Γραφει ο Σάββας Ιακωβιδης
Η πολιτική ηγεσία και ειδικά ο νέος Πρόεδρος, που θα εκλεγεί τον Φεβρουάριο, θα έχουν απέναντί τους έναν αγωνιστή, πατριώτη, ελληνολάτρη, αντι-Αναν-ιστή και αντι-διζωνικό ρασοφόρο, ως τον εκπρόσωπο της μαχόμενης κυπριακής Εκκλησίας και των Ελλήνων που απορρίπτουν με βδελυγμία και οργή την αγγλοτουρκοδιζωνική ομοσπονδία, για έναν απλό λόγο: Αρνούνται να τουρκέψουν! Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ηγείται της αντίστασης των Ελλήνων και του αγώνα για απελευθέρωση και ελευθερία. Η πολιτική ηγεσία και ο νέος Πρόεδρος να μη τον υποτιμήσουν.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας αποφάσισε ορθά: Ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, είναι ο Νέος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου. Σε δηλώσεις του ευθύς μετά την ανάδειξή του στον Θρόνο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα, ο Αρχιεπίσκοπος βεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να μη φανεί κατώτερος των προκατόχων του. Πρόσθεσε:
«Η τόση μεγάλη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου, 2000 χρόνια, με τους τόσους αγώνες της για να κρατηθεί ο τόπος και χριστιανικός και ελληνικός κάνουν τα πόδια μου να λυγίζουν. Και οι τόσοι μεγάλοι προκάτοχοί μου, βλέπω απέναντι τον Κυπριανό, τους Κυρίλλους, τον Λεόντιο, τους Μακαρίους, τον άμεσο προκάτοχό μου και τον προηγούμενο, τους Χρυσοστόμους, που με τους πολλούς αγώνες τους και εκείνοι διατήρησαν κατά τη διάρκεια της δουλείας το φρόνιμα χωρίς να γονατίσει και στους σημερινούς χρόνους επεδίωξαν να κρατηθεί ο λαός, ώστε να επιδιωχθεί σε κάποια στιγμή η απελευθέρωσή του, μου δίνουν τη συναίσθηση του καθήκοντός μου».
Ο εμψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, επίσης, πως «η πατρίδα μας περιμένει την ελευθερία της και ο λαός μας περιμένει να εγκύψουμε στα πολλά προβλήματά του, πολλά από τα οποία προέρχονται από την εισβολή και την κατοχή». Ποιο είναι το όραμα του νέου Αρχιεπισκόπου, όπως το διαζωγράφισε κατά τη σύντομη προεκλογική εκστρατεία; «Να διοικήσει δίκαια και αποτελεσματικά την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου και να συνεργαστεί με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να παραμείνει ο Ελληνισμός στον χώρο τούτο, όπου ζει τα τελευταία 3.500 χρόνια». Και ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του;
1.- Να διοικεί αποτελεσματικά, δίκαια και με προοπτική την Εκκλησία της Κύπρου και να την εκπροσωπεί επάξια στην πανορθόδοξη κοινότητα.
2.- Να διασφαλίσει την παρουσία της Εκκλησίας πιο κοντά στο χριστιανικό πλήρωμα της Εκκλησίας.
3.- Να βοηθήσει τον κλήρο της Εκκλησίας μέσω συνεχούς επιμόρφωσης της Θεολογικής Σχολής και στήριξης, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες του κόσμου.
4.- Να ενισχύσει σε αριθμό και ποιότητα τον κλήρο της Εκκλησίας, αξιοποιώντας την Ιερατική Σχολή.
5.- Να στηρίξει τον κυπριακό μοναχισμό και τις Μονές της Εκκλησίας της Κύπρου.
6.- Να ενισχύσει το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, με βοήθεια προς όλες τις Μητροπόλεις σε πτωχούς και ασθενείς, στις δυσπραγούσες και μονογονεϊκές οικογένειες.
7.- Να ενδυναμώσει τη συνεργασία της Εκκλησίας με το Υπουργείο Παιδείας για τη διασφάλιση των Ελληνοχριστιανικών ιδεωδών.
8.- Να ενισχύσει την επικοινωνία με τους νέους με παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, να ενισχύσει τη στήριξη των νέων, των άπορων φοιτητών, με υποτροφίες στους άριστους μαθητές και φοιτητές, με κατασκηνώσεις, αιμοδοσίες, τη δημιουργία Φοιτητικών Εστιών στις πόλεις με πανεπιστήμια.
9.- Να επαναλειτουργήσει Ραδιοφωνικό ή και Τηλεοπτικό Σταθμό της Εκκλησίας για γνωστοποίηση του σημαντικού έργου της και να συμβάλει στη θρησκευτική και εθνική καθοδήγηση των πιστών.
10.- Να εγκύψει στην Αγία Γραφή για τους σύγχρονους προβληματισμούς της κοινωνίας με παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, σε θέματα όπως, Βιοηθικής, ευθανασίας, μεταμόσχευσης οργάνων.
11.- Σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, να διασφαλίσει τις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις του Κυπριακού Ελληνισμού για την προστασία της πατρίδας και του Έθνους μας.
Θεωρούμε ότι τέσσερεις είναι, αρχικά, οι σημαντικότεροι στόχοι του νέου Αρχιεπισκόπου. Πρώτον, ο κλήρος και η στενότερη επαφή και επικοινωνία με το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Δεύτερον, η επικοινωνία, παντοιοτρόπως, με τους νέους και η μετάδοση των μηνυμάτων του Ευαγγελίου και της Ορθοδοξίας ως απαντήσεων στις σημερινές παντοειδείς προκλήσεις. Τρίτον, η στήριξη και θωράκιση της ελληνικής παιδείας μας και με το αξιακό σύστημα της Ορθοδοξίας. Τέταρτον, αντίσταση στην τουρκοδιζωνική ομοσπονδία, η οποία, αν γίνει αποδεκτή, θα οδηγήσει τον κυπριακό Ελληνισμό σε μια χειρότερη, πιο επαχθή τουρκοκρατία.
Οι σκεπτόμενοι Έλληνες της Κύπρου, που νιώθουν την Εκκλησία ως φιλόστοργο μητέρα και πνευματική προστάτιδα, αναμένουν από τον νέο Αρχιεπίσκοπο να φανεί ακόμα πιο άξιος από τους προκατόχους του. Σε επιμνημόσυνο λόγο του (10/7/2022), για τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό, στην εκκλησία της Φανερωμένης, στη Λευκωσία, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος εστίασε σε δύο ισχυρούς πόλους. Πρώτον, στην Παιδεία. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία», είπε, «υπήρξεν ο προστάτης της Εθνικής Παιδείας σ’ όλον τον υπόδουλο Ελληνισμό. Και στην Κύπρο, μέχρι την ίδρυση των πρώτων σχολείων, κι αυτών από την Εκκλησία, ιερείς υπήρξαν οι θεματοφύλακες της Ελληνικής Παιδείας. Διατήρησαν, ως άλλες Εστιάδες παρθένοι, άσβεστο το φως της μάθησης, όσο αμυδρό κι αν ήταν αυτό, προφυλάσσοντάς το από τον άγριο τουρκικό βοριά, που βυσσοδομούσε να σβήσει και την τελευταία αναλαμπή του».
Δεύτερον, αναφερόμενος στην τουρκική κατοχή της πατρίδας μας, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε στην πλέον δεινή θέση της Ιστορίας μας, με κύρια χαρακτηριστικά ένα ανελέητο εθνικό ξεκαθάρισμα, έναν βάρβαρο εποικισμό της κατεχόμενης γης μας, και μιαν επικίνδυνη αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των ελεύθερων περιοχών από Μουσουλμάνους λαθρομετανάστες, που μας προωθεί σκόπιμα η κατοχική δύναμη. Η ψυχή μας, όμως, οφείλει να μείνει αδούλωτη. Και να παλεύει και να ελπίζει. Δεν δικαιούμαστε να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα».
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος είναι γνωστός αντι-Αναν-ιστής και αντι-διζωνικός. Το 1989 συμμετείχε στις γνωστές μεγαλειώδεις πορείες των Ελληνίδων γυναικών της Κύπρου, συνελήφθη και κακοποιήθηκε βάναυσα από τους Τούρκους κατακτητές. Προσέφυγε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο καταδίκασε (3/2/1994) την Τουρκία για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2004 τάχθηκε κατά του τουρκοφρενούς σχεδίου Ανάν και, φυσικά, της τουρκοδιζωνικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είναι και παθιασμένος ελληνολάτρης. Σε ομιλία του κατά τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην Αγία Παρασκευή (Αθηνών – 8/7/2022), ανέμελψε: «Η ελεύθερη γη της μητέρας πατρίδας είναι ο χώρος προς τον οποίο συγκλίνουν οι εθνικοί πόθοι και οραματισμοί όλων των Κυπρίων, το σημείο στο οποίο στρέφονται, εδώ και 35 αιώνες και θα στρέφονται για πάντα, σταθερά και αδιάλειπτα οι πυξίδες της καρδιάς τους».
Η πολιτική ηγεσία και ειδικά ο νέος Πρόεδρος, που θα εκλεγεί τον Φεβρουάριο, θα έχουν απέναντί τους έναν αγωνιστή, πατριώτη, ελληνολάτρη, αντι-Αναν-ιστή και αντι-διζωνικό ρασοφόρο, ως τον εκπρόσωπο της μαχόμενης κυπριακής Εκκλησίας και των Ελλήνων που απορρίπτουν με βδελυγμία και οργή την αγγλοτουρκοδιζωνική ομοσπονδία, για έναν απλό λόγο: Αρνούνται να τουρκέψουν! Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ηγείται της αντίστασης των Ελλήνων και του αγώνα για απελευθέρωση και ελευθερία. Η πολιτική ηγεσία και ο νέος Πρόεδρος να μη τον υποτιμήσουν.
ΘΕΡΜΑ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΑΞΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΙΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ...