Σελίδες

2 Ιανουαρίου 2023

Νέα εποχή (και Νέα Τάξη) στην Κροατία: Υιοθέτησε το ευρώ, εντάχθηκε στη ζώνη Σένγκεν

Η Κροατία υιοθέτησε χθες το ευρώ και εντάχθηκε στον χώρο Σένγκεν, στον οποίο επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών, δυο ορόσημα για τη μικρή χώρα των Βαλκανίων που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από περίπου μια δεκαετία.
 
Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα· στη 01:00 ώρα Ελλάδας), η Κροατία αποχαιρέτισε το νόμισμά της, το κούνα, για να γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης. Έγινε επίσης το 27ο κράτος το οποίο εντάσσεται στον χώρο Σένγκεν, την αχανή ζώνη όπου πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.
 
Οι τοπικές εφημερίδες χαιρέτισαν προχθες Σάββατο τα δύο γεγονότα, με την Vecernji List να τα χαρακτηρίζει «αποκορύφωμα της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ». Η πρόεδρος της Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα σήμερα. 
 
Η Κροατία, που εντάχθηκε στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013, κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991, ενώ η σύγκρουση που ακολούθησε (1991-95) προκάλεσε περίπου 20.000 νεκρούς. 
 
Οι Κροάτες αξιωματούχοι υπογραμμίζουν τακτικά τα οφέλη που θα έχουν οι 3,9 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας από την ένταξή της στην ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν. 
 
Για τους ειδικούς, η υιοθέτηση του ευρώ θα συμβάλει στην προστασία της κροατικής οικονομίας, μίας από τις πιο αδύναμες της ΕΕ, μπροστά στον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, τη σοβαρή ενεργειακή κρίση και τη γεωπολιτική ανασφάλεια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 
 
Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Κροατία έφτασε το 13,5%, έναντι 10% στην ευρωζώνη. 
 
«Κλαμπ ελίτ»
 
Οι Κροάτες από την πλευρά τους έχουν ανάμικτα συναισθήματα: χαίρονται για την άρση των ελέγχων στα σύνορα, όμως η αλλαγή νομίσματος προκαλεί δυσπιστία. 
 
Τις τελευταίες ημέρες πολίτες κάνουν ουρά έξω από τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών, καθώς φοβούνται ότι θα υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου. 
 
Νωρίς σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε συμβολικά ανάληψη ευρώ από αυτόματο μηχάνημα στο Ζάγκρεμπ. 
 
Εξάλλου πολλοί Κροάτες ανησυχούν ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα προκαλέσει άνοδο τιμών, κυρίως καθώς οι εταιρείες θα στρογγυλοποιήσουν προς τα πάνω τις τιμές μετά την αλλαγή νομίσματος. 
 
Όμως ο Μάρκο Πάβιτς, εργαζόμενος σε τουριστικό γραφείο, εκτίμησε ότι «η Κροατία εντάσσεται σε ένα κλαμπ ελίτ». 
 
Ωστόσο «τίποτα δεν αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου, ούτως ή άλλως όλα τα υπολογίζαμε σε ευρώ εδώ και δύο δεκαετίες», πρόσθεσε ο Νέβεν Μπάνιτς, άλλος εργαζόμενος. 
 
Περίπου το 80% των τραπεζικών καταθέσεων είναι ήδη σε ευρώ στην Κροατία, καθώς οι βασικοί εταίροι της χώρας ανήκουν στην ευρωζώνη, και ο τουρισμός, που συμβάλει σε ποσοστό 20% στο ΑΕΠ της χώρας, τροφοδοτείται από Ευρωπαίους. 
 
Τα μεσάνυκτα ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Νταβόρ Μποζινόβιτς και η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Σλοβενίας Σάνια Αγιάνοβιτς Χόβνικ παρέστησαν σε σύντομη τελετή στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, στη διάρκεια της οποίας απομακρύνθηκαν μπάρες από τα σύνορα. 
 
«Σήμερα το βράδυ γιορτάζουμε το νέο έτος, τη νέα Ευρώπη με την Κροατία στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο Μποζινόβιτς, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «τελική επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας». 
 
Ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρλιτς- Ράντμαν παρέστη σε αντίστοιχη τελετή σε συνοριακό φυλάκιο στη μεθόριο με την Ουγγαρία. 
 
Τουρισμός
 
Η Κροατία δέχθηκε φέτος τέσσερις φορές περισσότερους τουρίστες από όσους κατοίκους έχει και η ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στον κλάδο.
 
Οι μεγάλες ουρές αναμονής στα σύνορα της χώρας με τους γείτονές της της ΕΕ θα αποτελούν παρελθόν. Σήμερα θα κλείσουν 73 μεθοριακά φυλάκια. Στα αεροδρόμια η αλλαγή θα γίνει στις 26 Μαρτίου για τεχνικούς λόγους. 
 
Παράλληλα η κατάσταση στα σύνορα της Κροατίας με τους γείτονές της που δεν ανήκουν στην ΕΕ – τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία—δεν θα αλλάξει. 
 
Ωστόσο η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης θα παραμείνει μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. Από τοτε που εντάχθηκε στην ΕΕ η Κροατία ανέλαβε το καθήκον να προστατεύει τα εξωτερικά, χερσαία σύνορα του μπλοκ, μήκους περισσότερων από 1.350 χιλιομέτρων. 
 
Η χώρα βρίσκεται στη λεγόμενη οδό των δυτικών Βαλκανίων την οποία ακολουθούν οι μετανάστες για να εισέλθουν στην ΕΕ, αλλά και λαθρέμποροι όπλων, ναρκωτικών και διακινητές ανθρώπων. 
 
Μετά την άρση των περιορισμών που είχαν υιοθετηθεί λόγω της πανδημίας covid η Κροατία κατέγραψε 30.000 παράτυπους μετανάστες τους δέκα πρώτους μήνες του 2022, αύξηση 1505 σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι έχουν πάθει οι Κροάτες...
Ζουν την ψευδοευδαιμονία που ζούσαμε κι εμείς το 2002...
Οταν αντιληφθούν όσα τους κρύβουν και οι δικοί τους πολιτικοί θα είναι πολύ αργά....
Ζώνη Σέγκεν σημαίνει υποδούλωση στις απαγορεύσεις και στις διαταγές της σατανοκρατούμενης και διεφθαρμένης Ε.Ε.....
Δεν ελευθερώθηκαν τα σύνορά τους όπως νομίζουν επειδή άνοιξαν οι μπάρες.... εγκλωβίστηκαν μαζί με τους άλλους υπόδουλους εντός του Σιδηρούν Παραπετάσματος της Ε.Ε. με τους άλλους υπόδουλους....
Οσο για το γερμανικό οικονομικό όπλο που λέγεται ευρώ... θα τους τσακίσει τα κόκκαλα....
Κι αν προσπαθήσουν ποτέ να βγούν από αυτήν την υποδούλωση τότε θα καταλάβουν τι έχουν πάθει όπως το πάθαμε κι εμείς το 2015....  

Τέλος το δημοσίευμα δεν μας λέει με ποια ισοτιμία μπήκε στο ευρώ το κροατικό κούνα...
Γιατί λόγω προδοσίας και πάλι την έφεραν στους Ελληνες το τομάρια των Βρυξελλών και οι ξεπουλημένοι πολιτικοί και ιδίως εκείνο το κάθαρμα ο Παπαδήμιος....
 
Και το συνεχίζουν οι ψεύτες απατεώνες ευρωραγιάδες λέγοντας μας συνεχώς ότι η έξοδος απο το ευρώ θα μας καταστρέψει... 
 
Διαβάστε παρακάτω απόσπασμα παλιότερου σχολίου μου για να καταλάβετε... 
 
Μην ξεχνάμε επίσης ότι Σκόπια, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο δεν έχουν Ευρώ... 
Και για να μην αυταπατάσθε θα επαναλάβω την σημερινή (2019) νομισματική ισοτιμία του Ευρώ με τα εθνικά νομίσματα τρίων ενδεικτικά βαλκανικών χωρών για να καταλάβετε τι δούλεμα έχουμε φάει τόσα χρόνια από τους μνημονιακούς ευρωραγιάδες προδότες... 
1 ευρω = 120 αλβανικά λεκ 
1 ευρώ = 60 δινάρια Σκοπίων 
1 ευρώ = 2 Λέβα Βουλγαρίας 
και για να μην φεύγει από τα μάτια σας 
1 ευρώ= 340,75 δραχμές 
 
Να φανταστείτε ότι και τα τρία αυτά νομίσματα πριν να μας φέρουν το τρισκατάρατο οικονομικό γερμανικό όπλο που λέγεται ευρώ ο Σημίτης κι ο Παπαδήμος το 2002, ήταν υποδιαιρέσεις της δραχμής μας, δηλαδή άλλαζαν τσουβάλια από τα νομίσματά τους για λίγες δραχμές!!!! 
 
Κι αν συνυπολογίσει κανείς ότι η Ελλάδα ως χώρα καμμία σχέση δεν έχει με αυτές τις τριτοκοσμικές βαλκανικές χώρες, αφού διαθέτει την πρώτη σε δύναμη εμπορική ναυτιλία, απίστευτο φυσικό και ορυκτό πλούτο, δυνατή αγροτική παραγωγή και τρομερό τουρισμό, τότε αντιλαμβάνεστε ότι μας κρατούν με το στανιό εντός του ευρώ...
 
Αν όλα αυτά τα χοντρά ψέματα περί κατάστροφής εκτός του ευρώ που μας λένε ισχύουν, τότε όλες αυτές οι τριτοκοσμικές χώρες που δεν έχουν ευρώ θα έπρεπε πολύ απλά οι κατοικοί τους να λιμοκτονούν... ενώ αυτοί έρχονται κατά χιλιάδες ακόμα και για διακοπές στην Ελλάδα!!!!!

Τώρα στο σατανοκρατούμενο κλάμπ μπαίνουν και οι Κροάτες... ας πρόσεχαν κι ας ρώταγαν π.χ. τους Δανούς γιατί ΔΕΝ θέλουν να μπουν στο ευρώ, τους Αγγλους γιατί τόσα χρόνια δεν έμπαιναν στο ευρώ και τελικά βγήκαν και εντελώς από την Ε.Ε... κλπ.

Διαβάστε επίσης:

1 σχόλιο:

  1. Μη πρόσεχε φαύλη γυναικί· μέλι γαρ αποστάζει από χειλέων γυναικός πόρνης, ή προς καιρόν λιπαίνει σον φάρυγγα, ύστερον μέντοι πικρότερον χολής ευρήσεις και ηκονημένον μάλλον μαχαίρας διστόμου.
    – Μην πιστεύεις ανήθικη γυναίκα, γιατί από τα δόλια χείλη της πόρνης γυναικός στάζει μέλι, το οποίο για λίγο μόνον γλυκαίνει τον φάρυγγά σου και ύστερα θα διαπιστώσεις ότι είναι πικρότερο από χολή και πιο ακονισμένο από δίστομο μαχαίρι.
    Παλαιά Διαθήκη (Παροιμοίαι Ε’ 3)
    Μ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.