Σελίδες

21 Φεβρουαρίου 2023

Βραδιά Μικράς Ασίας στο Λεωνίδιο

Βραδιά Μικράς Ασίας, βραδιά μνήμης και συγκίνησης διοργάνωσε ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας και το Αρχείο της Τσακωνιάς στο Λεωνίδιο την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ε.ε.. Κατ’ αυτήν παρουσιάστηκε η 3η επαυξημένη έκδοση του ιστορικού μυθιστορήματος «Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία – Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας (1914-1922)» (Εκδ. Αρχονταρίκι) του επί 38 χρόνια συνεργάτη της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου. 
 
Η παρουσίαση του βιβλίου, την οποία έκαμε ο συγγραφέας με τις ερωτήσεις που του υπέβαλε η συντονίστρια της όλης εκδήλωσης Ελένη Πουτσελά, Φιλόλογος και Γενική Γραμματέας του Αρχείου Τσακωνιάς, πλαισιώθηκε από την χορωδία ενηλίκων του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η οποία υπό την διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Κουτίβα ερμήνευσε Μικρασιάτικα τραγούδια, και τον θεολόγο και πρωτοψάλτη Σταύρο Πήλιουρα, ο οποίος απέδωσε με συναίσθημα το βυζαντινού ύφους μέλος «Στου Βοσπόρου τ΄ αγιονέρια». Αποσπάσματα από το βιβλίο απήγγειλαν αι φιλόλογοι Θωμαΐς Γούσγουλα και Αγγελική και Μαρία Καττή. 
 
 
Την εκδήλωση έκλεισε ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος, ο οποίος αναφερόμενος στο βιβλίο σημείωσε: «Σήμερα παρουσιάστηκε ένα ιδιαίτερο βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από ιστορικά στοιχεία, προσωπικά βιώματα του συγγραφέα, τα οποία ακούμπησαν τις ψυχές μας». Στη συνέχεια τόνισε: «Μας πονάει πολύ το θέμα της καταστροφής της Σμύρνης. Είναι ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της Ιστορίας μας. Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα σταμάτησε να υπάρχει ο Ελληνισμός στη Μικρά Ασία, όπου μεγαλούργησε για χιλιάδες χρόνια». Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Καλόν είναι να πάρουμε τα μαθήματά μας από αυτή την καταστροφή. Ας κάνουμε εθνικά, συλλογικά και μεμονωμένα ο καθένας μας την αυτοκριτική του και ας νιώσουμε το πόσο καταστροφικός είναι ο διχασμός και η διχόνοια».- 
 
Σημείωση: Ρεπορτάζ, φωτογραφίες και το βίντεο της εκδήλωσης μπορεί ο αναγνώστης να δεί στην ιστοσελίδα leonidion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.