O ναός της Αγίας Θεοδώρας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα Μεγαλόπολης Αρκαδίας και αποτελεί μοναδικό φαινόμενο που είναι από τα πιο δημοφιλή και αξιόλογα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Κτίστηκε μεταξύ του 1050-1100 προς τιμήν της οσιομάρτυρος Θεοδώρας. Βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές. Βρίσκεται στην διαδρομή προς Καλαμάτα, μετά το χωριό Ίσαρι ακολουθούμε μια πανέμορφη κατηφορική διαδρομή, που χρειάζεται όμως προσοχή ειδικά στις στροφές.
Ο ναός έχει χτιστεί σε βραχώδες έδαφος με τοίχους που έχουν που το πάχος τους είναι 70 εκατοστά, ενώ δεκαεπτά δέντρα που σε ηλικία πρέπει να υπερβαίνουν τον αιώνα αγκαλιάζουν το ναό με τα κλαδιά τους πλέκονται στη σκεπή και στους τοίχους, σαν να προστατεύουν το ναίδριο. Πολλοί από τους επισκέπτες θα περίμεναν να αντικρίσουν μετά από τόσες εκατονταετιες μόνο ερείπια, όπως συμβαίνει σε άλλα σημεία της Ελλάδος, όμως αυτό που αντικρίζεις σου δημιουργεί θαυμασμό, απορίες, ερωτηματικά, μια και τα δέντρα ενώ θα έπρεπε να είχαν καταστρέψει το ναό συμβαίνει το αντίθετο.
Η εξήγηση που έδωσαν για το παράδοξο αυτό φαινόμενο επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων γεννά περισσότερα ερωτηματικά:
«Το όλο φαινόμενο υπερβαίνει κάθε λογική, φυσική και επιστημονική εξήγηση του ανθρώπου» «σα γεωπόνος, είμαι σε θέση να ξέρω πολύ καλά, ότι οι τοίχοι θα είχαν ανοίξει και σπάσει από τις ρίζες ενός μόνο δέντρου, πόσο μάλλον δεκαεπτά». «Όταν αέρας αυτός έχει τη δυνατότητα να ξεριζώνει δέντρα, καταλαβαίνει κανείς, τι δυνάμεις εξασκούνται από τα 17 δέντρα για την ανατροπή της στέγης». «Βάσει των φυσικών νόμων, τουλάχιστον τα μεγάλα αυτά δέντρα, λόγω κλίσεως, ύψους, περιμέτρου έπρεπε να είχαν γκρεμισθεί. Δια να στέκουν αγέρωχα, είναι κάτι που η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει εξήγηση». «Φαινόμενο επιστημονικά ανεξήγητο. Οι δυνάμεις βάρους και αέρος σε συνάρτηση, θα έπρεπε λόγω θέσεως του εξωκλησιού, αλλά και λόγω της προχείρου κατασκευής αυτού, προς δε και της παλαιότητάς του να είχαν διαλύσει το κτίσμα. Τούτο όμως, παραμένει επί τόσους αιώνας χωρίς σοβαρές φθορές».
Αλήθεια ένα πρόχειρο κτίσμα που αντέχει στο χρόνο, δεν διαλύεται από τις ρίζες των δέντρων, δεν διαβρώνεται από τα στοιχεία της φύσης, δεν υπάρχει λογική ή φυσική εξήγηση των επιστημόνων, που θα πρέπει να το αποδώσεις αν όχι σε θεϊκή επέμβαση.
Υπάρχουν δύο θεωρίες για το πως έγινε, η μια μας λέει ότι άγια Θεοδώρα δεν ήταν άλλη από την Αυγούστα Θεοδώρα, κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ της μακεδονικής δυναστείας, που λένε ότι βασίλεψε σαν άνδρας από το 1055 μέχρι το 1056. Η Αυγούστα Θεοδώρα κατά τους ισχυρισμούς του Μιχαήλ ΣΤ΄ του Στρατιωτικού που τη διαδέχθηκε με κίνημα αρρώστησε βαριά και πέθανε, ενώ κατά άλλους πιθανολογείται ότι ο ίδιος την δολοφόνησε και την έθαψε εδώ. Η άλλη θεωρία ποιο αναφερεται σε μια φτωχη και θεοσεβούμενη οικογένεια και Θεοδώρα έγινε στρατιωτικός από αυτούς που προσέφεραν Τα χωριά στην αυτοκρατορία ως εξής: ήταν μεγαλύτερη της οικογένειας που δεν είχε αγόρια και οι γονείς της, έπρεπε να δώσουν ένα άντρα, προσφέρθηκε λοιπόν να καλύψει σαν άνδρας την θέση που θα έπαιρνε ο πατέρας της. Πράγματι έτσι έγινε, πολέμησε σε αρκετές μάχες και διακρίθηκε, μάλιστα το παρουσιαστικό του και ο ηρωισμό του «στρατιώτη» τράβηξαν την προσοχή μιας κοπέλας που την ερωτεύτηκε και επειδή δεν ενέδωσε στον έρωτα της, την συκοφάντησε ότι την άφησε σε ενδιαφέρουσα. Η ποινή για αυτή την πράξη ατίμωσης της κοπέλας και την μη αποκατάσταση της ήταν θάνατος. Προτίμησε λοιπόν να θυσιαστεί, παρά να αποκαλύψει το φύλο της που θα εξέθετε την οικογένεια της. Καθώς ξεψυχούσε, στο σημείο της εκτέλεσης της είπε: «Κάνε Κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει».
Σήμερα βιώνουμε αυτό το θαύμα που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Δεκαεπτά πελώρια δέντρα ξεπηδούν από την στέγη του ναιδρίου, χωρίς ίχνος ρίζας στο κάτω μέρος της στέγης ή το εσωτερικό του ναΐσκου, ενώ από τα θεμέλιά του βγαίνουν γάργαρα νερά. Χιλιάδες είναι οι προσκυνητές και οι επισκέπτες που επισκέπτονται το εκκλησάκι όλο το χρόνο για να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα, που κυριαρχεί στο γαλήνιο αυτό τοπίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.