Σελίδες

21 Ιανουαρίου 2023

Τα γλυπτά Γκιζίκη

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς το εποίησε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, τη Νίκη της Σαμοθράκης η Νίκη Κεραμέως και τον δελφικό Ηνίοχο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
 
Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος
 
Είναι δυνατόν να ζητάμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που κατά τη άποψη μερικών αδαών ιστορικών και αρχαιολόγων δημιουργήθηκαν πριν από περίπου δυόμισι χιλιετίες; Φυσικά και όχι. Ουδέποτε ζητάμε κάτι που δεν υπήρχε επί του θεσπεσίου καθεστώτος που μας δόξασε στα πέρατα της Γης. Η Ελλάς δεν έχει οντότητα καθώς και ιστορική συνέχεια, αν δεν διαθέτει αυτό το σούπερ σπέσιαλ, το μερακλίδικο καρύκευμα της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Δεν υπάρχει Ελλάδα πριν από το 1974. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για την «ιδιωτική» κηδεία του βασιλέως Κωνσταντίνου: 
«Ο τέως βασιλέας να κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως τέως αρχηγός κράτους, γιατί πολύ απλά υπήρξε αρχηγός κράτους του Βασιλείου της Ελλάδος, το οποίο δεν υφίσταται πια». 
 
Συνελόντι ειπείν, η Ιστορία μας πρέπει επειγόντως να ξαναγραφεί και να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα που έχει στον νου του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή η πραγματικότητα έχει ως εξής: Η Ελλάδα είναι ό,τι πιο καινούργιο και φρέσκο διαθέτει ο πλανήτης, διότι εκατασκευάσθη εν έτει 1974. Μια δημοκρατία ετών 49 να την πιεις στο ποτήρι και να ξεμεθύσεις όταν το χρέος φτάσει το 1 τρισ. ευρώ. 
 
Και τα γλυπτά, που αναφέρθηκαν προηγουμένως, τα οποία πράγματι βρίσκονται στον Ιερό Λόφο της Ακροπόλεως (ακόμα ένα ολυμπιακό ακίνητο που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ), εικάζεται ότι φιλοτεχνήθηκαν από τον αείμνηστο Πρόεδρο Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη. Ο Φαίδων Γκιζίκης (1917-1999) ήταν ανώτατος άρχων και επί χουντάρας Δημητρίου Ιωαννίδη και επί δημοκρατίας – στην πολιτειακή ζώνη του λυκόφωτος από την πλήρη ανυπαρξία στην οποία βρισκόμασταν πριν από το 1974 μέχρι το θεαματικό, μεταπολιτευτικό ντεμπούτο μας στην παγκόσμια σκηνή.
 
Συμπερασματικά, έπειτα από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησε το μονομελές επιστημονικό κλιμάκιο της στήλης, η Ελλάς Μητσοτάκη ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση τα γλυπτά Γκιζίκη. Επιπλέον, επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της να ζητήσει τη Νίκη της Σαμοθράκης από τους Γάλλους – ένα υπέροχο άγαλμα, το οποίο σκάλισε η διάσημη γλύπτρια Νίκη Κεραμέως…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.