Σελίδες

28 Φεβρουαρίου 2023

Μετασεισμικές Αποτιμήσεις

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου
 
Αναντίλεκτα, τα τελευταία τραγικά /σεισμικά γεγονότα στην Τουρκία, οδήγησαν σε ποικίλες σκέψεις πολιτικούς και πολίτες διεθνώς. Το ερώτημα είναι το αν –και κατά πόσο- εκείνη θα αλλάξει συμπεριφορά, επηρεασμένη τόσο από τις καταστροφές που υπέστη, όσο και από την ανθρωπιστική βοήθεια που δέχθηκε. Απάντηση πειστική μπορούν να δώσουν, αυτοί οι οποίοι έχουν μελετήσει τα ιστορικά γεγονότα. Η συγκινησιακή φόρτιση υπήρξε μεγάλη, από πολλές χώρες και φυσικά, την ίδια την Τουρκία. Η ανιδιοτελής προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας των διαφόρων Κρατών και της Πατρίδας μας, συγκλόνισε και παραδειγμάτισε. Πολλοί – ημέτεροι και ξένοι – θεώρησαν πως οι Ελληνοτουρκικές διενέξεις θα εξομαλυνθούν και πως μια νέα εποχή ειρήνης και συνεργασίας ανατέλλει. Μακάρι!!!. Βέβαια κατά την διάρκεια των σεισμών και ενώ οι Έλληνες διασώστες προσπαθούσαν να βοηθήσουν, καταχειροκροτούμενοι από τους σεισμοπαθείς, κάποιοι συμπατριώτες τους, συνέχιζαν τις εναέριες παραβάσεις και παραβιάσεις τους(!). (Ίσως εκ παραδρομής, κεκτημένης ταχύτητας, ή καθ έξιν εξασκήσεως). Επίσης βομβάρδιζαν στα τουρκοσυριακά σύνορα και σεισμοπαθείς (!). 
 
Ειλικρινά πολύ θα ήθελα να συμμεριστώ την άποψη πως θα αλλάξουν ριζικά και οριστικά τα πράγματα. Πως θα ζήσουμε επιτέλους ειρηνικά (μήπως και αδελφικά;) με τους γείτονες. Φοβούμαι όμως πως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο. Ο σεισμός του 1999 στην Κωνσταντινούπολη –και όχι μόνον – με υποχρεώνουν να κρατώ μικρό καλάθι. Αν σε αυτό συνυπολογίσω: την προαιώνια εχθρότητα εναντίον του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού εκ μέρους του Ισλάμ, την απώλεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και –συνακόλουθα – εδαφών που εκείνη είχε καταπατήσει, το (διαρκώς, διαχρονικώς, και συστηματικώς) καλλιεργούμενο μίσος από τους ηγέτες τους, του τουρκικού λαού, εναντίον της Χώρας μας, καθώς και την εγγενή αρπακτική τάση των Τούρκων, τότε οδηγούμαι σε απαισιόδοξες μαύρες σκέψεις.
 
Ό,τι και αν κατά καιρούς κάναμε, όση υπομονή και αν επιδείξαμε, όσα ζεϊμπέκικα –υπουργικά ή πρωθυπουργικά – και αν χορέψαμε, όσο και να αποφύγαμε να προκαλέσουμε, (ΕλληνοΚύπριοι και Ελλαδίτες) μετά την συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατοχή στην Μεγαλόνησο, όσες διαμαρτυρίες και αν κάναμε σε διεθνή φόρα και όποια, καταδικαστικά, ψηφίσματα και αν εξέδωσαν οι Διεθνείς Οργανισμοί, όσα, τόσο και άλλα τόσα, δεν είχαν κανόνα, αποτέλεσμα! 
 
Πείτε μου λοιπόν τι περιθώρια αισιοδοξίας, αφήνουν τα παραπάνω –και πολλά άλλα – ώστε να συνταχθώ με εκείνους που βλέπουν μέλλον ειρηνικό και λαμπρό; Όταν υφίστανται ξεδοντιασμένοι, ανενεργείς, ευνουχισμένοι διεθνείς οργανισμοί (ΟΗΕ, Σ.Α κ.α) των οποίων τα ψηφίσματα ουδεμία αξία έχουν, όταν το ΝΑΤΟ δεν παρεμβαίνει σε εχθροπραξίες /συγκρούσεις μελών της «Συμμαχίας», όταν ισχύει το δίκαιο του ισχυροτέρου, του θρασύτερου, του άρπαγα, του κουρσάρου, όταν, όταν, όταν ….πως να διακρίνω φως στο βάθος του τούνελ των ΤουρκοΕλληνικών σχέσεων; Αν πάλι –εν ευθυμία ή ανοησία διατελών – προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω το αμφιλεγόμενο (sic) ανθρώπινο ον, τότε η απογοήτευση γίνεται απελπισία. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου συνυπάρχουν ισχυρές αταβιστικές συμπεριφορές (οι οποίες βέβαια δεν προαιωνίζονται πολιτισμική εξέλιξη /εξημέρωση). 
 
Θεωρώ πως η Ελλάδα επιβάλλεται να: 
  • Συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειες ειρηνικής επιλύσεως των ΕλληνοΤουρκικών θεμάτων στα διεθνή φόρα και Οργανισμούς.  
  • Εξοπλίζεται για κάθε ενδεχόμενο (ρεαλιστικός μονόδρομος). 
  • Οργανώσει καλύτερα την πολεμική της βιομηχανία και να προχωρήσει σε συμπαραγωγή αεροπλάνων, πλοίων, αρμάτων και γενικότερα πολεμικού υλικού (κάτι που θα δημιουργήσει συνακόλουθα και πολλές θέσεις εργασίας).  
  • Μην ασχολείται – ιδίως οι πολιτικοί μας και τα ΜΜΕ –με το τι λέγεται εις βάρος μας από εκείνους. Πλήρης αγνόηση και εγρήγορση. 
  • (Σε περίπτωση νέων απειλών) να απαντήσει με δύο παραδοσιακές, Αρχαιοπρεπείς – Ελληνοπρεπείς λέξεις: «Μολών λαβέ»!!!.   
  • Προσπαθήσει να πείσει την «Συμμαχία» /ΝΑΤΟ να αλλάξει τα κατάπτυστα , επικίνδυνα άρθρα (όπως εκείνο της μη παρεμβάσεως σε συρράξεις, μεταξύ «φίλων και εταίρων συμμάχων»). 
  • Αφυπνίσει τους εταίρους της Ε.Ε ώστε να διακρίνουν το προφανές: Τα σύνορα των χωρών της – άρα και τα Ελληνικά – είναι και σύνορα της Ε. Ενώσεως! Δεν επιτρέπονται άλλες καθυστερήσεις ακόμη και από καθυστερημένους πυγμαίους Δυτικούς ηγετίσκους(!). Επιπρόσθετα να προχωρήσει η Ε.Ε σε ενιαία εξωτερική πολιτική, Άμυνα και συνοριακή περιφρούρηση.
  • Ζητήσει την κατάργηση του veto /δικαιώματος αρνησικυρίας στο ΝΑΤΟ ώστε μια χώρα –μέλος να μην μπορεί να φρενάρει τις αποφάσεις (παράδειγμα Τουρκία v/s Σουηδίας και Φιλανδίας).
ΥΓ Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία, δεν πρυτανεύσει ο αλληλοσεβασμός και δεν απαλειφθούν ορισμένοι κανόνες /άρθρα, δεν πρόκειται να δούμε πραγματικές βελτιώσεις. Οι σεισμοί , οι λοιμοί, οι λιμοί, οι καταποντισμοί, οι μουσώνες και οι τυφώνες θα μας συγκλονίζουν, θα μας … «συνετίζουν» για όσο διαρκούν, αλλά δεν πρόκειται να μεταβάλλουν την πορεία κατολίσθησης / αυτοχειριασμού που ακολουθούμε ως ανθρωπότητα.

Νοθεία; Μπα, δεν το πιστεύω..

Τελευταία έχει αρχίσει μία κουβέντα, και μάλιστα έντονη, για ενδεχομένη νοθεία στις επικείμενες Εθνικές εκλογές. Η κουβέντα αυτή και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία μάλλον την ευνοεί, αλλά και ένα άρθρο που διάβασα έδωσε αφορμή για τις γραμμές που θα διαβάσετε.
 
Από τον Χρήστο Μπολώση
 
Είναι γνωστό ότι κατά καιρούς έχουν αμφισβητηθεί σφόδρα αποτελέσματα εκλογών και δημοψηφισμάτων. Ιδίως τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, τα οποία, κατά περίεργη σύμπτωση, όποιος τα διοργανώνει, αυτός και τα κερδίζει! Από τα παλιά τα χρόνια, οι εφημερίδες ήταν γεμάτες από χαριτωμένες ιστοριούλες, που μιλούσαν για ανατροπές ή ακόμα και κλοπές καλπών, αλλά και μαγκουρομαχίες, προκειμένου να επιτευχθεί δημοκρατικότατα το επιθυμητό αποτέλεσμα των μαγκουροφόρων. 
 
Τα χρόνια πέρασαν. Ο κόσμος άλλαξε αλλάξαν οι καιροί, όπως τραγουδούσε ο Νίκος Γούναρης. Όμως, μερικές αξίες όπως η νοθεία των εκλογών παρέμειναν σταθερές. Άλλαξαν απλώς οι μέθοδοι. Μαγκούρα τότε, ηλεκτρονικός υπολογιστής σήμερα. Θυμάμαι στις τελευταίες εκλογές ένα ανεπιθύμητο αντισυστημικό κόμμα έλαβε… 2,93% !!!, ενώ γνωστός δημοσιογράφος από τις 9 η ώρα ανήγγειλε θριαμβευτικά, ότι όπως τον πληροφόρησαν αρμοδίως, δεν μπαίνει στη Βουλή. 
 
Είναι αυτό που έλεγε ο Ορέστης Καλιγαρίδης (Νίκος Σταυρίδης) στην γυναίκα του Ρένα (Μάρω Κοντού), στα «Κίτρινα γάντια»: «Τώρα πότε προλάβατε, πότε τάπατε, ένας Θεός ξέρει». Αλλά δεν έχει σημασία. Για έναν καλό δημοσιογράφο, όλα είναι δυνατά. 
 
Αρκετά όμως με τους δικούς μου προβληματισμούς. Καιρός να δώσω τον λόγο στο εκλεκτό μπλοκ koukfamily.blogspot.com, από το οποίο αλίευσα το παρακάτω θαυμάσιο και διαφωτιστικό κείμενο: 
«….Και φυσικά όταν μιλάμε για νοθεία δεν εννοούμε την παλιά γνωστή νοθεία που ψήφιζαν οι νεκροί και τα δέντρα… και αποτυπωνόταν στην κάλπη… Μιλάμε για ηλεκτρονική νοθεία που πολύ δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί… 
 
Η Singular η μοναδική εταιρεία που έχει αναλάβει μονοπωλιακά το θέμα εκλογές ξέρει την δουλειά της και την εκτελεί άψογα εδώ και δεκαετίες…. Η καταμέτρηση γίνεται άψογα… Τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα μεταφέρονται ολόσωστα από τους κατά τόπους δικαστικούς αντιπροσώπους… και εκεί τελειώνει και το θέμα… 
 
Μετά αναλαμβάνει η Singular να επεξεργαστεί τα αποτελέσματα να τα αναγάγει σε ποσοστά κλπ… 
 
Πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η αμφισβήτηση ολοκλήρου του εκλογικού αποτελέσματος… Επιτρέπεται ΜΟΝΟ η ένσταση στο Πρωτοδικείο κατά συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος… Το Πρωτοδικείο, αν την δεχτεί, γίνεται επανακαταμέτρηση και ξαναϋπολογίζεται το αποτέλεσμα… Και φυσικά τα μεμονωμένα εκλογικά τμήματα δεν επηρεάζουν καθόλου το τελικό συνολικό αποτέλεσμα… 
 
Η ηλεκτρονική νοθεία λοιπόν, έχει δυο στόχους…
Πρώτο, να ενισχυθούν τα συστημικά κόμματα εξουσίας και
Δεύτερον να εξαφανιστούν (κοινώς να μην μπουν στην βουλή), τα αντισυστημικά…
 
Αυτό φυσικά γίνεται ακόμα ευκολότερο όταν ένα αντισυστημικό κόμμα πάρει περίπου 3%… Η θαυματουργή Singular το βγάζει με 2,95% και το αφήνει εκτός Βουλής… Το πρόβλημα γίνεται μεγάλο αν το αντισυστημικό κόμμα πάρει πάνω από 5%, οπότε πρέπει να γίνει γερή νοθεία για να το αφήσει έξω… Αν δεν το μπορέσει τουλάχιστον το περιορίζει στο μικρότερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε να πάρει τις λιγότερες έδρες… 
 
Το αντίστροφο γίνεται με τα μεγάλα συστημικά κόμματα… Αν π.χ. είναι να πάρουν 33% και στο τσακ να χάσουν την αυτοδυναμία, τα σπρώχνει στο 35% και, θαυματουργικώς, κάνουν αυτοδύναμη κυβέρνηση… Όπως είχε γίνει π.χ. το 2015 μετά το ξεπούλημα του Τσίπρα στο 62% του δημοψηφίσματος, που από αντιμνημονιακός έφερε το 3ο μνημόνιο….. και τελικώς ξαναψηφίστηκε!!!!!   
Σε εκείνες τις εκλογές δεν μπορούσες, ακόμα και στον δρόμο αν έκανες γκάλοπ, να βρεις άνθρωπο που να ψήφισε Τσίπρα…. 
 
Πρέπει να το χωνέψουμε φίλοι μου… Η ηλεκτρονική νοθεία είναι αποδεδειγμένη πλέον… εδώ και δεκαετίες… 
 
Πριν μερικά χρόνια, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου στο Τμήμα Πληροφορικής (δεν θέλω να πω το όνομα και δηλώνω ότι μου το είπε ο ίδιος) αιτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών να δημιουργήσει με δικά του έξοδα ανεξάρτητη ομάδα με φοιτητές του και τερματικά του, στα οποία θα συνέλεγε απευθείας από τα εκλογικά τμήματα τα αποτελέσματα και θα έβγαζε ένα παράλληλο ανεπίσημο αποτέλεσμα, ελέγχοντας ουσιαστικά την Singular… Σε μια υγιή δημοκρατία αυτό θα ήταν απολύτως θεμιτό και επιβαλλόμενο, εφόσον μιλάμε για μια εταιρεία που εδώ και δεκαετίες μονοπωλεί (με ποιες διαδικασίες;) τις εκλογικές αναμετρήσεις… Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν σε αυτήν την καρικατούρα δημοκρατίας αυτό δεν μπορούσε να γίνει δεκτό και απορρίφθηκε… 
 
Τελευταίο σας άφησα κι ένα ευτράπελο… 
Στις αυτοδιοικητικες εκλογές του 2014, μια πατριωτική παράταξη κατέβηκε σε 7 από τις 13 περιφέρειες με υποψηφίους και ψηφοδέλτια… Στις υπόλοιπες δεν είχε ΟΥΤΕ υποψηφίους, ούτε και ψηφοδέλτια… Και η Singular το έκανε το θαύμα της… Έδωσε στην παράταξη εκλογικά αποτελέσματα, ακόμα και στις άλλες περιφέρειες!!!! Όπως ήταν φυσικό η πατριωτική Παράταξη έκανε επίσημη ένσταση και μίλησε για διαφαινόμενη νοθεία… Και η υπόθεση …. ΜΠΗΚΕ απλά στο αρχείο…» 
 
Εγώ τι να προσθέσω; 
Καλή Σαρακοστή σύντροφοι.
 
(Από τον ανταποκριτή μου στην Β. Ελλάδα ή Νότια FYROM, Γ.Χ.) 

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου
 
Ο φονικότατος και καταστροφικότατος σεισμός, που έπληξε τις χώρες Τουρκία και Συρία δίνει αφορμή σε ποικίλες σκέψεις. Οι ανακοινωθέντες, προ δεκαημέρου, νεκροί στις δύο χώρες προσέγγιζαν τους 45.000 και οι άστεγοι, εκτιμήθηκε ότι, υπερβαίνουν τα 10.000.000. Νεότερα δεδομένα δεν βρήκα αναρτημένα στο διαδίκτυο, καθώς «ξεθύμανε» το ενδιαφέρον για τους πληγέντες! Ο καταιγισμός πληροφοριών έστρεψε σε άλλα θέματα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφθηκε τις πληγείσες επαρχίες και εξήγγειλε μέτρα ανασυγκρότησης. Υποσχέθηκε, προεκλογικά, ότι θα αναγείρει το κράτος 200.000 οικοδομές και θα εκτελέσει έργα υποδομής. Βέβαια το κλίμα είναι ελάχιστα ευνοϊκό για το πρόσωπό του και από αυτό επωφελείται η αντιπολίτευση, οι κεμαλικοί, που ορέγονται να επανέλθουν, μετά από καιρό στην εξουσία, κάτι που εύχονται και αρκετοί δικοί μας, δυτικόπληκτοι, που βλέπουν στο πρόσωπο του Ερντογάν την ανόρθωση και ισχυροποίηση του νεοοθωμανισμού, άκρως επικινδύνου για το έθνος μας (άραγε ποθούν την παρουσία του στο ιστορικό γίγνεσθαι;). Λησμονούν αυτοί ότι γενοκτονία δεν διέπραξαν οι άγριοι και αιμοσταγείς σουλτάνοι, αλλά οι «πολιτισμένοι» και καθοδηγούμενοι από τη Δύση Νεότουρκοι! Βέβαια ουδεμία παράταξη της Τουρκίας έχει τη διάθεση να αναγνωρίσει ότι η χώρα τους διέπραξε γενοκτονία, γι’ αυτό καλό είναι να σημειώνουμε ότι αποτελούν τις δύο όψεις του αυτού νομίσματος. Καλό πάντως είναι να διακρίνουμε τα πρόσωπα εξουσίας από τον λαό, ο οποίος έδειξε για μία ακόμη φορά ότι, παρά την έντονη προπαγάνδα σε βάρος μας, δεν τρέφει, στην πλειοψηφία του εχθρικά αισθήματα απέναντί μας, όπως συμβαίνει και με μας, στην πλειοψηφία, απέναντί του. Αχ να μπορούσαν οι λαοί να επιβάλουν τη θέλησή τους στους ηγέτες τους! 
 
Ο σεισμός ανέδειξε την αθλιότητα του κρατικού μηχανισμού. Βέβαια συνελήφθησαν κάποιοι εργολάβοι οικοδομών, ως υπαίτιοι για καταρρεύσεις κτιρίων, όμως πίσω από αυτούς κρύβονται και θα αποφύγουν τη δίωξη, πρόσωπα πολιτικά, και των δύο παρατάξεων, της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της αυτοδιοίκησης, στελέχη πολεοδομίας, νομικοί και άλλοι. Είναι μήπως παρήγορο το ότι, ευτυχώς, στη χώρα μας, το μέγεθος της διαφθοράς υπολείπεται του αντιστοίχου τουρκικού και οι συνέπειες είναι κατά πολύ πιο περιορισμένες; (Μάνδρα, Μάτι). Θα δειχθεί, αν σεισμός παρομοίου μεγέθους εκδηλωθεί και στα εδάφη μας, κάτι, που οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν.
 
Εκείνο, που πρέπει να ενθυμηθούμε τις στιγμές βαρέως πόνου εκατομμυρίων Τούρκων, που απώλεσαν αγαπημένα τους πρόσωπα και τις κατοικίες τους με όλη τη σκευή είναι η υπερφίαλη κίνηση του Ερντογάν να κατασκευάζει πολυτελέστατο συγκρότημα νεοσουλτανικού τύπου. Είχε ανάγκη απ’ αυτό η Τουρκία; Τον λαό της είχαν οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση οι ασκήσαντες, πριν από τον Ερντογάν, την εξουσία και καταληστέψαντες το δημόσιο χρήμα. Αλλά είναι μόνο η χλιδή, που προκαλεί οργή ακόμη και στους μη Τούρκους εντίμους ανθρώπους; Δεν ενέχονται για οικονομικά σκάνδαλα και πρόσωπα της οικογένειάς του Ερντογάν; Αλλά τα σκάνδαλα, σε συνδυασμό με τη βραχύβια μνήμη των λαών, επαναφέρουν στην εξουσία εκείνους, των οποίων τα «κατορθώματα» έχουν λησμονηθεί. (Ουδεμία αναλογία προς τα συμβάντα στην Τουρκία υπάρχει στη «ευνομούμενη» χώρα μας!).  
 
Το πρόβλημα της Τουρκίας, λόγω του σεισμού, υπερβαίνει κατά πολύ αυτό, που ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει. Ξένοι επιστήμονες, κυρίως εκ των ΗΠΑ, έσπευσαν να μελετήσουν τις γεωλογικές και άλλες σημαντικές συνέπειες. Εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες (να τους πιστέψουμε!) ότι η καταβύθιση τμήματος της παραθαλάσσιας Αλεξανδρέττας, που έκτισαν κάποτε κάποιοι (πού να ξέρουμε τώρα εμείς;) επιβάλλει την πλήρη αναθεώρηση του σχεδιασμού των έργων υποδομής, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν τον σεισμό πλήθος κατολισθήσεων σε διάφορες περιοχές. Συμπέρασμα: Και να τα πουλήσετε όλα, αγαπητοί εξουσιαστές της γείτονος, είναι αμφίβολο, αν θα εξασφαλίσετε τα μέσα για την στοιχειώδη αντιμετώπιση των συμβάντων και των όσων, ενδεχομένως να συμβούν.
 
Αν τα κόμματα εξουσίας (εκεί όχι εδώ) είχαν στοιχειώδη φιλοπατρία, θα είχαν ήδη χαράξει κοινή γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης. Αντί να διαγκωνίζονται, θα συνειδητοποιούσαν ότι εκείνο, που προέχει είναι η εξοικονόμηση και όχι η σπατάλη για τον εντυπωσιασμό, στο εσωτερικό βέβαια, γιατί αμφιβάλλω, αν υπάρχει κάποιος, που χαϊδεύει σήμερα τα αυτιά της Τουρκίας, από εκτίμηση και όχι από συμφέρον, από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μέχρι τη Ρωσία. Όλοι πωλούν και όλοι επωφελούνται από τα ευνοϊκά, για τους επενδύοντες μέτρα, που ισχύουν στη γείτονα. Θα έπρεπε να αφήσουν οι Τούρκοι, επί τέλους, ήσυχη τη Συρία, που δοκιμάζεται περισσότερο, λόγω του ότι εκεί ένοπλες ομάδες, υποστηριζόμενες και από την Τουρκία συντηρούν φονικότατο «σεισμό» επί οκταετία. Θα έπρεπε να πάψουν να «ενοχλούν» τις ΗΠΑ να τους προμηθεύσουν όπλα, που, το πιθανότερο, θα στρέψουν εναντίον της χώρας μας. Ασφαλώς και γνωρίζουν ότι τελικά οι έμποροι όπλων θα κάμψουν τις όποιες αντιρρήσεις των «φιλειρηνικών» πολιτικών των ΗΠΑ και οι πωλήσεις θα πραγματοποιηθούν. Βέβαια οι δικοί μας της εξουσίας θα εκπλαγούν στο έπακρο, καθώς οι ελληνοαμερικανικές ή αμερικανοελληνικές σχέσεις (διαλέξτε) βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από δεκαετιών!  
 
Σε τελευταία ανάλυση, Τούρκοι της εξουσίας, τί να τα κάνετε τα αεροσκάφη; Εμείς ενδώσαμε στη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όπως ακούστηκε από χείλη πολιτικών μας, που «αγρυπνούν» για τα δίκαια ενός λαού βυθισμένου σε χειμέρια νάρκη! Άλλωστε τα κοιτάσματα, ουσιαστικά, ανήκουν στους κυρίαρχους! Δεν είναι λογικό να ζητήσετε μηχανήματα ισόποσης αξίας για την ανασυγκρότηση της χώρας σας; Οργανώστε και λίγες ΕΜΑΚ. Ίσως κάποτε να σας χρειαστούμε και μεις. 
 
Λησμονήσαμε την πολύπαθη Συρία! Ε, αυτή είναι με τους άλλους, τους κακούς!
 
«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

Καρπενήσι 1949 – Η αντεπίθεση (29/1 – 28/2/1949): Ο Τσακαλώτος κυνηγός, οι αντάρτες θήραμα...

Το Καρπενήσι αποτέλεσε στόχο επίθεσης του ΚΓΑΝΕ (Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας) του ΔΕΣ (Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας). Η επίθεση έγινε για λόγους γοήτρου, βίαιης στρατολογίας και λαφυραγωγίας. Η επίθεση κατά του Καρπενησίου πάντως δεν θα έπρεπε να έρθει ως κεραυνός εν αιθρία. Ο Ελληνικός Στρατός όφειλε και μπορούσε να την έχει προλάβει. Όμως λόγω λαθών και παραλείψεων τίποτα δεν έγινε και τελικά η πόλη κυριεύθηκε από τον ΔΣΕ. 
 
Η κατάληψη του Καρπενησίου προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις. Ήταν ένα μη σοβαρό πλήγμα, τη στιγμή μάλιστα που η πλάστιγγα είχε οριστικά αρχίσει να γέρνει υπέρ του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Η άμεση αντίδραση του Παπάγου ήταν να διατάξει αντεπίθεση με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.
 
Δυνάμεις και σχέδια  
 
Η αντεπίθεση όμως δεν έγινε λόγω των άθλιων καιρικών συνθηκών. Στις 29 Ιανουαρίου πάντως ο Παπάγος ανέθεσε την επιχείρηση ανάκτησης της πόλης στο Α’ ΣΣ και τον διοικητή του, αντιστράτηγο Τσακαλώτο. Ο Τσακαλώτος διέθετε τις εξής δυνάμεις: Το Στρατηγείο της ΑΣΔΣΕ ()Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδος) και αργότερα το Τακτικό Στρατηγείο Αγρινίου με την ΧV Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) (45η, 71η, 73η Ταξιαρχία Πεζικού – ΤΞΠΖ), τη Διοίκηση Δυτικού Τομέα (ΔΔΤ) με τις Α’ και Β’ Μοίρες Ορεινών Καταδρομών (ΜΟΚ), το 39ον Ελαφρύ Σύνταγμα Πεζικού (ΕΣΠ) και το 581 Τάγμα Πεζικού (ΤΟ).  
 
Το σχέδιο ενεργείας προέβλεπε ότι η απελευθέρωση της πόλης και η καταστροφή των ανταρτών θα επιτυγχάνονταν διά ταυτόχρονων επιθετικών ενεργειών, από τη Λαμία και από το Αγρίνιο. Ο Τσακαλώτος αναλαμβάνοντας την επιχείρηση εξέδωσε την παρακάτω ημερήσια διαταγή: «Τα πλήγματα κατά των συμμοριτών είναι πλέον τελειωτικά… Θα τους κυνηγάμε όπου και αν πάνε. Στην Πελοπόννησο επί 40 μέρες τα τμήματά μας τους κυνήγησαν και τους κυνηγούν χωρίς ανάπαυλα. Το κυνήγημα αυτό τους τσάκισε και παραδίδονται καθημερινώς… Δεν πρόκειται να σταματήσουμε ούτε ημέρα ούτε νύκτα… Η Παναγιά μαζί μας. Θρ. Τσακαλώτος».  
 
Από την περίοδο αυτή καθιερώθηκε η βασική τακτική: «Νυχθημερόν κυνήγημα». Κανένα τμήμα δεν θεωρούσε ο Τσακαλώτος ότι είχε πλέον έδρα στατική. Κάθε τμήμα όφειλε να είναι πάντοτε σε θέση να καταδιώξει τον εχθρό όπου και αν αυτός εμφανιζόταν.
 
Στην άλλη πλευρά το ΚΓΑΝΕ διέθετε τον λόχο στρατηγείου του διοικητή του Καραγιώργη (120 μαχητές), τη σχολή αξιωματικών (130 μαχητές), την 1η μεραρχία του Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκης)με λόχο διοίκησης (50 μαχητές) και την 138η και την 192η ταξιαρχίες, υπό τους Ζαχαρία και Μπαντέκο αντίστοιχα, με 640 και 590 μαχητές, την 2η μεραρχία του Διαμαντή (Γιάννης Αλεξάνδρου) με τον λόχο διοίκησης (50 μαχητές) και τις 172η και 144η ταξιαρχίες του Ολυμπίσιου και του Αθανασίου αντίστοιχα, με 590 και 650 μαχητές. Συνολικά διέθεταν περί τους 2.800 μαχητές. Οι ανταρτικές δυνάμεις είχαν υψηλό ηθικό λόγω των προσφάτων επιτυχιών τους. Κατείχαν άλλωστε το Καρπενήσι.  
 
Αντεπίθεση  
 
Από την νύκτα της 29 – 30 Ιανουαρίου άρχισε η κίνηση των τμημάτων εκ Λαμίας και Αγρινίου και διά συνεχών κοπιωδών πορειών υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες με το χιόνι να ξεπερνά κατά τόπους το 1,5 μ. Με σκληρούς αγώνες τα τμήματα του ΕΣ κατέλαβαν, τα μεν εκ της Λαμίας κινούμενα τμήματα (45η ΤΞΠΖ) τα υψώματα Ροβιές και Αγ. Γεώργιος , εισερχόμενα, στις 8 Φεβρουαρίου στην πόλη του Καρπενησίου, η οποία είχε παραμείνει επί 18 ήμερες υπό τον ανταρτικό ζυγό, τα δε τμήματα Αγρινίου την 29η προς 30η κατέλαβαν τα υψώματα Φραγγίστας και συνέχισαν την κίνησή τους ανατολικά.  
 
Οι ανταρτικές δυνάμεις χωρισμένες σε φάλαγγες, κινήθηκαν η μία προς Βορρά καταδιωκόμενες καθώς οι από Λαμία και Αγρίνιο δυνάμεις του ΕΣ κατάφεραν να ενωθούν. Μέχρι την 19η Φεβρουαρίου τα τμήματα του ΕΣ επεδίωξαν να παρεμποδίσουν τη διαφυγή των ανταρτών προς των ορεινό όγκο των Βαρδουσίων αλλά δεν το κατόρθωσαν. Ο Τσακαλώτος πάντως συνέχισε την καταδίωξη με αιχμή του δόρατος τους καταδρομείς. Λόγω όμως των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατορθώθηκε το κλείσιμο της λαβίδας και η πλήρης εξουδετέρωσή τους.  
 
Οι αντάρτες, διαπιστώνοντας τον κίνδυνο της καταστροφής τους αποφάσισαν να διαφύγουν προς τα Άγραφα. Στις 22 Φεβρουαρίου επιτέθηκαν στο Λιδορίκι προς παραπλάνηση και τελικώς κατέληξαν στα Άγραφα. Έγιναν όμως αντιληπτοί το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου, οπότε άρχισε η καταδίωξή τους με την 45η ΤΞΠΖ και τις Μοίρες Καταδρομών.  
 
Οι αντάρτες ξέφυγαν προσωρινά, αλλά ήταν οι ηττημένοι. Είχαν υποστεί σοβαρή φθορά σε προσωπικό, είχαν χάσει οπλισμό και το κυριότερο δεν μπορούσαν πλέον να σταθούν πουθενά. Ο Τσακαλώτος μετά την ανακατάληψη του Καρπενησίου εφάρμοσε την τακτική της απηνούς διώξεως και μάλιστα κατά την χειμερινή περίοδο και σε φύση ορεινές περιοχές.  
 
Η μέθοδος της απηνούς διώξεως αιφνιδίασε την ηγεσία των ανταρτικών δυνάμεων η οποία δεν είχε συνηθίσει σε τέτοιας έκτασης επιθετικές ενέργειες. Με τον τρόπο αυτό ο Τσακαλώτος αφαίρεσε την πρωτοβουλία των κινήσεων από τον αντίπαλο και τον παρεμπόδισε να εκπληρώσει τις στρατηγικές του αποστολές, (π.χ. στρατολογία) και προκάλεσε φθορά και αποδιοργάνωση των ανταρτών. Σύντομα άλλωστε ο Τσακαλώτος διέλυσε εντελώς το ΚΓΑΝΕ υπολείμματα μόνο του οποίου κατάφεραν να ενωθούν με τις άλλες δυνάμεις του ΔΣΕ σε Γράμμο και Βίτσι.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Ενημέρωση για τους νεότερους αναγνώστες.
Ο Χαρίλαος Φλωράκης (Καπετάν Γιώτης) ηγέτης των ανταρτών ο οποίος πολέμησε κατά του Ελληνικού Στρατού, αργότερα έγινε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) και μπήκε ως βουλευτής στην Βουλή όταν το ΚΚΕ νομιμοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνος Καραμανλή το 1975...
Οταν απεβίωσε κηδεύθηκε δημοσία δαπάνη!!!!! 

Διπλωματία των σεισμών, συγκινήσεις, φιλίες, φυσικό αέριο, ενώ η τουρκική κατοχή του 37% και ο εποικισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται!

26/2/2023 
Γράφει η Φανούλα Αργυρού*
 
Αίφνης με το αμείλικτο θανατηφόρο κτύπημα των σεισμών, βγήκαν από τα «κλουβιά» τους ο ένας μετά τον άλλο σαν κουρδισμένα παπαγαλάκια να διαλαλούν σε όλα τα «μήκη και πλάτη» από Ελλάδα, ΗΠΑ, ότι … Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, «συγκινητική» η εικόνα των εναγκαλισμών Δένδια-Τσαβούσογλου, κεφαλαιοποίηση από Τουρκία του κλίματος διπλωματικά για αγωγό μέσω Τουρκίας με την επίσκεψη Άντονυ Μπλίνκεν στη περιοχή, πολύτιμοι σύμμαχοι οι δύο χώρες των ΗΠΑ (οι οποίες έχουν παρουσία και συμφέροντα στο Αιγαίο και πρέπει να διασφαλίζονται οι σχέσεις μεταξύ συμμάχων) να δούμε αυτά που μας ενώνουν (δηλαδή αγωγούς μέσω Τουρκίας;), όχι αυτά που μας χωρίζουν (δηλαδή τουρκική εισβολή και κατοχή ΚΔ) η γεωγραφία δεν θα αλλάξει αλλά πρέπει να βρούμε επιτέλους Ελλάδα και Τουρκία μια ΚΟΙΝΗ ΖΩΝΗ, να προσγειωθούμε και να προχωρήσουμε τα ζητήματα που μας διχάζουν επί δεκαετίες. Και πάει λέγοντας και που είμαστε ακόμα! 
 
(Δέστε συμμαζευμένα εδώ 16.2.2023 «iEpikaira»: «Από του σεισμούς… στην επίλυση του Κυπριακού και τέλος στην συνεκμετάλλευση!» https://i-epikaira.blogspot.com/2023/02/blog-post_408.html και εδώ: Νίκου Μελέτη -«Εν μέσω καταστροφής, «σφήνα» Άγκυρας στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ» https://www.liberal.gr/amyna-diplomatia/en-meso-tis-katastrofis-i-agkyra-epiheirei-sfina-stin-energeiaki-synergasia και επίσης εδώ μεταξύ άλλων: Μύρνας Νικολαΐδου: «Πως η «Διπλωματία των Σεισμών» Μπορεί να Καταλήξει σε Πιέσεις για Συνεκμετάλλευση»https://www.energia.gr/article/199411/pos-h-diplomatia-ton-seismon-mporei-na-katalhxei-se-pieseis-gia-synekmetalleysh)  
 
Τι … προσφέρει αλήθεια μια τραγωδία!  
 
Αυτή η τραγωδία με σχεδόν 50,000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες πληγωμένους , εκατομμύρια άστεγους στους δρόμους να κλαίνε την μαύρη τους μοίρα σε Τουρκία και Συρία με ορφανά βρέφη και παιδιά, δεν συγκινούν προφανώς όσο …το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου! Ενώ η τουρκική κατοχή του 37% και ο εποικισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται!  
 
Και αυτή η «συντονισμένη» συμπεριφορά, μου έφερε αβίαστα στο μυαλό κάποιες αναφορές/αποκαλύψεις στα αποδεσμευμένα βρετανικά επίσημα έγγραφα του Βρετανικού Κράτους. Όταν για να κατορθώσουν ένα στόχο κάποιες δυνάμεις διαβουλεύονταν (διαβουλεύονται;) μυστικά ότι μόνο με μια τραγωδία, ή πραξικόπημα, μπορούσαν να το κατορθώσουν!  
 
Η επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα με Κωνσταντίνο Καραμανλή
 
Τον Μάρτιο, λοιπόν, του 1969 δύο ακαδημαϊκοί, ο Peter Calvocoressi καθηγητής διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου του Sussex, (Αγγλία) και ο Jean Siotis Professor διεθνών σχέσεων Graduate από το πανεπιστήμιο της Γενεύης (Ελβετία) επεξεργάστηκαν σχέδιο επαναφοράς της δημοκρατίας στην Ελλάδα με τον Κ. Καραμανλή, ως τον επικρατέστερο για πρωθυπουργό. Το σχέδιο δόθηκε και στον βρετανό Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, τον Φεβρουάριο του 1969. Οι συγγραφείς αναφέρθηκαν σε διάφορους τρόπους επαναφοράς της χώρας στη δημοκρατία, ένας από τους οποίους περιελάβανε και λύση μέσω μιας εθνικής τραγωδίας. Το πώς θα γινόταν αυτό, οι συγγραφείς το άφηναν στους ειδικούς. Χειρόγραφο σημείωμα αξιωματούχου του Φόρειν ΄Οφις στις 7.3.1969 προς συνάδελφό του : « … Θα δείτε ότι εισηγούνται όπως εμείς και οι σύμμαχοί μας, συνωμοτήσουμε στο να ρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και να επαναφέρουμε τη δημοκρατία με τον Καραμανλή ως τον ηγέτη ο οποίος θα χαίρει πλατιάς αποδοχής. Δεν πιστεύω να χρειάζεται να σχολιάσετε αυτή τη φαντασία (αναμφίβολα δημιούργημα απογοητευμένων πολιτικών στο εξωτερικό), όμως αν έχετε το χρόνο, θα θέλαμε τις απόψεις σας πάνω σε ορισμένα σημεία όπως π.χ. στην αφοσίωση των Ελλήνων αξιωματικών και τους ισχυρισμούς για αυξανόμενο αντι-αμερικανισμό…»
 
Στις 23 Απριλίου 1969 ο Peter Calvocoressi είχε συνάντηση στο Φόρειν ΄Οφις με τον αξιωματούχο R. H. G. Edmonds και αποφάνθηκαν ότι θα ήταν χρήσιμο να γινόταν κάποια επαφή με τον Κ. Καραμανλή μέσω της βρετανικής πρεσβείας στο Παρίσι, κάτι που δεν είχαν κάνει μέχρι τότε. Ο κ. Edmonds το βρήκε λογικό, όμως επικίνδυνο, γιατί αν μαθευόταν ότι οι Βρετανοί προσέγγισαν τον Κ. Καραμανλή θα χαρακτηριζόταν ως «συνομωσία». Εισηγήθηκε όμως στη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι, να ενημερώνει το Φόρειν Όφις για οποιαδήποτε «κουτσομπολιά» κατόρθωνε να εξασφαλίσει για τις προθέσεις του Καραμανλή.  
 
Ας πάμε όμως τέσσερα χρόνια πιο πίσω στο Τμήμα Σχεδιασμού του Φόρειν ΄Οφις. Επικεφαλής του οποίου τότε ήταν ο μ. Sir Crispin Tickell, το τμήμα του οποίου από τις αρχές Ιανουαρίου 1964 ξεκίνησε μελέτη για ανασύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο συνιστώντα κράτη (“two consistuent states”) όπως ζητούσαν οι Τούρκοι της Κύπρου και η Άγκυρα. (Το 1990 ως αντιπρόσωπος του ΗΒ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Sir Tickell πέρασε το διζωνικό 649/90 επί Γιώργου Βασιλείου.)  
 
Ας δούμε τι εισηγήθηκε o αξιωματούχος R. L. Wade-Gery, δεύτερος στη τάξη στο Τμήμα εκείνο.  
 
Πραξικόπημα αλλά εμείς να μην γνωρίζουμε τίποτα!  
 
Στις 20 Αυγούστου 1964, παραμονές του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων Dean Acheson στη Γενεύη, ο αξιωματούχος R. L. Wade-Gery σε ένα άκρως απόρρητο εσωτερικό σημείωμά του, κατέθεσε κάποιες σκέψεις για το κυπριακό. Αναφερόμενος στην ιδέα πραξικοπήματος, που είχε εκφράσει τις ημέρες εκείνες, εν βρασμό ψυχής, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, πιεζόμενος από τον Αμερικανό DeanAcheson να επέβαλλαν στην Κύπρο ένα είδος ΄Ενωσης με την Ελλάδα, αλλά με αντάλλαγμα μία βάση με 50 χρόνια lease στην Τουρκία και εν όψει των αντιδράσεων της Λευκωσίας, έγραψε μεταξύ άλλων:  
 
«… Σίγουρα ένα πραξικόπημα πολιτικά θα ήταν αδύνατο για τους Έλληνες να το δικαιολογήσουν ή τους Τούρκους να το ανεχτούν, εάν φαινόταν ότι προερχόταν από μια επίσημη και δημόσια συμφωνία στη Γενεύη. Όμως, μπορεί να έλθει η στιγμή όπου ένα επιτυχημένο πραξικόπημα, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια πραγματική λύση, αν λάμβανε χώρα βάση μιας παρασκηνιακής και μυστικής μισο-συμφωνίας στη Γενεύη. Η δυσκολία θα ήταν να κρατηθεί η ελληνο-τουρκική στρατιωτική δράση από το να βγει εκτός ελέγχου μέσα στην υψηλά φορτισμένη συναισθηματική ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί. Δεδομένης της σημερινής έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης, αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό μόνο αν έχουμε χέρι εμείς και οι Αμερικανοί. Εμείς δεν πρέπει να γνωρίζουμε προκαταβολικώς τίποτα για το πραξικόπημα (θα είναι πραγματικά πολύ ανεπιθύμητο αν γνωρίζαμε) , όμως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα έτσι και λάβει χώρα. Εκείνο που χρειαζόμαστε, είναι να εξασφαλίσουμε τις μίνιμουμ αναγκαίες μυστικές μονομερείς υποσχέσεις από την κάθε πλευρά, ότι οι δυνάμεις των δεν θα επιτεθούν η μία της άλλης…» Η υπογράμμιση της λέξης πραξικόπημα από τον βρετανό αξιωματούχο.  
 
Ο αξιωματούχος R. L. Wade-Gery, τότε μιλούσε για επιβολή λύσης με μια βάση της Τουρκίας στην περιοχή Καρπασίας, που ισοδυναμούσε σχεδόν με διπλή ένωση, αλλά και με παραχώρηση στην Τουρκία του Καστελόριζου. (Διαπραγματεύσεις Γενεύης με Αμερικανό D. Acheson). Το σενάριο εκείνο δεν πραγματοποιήθηκε τότε. Όμως η τολμηρή εκείνη πρόταση/σκέψη του ανώτερου αξιωματούχου Wade–Gery, προβληματίζει σοβαρά ως προς πιθανή αναθεώρηση και εφαρμογή της τον Ιούλιο του 1974, σε συνδυασμό με άλλα έγγραφα…  
Σημειώνω ότι λίγες εβδομάδες αργότερα τον Σεπτέμβριο του 1964 οι Αρχηγοί των Επιτελείων στο βρετανικό υπ. Άμυνας είχαν προετοιμάσει και σχέδια πως θα αντιμετώπιζαν σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, πρόσφυγες και πόσους, που θα ζητούσαν καταφύγιο στις βρετανικές βάσεις. Δεκέλεια -Ελληνοκύπριοι μέχρι 20-25000, Τουρκοκύπριοι μέχρι 2000. Ακρωτήρι – Ελληνοκύπριοι μέχρι 10-15000, Τουρκοκύπριοι μέχρι 7000. Μέχρι και σχέδιο διάσωσης του Αρχ. Μακαρίου σε περίπτωση που ζητούσε βοήθεια/άσυλο από τους ίδιους, σχέδιο που εφαρμόστηκε κατά γράμμα το 1974…  
 
(Πηγές στα βιβλία της γράφουσας από μελέτη των βρετανικών αποδεσμευμένων εγγράφων στο Βρετανό Εθνικό Αρχείο).  
 
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος  
ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 
26/2/2023

Σύμφωνο συμβίωσης με την παρακμή

«Εξ όνυχος τον λέοντα» προειδοποιεί το ρητό – κι αυτός ο λέων είναι η εμπεδωμένη αίσθηση σε τμήμα του πληθυσμού ότι όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται σε μια κοινωνία η οποία είναι προσανατολισμένη στο βραχυπρόθεσμο οικονομικό συμφέρον.
 
Ο όνυξ της επικαιρότητας, από τον οποίον διακρίνουμε τον λέοντα, είναι όσα έγραψε το Evros-news.gr για τα δεκάδες εικονικά σύμφωνα συμβίωσης που έχουν συνάψει νέοι συνοριοφύλακες για να εξασφαλίσουν τα πέντε μόρια που προβλέπονται από τον κανονισμό, ώστε στη συνέχεια να τοποθετηθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, και όχι σε υπηρεσία ακριβώς πάνω στη συνοριογραμμή.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε αυτά τα εικονικά σύμφωνα συμβίωσης υπάρχουν και «ζευγάρια» συνοριοφυλάκων με ηλικιωμένους, καθώς και άλλα μεταξύ ανδρών. Το βασικό ζήτημα στην περίπτωση είναι ότι οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιου είδους αθλιότητες δεν νοιάζονται καν για τα ίχνη της δόλιας συμπεριφοράς που αφήνουν πίσω τους, τα οποία θα βλέπουν οι απόγονοί τους, αισθανόμενοι αμηχανία γι’ αυτά. 
 
Όσοι προσπαθούν να ξεγελάσουν την υπηρεσία τους, τον εαυτό τους τον ίδιο και να αδικήσουν συναδέλφους τους, που αξίζουν τη θέση που εκείνοι διεκδικούν, δεν νοιάζονται για το γεγονός ότι κάποτε τα εγγόνια τους θα προσπαθούν να καταλάβουν τι οδήγησε τον… παππού να συνάψει στα νιάτα του σύμφωνο συμβίωσης με ηλικιωμένο ή με συνομήλικο άνδρα, ενώ στη συνέχεια παντρεύτηκε γυναίκα. 
 
Επιπλέον, πέρα από τη διάχυση του δόλου και του αμοραλισμού στην κοινωνία, υπάρχει και το μείζον θέμα της εθνικής ασφαλείας. Στελέχη του δημόσιου τομέα, που θα κληθούν να υπηρετήσουν σε σημαντικές θέσεις σε ακριτικές περιοχές, συμπεριφέρονται άτιμα προτού καν αναλάβουν καθήκοντα! Δηλώνουν επισημοποιημένες σχέσεις που ουδέποτε συνήψαν. Αυτοί πρέπει να εντοπιστούν ένας προς έναν και να αποταχθούν άμεσα. 
 
Τέλος, το Δημόσιο θα πρέπει να δικαιούται να ελέγχει αν ισχύουν όσα δηλώνουν όσοι ασχολούνται με τους τομείς της άμυνας και της δημόσιας τάξης – ακόμα και αν ισχύουν ή είναι εικονικοί οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν συνάψει. 
 
dimokratia,15|02|2023

Οδοιπορικό του Γιάννη Κατσέα στην Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορος

Φωτογραφίες Γιάννης Κατσέας
Κείμενο από ΕΔΩ
 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ
 
Απέχει από τη Δεσκάτη 5 χλμ. περίπου 20 λεπτά. Το μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα βρίσκεται στο όρος Καλλίστρατο Γρεβενών (το όρος πήρε το όνομα του από ένα μοναχό πού ασκήτευσε το 12 αιώνα εκεί).
 

Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας ως «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΑΒΟΡΔΑΣ». Το όνομα οφείλεται εις ομώνυμο χωριό που υπήρχε άλλοτε πλησίον του Μοναστηριού. Το Ιστορικό Μοναστήρι προβάλλει από μακριά εις την κορυφή του δασωμένου και καταπράσινου Καλλίστρατου ως ένα μικρό λευκό κάστρο. Υψηλός τοίχος το περικλείει και το καθιστά απόρθητο.  
 


Την τεχνική οχύρωση του συμπληρώνει η οχυρά θέση του βουνού, οι πλευρές, εκτός από τη Β.Α, είναι απόκρημνες και περιβρέχονται από τον ορμητικό και αδιάβατο Αλιάκμονα ποταμό. Η Β.Α πλευρά είναι η μόνη προσιτή και από αυτήν ανεβαίνει ο δρόμος προς το Μοναστήρι. Διοικητικά υπάγεται στα Γρεβενά, εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών.
 
ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ  
 
Κατά τους Πρώτους χρόνους της Τουρκοκρατίας ο ιδρυτής και πρώτος ηγούμενος της Πατριαρχικής Ιεράς Μονής Ζάβορδας Γρεβενών είναι ο Μέγας ασκητής και μοναχός όσιος Νικάνωρ (1491-1549). Προτού ιδρύσει το μοναστήρι ασκήτευσε σε ασκηταριό που σώζεται μέχρι σήμερα (πλησίον της Μονής), εν κόποις, αγρυπνίες, εν νηστείες 16 χρόνια . Το έτος 1534 «έκτισε την σεβάσμιο Μονή … με πύργους στερεούς» για να υμνεί και να δοξάζεται το όνομα της Αγίας Τριάδος και ταυτοχρόνως να προστατεύεται από τους ληστές και τους κακοποιούς της εποχής εκείνης… Υπήρξε Αγία μορφή των δύσκολων εκείνων χρόνων. Ωφέλησε, δίδαξε και παρηγόρησε τόσο με το Άγιο παράδειγμα του όσο και με την προσευχή του και τη δύναμη της πίστεως του τους σκλαβωμένους Έλληνες της περιοχής του αλλά και της εποχής του.
 
Διαβάστε για το Βίο του Αγίου Νικάνορα εδώ.  
 



ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ  
 
Στους Β.Α πρόποδες του βουνού υπάρχει μικρό κτιριακό συγκρότημα, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και οι ξενώνες του Μοναστηριού. Πλακόστρωτος ανηφορικός δρόμος οδηγεί από το συγκρότημα εις την Πύλη του Μοναστηριού.  
 



Εσωτερικό της Ιεράς Μονής:  
 
Από την Πύλη του Μοναστηριού εισέρχεται ο επισκέπτης εις τον περίβολο που είναι στρωμένος με σταχτόχρωμους ποταμόλιθους. Εις το κέντρο του περιβόλου υψώνεται ο ναός του Σωτήρος Χριστού. Το καθολικό της Μονής είναι ναός αθωνικού τύπου, κατάγραφο με τοιχογραφίες, που αποδίδονται στον περίφημο ζωγράφο Φράγκο Καστελάνο. Τρεις σκηνές μάλιστα στην τοιχογράφηση (Ανάσταση Λαζάρου, Είσοδος στα Ιεροσόλυμα, Σταύρωση) έχουν ομοιότητες με τις αντίστοιχες της Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων. Οι διάκοσμοι ολοκληρώθηκαν το 1547, ενώ η ζωγραφική του τρούλου είναι μεταγενέστερη (1869 από το ζωγράφο Μανουήλ). Το εσωτερικό του είναι κατάγραφο από αγιογραφίες των ετών 1869 και 1889- οι αγιογραφίες αυτές έχουν επικαλύψει τις παλιότερες. Τα αναλόγια και τα προσκυνητάρια έχουν διακόσμηση από «σιντέφι». Στο νάρθηκα του ναού οι τοιχογραφίες (1835) παρουσιάζουν ενδιαφέρον από ιστορική άποψη, αφού εκεί ιστορούνται ο βίος και τα θαύματα του Οσίου Νικάνορα.
 



Στον Ιερό Ναό φυλάσσονται: 
 
Η εικόνα Του Σωτήρος Χριστού η οποία φέρει αργυρά επένδυση. Την εικόνα αυτή ανακάλυψε ο Άγιος Νικάνωρ κατόπιν οράματος και έχτισε το μοναστήρι του 
Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου τοποθετημένα εις αργυρές θήκες οι οποίες φέρουν ανάγλυφες παραστάσεις Αγίων.
Η θήκη στην οποία φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Νικάνορα, διακοσμείται με ανάγλυφες παρατάσεις Αγίων, δικέφαλου αετού και με πολύτιμους λίθους.
Ιερά Λείψανα του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου 
Ιερά Λείψανα του Αγίου Γεδεών του Καρακαλινού 
Ιερά Λείψανα Αγίου Κύρικου και Ιουλίτης 
Των Αποστόλων Ανδρέα, Βαρνάβα και Βαρθολομαίου 
Του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων 
Του Αγίου Δημητρίου του Μεγαλομάρτυρος 
Του Αγίου Δημητρίου εξ Σαμαρίνης  
 




Αριστερά και δεξιά του Ιερού είναι δύο μικρά παρεκκλήσια: του Αγίου Αθανασίου εις το βόρειο τμήμα με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και του Τιμίου Προδρόμου στο νότιο μέρος.
 
Εμπρός στην ωραία πύλη του παρεκκλησίου του Τιμίου Προδρόμου ευρίσκεται απλός και απέριττος ο τάφος του Αγίου Νικάνορα. Στο νότιο άκρο του νάρθηκος υπάρχει το καμπαναριό, ύψος 20 μέτρων, το οποίο ανηγήρθη κατά το έτος 1873. Γύρω από το ναό ο χώρος περικλείεται από το ηγουμενείο, τα κελιά των μοναχών, την τράπεζα, το μαγειρείο, τους φούρνους, τους ξενώνες, τους στάβλους, τις κρύπτες κ.α.  
 




Σκήτη του Αγίου Νικάνορα  
 
Στην δυτική πλευρά του Καλλιστράτου όρους και επί των απότομων βράχων επάνω από τον Αλιάκμονα μέσα στο Σπήλαιο υπάρχει το «ασκηταριό» του Αγίου με μικρό ναϊδριο του Αγίου Γεωργίου. Εις το απρόσιτο αυτό «ασκηταριό» εφυλλάσοντο κατά τους δύσκολους χρόνους τα πολύτιμα κειμήλια της Μονής.  
 



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΚΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ  
 
Το μοναστήρι κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας βρισκόταν σε μεγάλη οικονομική και πνευματική ακμή. Τα αφιερώματα σε κινητά και ακίνητα ήταν πολλά από μέρους των Χριστιανών και Τούρκων ακόμη. Έτσι η περιουσία την οποία απέκτησε η Ζάβορδα ήταν τεράστια. Σε 60.000 στρέμματα ήταν οι βοσκότοποι του Μοναστηριού και σε 6.000 αιγοπρόβατα και 550 μεγάλα ζώα η κτηνοτροφία του. Μετόχια είχε σε πολλά μέρη, η παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ήταν πολύ μεγάλη. Εκτός του πλούτου του σε κινητή και ακίνητη περιουσία διέθετε και πολλούς πνευματικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς (εικόνες, τιμαλφή, χειρόγραφα βιβλία, Βυζαντινά κειμήλια, κώδικες και άλλα) ‘Ένα μέρος των θησαυρών διασώθηκε από των πολεμικών περιπετειών του και φυλάσσεται έως σήμερα. Μεταξύ αυτών υπάρχει και χειρόγραφο λεξικό του Πατριάρχου Φωτίου.
 




ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ  
 
Με την μεγάλη περιουσία του, το Μοναστήρι αποτέλεσε σπουδαίο οικονομικό παράγοντα και βοήθησε κατά τους δύσκολους χρόνους της δουλείας πολλούς, οι οποίοι έβρισκαν εργασία και άσυλο σε αυτό. Κατά τους χρόνους αυτούς κατέστη επίσης φυτώριο πνευματικής και εθνικής αναγέννησης. Σε σχολείο εφαρμογής νεοχειροτονημένων ιερέων και σε φυτώριο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών. Πολλά σχολεία ενισχύθηκαν οικονομικώς και πολλές υποτροφίες δόθηκαν σε φιλομαθείς νέους και καλογέρους που σπούδασαν Θεολογία. Από αυτό΄θα αναδείχθηκαν και δύο Ιεράρχες, ο Δερβών και Βελισσού Παρθένιος και ο Καστοριάς Νικήφόρος.  
 
ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ  
 
Πολλές και ανεκτίμητες υπηρεσίες προσέφερε η Μονή κατά τους Εθνικούς αγώνες. Το 1821 ο Ν. Κασομούλης διήλθε εξ αυτής και μύησε τον ηγούμενο εις την Φιλική Εταιρεία. Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα οι άνδρες της Ελεύθερης Ελλάδας, που έρχονταν να αγωνιστούν στην Μακεδονία στο Μοναστήρι κατέλυαν και τα όπλα στις αποθήκες του τα έκρυβαν. Κτά τους χειμερινούς μήνες στο στενότερο μέρος του ποταμού υπήρχε δεμένο χοντρό σχοινί σε υψηλόκορμα δέντρα από τις όχθες και από αυτό κρέμονταν με καλάθι η « Σπαρτίνα» και διαπερνούσαν από την μια άκρη στην άλλη οι άνδρες των αντάρτικων σωμάτων και τα φοπρτία των όπλων. Χρησιμοποιώντας την Σπαρτίνα οι Μακεδονομάχοι διήρχοντο τον Ποταμό Αλιάκμονα παρά την Μονή μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας.
 




ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  
 
Μετά από 20 έτη παύσης του Μοναστηριού από το 1984 έως το 2004 και με τη βοήθεια του Αγίου Νικάνορα ταχύρρυθμα επάνδρωσε το Μοναστήρι με Μοναχούς ο σημερινός Μητροπολίτης μας Γρεβενών κ.κ. Σέργιος. Σήμερα έχει καταργηθεί το «άβατον» για τις γυναίκες. Στη Μονή ζει, λειτουργεί και προσφέρει το πνευματικό του έργο ο νεαρός μοναχός Τιμόθεος.  
 




Το Μαϊο του 1995 ο φοβερός σεισμός της Κοζάνης έπληξε και την Ιερά Μονή της Ζάβορδας, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές. Με τη βοήθεια του Αγίου Νικάνορα και τη Θεοσεβή κίνηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας Γρεβενών κ.κ. Σέργιου και την πρόθυμη συνδρομή των ευλαβών προσκυνητών της Μονής συνέργησαν τα μέγιστα για την αποπεράτωση του έργου της Ιεράς Μονής. Έφιπποι μεταβαίνουν οι νέοι των χωριών της περιοχής Τσαρτσιαμπά από τα χρόνια εκείνα ως σήμερα, κατά τη 17η -18η Ιανουαρίου για να προσκυνήσουν και να μεταφέρουν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου εις τον τόπο τους. Εις την Εκκλησία του κάθε χωριού όπου μεταφέρονται ακολουθεί λιτανεία. Έπειτα γίνεται Περιφορά των Ιερών Λειψάνων από σπίτι σε σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Την ημέρα της Μεγάλης Πέμπτης τα Ιερά Λείψανα επαναφέρονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικάνορα. Κατά την επιστροφή των εκ του Μοναστηριού όλοι οι κάτοικοι βγαίνουν προς προϋπάντηση, υποδοχή και προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικάνορος. Την 6η Αυγούστου εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού και 7η Αυγούστου εορτή του Αγίου Νικάνορα πανηγυρίζει η Μονή. Τα πλήθη των πιστών της Δυτικής Μακεδονίας συρρέουν εξ όλων των σημείων, σ’ αυτόν τον αγιασμένο τόπο, για να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Νικάνορα. Να γονυπετήσουν εμπρός στην Εικόνα του και με βαθιά συγκίνηση να τον παρακαλέσουν:  
 
Άγιε Νικάνωρ, Πρέσβευε υπέρ ολοκλήρου της Ελλάδος, φύλαξε μας από παντός κακού, Χάρισον μας την αγάπη, την ειρήνη, την ομόνοια, για να ζήσουμε όλοι ως μια οικογένεια με Αρχηγό τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, του οποίου υπήρξες καθ’ όλη την ζωή διαπρύσιος κήρυκας και αφοσιωμένος μαθητής.