Σελίδες

25 Φεβρουαρίου 2023

Σοκάρει νέα έρευνα: Καρκινογόνες χημικές ουσίες βρέθηκαν σε τρόφιμα, νέρο και ζώα σε όλο τον κόσμο

Οι χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο βρίσκονται πλέον στο αίμα των ζώων σχεδόν σε όλες τις ηπείρους της Γης, αποκάλυψε νέα έρευνα, αποτυπώνοντας τα ευρήματα σε χάρτη.
 

Η ανάλυση αποκαλύπτει τον βαθμό στον οποίο οι τοξικές αυτές ουσίες πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) δηλητηριάζουν πλάσματα σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν ήδη συνδεθεί με ηπατική νόσο, καρκίνο, στρες στα νεφρά, εμβρυϊκές επιπλοκές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο.
 
Γνωστά ως «αιώνια χημικά», επειδή δεν διασπώνται, τα PFAS έχουν βρεθεί σε άλογα, σκύλους, τίγρεις της Σιβηρίας, πάντα, θαλάσσια λιοντάρια, αγριόχοιρους, ενυδρίδες, ακόμη και στρείδια. 
 
Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε περισσότερες από 100 πρόσφατες μελέτες, αποκάλυψε ότι οι αιώνιες χημικές ουσίες μπορεί να έχουν βλάψει περισσότερα από 330 είδη άγριας ζωής σε όλο τον κόσμο. 
 
Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω της ατμόσφαιρας υποδηλώνει ότι ακόμη και είδη, που βρίσκονται μακριά από βιομηχανικές πηγές, έχουν πιθανώς μολυνθεί. 
 
Περίπου 120 διαφορετικά είδη ενώσεων PFAS βρέθηκαν στο αίμα των ζώων, σύμφωνα με την ανάλυση, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός να είναι πολύ υψηλότερος. 
 
Ποιοι οργανισμοί έχουν μολυνθεί
 
Άλογα
Φάλαινες
Κρότωνες
Σκύλοι
Θαλάσσιοι λέοντες
Ενυδρίδες
Αγριόχοιρος
Στρείδια
Τίγρεις της Σιβηρίας
Πάντα
Γάτες
Πολικές αρκούδες
Ψάρι
Βάτραχοι
Πλαγκτόν
Χελώνες
 
Κίνδυνοι 
 
Ορισμένοι τύποι χημικών ουσιών PFAS – ιδίως το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και το υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS) – έχουν συνδεθεί με καρκίνο, μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία και νόσο του θυρεοειδούς, μεταξύ άλλων διαταραχών υγείας.
 
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μητέρες που θηλάζουν, καθώς και τα μικρά παιδιά, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από το PFAS, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τόσο την ανάπτυξη όσο και την αναπαραγωγική και υγεία. 
 
Πώς τα χημικά μεταφέρονται σε νερό και τρόφιμα 
 
Τα PFAS είναι τεχνητές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως ελαιοαπωθητικά και υδατοαπωθητικά, για επικαλύψεις σε μαγειρικά σκεύη, χαλιά και υφάσματα. 
 
Αυτές οι χημικές ουσίες, που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, δεν διασπώνται όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον και συνεχίζουν να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. 
 
Τα χημικά PFAS μπορούν να μολύνουν τις παροχές πόσιμου νερού κοντά σε εγκαταστάσεις όπου χρησιμοποιούνται. 
 
Μόλυνση από PFAS έχει ανιχνευθεί στο νερό κοντά σε εγκαταστάσεις παραγωγής, καθώς και σε στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης πυρόσβεσης, όπου χρησιμοποιείται αφρός που περιέχει PFAS.
 
Εισέρχονται επίσης στην παροχή τροφίμων μέσω υλικών συσκευασίας τροφίμων και μολυσμένου εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.