Σελίδες

10 Ιανουαρίου 2023

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται

Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος
 
Η αλήθεια υπάρχει ακόμα και στα σχολικά βιβλία! Αρκεί να έχουμε τα μάτια ανοιχτά και τον νου διαθέσιμο να την καταλάβει.
 
Στο βιβλίο Ιστορίας της γ΄ λυκείου, το οποίο οφείλουν να αποστηθίσουν όσοι θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις με κατεύθυνση τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, διαβάζουμε στο κεφάλαιο «Πελατειακά δίκτυα επί Τουρκοκρατίας» τις ακόλουθες λεπτομέρειες για την προεπαναστατική πολιτική κατάσταση: 
 
«Κατά την προεπαναστατική περίοδο, για αντικειμενικούς λόγους, οι Ελληνες δεν είχαν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν πολιτικά κόμματα. Υπήρχε όμως μια άλλη μορφή υποστήριξης των συμφερόντων τους, τα πελατειακά δίκτυα, στην οργάνωση των οποίων οδήγησαν οι εξής λόγοι: 
 
Ο ανταγωνισμός μεταξύ προσώπων για την κατάληψη θέσεων εξουσίας, η ελλιπής παροχή προστασίας από μέρους της οθωμανικής διοίκησης προς τους υπηκόους της σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών, η απουσία συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, πράγμα που δημιουργούσε διαρκή αίσθηση αβεβαιότητας στους ανθρώπους. 
 
Οι παραπάνω λόγοι οδηγούσαν τους υπηκόους να καταφεύγουν σε μη κρατικούς φορείς, οι οποίοι θα τους παρείχαν τη στοιχειώδη ασφάλεια. Ο πρώτος φορέας ήταν η ευρύτερη οικογένεια. Κάθε οικογένεια συνδεόταν οριζόντια με άλλες οικογένειες και κάθετα με πάτρωνες-προστάτες και τις οικογένειές τους, που είχαν υψηλότερη κοινωνική θέση. Στην Πελοπόννησο, για παράδειγμα, κατά την περίοδο 1715-1821 αναπτύχθηκαν δύο μεγάλα δίκτυα πατρωνίας, στην κορυφή των οποίων βρίσκονταν οικογένειες προκρίτων. Ανάμεσα σ’ αυτές επικρατούσε έντονος ανταγωνισμός για την άσκηση επιρροής σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής και για την κατάληψη των δημοσίων θέσεων. Στη Στερεά Ελλάδα φορείς της πατρωνίας ήταν μεγαλοαρματολοί. Στα νησιά, εξάλλου, στην ηγεσία των δικτύων πατρωνίας βρίσκονταν οι οικογένειες των μεγάλων πλοιοκτητών». 
 
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η «ελλιπής παροχή προστασίας από μέρους της οθωμανικής διοίκησης προς τους υπηκόους της σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών» υφίσταται ακόμα στο ακέραιο, η διαρκής «αίσθηση αβεβαιότητας στους ανθρώπους» ζει και βασιλεύει, και το πρωτόγονο σύστημα με τις φάρες που συνδέονταν με άλλες φάρες οριζοντίως και με τους πάτρωνες-προστάτες (καθέτως) είναι ιστορικά ακλόνητο. 
 
Οι άνθρωποι που κατηγορούν τον λαό ότι «δεν πέρασε Διαφωτισμό» φροντίζουν να παραμένουμε θεσμικά και πολιτικά προσκολλημένοι στον 17ο, στον 18ο και τον 19ο αιώνα. Η οικογενειοκρατία είναι απέθαντη! Οποιος αμφιβάλλει ας ρίξει μια ματιά στη λίστα με τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς των τελευταίων 80 ετών. 
 
Το βιβλίο ιστορίας της Γ’Λυκείου 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.