Σελίδες

15 Ιανουαρίου 2023

Ακόμη μια λησμονημένη Εθνική επέτειος.

Ακόμη μια λησμονημένη Εθνική επέτειος. ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ.
 
Επιμέλεια αναδημοσίευσης από άρθρο Α.Α., με πρόσθετα σχόλια και πληροφορίες, από Ομάδα Εργασίας και Έρευνας του συγγραφέα κ. Α. Αντωνά.
 
15η – 22α Ιανουαρίου 1950 – Ενωτικό παλλαϊκό δημοψήφισμα στην Ελληνική Κύπρο.
 
Εβδομήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται, από την διεξαγωγή του ιστορικού Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, όταν το 95,7% του κυπριακού ελληνισμού τάχθηκε υπέρ της Ένωσης με την Ελλάδα. Αναντίρρητα το δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου, αποτέλεσε την προσταγή για την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, με στρατιωτικό Αρχηγό τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ και Πνευματικό τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, που ακολούθησε πέντε χρόνια αργότερα. 
 
Μετά από το Ενωτικό Δημοψηφισμα 7 Μαρτίου 1953 στο δικηγορικό γραφείο των αείμνηστων Ενωτικών αγωνιστών και μετέπειτα *συνιδρυτών της ΕΟΚΑ, αδελφών Λοϊζίδη, στην Ομήρου, οι οποίοι και διατηρούσαν στενές σχέσεις με Αρχηγό Διγενή επισκέφθηκε ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου- Λάρνακας, Μακάριος μετά από έγκριση και προτροπή του τότε *Αρχιεπισκοπου Μακαρίου Β΄ ο οποίος σύνθημα είχε: «Η Ένωση δε χαρίζεται, κερδίζεται με συνεχή αγώνα» (Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Β΄ (κατά κόσμον Μιχαήλ Χαραλάμπους Παπαϊωάννου, 187028 Ιουνίου 1950.) (Ανάμεσα τους και ένας μόνο επίορκος, που αργότερα αθέτησε τον όρκο του και την υπογραφή του.)  
(Μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Β’, ο 37χρονος τότε Μακάριος εξελέγη νέος αρχιεπίσκοπος …– Θάνατος: 3 Αυγούστου 1977.) 
 
*Στις 7 Μαρτίου 1953 συγκεντρώθηκαν στην οδό Ασκληπιού 36B δώδεκα άτομα, που αποφάσισαν την ίδρυση μυστικής οργάνωσης για την ένωση της Κύπρου και υπέγραψαν *όρκο σύμφωνα με τον οποίο ο καθένας τους θα διαφύλασσε «θυσιάζων και την ίδιαν του ζωήν, υποφέρων και τα πλέον σκληρά βάσανα, μυστικόν, παν ό,τι γνώριζε και ήθελεν ακούσει διά την υπόθεσιν της Ενώσεως της Κύπρου. Θα υπήκουε δε εις τας εκάστοτε διδομένας διαταγάς». Οι δώδεκα υποτίθεται αποτελούσαν την ανώτατη αρχή. Σε ποιον θα υπάκουαν και ποιος θα έδινε διαταγές; Πρώτος υπέγραφε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ακολουθούσε ο απόστρατος Κύπριος αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας, έπειτα ο Κύπριος απόστρατος Νικ. Παπαδόπουλος, οι Κύπριοι εξόριστοι αδελφοί Σάββας και Σωκράτης Λοϊζίδης, οι καθηγητές Γεράσιμος Κονιδάρης και Δημήτριος Βεζανής και οι Γεώργιος Στράτος, Αντώνιος Αυγίκος, Ηλίας Τσατσόμοιρος, Δ. Σταυρόπουλος και Ηλίας Αλεξόπουλος. Ως Πνευματικός αρχηγός ορίσθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ομόφωνα ανατέθηκε η αρχηγία του ένοπλου αγώνα στον Γεώργιο Γρίβα, την οποία διεκδικούσαν επίσης οι Κύπριοι απόστρατοι αξιωματικοί Μενέλαος Παντελίδης και Νικόλαος Παπαδόπουλος. Ο Μακάριος ενστερνίστηκε την εισήγηση Βεζανή για το δημοψήφισμα. Ως πρόεδρος του γραφείου Εθναρχίας, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ξανά έθεσε το θέμα (Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Β΄ επανειλημμένως είχε ανακινήσει το θέμα ΕΝΩΣΗΣ) στην ιεραρχία της εθναρχούσας εκκλησίας, που αποτελούσαν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Β, ένας φλογερός Ενωτικός αγωνιστής και οι επίσης Ενωτικοί Μητροπολίτες Κυρηνείας Κυπριανός, Πάφου Κλεόπας και ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνας Γεννάδιος. 
 
Η Εκκλησία πήρε την απόφαση, οι ιεράρχες τέθηκαν επικεφαλής για την προκήρυξη, διεξαγωγή και οργάνωση του δημοψηφίσματος. 
 
Η προπαρασκευή μπήκε στο τελικό στάδιο και ο Κυπριακός Ελληνισμός ενώθηκε, άσχετα με πολιτικές απόψεις. Ο κύβος ερρίφθη. Διαβήκαν τον Ρουβίκωνα και έδωσαν το παρόν.  
 
*Ο όρκος των Κυπρίων να πολεμήσουν τους Άγγλους για να απελευθερωθούν. Ο ιστορικός «Όρκος των 12» που θύμιζε τη Φιλική Εταιρεία και τον αριθμό των Αποστόλων.
 
Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για την εβδομάδα 15-22 Ιανουαρίου 1950. Στις 15 Ιανουαρίου 1950 οι Κύπριοι προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της Ένωσης του νησιού με την Ελλάδα. Στο δημοψήφισμα πήραν μέρος για πρώτη φορά και οι γυναίκες άνω των 18 ετών, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι του νησιού, πολλοί από τους οποίους έδωσαν θετική ψήφο. Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό. Από τους 224.747 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, ψήφισαν οι 215.108 και από αυτούς οι 215.103 τάχθηκαν υπέρ της Ένωσης. 
 
Η θέση της Ελλάδας 
 
Η Εθναρχία συνέστησε πρεσβεία η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα και συνάντησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ζητώντας την συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε ξεκάθαρο ότι η επίσημη Αθήνα δεν επιθυμούσε τη συγκεκριμένη στιγμή να συγκρουστεί με το Λονδίνο. Χαρακτηριστική της όλης προσέγγισης του θέματος από την ελληνική κυβέρνηση ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου Γεωργίου Παπανδρέου: 
«Η Ελλάς αναπνέει σήμερον με δύο πνεύμονας, τον μεν αγγλικόν, τον δε αμερικανικόν. Δεν ημπορεί, λόγω του Κυπριακού, να διακινδυνεύσει από ασφυξίαν»
 
Η αντίδραση του αδελφού Ελληνικού λαού, ήταν πάντα εντελώς διαφορετική. Η αγάπη του και η συμπαράσταση του, δεν ήταν μόνο συγκινητική, αλλά έδινε κουράγιο και δύναμη στους Έλληνες Κυπρίους να συνεχίσουν τον ιερό αγώνα, για απελευθέρωση και Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλες τις Ελληνικές πόλεις και χωριά, με κύριο σύνθημα: ΕΛΛΑΣ, ΚΥΠΡΟΣ, ΕΝΩΣΙΣ…..!!!!! 
 
Άλλες παρόμοιες ενδεικτικές δηλώσεις ..  
 
Νικόλας Πλαστήρας: «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή όπως η Ελληνική Κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλία λύσεως του Κυπριακού!» «Υπομονή και τήρηση εφεκτικής (επιφυλακτικής), στάσης για να μην συγκρουσθώμεν με τους Άγγλους συμμάχους!»
Σοφοκλής Βενιζέλος: «Δια τους γνωστούς διεθνείς λόγους δεν δυνάμεθα να ζητήσωμεν την ευόδωση και επίλυση της Πανελλήνιας αυτής αξίωσης!» (Ένωσης) 
Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Το Κυπριακό έχει μεταβληθεί σε εθνική γάγγραινα και αποτελεί εθνική περιπέτεια στην οποία σύρεται η Ελλάς και η μόνη λύση που απομένει είναι μια απ ευθείας συνεννόηση με τους Τούρκους.» (Βουλή Ελλήνων Κοινοβουλευτική ομάδα.) 
 
Και …. 1959-1960. 
 
Ακολούθησαν οι επαίσχυντες συμφωνίες Ζυρίχης μετά από ένα νικηφόρο αγώνα κατά τον οποίον θυσιάστηκαν δεκάδες αγωνιστές υπέρ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΕΝΩΣΗΣ και μας εξανάγκασαν να «συνθηκολογήσουμε» και να βάλουμε ασήκωτη ταφόπλακα στο εθνικά μας οράματα, διότι ΟΛΟΙ ήθελαν να απαλλαγούν από αυτό τον μπελά των απροσκύνητων Ελλήνων Κυπρίων….
Ήταν η αρχή όλων των δεινών μας… 
 
Και το 1974… 
ΕΑΛΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ. 
 
ΕΛΛΑΣ – ΚΥΠΡΟΣ – ΕΝΩΣΙΣ! 
 
Καρτερούμεν μέραν νύχταν
να φυσήσει ένας αέρας
στουν τον τόπον πο `ν καμένος
τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάνΓια να φέξει καρτερούμεν
το φως τζιήνης της μέρας
πο `ν να φέρει στον καθ’ έναν
τζιαι ΕΝΩΣΗ τζΙαι ΛΕΥΤΕΡΙΑ.

11 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό απόσπασμα από ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

    Το στέγνωμα της αγάπης για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα

    Η Κύπρος μας! Ένα νησί στην άκρη της Μεσόγειος. Στην ανατολική εσχατιά της. Ένα πέτρινο καράβι που πορεύεται τη χρυσή μοίρα του ήλιου.

    Πατρίδα μας η Ελλάδα! Ένα άσπρο τρεχαντήρι ελληνικό ταξίδεψε στο Αιγαίο κι έφερε στο νησί τον Αγαπήνορα, τον Πράξανδρο, τον Τεύκρο. Μαγιά ήταν τούτα τα παλληκάρια! Κι από τότε η πυξίδα της καρδιάς μας δείχνει προς τη γαλάζια πατρίδα!

    Πόθος και καημός αγιάτρευτος η ένωση με τη Μάνα Ελλάδα! Το όμαιμον, το ομόγλωσσον και το ομόθρησκον. Σε όλους τους αγώνες του έθνους πάντοτε οι Έλληνες της Κύπρου έδιναν το παρόν τους, προσμένοντας ότι θα έρθει και η δική τους σειρά να ενσωματωθούν στον εθνικό κορμό.
    Κοιμόντουσαν κι έβλεπαν όνειρο τη λευτεριά τους. Ξυπνούσαν και την οραματίζονταν. Η ένωση έγινε η πιο προσφιλής λέξη. Την έγραφαν στα τετράδιά τους, στους τοίχους, στον αέρα που ανέπνεαν! Οι ενωτικές αξιώσεις ξεκίνησαν από τις 6 Δεκεμβρίου του 1821, πέντε μήνες μετά τις σφαγές της 9ηςΙουλίου, όταν ο επίσκοπος Τριμιθούντος Σπυρίδων μαζί με προκρίτους του νησιού κυκλοφόρησαν στο Παρίσι διακήρυξη για την απελευθέρωση της Κύπρου, ταυτίζοντας τη μοίρα της Κύπρου με εκείνη της Ελλάδας.
    Οι Τούρκοι για να καταπνίξουν τους πόθους των Κυπρίων, το 1827 καταφεύγουν στην προσφιλή τους μέθοδο της σφαγής, ενώ ένα χρόνο αργότερα, στις 19 Αυγούστου του 1828, ο Αρχιεπίσκοπος Πανάρετος και οι Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας, με επιστολή τους προς τον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου η μητέρα καταγόταν από το νησί μας, ζητούν την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα!
    Στον Β ΠΠ Οι Άγγλοι κάλεσαν τους Έλληνες της Κύπρου να καταταγούν στον αγγλικό στρατό και να πολεμήσουν «για την Ελλάδα, την ελευθερία, την ΕΝΩΣΗ». Πάνω από 45,000 Κύπριοι πολέμησαν σε διάφορα μέτωπα της Ελλάδας, Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

    Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, το 1946, ο Μητροπολίτης Λεόντιος πήγε στο Λονδίνο για να θυμίσει στους συμμάχους μας τις υποσχέσεις τους και να ζητήσει ξανά την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Όμως, «οι φίλοι του άλλου πολέμου», ξέχασαν τις υποσχέσεις τους, γιατί «καθένας χωριστά ονειρεύεται και δεν ακούει τον βραχνά των άλλων».

    Τότε, ακριβώς, συνειδητοποίησε κι ο σεπτός ιεράρχης ότι τη γνώμη των δυνατών κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει και οι μικροί λαοί δεν ακούονται από τους μεγάλους, γιατί στις διεθνείς σχέσεις κυριαρχεί η αρπαγή, ο δόλος, η ιδιοτέλεια, «το στέγνωμα της αγάπης».

    «Είμεθα γνήσιοι Έλληνες και έχομεν μόνον μίαν επιθυμίαν, την μοναδικήν γλυκείαν και παρήγορον ελπίδα της ενώσεώς μας μετά της μητρός πατρίδος».
    ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΗ.
    Μίνα από Ελληνική Κύπρο.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μακάριος καλούσε τις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων της Κύπρου να υψώσουν το ηθικόν παράστημά τους «υπεράνω μικρών και εφήμερων κωλυμάτων» επειδή ένα είναι το τέρμα του αγώνα τους: Η Ένωση με Μητέρα Ελλάδα. Αλλά πρώτος απέφυγε να υψώσει το ηθικόν παράστημά του, πρώτος παραβίασε τον όρκο της Φανερωμένης και πρώτος εφηύρε γελοίες δικαιολογίες... χάριν των μωροφιλοδοξιών του

    Ο «όρκος υπό τους ιερούς θόλους της Φανερωμένης» διαγράφηκε με τη γνωστή συνέντευξη Μακαρίου (22/9/1958) στη Βρετανίδα πολιτικό και δημοσιογράφο, Μπάρμπαρα Κασλ, επειδή, είπε, φοβόταν ότι το Σχέδιο Μακμίλλαν θα οδηγούσε στη διχοτόμηση. Χωρίς να διαβουλευθεί προηγουμένως με την Ελλάδα και τον Διγενή.

    Της απόρριψης της Ενώσεως, με την ανοχή, υποκίνηση και ενθάρρυνση του Μακαρίου και με πρωταγωνιστή το ανθελληνικό ΑΚΕΛ και τις συντεχνιακές και δημοσιογραφικές παραφυάδες του, είχαν προηγηθεί πρωτοφανείς λασπολογίες, ύβρεις, αισχρότητες, επιθέσεις, ελεεινολογίες, αηδείς χαρακτηρισμοί κατά των «καλαμαράδων», που τους κατηγορούσαν ως… κατοχική δύναμη, που δήθεν θα τους άρπαζαν τις δουλειές ή θα… βίαζαν τις κόρες τους.

    Στην πολιτική και στην διπλωματία μία φορά παρουσιάζονται ευκαιρίες για αντιμετώπιση προβλημάτων, επίλυση και ευτυχή κατάληξή τους. Για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του, ο Μακάριος πρώτα ζήτησε να γίνει αντιβασιλεύς της Ελλάδος και στη συνέχεια υιοθέτησε την ανεξαρτησία για να γίνει Πρόεδρος της νεοσύστατης, δυσλειτουργικής Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αδέκαστη, απροσωπόληπτη Ιστορία θα τον κρίνει ανάλογα.
    Αυτός ήταν ... πρόδωσε και την Ένωση και όλους του ενωτικούς του στενούς συνεργάτες κληρικούς που επειδή τήρησαν τον όρκο τους εκδιώχθηκαν και εξοστρακίσθηκαν... και αφορίσθηκαν, από τον αφορισμένο ...
    Μίνως ΕΟΚΑ ΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Κ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Κ ΚΥΠΡΙΟΥΣ.
    ΘΑ ΤΟ ΠΑΩ ΛΙΓΟ ΣΤΡΑΒΑ !!!
    ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ ...ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ, ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΑΝΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ.
    ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΩΣΗ ;;;
    ΝΑ ΤΗΝ ΖΗΤΗΣΟΥΝ -- ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΑΡΑ !!!
    ΕΤΣΙ Κ ΑΛΛΙΩΣ ΜΟΝΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Κ ΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΕΣ Κ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.
    ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ...ΟΥΠΣ !!! ΤΙ ΕΙΠΑ ΤΩΡΑ !!! ΠΙΠΕΡΙ !!!
    ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΖΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΟΞΟΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΗΝ ΒΓΕΙ Ο ΔΡΑΚΟΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΑΝΑΕ, ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΡΑΒΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΓΕΣ. ΑΝΙΛΗΘΦΘΗΚΕΣ ΠΛΉΡΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΉΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ.
    ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΗΓΕΤΕΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΥΤΟΛΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
    ΤΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΦΙΛΕ ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΕΙ... ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ... ΕΘΝΑΡΧΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ. ΑΣ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ .. ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟ ...
    Το πιο θλιβερό με την προδοσία είναι ότι ποτέ δεν προέρχεται από τους εχθρούς σου.

    Διάβασε και τι έλεγε ο αγαπημένος μου Στρατηγός Καρούσος υπό το οποίον υπηρέτησα...
    Σαράντα χρόνια μετά, την 1η Αυγούστου 2004, στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων της νικηφόρας μάχης της Αγίας Τηλλυρίας, ο Στρατηγός Γεώργιος Καρούσος αναφέρει: «Σας βεβαιώνουμε, νεκροί συμπολίτες μας, ότι είμαστε έτοιμοι να λογοδοτήσουμε για τον απρόσφορο θάνατο σας. Έτοιμοι για όλα, όταν σε λίγο εκμετρώντας τον βίο μας, βρεθούμε απέναντι σας. Αλίμονο στους ανέτοιμους που ζουν με τις ψευδαισθήσεις ότι θα αποφύγουν το κολαστήριο της αδέκαστης ιστορίας, που επέρχεται ως καταλύτης και κριτής αδυσώπητος, για όσα έπραξαν εις βάρος αυτών που τους εμπιστεύτηκαν». Και τα παλληκάρια του και ο ίδιος, που έχυσαν αίμα για την ΕΝΩΣΗ προδόθηκαν.
    Γεια φίλε και μη χειρότερα αν υπάρχουν χειρότερα.
    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ.
    Α.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕΣ - ΔΙΟΡΘΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην Κύπρο όταν βρισκόμουν σαν Ελδυκάριος θυμάμαι με αγάπη την φιλοξενία, που είχα από τους πατριώτες Έλληνες αδελφούς. Όμως κακή ανάμνηση έχω από τους αριστερούς και μακαριακούς, που μας γύριζαν την πλάτη οι αχάριστοι. Πήγαμε στην Κύπρο για να υπερασπισθούμε τα πάτρια εδάφη τις περιουσίες τους, τις οικογένειες τους και μας θεωρούσαν εχθρούς τους και εισβολείς.
    ΕΥΓΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ ΣΑΝ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΜΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΩ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΙΛΙΚΟΤΑΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΩ.
    ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ.
    Βετεράνος ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντί σχολίου...

    Ελλάδα μας κουράγιο

    Ελλάδα μας περήφανη, Ελλάδα τιμημένη,

    Ελλάδα μας που πρόσφερες το φως στην οικουμένη

    Εσύ στον κόσμον έδωσες πρώτη πολιτισμόν

    και σου αξίζει να δεχτείς απ’όλους σεβασμόν.

    Κι’αν πέρασες κακοχρονιές, σκλαβιάν και καταιγίδες

    έμενες πάντα ζωντανή, μας έδινες ελπίδες .

    Σήμερα όμως προσπαθούν κάποιοι να σ΄αφανίσουν

    και μ’έναν τρόπον άδοξον τα φώτα σου να σβήσουν.

    Μα όσον και να προσπαθούν δεν θα τα καταφέρουν

    τα ύπουλα τους σχέδια σε πέρας να τα φέρουν.

    Φάρος θα μείνεις πάντα σου να φέγγεις στους αιώνες

    και δεν θα κατορθώσουνε ν’αλλάξουν τους κανόνες.

    Να ξέρεις πως Ελλάδα μας θα έχεις στο πλευρό σου

    πάντα τους Κύπριους αδελφούς που θέλουν το καλό σου.

    Τους Kύπριους που σ’είχανε πάντα συμπαραστάτη

    στήριγμαν, αποκούμπην τους, αληθινόν προστάτη.

    Είναι δική μας η σειρά αδέλφια να προσφέρουμεν

    στα δύσκολα προβλήματα παρηγοριάν να φέρουμεν

    Εμπρός της Κύπρου Έλληνες εμπρός να βοηθήσουμεν

    λίγον από το χρέος μας , μ’αγάπην να ξοφλήσουμεν

    και ευχόμαστε από ψυχής σύντομα την Λευτεριά και Ένωση

    και εμείς από κοντά στην Κύπρο μας να ζήσουμε.
    Α.Π. Λαογράφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είστε "ωμοί", καταγράφετε αδιάψευστα γεγονότα, για τα οποία έχουμε άγνοια. Δεν κρύβεται τίποτα, όπως κάποιοι επιθυμούν. Καλή συνέχεια.
    Dr Αντωνία.
    Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διπλα σας ειμαστε αδελφια κυπριοι.
    Μ.Β.
    Α Μ.Κ. Κρητη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν ο Ελληνισμος γνωριζε την πραγματικη του ιστορια θα ηταν σοφοτερος και θα επελεγε και πραγματικους ηγετες.
    Κ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για ακομη μια φορα γνωριζουμε αγνωστες πτυχες της ιστοριας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.