της Κίνας δεν δέχτηκε να σχολιάσει τη διαρροή της έκθεσης.
Είναι αυτονόητο πως μία πιθανή αντιπαράθεση Κίνας – Ταϊβάν, θα οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή του νησιού. Ένα τέτοιο σενάριο πρέπει να αποφευχθεί, οι ΗΠΑ όμως επιμένουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και προφανώς να δίνουν φρούδες ελπίδες για στήριξη του νησιού σε περίπτωση πολεμικής αντιπαράθεσης με την Κίνα. Γεγονός που φυσικά δεν υφίσταται, διότι ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει παραδεχτεί πως στηρίζει την πολιτική της «μίας Κίνας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.