Ακόμα μια επέμβαση της ΕΕ στα εσωτερικά του κάθε κράτους-μέλους χαρακτηρίζεται η πρόταση της Κομισιόν στα πλαίσια προώθησης της υιοθεσίας από ζευγάρια ομοφυλοφίλων σε όλη την ένωση και το σημαντικότερο κανένα κράτος να μην μπορεί να πει τίποτα ασχέτως εθνικών νομοθεσιών!
Έτσι πρόταση κανονισμού για να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του γονέα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που σημαίνει ότι αν ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων υιοθετήσει σε κάποια χώρα που το επιτρέπει τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να το αναγνωρίσει κάθε χώρα ασχέτως αν το επιτρέπει η εθνική νομοθεσία του δεύτερου κράτους.
Η πρόταση (που δεν αναφέρεται σε γονείς ως άνδρα και γυναίκα) επικεντρώνεται στο υπέρτερο συμφέρον και στα δικαιώματα του παιδιού.
Θα παρέχει νομική σαφήνεια για… όλα τα είδη οικογενειών, οι οποίες βρίσκονται σε διασυνοριακή κατάσταση εντός της ΕΕ, είτε επειδή μετακινούνται από ένα κράτος μέλος σε άλλο για να ταξιδέψουν ή να διαμείνουν, είτε επειδή έχουν μέλη της οικογένειας ή περιουσιακά στοιχεία σε άλλο κράτος μέλος.
Μία από τις βασικές πτυχές της πρότασης είναι ότι η ιδιότητα του γονέα, που έχει θεμελιωθεί σε κράτος μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε όλα τα άλλα κράτη μέλη χωρίς καμία ειδική διαδικασία.
Το δίκαιο της Ένωσης, όπως ερμηνεύεται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία, προβλέπει ήδη ότι η ιδιότητα του γονέα, που έχει θεμελιωθεί σε ένα κράτος μέλος, θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε όλα τα άλλα κράτη μέλη για ορισμένους σκοπούς: πρόσβαση στην επικράτεια, δικαίωμα διαμονής, απαγόρευση των διακρίσεων σε σχέση με τους υπηκόους. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τα δικαιώματα που απορρέουν από το εθνικό δίκαιο.
Η σημερινή πρόταση επιτρέπει στα παιδιά που βρίσκονται σε διασυνοριακές καταστάσεις να επωφελούνται από τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του γονέα σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, για θέματα όπως η κληρονομική διαδοχή, η διατροφή, η επιμέλεια ή το δικαίωμα των γονέων να ενεργούν ως νόμιμοι εκπρόσωποι του παιδιού (για ζητήματα που αφορούν τη σχολική εκπαίδευση ή την υγεία).
«Όλα τα παιδιά θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα»
Η Βιέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας, τονίζει ότι «είναι αδιανόητο ένας γονέας σε ένα κράτος μέλος να μην αναγνωρίζεται ως γονέας σε άλλο κράτος μέλος. Αυτό θέτει ορισμένα παιδιά σε κίνδυνο, καθώς δεν θα έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε δικαιώματά τους, όπως η κληρονομική διαδοχή, η διατροφή ή οι αποφάσεις σχετικά με τη σχολική φοίτηση και την εκπαίδευση.
Η πρότασή μας προβλέπει ένα σαφές σύνολο κανόνων για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα, ώστε μια οικογένεια, όταν μετακινείται από ένα κράτος μέλος σε άλλο, να παραμένει οικογένεια. Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε επίσης το κόστος και τον χρόνο που δαπανάται σε νομικές διαδικασίες».
Από την πλευρά του, ο Ντιντιέ Ρέιντερς, Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, αναφέρει ότι «όλα τα παιδιά θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης ή γέννησής τους και το είδος της οικογένειάς τους. Στόχος της σημερινής πρότασης είναι να διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών δεν τίθενται σε κίνδυνο σε διασυνοριακές καταστάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χάρη στους νέους κανόνες, όλα τα παιδιά και οι οικογένειές τους θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του γονέα βάσει του εθνικού δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη, όταν η εν λόγω ιδιότητά τους θεμελιωθεί σε ένα κράτος μέλος».
Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών
Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές εθνικές νομοθεσίες σχετικά με τη δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο και την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα, γεγονός που προκαλεί ενδεχομένως νομικά εμπόδια στις οικογένειες που βρίσκονται σε διασυνοριακή κατάσταση.
Ορισμένες φορές οι οικογένειες πρέπει να κινήσουν διοικητικές ή ακόμη και δικαστικές διαδικασίες για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα, αλλά αυτές είναι δαπανηρές, χρονοβόρες και μπορεί να έχουν αβέβαια αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, η πρόταση αποσκοπεί στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών, στην παροχή ασφάλειας δικαίου για τις οικογένειες και στη μείωση των νομικών εξόδων και επιβαρύνσεων για τις οικογένειες και τα διοικητικά και δικαστικά συστήματα των κρατών μελών,
Τα κυριότερα στοιχεία της πρότασης
Προσδιορισμός της δικαιοδοσίας: η πρόταση καθορίζει τα δικαστήρια των κρατών μελών που έχουν δικαιοδοσία σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητα του γονέα, διασφαλίζοντας το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού
Προσδιορισμός του εφαρμοστέου δικαίου: κατά κανόνα, το εφαρμοστέο δίκαιο για τη θεμελίωση της ιδιότητας του γονέα θα πρέπει να είναι το δίκαιο του κράτους της συνήθους διαμονής του προσώπου που γέννησε. Όταν ο εν λόγω κανόνας συνεπάγεται τη θεμελίωση της ιδιότητας του γονέα σε σχέση με έναν μόνο γονέα, εναλλακτικές επιλογές διασφαλίζουν ότι η ιδιότητα του γονέα μπορεί να θεμελιωθεί και για τους δύο γονείς.
Κανόνες για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα: η πρόταση προβλέπει την αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων και δημόσιων εγγράφων που τεκμηριώνουν ή παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για την απόδειξη της ιδιότητας του γονέα. Κατά κανόνα, η ιδιότητα του γονέα που έχει θεμελιωθεί σε ένα κράτος μέλος θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε όλα τα άλλα κράτη μέλη χωρίς καμία ειδική διαδικασία.
Καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού ιδιότητας του γονέα: τα παιδιά (ή οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους) μπορούν να το ζητήσουν από το κράτος μέλος που έχει θεμελιώσει την ιδιότητα του γονέα και να επιλέξουν να το χρησιμοποιήσουν για να αποδείξουν την ιδιότητα του γονέα τους σε όλα τα άλλα κράτη μέλη. Η Επιτροπή προτείνει ένα εναρμονισμένο υπόδειγμα, κοινό για ολόκληρη την ΕΕ. Η χρήση του πιστοποιητικού θα είναι προαιρετική για τις οικογένειες, αλλά οι οικογένειες έχουν το δικαίωμα να το ζητήσουν και να απαιτήσουν να γίνεται αποδεκτό σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η πρόταση θα συμπληρώσει άλλους κανόνες ιδιωτικού διεθνούς δικαίου της ΕΕ, σε θέματα όπως η κληρονομική διαδοχή. Δεν εναρμονίζει το ουσιαστικό οικογενειακό δίκαιο, το οποίο παραμένει αρμοδιότητα των κρατών μελών.
Επόμενα βήματα
Η πρόταση της Επιτροπής πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο, ύστερα από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πέντε έτη μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την εφαρμογή του από τα κράτη μέλη και μπορεί να προτείνει τροποποιήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΟΝΟ ΣΑΤΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ... ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΓΚΕΥ ΚΛΑΜΠ ΑΝΗΚΟΥΝ...
Η μητέρα του Παύλου, επισκέπτεται τον φοιτητή γιο της και παρατηρεί να έχει παράξενη σχέση με τον συγκάτοικό του. Η μάνα του μεγάλη γάτα, αλλά ο Παύλος να την λέει τρελή και να την διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει τίποτα παράξενο μεταξύ τους και πως είναι μονάχα φίλοι και συγκάτοικοι.
Μετά από μέρες παίρνει τηλέφωνο ο Παύλος την μητέρα του και της λέει:
«Μαμά γεια σου, από τότε που ήρθες έχουμε χάσει το τηγάνι μας. Μήπως το έβαλες κάπου και δεν μπορούμε να το βρούμε;»
Και του απαντάει εκείνη:
«Αν κοιμόσουν στο κρεβάτι σου και όχι στο κρεβάτι του Μάριου, θα το είχες βρει από καιρό κάτω από το μαξιλάρι σου».
.........................................................................................
Καλεί η δασκάλα τους "πατέρες" Γκέυ του Λούλη στο σχολείο και τους λέει:
– Κύριοι, έχω ένα καλό και ένα κακό νέο για τον γιο σας.
– Πείτε μου λένε, ανησυχούμε… Ποιο είναι το κακό;
– Τα άλλα παιδάκια φωνάζουν συνεχώς τον γιο σας Μαίρη.
– Και ποιο είναι το καλό;
– Σήμερα ανακηρύχθηκε Μις Απρίλιος!
Και αυτοί χάρηκαν ιδιαίτερα ...
ΟΥΑΟΥΑ, ΟΥΑΟΥΑ ΑΝΑΦΩΝΗΣΑΝ. Άξιο το παλληκάρι μας .... θα μας τιμήσει ... και θα απολαμβάνει και αυτό του κ@@ου τις χαρές ...
Σε λίγο εμάς τους φυσιολογικούς ανθρώπους ... ανώμαλους θα μας λένε ...
Χα χα χα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς γελαμε αντι να κλαιμε.
Ε.Ι.