Σε έναν κόσμο συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης, μπορεί να είναι δύσκολο να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις. Στο σημείωμα αυτό, συγκρίνω τα δίκτυα 5G και 6G στη βάση των όσων μέχρι σήμερα (20η Φεβ. 2023) έχουν γίνει γνωστά, για να δούμε το τυράκι και να αποφύγουμε την παγίδα. Φυσικά, το να αλλάξετε κινητό όπως ήδη κάποιοι έχουν κάνει για να μεταπηδήσουν από το 4G στο 5G αποτελεί δική σας απόφαση.
Ο κόσμος της ασύρματης τεχνολογίας εξελίσσεται συνεχώς και η εισαγωγή των δικτύων 5G και 6G έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε. Από τις υψηλότερες ταχύτητες έως τη χαμηλότερη καθυστέρηση, αυτές οι δύο τεχνολογίες έχουν ανοίξει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά ποια ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ 5G και 6G;
Τι είναι το 5G;
Είναι η πέμπτη (5) γενιά τεχνολογίας κυψελοειδών δικτύων, που διαδέχθηκε το 4G LTE. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019 και ο αμερικανικός πάροχος Verizon πρωτοστάτησε στην εμπορική ανάπτυξη που ξεκίνησε τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Σε αντίθεση με το 3G και το 4G πριν από αυτό, το 5G δεν ήταν απλώς μια σταδιακή τεχνολογική πρόοδος αλλά πραγματική ένα τεχνολογικό άλμα.
Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι μια συσκευή π.χ. πέμπτης γενιάς για να εκμεταλλευτεί τα «χαρίσματά» της πρέπει να μπορεί να δεχθεί από τα κυψελοειδή δίκτυα (διάβαζε παρόχους) εκπομπή 5G. Έτσι, ο κάθε πάροχος πρέπει να αντικαταστήσει τους πομπούς και τους αναμεταδότες του με ανάλογους, που μπορούν να διαμορφώσουν και να διακινήσουν δεδομένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πρωτοκόλλου 5G.
Δεδομένα διαφορών, άχρηστα στον πολύ κόσμο, είναι ότι:
Το 5G προσφέρει θεωρητικές ταχύτητες έως και 10 gigabits ανά δευτερόλεπτο, που είναι περισσότερο από 30 φορές ταχύτερες από τη θεωρητική μέγιστη ταχύτητα 300Mbps του 4G LTE-Advanced.
Το 5G προσφέρει θεωρητικές ταχύτητες έως και 10 gigabits ανά δευτερόλεπτο, που είναι περισσότερο από 30 φορές ταχύτερες από τη θεωρητική μέγιστη ταχύτητα 300Mbps του 4G LTE-Advanced.
Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί επίσης υψηλότερες ζώνες συχνοτήτων από τις προηγούμενες γενιές και μπορεί να αναπτυχθεί σε χιλιοστομετρικά κύματα χαμηλής ζώνης, μεσαίας ζώνης ή υψηλής ζώνης από 24 GHz έως 66 GHz, επιτρέποντας έτσι τις μαζικά ταχύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και την μεγαλύτερη χωρητικότητα εύρους ζώνης.
Στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έρευνες που διεξήχθησαν έδειξαν ότι τα «χαρίσματα» των συσκευών 5G, κυρίως η ταχύτητα στην επικοινωνία μεταξύ χρηστών, φάνηκαν μόνο εκεί που είχε γίνει αναβάθμιση των κυψελοειδών δικτύων (πομπών και αναμεταδοτών). Στις υπόλοιπες περιοχές, η ταχύτητα επικοινωνίας των συσκευών 5G μετρήθηκε και βρέθηκε μικρότερη των συσκευών τεχνολογίας 4G.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις τηλεοράσεις τεχνολογίας 4Κ που εμφανίστηκαν πρίν λίγα χρόνια. Οι κατασκευαστές και οι έμποροι έταζαν «λαγούς με πετραχήλια» στην απόδοση εικόνας. Μέχρι σήμερα, ελάχιστες εκπομπές γίνονται στο πρωτόκολλο 4Κ, με εξαίρεση τις ειδησεογραφικές εκπομπές και τα «πρωινάδικα» όπου μπορούμε πλέον να δούμε την πιτυρίδα στους ώμους και τις αστοχίες των μακιγιέρ στους παρουσιαστές των καναλιών, ανδρών και γυναικών.
Οι δυνητικές περιπτώσεις χρήσης του 5G
Αυτή η τεχνολογία άνοιξε έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων, επιτρέποντας εφαρμογές όπως τα αυτόνομα οχήματα, το ΙοΤ - Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) και οι έξυπνες πόλεις. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης εξ αποστάσεως και βελτιώνει σημαντικά τις εμπειρίες παιχνιδιού.
Τι είναι το 6G;
Είναι η έκτη (6) γενιά τεχνολογίας κυψελοειδών δικτύων που θα διαδεχθεί το 5G. Αναμένεται να είναι διαθέσιμο έως το 2030 και υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες από τον προκάτοχό του 5G. Υπάρχουν ήδη αναφορές για 206,25 gigabits ανά δευτερόλεπτο που επιτεύχθηκαν σε εργαστηριακό περιβάλλον στην Κίνα. https://www.scmp.com/tech/big-tech/article/3162411/chinese-lab-says-it-made-breakthrough-6g-mobile-technology-global
Αυτή η νέα τεχνολογία θα χρησιμοποιεί υψηλότερες ζώνες συχνοτήτων από το 5G, λειτουργώντας στην ζώνη συχνοτήτων από 30 έως 300 GHz έως την ζώνη Terahertz των 300 έως 3.000 GHz. Επιπλέον, θα παρέχει καλύτερη κάλυψη και βελτιωμένη αξιοπιστία λόγω χρήσης ευρύτερου φάσματος συχνοτήτων.
Οι δυνητικές περιπτώσεις χρήσης του 6G
Το 6G είναι μια επαναστατική τεχνολογία που μπορεί να δημιουργήσει έναν εντελώς νέο κόσμο και « έξυπνες κοινωνίες» με έμφαση στον αυτοματισμό. Θα προσφέρει πρωτοφανείς ταχύτητες και χαμηλό λανθάνοντα χρόνο (μικρό χρόνο για την μεταφορά δεδομένων μεταξύ δύο χρηστών του Διαδικτύου), δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις να το χρησιμοποιούν για καινοτόμες περιπτώσεις χρήσης όπως έξυπνα σπίτια, αυτόνομα συστήματα μεταφορών και λύσεις υγειονομικής περίθαλψης.
Το 6G θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία έξυπνων σπιτιών και αυτοματοποιημένων μεταφορών, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και περιβαλλοντική παρακολούθηση. Θα μεταφέρει επίσης την εικονική υγειονομική περίθαλψη σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με τη βοήθεια χαρακτηριστικών όπως η ολογραφική τηλεπαρουσία (holographic telepresence, το AR (1) (Augmented Reality) / VR (2) (Virtual Reality), την AI (3) (Artificial Inteligence) και το mobile edge computing (4).
Η τεχνολογία 6G θα προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης για αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και UAV και αυτοματοποιημένη κατασκευή. Πρόκειται να αποτελέσει προάγγελο εκσυγχρονισμού που θα συμβάλει σημαντικά στον μετασχηματισμό των μελλοντικών κοινωνιών μας.
Διαφορές μεταξύ 5G και 6G
Χρήση φάσματος
Οι υψηλότερες συχνότητες των δικτύων 6G θα επιτρέπουν πολύ ταχύτερη απόδοση από τα δίκτυα 5G. Αυτό σημαίνει ότι το 6G θα μπορεί να μεταδίδει περισσότερα δεδομένα σε λιγότερο χρόνο, επιτρέποντας μια ομαλότερη εμπειρία χρήστη.
Οι υψηλότερες ζώνες συχνοτήτων που θα χρησιμοποιούνται από τα δίκτυα 6G θα παρέχουν επίσης μεγαλύτερη χωρητικότητα εύρους ζώνης από τα δίκτυα 5G. Αυτό θα επιτρέπει σε περισσότερους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο ταυτόχρονα, καθώς και σε εφαρμογές με μεγαλύτερη ένταση δεδομένων, όπως ροή βίντεο και εικονική πραγματικότητα.
Το 6G θα αξιοποιήσει το φάσμα μεταξύ 30 και 3.000 GHz. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των περιπτώσεων χρήσης των μελλοντικών δικτύων 6G που θα απαιτούν χωρητικότητα.
Ταχύτητα
Η τεχνολογία 5G και 6G προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες από το 4G LTE, αλλά το 6G το πηγαίνει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Με τη χρήση υψηλότερων ζωνών συχνοτήτων στο ασύρματο φάσμα, το 6G προβλέπεται να παρέχει θεωρητικές μέγιστες ταχύτητες έως και 100 φορές μεγαλύτερες από το 5G.
Το 6G υπόσχεται να προσφέρει επαναστατικές δυνατότητες ταχύτητας που θα προσδώσουν εκτεταμένες βελτιώσεις για πολλές βιομηχανίες. Οι αναμενόμενες εξαιρετικά γρήγορες επικοινωνίες θα επιτρέψουν στιγμιαίες συνδέσεις μεταξύ οποιασδήποτε ψηφιακής συσκευής, από smartphones έως φορετές συσκευές και IoT, δημιουργώντας ένα πλήρως συνδεδεμένο οικοσύστημα.
Επιπλέον, η ενισχυμένη ταχύτητα του 6G θα διευκολύνει τα έξυπνα εργοστάσια και τη ρομποτική, φέρνοντας την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση σε πλήρη εξέλιξη.
Πέρα από τις περιπτώσεις βιομηχανικής χρήσης, το 6G πρόκειται να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη μέσω εφαρμογών απομακρυσμένης χειρουργικής και τηλεθεραπείας, καθώς και να προωθήσει πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης σε τομείς όπως η χρηματοδότηση και το λιανικό εμπόριο.
Πρόοδος στο IoT (Internet of Things – Διαδίκτυο των Πραγμάτων)
Η εισαγωγή των δικτύων 6G φέρνει επίσης εξελίξεις σε συσκευές IoT, όπως έξυπνες οικιακές συσκευές και συνδεδεμένα αυτοκίνητα που βασίζονται σε συνδέσεις χαμηλού λανθάνοντος χρόνου για βέλτιστη απόδοση. Με αυτήν τη νέα τεχνολογία, οι χρήστες μπορούν να περιμένουν μια ακόμη πιο απρόσκοπτη εμπειρία όταν χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές λόγω της ικανότητάς τους να χειρίζονται περισσότερα δεδομένα ταυτόχρονα χωρίς να θυσιάζουν την ταχύτητα ή την αξιοπιστία.
Λανθάνουσα κατάσταση
Ο λανθάνων χρόνος αναφέρεται στο χρόνο που χρειάζεται ένα σήμα για να ταξιδέψει από το ένα σημείο στο άλλο μέσω μιας σύνδεσης δικτύου. Αυτή τη φορά μετράται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Τόσο τα δίκτυα 5G όσο και τα δίκτυα 6G προσφέρουν χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο από το 4G LTE, αλλά το 6G προσφέρει ακόμη μικρότερο χρόνο απόκρισης λόγω της χρήσης υψηλότερων ζωνών συχνοτήτων στο ασύρματο φάσμα, επιτρέποντας ταχύτερους χρόνους μετάδοσης μεταξύ συσκευών που συνδέονται μέσω του Διαδικτύου.
Απειλές για την ασφάλεια
Οι απειλές για την ασφάλεια που θέτουν τα δίκτυα 5G και 6G είναι και οι δύο σημαντικές, αλλά τα δίκτυα 6G έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δίκτυα 6G θα έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επίθεσης από τα δίκτυα 5G, καθώς και πιο περίπλοκες περιπτώσεις χρήσης που θα μπορούσαν να εισαγάγουν νέες ευπάθειες ασφαλείας. Επίσης, η αυξημένη εξάρτηση από λογισμικό ανοιχτού κώδικα για δίκτυα 6G θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους ασφαλείας.
Για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι, είναι σημαντικό οι οργανισμοί να λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους και να διασφαλίσουν ότι είναι ενημερωμένοι με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία δικτύων. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή μέτρων όπως η κρυπτογράφηση, ο έλεγχος ταυτότητας και ο έλεγχος πρόσβασης για την προστασία από κακόβουλους παράγοντες.
Επιπλέον, οι οργανισμοί θα πρέπει να γνωρίζουν τη δυνατότητα των ξένων υποδομών και εξαρτημάτων που δυνητικά μπορούν να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Συμπερασματικά
Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δικτύων 5G και 6G. Ενώ και οι δύο προσφέρουν πλεονεκτήματα έναντι των προκατόχων τους, το 6G πρόκειται να φέρει επανάσταση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με την ικανότητά του να ξεπερνά τα τεχνικά όρια του 5G και να επιφέρει πρωτοφανείς προόδους σε πολλές πτυχές της συνδεσιμότητας.
Τα δίκτυα 6G αναμένεται να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της κοινωνίας, προσφέροντας αξιοπιστία στα συστήματα, βιωσιμότητα και αποδοτικότητα μέσω της κινητής τεχνολογίας, επιταχυνόμενο αυτοματισμό για την απλοποίηση και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και απεριόριστη συνδεσιμότητα για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας επόμενης γενιάς. Το 6G υπόσχεται ένα μέλλον όπου η τεχνολογία θα διαδραματίζει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ανθρωπότητας.
20 Φεβ. 2023
Κων-νος Παπανικολάου
Κων-νος Παπανικολάου
Παραπομπές
1. Augmented reality (AR). Mία από τις μεγαλύτερες τάσεις της τεχνολογίας που πρόκειται να γίνει μεγαλύτερη, καθώς τα smartphones και άλλες συσκευές που είναι έτοιμα για AR γίνονται πιο προσβάσιμα σε όλο τον κόσμο. Η AR μας επιτρέπει να δούμε το πραγματικό περιβάλλον ακριβώς μπροστά μας, όπως δέντρα που λικνίζονται στο αεράκι, σκυλιά που κυνηγούν μπάλες στο πάρκο, παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο. με μια ψηφιακή επαύξηση να επικαλύπτει το οπτικό πλάνο μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε και έναν πτεροδάκτυλο να προσγειώνεται στα δέντρα, τα σκυλιά να αναμειγνύονται με δικά τους τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια (cartoon), ή και να δούμε τα παιδιά να προσπαθούν να κλωτσήσουν μια μπάλα πιο μακριά από ένα UFO για να πετύχουν ένα γκολ.
2. Virtual reality (VR). Προσομοιωμένη εμπειρία που χρησιμοποιεί την παρακολούθηση της πόζας του χρήστη και τρισδιάστατες οθόνες κοντά στα μάτια του για να δώσει στον χρήστη μια καθηλωτική αίσθηση ενός εικονικού κόσμου. Οι εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας περιλαμβάνουν την ψυχαγωγία (ιδιαίτερα τα βιντεοπαιχνίδια), την εκπαίδευση (όπως ιατρική ή πολεμική εκπαίδευση) και τις επιχειρήσεις (όπως οι εικονικές συναντήσεις). Άλλοι ξεχωριστοί τύποι τεχνολογίας τύπου VR περιλαμβάνουν την επαυξημένη πραγματικότητα και τη μεικτή πραγματικότητα, που μερικές φορές αναφέρονται και ως AR ή XR, αν και οι ορισμοί αλλάζουν κυρίως για λόγους εμπορικού ανταγωνισμού.
3. Artificial intelligence (AI). Είναι τεχνητή νοημοσύνη αντίληψης, σύνθεσης και εξαγωγής πληροφοριών που αποδεικνύεται από μηχανές, σε αντίθεση με τη νοημοσύνη που εμφανίζεται στους ανθρώπους και τα ζώα. Τα πεδία εφαρμογής περιλαμβάνουν αναγνώριση ομιλίας, υπολογιστική όραση, μετάφραση μεταξύ (φυσικών) γλωσσών, καθώς και άλλες αντιστοιχίσεις εισόδων.
4. Mobile Edge Computing. Ένα πολλά υποσχόμενο παράδειγμα που φέρνει υπολογιστικούς πόρους σε χρήστες κινητών συσκευών στην άκρη του δικτύου, επιτρέποντας σε εφαρμογές με υψηλές απαιτήσεις υπολογιστών και ευαίσθητες καθυστερήσεις να υποβάλλονται γρήγορα σε επεξεργασία από διακομιστές edge (στην άκρη του νέφους/cloud) για να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των χρηστών κινητών.
Χρήση πηγής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.