Σελίδες

7 Ιανουαρίου 2023

Οι Σχισματικοί του Επιφάνιου θα κάνουν Χριστούγεννα στην Άνω Λαύρα Σπηλαίων Κιέβου μετά την εκδίωξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι αχειροτόνητοι σχισματικοί της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» έλαβαν άδεια από την ουκρανική κυβέρνηση να «τελέσουν» τη Θεία Λειτουργία στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου το Σάββατο 7 Ιανουαρίου, εορτή της Γέννησης του Κυρίου, Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού.
 
Η λειτουργία θα τελεστεί από τον «Μητροπολίτη» Επιφάνιο Ντουμένκο, επικεφαλής της Ουκρανικής σχισματικής οργάνωσης, στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως στην Άνω Λαύρα, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της OCU.
 
Τα θλιβερά νέα έρχονται μόλις μια εβδομάδα αφότου ανακοινώθηκε ότι η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπέγραψε συμφωνίες μίσθωσης με το κράτος για τη χρήση του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Τραπεζικής Εκκλησίας των Αγ. Αντωνίου και Θεοδόσιου δεν θα ανανεώνονταν.  
 
Οι σχισματικοί κατέγραψαν τη δική τους οργάνωση με την ονομασία «Holy Dormition-kyiv Caves Lavra» σε μια διεύθυνση απέναντι από το φυσικό μοναστήρι τον περασμένο μήνα.  
 
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τελέστηκε η τελευταία ορθόδοξη λειτουργία στην εκκλησία. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, οι πιστοί άρχισαν να ψέλνουν το «Χριστός Ανέστη!» δείχνοντας τη δύναμη της πίστης τους μπροστά στη δίωξη.  
 
Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και άλλοι ιεροί τόποι περιήλθαν υπό κρατική ιδιοκτησία κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης και η Ουκρανία διατήρησε αυτή την πρακτική. Η Λαύρα δεν επιστράφηκε ποτέ στην Εκκλησία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά σήμερα είναι ένα κρατικό μουσείο.  
 
Ο Viktor Yelensky, ο πρόσφατα διορισμένος επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για την Εθνοπολιτική και την Ελευθερία της Συνείδησης, δήλωσε σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα ότι οι λειτουργίες θα συνεχιστούν στη Λαύρα, αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (την οποία συνεχίζει να επιμένει να αποκαλεί «Πατριαρχείο Μόσχας, “παρά τον χωρισμό της UOC τον Μάιο), δεν θα είχε πλέον “μονοπώλιο”.  
 
Ο Yelensky διορίστηκε μετά την απόλυση της Elena Bogdan, η οποία ήταν γνωστή για την αντίθεσή της στην απαγόρευση του UOC, από την Ethnopolitics Service τον περασμένο μήνα.
 
orthochristian
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.