Σελίδες

11 Φεβρουαρίου 2023

Το ολλανδικό σχέδιο κεντρικής ψηφιακής βάσης βιομετρικών δεδομένων επικρίνεται ως «χρυσωρυχείο για τους hackers»

Η Ολλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων δήλωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης να δημιουργήσει μία κεντρική βάση για όλα τα προσωπικά δεδομένα που παρέχουν οι πολίτες όταν κάνουν αιτήσεις διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, δακτυλικών αποτυπωμάτων και υπογραφών θα δημιουργούσε ένα «χρυσωρυχείο για hackers». 
 
Μέχρι τώρα τα δεδομένα φυλάσσονται στον δήμο, όπου κάνει κανείς αίτηση διαβατηρίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να τροποποιήσει το νόμο περί διαβατηρίων, προκειμένου να δημιουργήσει μία κεντρική εθνική βάση δεδομένων. Τα αποτυπώματα θα αποθηκεύονται μέχρι την έκδοση του διαβατηρίου, αλλά οι φωτογραφίες και οι υπογραφές θα αποθηκεύονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 
Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Aleid Wolfsen δήλωσε: «Οι φωτογραφίες και οι υπογραφές των διαβατηρίων όλων σχεδόν των Ολλανδών μαζί, καθώς επίσης και τα αποτυπώματα των ατόμων που περιμένουν την έκδοση του διαβατηρίου τους αποτελούν ένα χρυσωρυχείο για κυβερνοεγκληματίες. Αντί να χρειάζεται να παραβιάσουν περισσότερες από 300 δημοτικές βάσεις, οι εγκληματίες θα μπορούν σύντομα να κάνουν τη δουλειά τους με ένα μόνο χακάρισμα.»  
 
Ο Wolfsen σημειώνει επίσης ότι τέτοια δεδομένα θα είναι υψηλής αξίας για τους εγκληματίες hackers, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν «για να διαπράξουν απάτες ταυτότητας ή να κάνουν διακρίσεις σε βάρος κάποιων ανθρώπων».  
 
Ανέφερε επίσης, ότι ακόμα και η πρόσβαση στα δεδομένα μη εγκληματιών, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.  
 
«Πρόκειται για ένα ολισθηρό μονοπάτι», είπε. «Μπορεί να καταλήξουμε με πολύ μικρά βήματα σε πολύ ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αρχικά, η αστυνομία θα θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά τα αποτυπώματα για την επίλυση σοβαρών εγκλημάτων, στη συνέχεια για ελαφρώς λιγότερο σοβαρά εγκλήματα… Πού τελειώνει όλο αυτό; Θα πρέπει να το σκεφτείτε προσεκτικά πριν επιλέξετε μία κεντρική βάση δεδομένων.»  
 
Ο υπεύθυνος των δεδομένων υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν εξήγησε την αναγκαιότητα της κεντρικής βάσης δεδομένων.
 
«Κυρίως αναφέρει τα πλεονεκτήματα ενός κεντρικού συστήματος, αλλά τα μειονεκτήματα δεν έχουν χαρτογραφηθεί και ζυγιστεί κατάλληλα.»
 
Επιπλέον, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο το ποιος θα είναι υπεύθυνος για την βάση δεδομένων, εννοώντας ότι «η κυβέρνηση μπορεί να κρύβεται πίσω από άλλους, αν κάτι πάει στραβά.»  
 
Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων συμβούλεψε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχέδιο.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.