Σελίδες

28 Φεβρουαρίου 2023

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Ο Γρηγόρης Αυξεντίου δεν σκοτώθηκε για να τουρκοποιήσουμε την Κύπρο»

«Ο Γρηγόρης Αυξεντίου δεν σκοτώθηκε για να τουρκοποιήσουμε την Κύπρο, την οποία πρέπει να απελευθερώσουμε, για να απολαμβάνει ο καθένας από τους κατοίκους της τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι», είπε την Κυριακή, ο Αρχιεπίσκοπος της κυπριακής Εκκλησίας Γεώργιος.
 
Σε δηλώσεις του, μετά το μνημόσυνο του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, ο Αρχιεπίσκοπος, σημείωσε ότι καλούμαστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του Αυξεντίου.
 
«Να εμβαπτιστούμε στα νάματα εκείνου του αγώνα, και καλύτερος εμπνευστής δεν υπάρχει άλλος από τον Γρηγόρη Αυξεντίου», είπε.
 
Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο Αυξεντίου «δεν σκοτώθηκε για να τουρκοποιήσουμε την Κύπρο». 
 
«Να την απελευθερώσουμε, να την παραδώσουμε ελεύθερη, ώστε ο καθένας από τους κατοίκους της να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι», πρόσθεσε.
 

1 σχόλιο:

  1. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ28 Φεβρουαρίου, 2023 11:24

    Όποιος ξεχνάει ή διαγράφει σκόπιμα, από την μνήμη του αποσπάσματα, από την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να ξαναζήσει εθνικές καταστροφές.
    Ο ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΑΝΤΩΝΟΥΣ ΣΤΟ ΓΙΟ ΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ...
    Σήμερον που σ’ αντίκρισα (Ξύπνα Γληόρη*)

    Σήμερον που σ’ αντίκρυσα
    τζι είδα την *ζωγραφκιάν σου,
    την τόλμην σου φαντάστηκα
    τζιαι την παλληκαρκάν σου.
    Να μεν σε πιάσουν ζωντανόν
    τζι ας ήταν όπως τύχει,
    αφού για την Πατρίδα μας
    το γαίμα σου εχύθην.
    Ξύπνα Γληόρη μου να δεις
    που κόντεψεν η Νίκη,
    τζι εσέναν βάλλουσιν μπροστά
    γιατί σ’ εσέν’ ανήκει.
    Μια μάνα τέτοιου ήρωα
    εν προσβολή να κλάψει,
    προσβάλλει τον λεβέντη της,
    τζιείνον που θ’ απολάψει.

    Χαλάλιν της Πατρίδος μου
    ο γιος μου, η ζωή μου,
    τζι αφού εν επαραδόθηκεν
    τζι έμεινεν τζι εσκοτώθηκεν
    ας έσιει την ευτζήν μου.

    *Ζωγραφκιά σου. Οι θρασύδειλοι Άγγλοι δεν παρέδωσαν το τιμημένο σώμα του ήρωα. Η κηδεία έγινε παρουσία μόνο της φωτο-ζωγραφιάς του ήρωα. Το κατακαμένο σώμα του ενταφιάσθηκε στα φυλακισμένα μνήματα από φόβο για γενικό ξεσηκωμό. ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΙΚΑ. Είναι άσβεστη λαμπάδα ελευθερίας και ένωσης, που κάποιοι σήμερα και λησμονούν και θέλουν να την σβήσουν. Το ιερό φως της κανείς δεν μπορεί να σβήσει, ούτε να αφανίσει....
    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.