Σελίδες

10 Φεβρουαρίου 2023

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών & Κατασκευών: ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ- ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΣ

φωτογραφία από το εργοστάσιο της Ρικομεξ
 
Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Οι βιβλικές εικόνες από την καταστροφή στην Ανατ. Τουρκία ξύπνησαν στους Έλληνες την εφιαλτική εμπειρία του τελευταίου σεισμού της 7ης Σεπτ. 1999. Τότε η Αθήνα χόρεψε επί 15’ δευτερόλεπτα με 5,9 Ρίχτερ. Όσοι ζήσαμε εκείνο τον Εγκέλαδο είπαμε τότε ότι αν κρατούσε μερικά ακόμη δευτερόλεπτα, τα περισσότερα κτήρια του Λεκανοπεδίου θα σωριάζονταν σε σωρούς από μπάζα και πολλοί από εμάς θα πήγαιναν στον άλλο κόσμο. Η Αθήνα ως τότε εθεωρείτο ασφαλής πόλη από απόψεως σεισμών. Ωστόσο, ξαφνικά ξύπνησε το ρήγμα της Πάρνηθος το οποίο χτύπησε την Αθήνα με 5,9 Ρίχτερ.
 
Ήταν ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών, με 145 θύματα και περίπου 2.000 τραυματίες. Τότε έγινε η κατάρρευση του εργοστασίου της «Ρικομέξ» ένεκα της οποίας έχασαν τη ζωή τους 39 εργαζόμενοι. Τότε κατέρρευσαν 110 σπίτια και άλλα 5.222 κρίθηκαν «κόκκινα». Περίπου 50.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι σε καταυλισμούς. Οι επικοινωνίες κατέρρευσαν, οι υποδομές επλήγησαν σοβαρά. Οι ζημιές αποτιμήθηκαν σε περίπου $ 3 δισ. δολάρια ΗΠΑ. (Σκεφθείτε το μέγεθος της καταστροφής στην Τουρκία, είναι ανυπολόγιστο)  
 
Εκτός όμως από τα κτήρια που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» και οι ιδιοκτήτες του υποχρεώθηκαν να προβούν σε ανακατασκευή και ενίσχυση τους, ένας μεγάλος αριθμός πολυκατοικιών, ιδιαιτέρως αυτών με πυλωτή, χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» (χρήζοντα επιδιόρθωση).  
 
Μάλιστα εδόθησαν από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες οδηγίες για ενίσχυση των υποστυλωμάτων που υπέστησαν εμφανή καταπόνηση. Εκτοτε ουδέν. Η επιλήσμων και πολυπράγμων γραφειοκρατία τα λησμόνησε όλα. Δεν δόθηκε αναφορά των βλαβών στους διαχειριστές των πολυκατοικιών, ούτε σαφείς οδηγίες των μέτρων θεραπείας αυτών, πολλώ δε μάλλον δεν δόθηκε προθεσμία αποκαταστάσεως των ζημιών. Τα κτήρια παραμένουν στο «κίτρινο» διότι οι ιδιοκτήτες δεν δύνανται να σηκώσουν το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος της επιδιορθώσεως και αποκαταστάσεως της βλάβης (εκσκαφή και ενίσχυση πέδιλων κ.α) χωρίς κάποια ενίσχυση της Πολιτείας.
 
Και ούτως εχόντων των πραγμάτων σε περίπτωση μεγάλου σεισμού ενδέχεται θα θρηνήσουμε καταστάσεις παρόμοιες ή κατώτερες με αυτές της Ανατολικής Τουρκίας;  
 
Ποιώ έκκληση στο Υπουργείο Υποδομών και Κατασκευών όπως ενεργήσετε τα δέοντα για την αντιμετώπιση των "κίτρινων" κτηρίων.  
 
Αμφικτύων
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
http://amphiktyon.blogspot.com/
http://amphiktyon.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.