Σελίδες

22 Φεβρουαρίου 2023

ΑΦΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΜΕ ΑΠΟ ΝΑΡΚΙΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

Από την Αντωνία Λουκία Αντωνά, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας*
 
Η ναρκισσιστική διαταραχή – πιο απλά ναρκισσισμός – ανήκει στις διαταραχές προσωπικότητας και φέρει 9 διαγνωστικά κριτήρια (DSM-5), με βασικότερα μία μεγαλειώδη αίσθηση εαυτού και επιτευγμάτων και φαντασιώσεις για απεριόριστη δύναμη, εξυπνάδα, ομορφιά κτλ. Αν και αυτά τα κριτήρια είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε εν συντομία το ναρκισσισμό, έτσι όπως μπορεί να τον βιώνει κάποιος, που βρίσκεται στον κύκλο επιρροής του ναρκισσιστή και θα δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί.
 
ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΟΥΣ Η ΑΛΛΟΥΣ ΗΓΕΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ. 
 
Τα χαρακτηριστικά, που θα παρατηρήσουν όσοι περνάνε αρκετό χρόνο με κάποιο ναρκισσιστή είναι μία αίσθηση ανωτερότητας κι ένας εγωκεντρισμός, ο οποίος συχνά τους αποτρέπει από το ν’ ακούσουν προσεκτικά κάποιον – αντ’ αυτού απαντάνε με κάτι που απασχολεί τους ίδιους. Αυτό που διαφοροποιεί το ναρκισσιστή από κάποιον, που πάσχει από κάποια άλλη διαταραχή (πχ. οριακή) είναι ότι συνήθως δε θα αρνηθεί ουσιαστικά την ύπαρξη της διαταραχής του. Αντιθέτως, θα είναι περήφανος για τα χαρακτηριστικά του και θα τα εκλογικεύσει με φράσεις όπως «Δεν είμαι ναρκισσιστής, είμαι όντως πιο έξυπνος από τους άλλους». Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι πολύ συχνά ναρκισσιστές βρίσκονται πράγματι σε διευθυντικούς ή άλλους πολιτικούς ηγετικούς ρόλους (Deluga, 1997) και υπάρχει εδώ το ερώτημα της κότας και του αυγού, δηλαδή ο ναρκισσισμός κάνει κάποιον ηγέτη ή η ηγεσία τον κάνει ναρκισσιστή; Η τελική απάντηση δεν έχει βρεθεί ακόμα καθότι οι ρίζες του ναρκισσισμού δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς. Η ψυχολογική κοινότητα είναι διχασμένη, αλλά έχουν δοθεί κάποιες εξηγήσεις σχετικά με την ανάπτυξη της διαταραχής, οι οποίες πάντα έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία (Johnson et. Al, 1999). Πιο αναλυτικά πιθανολογούν πως έχει να κάνει είτε με υπερβολικές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τους γονείς είτε με υπερπροστασία και συνεχή, υπερβολική και χωρίς λόγο επιβράβευση. 
 
Επιστρέφοντας στους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα ναρκισσιστή, αυτοί είναι αρκετά απλοί. Ο εγωϊστής ναρκισσιστής θα είναι ο γοητευτικός άνθρωπος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και μιλάει αδιάκοπα για τα συνήθως μεγεθυμένα επιτεύγματά του μέσω των οποίων επιθυμεί να ποδηγετήσει, χωρίς να δίνει σε κανέναν άλλο την ευκαιρία να μιλήσει. Είναι επίσης ιδιαίτερα εύθικτοι και αυτό σημαίνει πως αν σκέφτεστε να τους επικρίνετε για κάποιο λάθος στην ομιλία τους ή να τους προκαλέσετε λέγοντας τους πως ίσως υπερβάλουν, υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα να υποστείτε λεκτική επίθεση και να σας τιμωρήσουν με κάποιο εκδικητικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι ναρκισσιστές είναι εξαιρετικά γοητευτικοί, ενδιαφέροντες και γνωρίζουν τους τρόπους για να κάνουν τον κόσμο να τους προσέχει, σημαίνει πως συνήθως δεν τους λείπουν οι κοινωνικές επαφές. Παρ’ όλα αυτά, κατά γενική παραδοχή, ο ναρκισσισμός αποτελεί ένα μηχανισμό άμυνας στα φοβερά επώδυνα αισθήματα ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεικόνας που διαθέτουν και άρα οι κοινωνικές επαφές, τα ακριβά αυτοκίνητα και οι υψηλόμισθες θέσεις είναι συνήθως απλώς μία πανοπλία προστασίας και ένα παραβάν ανάμεσα σε αυτούς και τον κόσμο που δεν εμπιστεύονται. 
 
Οι ναρκισσιστές σχεδόν ποτέ δε θα αναζητήσουν βοήθεια οποιασδήποτε μορφής. Σπάνια πάνε σε κάποιο ψυχοθεραπευτή και αν το κάνουν θα είναι για κάποιο άλλο ζήτημα που τους βασανίζει, καθώς ο ίδιος ο ναρκισσισμός είναι εγωσυντονικός, άρα δεν τον εκλαμβάνουν ως πρόβλημα. Αν πάνε τελικά σε κάποιο ψυχοθεραπευτή θα είναι συνήθως για κατάθλιψη, η οποία πιθανόν να έχει προκληθεί από κάποιο σχόλιο ή κάποια συμπεριφορά που εξέλαβαν ως επικριτική. Αυτό σημαίνει πως σπάνια θα θεραπευτεί η ίδια η διαταραχή. Η μεγαλύτερη λοιπόν πιθανότητα είναι πως αν έχετε ένα ναρκισσιστή στο περιβάλλον σας και αν σας ενοχλεί για κάποιο λόγο η μεγαλομανία του (το λόγο αυτό καλό θα ήταν να τον ψάξετε οι ίδιοι καθώς, όπως λέει και ο Jung, ό,τι μας ενοχλεί στους άλλους, μας λέει κάτι για τον εαυτό μας). Έχετε δύο επιλογές λοιπόν: Η πρώτη είναι να αγνοήσετε τον εκνευρισμό σας και να συνεχίσετε να του επιτρέπετε να σας μιλάει για το πόσο σημαντικός και πετυχημένος είναι. Η δεύτερη είναι να του μιλήσετε γι’ αυτό που βιώνετε. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, να γνωρίζετε πως η σχέση σας θα υποστεί ανεπανόρθωτη ρήξη – είτε αυτό μεταφράζεται σε μία απόλυση είτε σε μία συντροφική διαμάχη, είτε σε ένα διαλυμένο γάμο. 
 
Τέλος, να αναφέρω πως υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε έναν υγιή ναρκισσισμό και αυτό που αποκαλούμε διαταραχή, δηλαδή έναν παθολογικό ναρκισσισμό. Είναι δηλαδή υγιές και απαραίτητο να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να έχουμε αυτοπεποίθηση και να επιβραβεύουμε τις επιτυχίες μας. Η κατάσταση γίνεται παθολογική όταν όλα αυτά γίνονται σε υπερβολικό βαθμό, τόσο έντονα, που μας αποτρέπουν από το να σχετιζόμαστε ουσιαστικά με τους γύρω μας και εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε, πως είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας το να μας δίνουν όλοι την αναπόσπαστη προσοχή τους, χωρίς εμείς να ανταποδίδουμε. 
 
Βιβλιογραφία 
 
Deluga, R.J., Relationship among American presidential charismatic leadership, narcissism, and rated performance, The Leadership Quarterly, 1997, Vol. 8. Issue 1, p. 49-65 Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, American Psychiatric Association, 2013, 5th edition Johnson JG, Cohen P, Brown J, Smailes EM, Bernstein DP. Childhood Maltreatment Increases Risk for Personality Disorders During Early Adulthood. Arch Gen Psychiatry. 1999; 56(7):600-606 
 
* Η Αντωνία Αντωνά έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές τις σπουδές της (PGD, University of Derby) στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία και εγκληματολογία, ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε την πρακτική της σε κέντρα ψυχικής υγείας της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το πένθος και τις διαταραχές προσωπικότητας. Το 2013 ξεκίνησε να δουλεύει ιδιωτικά και έκτοτε παραδίδει και ομιλίες για θέματα, όπως οι σχέσεις γονιών και παιδιών και η αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Επίσης παραδίδει εκπαιδευτικά βιωματικά σεμινάρια για φοιτητές και ασκούμενους ψυχοθεραπευτές.

12 σχόλια:

  1. Μπράβο στην Αντωνία.
    Καλογραμμένο, συνοπτικό και πολύ ενημερωτικό το άρθρο της!
    Dr N.I.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντωνία μας εύγε. Για πολλούς αποδέκτες είναι το άρθρο – μήνυμα σου, ειδικά σήμερα, που η ταπεινότητα έχει εκλείψει και μας έχει κυριεύσει όλους ο ναρκισσισμός, ο υλισμός, η ευμάρεια μας και ο εγωισμός μας.
    Μ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα όλοι ζούμε στην εποχή της αποσταθεροποίησης, της παρακμής, των αχαλίνωτων απάνθρωπων χτυπημάτων, της παραβίασης ορίων, της κρίσης αξιών και θεσμών, του βιασμού, της αβεβαιότητας, της αθεϊας κλπ. Στην εποχή μας διαλύονται οι όποιες βεβαιότητες και αξίες μας απέμειναν. Η μια κρίση διαδέχεται την άλλη, η μια κρίση ενσωματώνεται μέσα στην άλλη. Η κρίση έγινε μέρος μιας νέας κανονικότητας. Μια νέα κανονικότητα, που μας εκβίασε να την αποδεχτούμε γρήγορα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την οδύνη, που έρχεται μαζί με την αλλαγή της νέας τάξης πραγμάτων … για το αύριο. Για τα παιδιά και εγγόνια μας! Απόσπασμα.
    Εξαιρετικό άρθρο. Mικρό με μεγάλο συμβολισμό.
    Dr Κ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι όλοι χρήζουμε ψυχανάλυσης και αυτοκριτικής προς διαλογισμό. Δυστυχώς οι κακές συγκυρίες της εποχής μας πρέπει να μας προβληματίσουν.
    Κωνσταντίνα - Καθηγήτρια ψυχολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σημαντικό κείμενο, γεμάτο αλήθειες...
    ΓΝΠ -Συγγραφέας - Αρθρογράφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να την χαιρόμαστε, πόσο δίκιο έχουν τα λόγια της.
    Γ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή είμαι παιδική φίλη και συνεργάτιδα του συγγραφέα πατέρα σου, θα του πω, πως πρέπει να είναι υπερήφανος για σένα. Καλή σταδιοδρομία και επιτυχία στην Ελλάδα μας.
    Π.Β. Λάρνακα - Κύπρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το δάβασα δύο φορές και παρ΄ όλα αυτά. που συναντώ στην εργασία μου προβληματίσθηκα ακόμη περισσότερο.

    Tα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι εκείνα, που ασχολούνται με τη δική τους επιτυχία μόνο και έχουν την αίσθηση, ότι είναι τρομερά σημαντικά, κάτι που επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων και τις αλληλεπιδράσεις τους. Κυρίως αυτό συμβαίνει σε ορισμένους πολιτικούς ηγέτες, που εγωιστικά τους ενδιαφέρουν μόνο οι φιλοδοξίες τους.
    Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;
    Μεγαλομανία
    Φαντασιώνονται ότι γίνονται διάσημοι ή αποκτούν εξουσία
    Γιγαντώνουν τις ικανότητες, τα ταλέντα και τα επιτεύγματά τους
    Λαχταρούν θαυμασμό και αναγνώριση
    Ασχολούνται υπερβολικά με το να είναι όμορφοι, αγαπητοί και πετυχημένοι
    Πιστεύουν ότι ο κόσμος τους χρωστά κάτι
    Εκμεταλλεύονται άλλους για να πάρουν αυτό που θέλουν (ανεξάρτητα από το πώς αυτό επηρεάζει τους άλλους)
    Έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης έναντι των άλλων.'
    Καλό θα ήταν οι ιστοσελίδες να ασχολούνται και με αυτά τα θέματα.
    M.K. Κοινωνική Λειτουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΑΝ ΑΝΤΩΝΙΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑΡΚΙΣΙΣΤΗ ...ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ Κ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΕ ΓΗ Κ ΟΥΡΑΝΟ , ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙΣ ΕΣΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.!
    ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ !
    ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ .
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΗΤΑΝ ΛΕΣ Κ ΤΟΝ ΗΞΕΡΕΣ !
    ΥΓ ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΠΑΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aντί σχολίου για το εξαιρετικό άρθρο ερανίζομαι τα πιο κάτω ....

    Θνητός γεγονώς άνθρωπε, μη φρόνει μέγα.
    – Αφού γεννήθηκες θνητός άνθρωπε, μην έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου.
    Μένανδρος
    Αρχαίος Έλληνας ποιητής (4ος αιών π.Χ.)

    Πάντων χρημάτων μέτρον έστιν άνθρωπος, των μεν όντων ως έστιν, των δε ουκ όντων ως ουκ εστίν.
    Πρωταγόρας
    Αρχαίος Αθηναίος σοφιστής (487-412 π.Χ.)

    Άνθρωπον ζητώ.
    Διογένης
    Κυνικός φιλόσοφος (410-323 π.Χ.)

    Αλλήλων καταφρονούντες αλλήλοις αρεσκεύονται και αλλήλων υπερέχειν θέλοντες, αλλήλοις υποκατακλίνονται.
    – Παρόλο που περιφρονεί ο ένας τον άλλο, καλοπιάνει ο ένας τον άλλο, και παρόλο που θέλουν να υπερέχουν, υποκλίνονται ο ένας στον άλλο.
    Μάρκος Αυρήλιος
    Ρωμαίος Αυτοκράτωρ (121-180 μ.Χ.)
    – “Τα εις εαυτόν” ια’14

    Και καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως.
    κατά Λουκάν– ς’ 31

    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαραιτητα τσ αρθρα αυτα.
    Ας ειναι αντιβαρο στα καθημερινα μας προβληματα και για να μας θυμιζουν οτι ειμαστε Ανθρωποι.
    Μ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.