Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian, φέρνει στο «φως» τη δράση της «Team Jorge», ομάδας Ισραηλινών συμβούλων, η οποία έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση περισσότερων από 30 εκλογικών διαδικασιών σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας μεθόδους hacking, σαμποτάζ και επιτηδευμένης διασποράς ψευδών ειδήσεων στα social media.
Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για παρουσία συνεργατών της εν λόγω ομάδας και στην Ελλάδα, βάσει των όσων δήλωσε ο «εγκέφαλος» της ομάδας.
Η ομάδα έχει επικεφαλής τον Ταλ Χάναν, πρώην αξιωματούχο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος πλέον δραστηριοποιείται με το ψευδώνυμο «Jorge» και φέρεται να λειτουργεί στο παρασκήνιο, ελέγχοντας τις εκλογικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον Guardian.
Η δράση του Χάναν αποκαλύφθηκε από μία διεθνή ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων η οποία εξασφάλισε έγγραφα και απόρρητο υλικό στον Guardian. Οι δημοσιογράφοι εργάζονται σε Μέσα όμως η Monde, το Spiegel και η El Pais. Το πρότζεκτ, που αποτελεί κομμάτι ευρύτατης έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης συντονίστηκε από τη γαλλική ΜΚΟ, Forbidden Stories, που έχει ως στόχο να συνεχίσει το έργο και την έρευνα δημοσιογράφων που έχουν απειληθεί, φυλακιστεί ή δολοφονηθεί.
Η έρευνα αποκαλύπτει με σοκαριστικές λεπτομέρειες το πως η περιβόητη «Team Jorge» μετατρέπει σε όπλο την παραπληροφόρηση, με την εν λόγω ομάδα να προσφέρει μάλιστα τις υπηρεσίες επηρεασμού των εκλογικών αποτελεσμάτων χωρίς να αφήσει πίσω της το παραμικρό ίχνος. Στο πελατολόγιό της υπάρχουν επίσης και μεγάλες εταιρείες, τονίζει ο Guardian.
Ο Χάναν αρκέστηκε να αναφέρει στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του είναι διαθέσιμες σε μυστικές υπηρεσίες, καμπάνιες πολιτικών κομμάτων αλλά και εταιρείες που θέλουν μυστικά να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε χώρες της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη.
πηγή φωτογραφίας: Pixabay
Ο ρόλος του Aims
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές υπηρεσίες που προσφέρει η ομάδα του Χάναναφορά το πακέτο λογισμικού Aims, το οποίο ουσιαστικά ελέγχει έναν στρατό από fake προφίλ σε Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram and YouTube. Μερικά προφίλ διαθέτουν επίσης και λογαριασμούς στο Amazon μαζί με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin αλλά και Airbnb προφίλ.
Μέσα από υλικό που προέκυψε από πολύωρα κρυφά meeting του Χάναν με δημοσιογράφους που τον προσέγγισαν ως πιθανοί πελάτες, αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίον η Team Jorge μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους αντιπάλους, χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για την πρόσβαση στα Gmail και τα Telegram. Μάλιστα, όπως τονίζει ο Guardian, έδειξαν αρκετή υπερηφάνεια για το γεγονός πως μπορούν να «φυτέψουν λογισμικό» ακόμα και σε ιστοσελίδες που ανήκουν σε παγκοσμίου εμβέλειας ΜΜΕ, μέσω του Aims.
Ο κύριος άξονας της στρατηγικής τους κινείται γύρω στην παρενόχληση και το σαμποτάζ των εκστρατειών αντιπάλων φορέων. Παραδέχθηκαν μεταξύ άλλων ότι είχαν στείλει ακόμη και ένα sex toy μέσω της Amazon στην οικία ενός πολιτικού, με στόχο να δώσουν στη σύζυγό του την εντύπωση ότι την απατά!
Παρουσιάζοντας τη λειτουργία του Aims στους υποψήφιους πελάτες του, ο Χάναν περιηγήθηκε ανάμεσα σε δεκάδες avatar, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίον τα fake προφίλ μπορούν να δημιουργηθούν σε μερικά δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας ετικέτες για άμεση αντιστοίχιση με το φύλο, την εθνικότητα και τα ονόματα που προτιμούν οι χειριστές του.
Ο Χάναν δεν απάντησε στην ερώτηση σχετικά με την προέλευση των φωτογραφιών που χρησιμοποιούσε στα avatar του, ωστόσο ο Guardian ανακάλυψε ότι σε μερικές περιπτώσεις, οι φωτογραφίες υποκλάπηκαν από αληθινά προφίλ στα social media.
Τα bot (αυτοματοποιημένα προφίλ) του λογισμικού Aims έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Μεξικό, τη Σενεγάλη, την Ινδία και τα Αραβικά Εμιράτα.
Μαζί με το Aims, ο Χάναν παρουσίασε επίσης και τη «μηχανή των μπλογκς». Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που δημιουργεί ιστοσελίδες τις οποίες τα προφίλ που ελέγχει η Aims μπορούν να διασπείρουν fake news στο διαδίκτυο. «Όταν δημιουργείς την αίσθηση της εγκυρότητας, τότε τι ακολουθεί; Μπορείς άνετανα προχωρήσεις στη χειραγώγηση», είπε.
Το αποκαλυπτικό υλικό
Οι δημοσιογράφοι του Guardian δεν διστάζουν να εκφράσουν την έκπληξή τους για το γεγονός πως μία τόσο καλά οργανωμένη ομάδα «ξεσκεπάστηκε» από μυστικούς ρεπόρτερ. Οι κρυφά βιντεοσκοπημένες συνομιλίες του Χάναν με τους δημοσιογράφους έλαβαν χώρα μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2022.
Συγκεκριμένα, τρία πρόσωπα που εργάζονται στο Radio France, τη Haaretz και το TheMarker προσέγγισαν την Team Jorge υποδυόμενοι τους συμβούλους κυβέρνησης μίας πολιτικά ασταθούς χώρας στην Αφρική, ζητώντας από τον Χάναν βοήθεια ώστε να αναβληθούν οι εκλογές.
Οι συνομιλίες με τον Χάναν και τους συνεργάτες του έλαβαν χώρα μέσω βιντεοκλήσεων, ενώ έλαβε χώρα και μία συνάντηση στη βάση των επιχειρήσεων της ομάδας σε περιοχή 20 χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ.
Ο Χάναν περιέγραψε την ομάδα του ως «εξπέρ στις κυβερνητικές υπηρεσίες», με εξαιρετικές επιδόσεις στα οικονομικά, τον χειρισμό των social media, την χάραξη προεκλογικής καμπάνιας αλλά και του «ψυχολογικού πολέμου».
«Διαθέτουμε μία ομάδα στην Ελλάδα και μία στα Εμιράτα. Ακολουθείτε τις οδηγίες μας. Συνολικά έχουμε ολοκληρώσει 33 καμπάνιες σε προεδρικό επίπεδο, 27 εξ αυτών απόλυτα επιτυχημένες». Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει εμπλακεί σε δύο μεγάλα πρότζεκτ στις ΗΠΑ, δίχως να επιβεβαιώσει ότι έχει ανακατευθεί άμεσα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.
Ο Guardian σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν όλοι οι ισχυρισμοί του Χάναν για τη δράση της ομάδας του, καθώς υπάρχει η υποψία ότι ο ίδιος μπορεί να «φούσκωνε» τις διηγήσεις του ώστε να προσελκύσει τους υποψηφίους πελάτες για να κλείσει νέες συμφωνίες. Όσο γι’ αυτές, η Team Jorge είπε στους ρεπόρτερ ότι δέχεται πληρωμές σε πλήθος κρυπτονομισμάτων, αλλά και με μετρητά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, για παρεμβάσεις στις εκλογές χρεώνουν ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 6 και 15 εκατομμυρίων ευρώ!
Ωστόσο, μέσω e-mail που διέρρευσαν στον Guardian έδειξαν ότι η κοστολόγηση του Χάναν ήταν αρκετά πιο «μαζεμένη». Ένα εξ αυτών παρουσίασε ότι το 2015 ζήτησε 160.000 ευρώ από την Cambridge Analytica για εμπλοκή δύο μηνών σε καμπάνια που αφορούσε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η συνεργασία του Χάναν με την Cambridge Analytica συνεχίστηκε και το 2017, αυτή τη φορά για την Κένυα. Όμως, το ποσό των 400-600.000 δολαρίων που ζήτησε δεν μπορούσε να καλυφθεί από τις τοπικές αρχές.
Ο Guardian προσέγγισε τον Αλεξάντερ Νιξ, πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Cambridge Analytica, ο οποίος χαρακτήρισε τις πληροφορίες «συγκεχυμένες».
Οι παρεμβάσεις σε Gmail και Telegram
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, ο Χάναν έδειξε στους «ινκόγκνιτο» δημοσιογράφους που υποδύονταν τους υποψήφιους πελάτες τις δυνατότητες της ομάδας του στο χακάρισμα, ιδίως όσον αφορά λογαριασμούς στο Telegram και το Gmail. Αμέσως έφερε στην οθόνη του το Gmail προφίλ ενός κυβερνητικού συμβούλου, που έπαιξε ρόλο στις εκλογές στην Κένυα.
«Πλέον, εάν κάποιος διαθέτει Gmail, σημαίνει ότι έχει παραπάνω από έναν απλό λογαριασμό για email». Στη συνέχεια, σειρά πήρε το χακάρισμα προφίλ στο Telegram. Ένα από τα προφίλ στα οποία είχε πρόσβαση ανήκε σε πολίτη από την Ινδονησία ο οποίος είχε εμπλοκή στις εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια έφτασε μέχρι τον Ουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος έφτασε να εξασφαλίσει την προεδρία.
«Γνωρίζω ότι σε μερικές χώρες πιστεύουν ότι το Telegram είναι ασφαλές. Θα σου δείξω πόσο… ασφαλές είναι», φέρεται να είπε συνεχίζοντας το live χακάρισμα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των δημοσιογράφων. «Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους είναι να χρησιμοποιούνται οι σωστοί εκβιασμοί για όσους θες να χειραγωγήσεις. Μπορώ να γράψω στον εκάστοτε στόχο τι πιστεύω για τη σύζυγό του, ή για την τελευταία ομιλία του».
Ο Χάναν έδειξε στη συνέχεια πως μπορεί να σβήσει τα ίχνη του από τη στιγμή που ο παραλήπτης διαβάσει το μήνυμα, τονίζοντας στους ινκόγκνιτο ρεπόρτερς ότι μέσω των υπηρεσιών hacking κατάφερε να βρει τρύπες ασφαλείας στο παγκόσμιο σύστημα τηλεπικοινωνιών SS7.
«Για να ξεκαθαρίσω, αρνούμαι ότι δρω παράνομα», φέρεται να είπε ο Χάναν, ενώ ο αδερφός του και συνεργάτης του, Ζοχάρ, συμπλήρωσε. «Κινούμαι σύμφωνα με τον νόμο σε όλη μου τη ζωή…»
το είδαμε ΕΔΩ
ΣΧΟΛΙΟ
Εμείς δεν τα χρειαζόμαστε εδώ στην Ελλάδα αυτά....
Εχουμε την Singular που τα "κανονίζει" και επισήμως εδώ και 40 χρόνια... για να κυβερνάνε ΠΑΝΤΑ οι "δικοί" μας... και να μην μπαίνουν στην Βουλή αχώνευτοι...
Σπανίως τους έχει ξεφύγει κάτι...
Και μην ξεχνάτε ένσταση επί του συνολικού αποτελέσματος των εκλογών δεν έχει δικαίωμα να κάνει κανείς στην Ελλάδα....
Μόνο επί συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος.... και βράσε όρυζα.
Δείτε και το σχετικό βίντεο από το κανάλι askitis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.