Η έκθεση υποστηρίζει ότι ένα εκατομμύριο διαγνώσεις δεν έγιναν εξαιτίας της πανδημίας και αυτό είχε σημαντικές επιδράσεις στα αποτελέσματα.
Μετά την πανδημία, επιτροπή ειδικών προειδοποιεί τώρα ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με «επιδημία καρκίνου» τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα συμβεί αν τα συστήματα υγείας δεν μπουν σε προτεραιότητα, όπως και η έρευνα για την ασθένεια καθώς υπολογίζεται πως περίπου ένα εκατομμύριο διαγνώσεις δεν έγινα εξαιτίας του Covid.
Η πανδημία έκανε φανερές τις «αδυναμίες» των συστημάτων υγείας και της έρευνας για τον καρκίνο, σε όλη την Ευρώπη. Η επιτροπή του "The Lancet Oncolog" σε έκθεση που δημοσίευσε, τονίζει πως αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα πάει πίσω την αντιμετώπιση του καρκίνου σχεδόν μία δεκαετία. «Για να δείξουμε το μέγεθος του προβλήματος, εκτιμούμε ότι περίπου ένα εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου μπορεί να μην έγιναν σε όλη την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:
«Προκύπτουν αποδείξεις ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ασθενών διαγιγνώσκεται με καρκίνο σε μεταγενέστερο στάδιο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ως αποτέλεσμα των σημαντικών καθυστερήσεων στις διαγνώσεις και τη θεραπεία. Αυτή η αλλαγή θα συνεχίσει να πιέζει τα ευρωπαϊκά συστήματα καρκίνου τα επόμενα χρόνια».
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως όλα αυτά βάζουν την επιβίωση σε κίνδυνο και κάνουν κατώτερη την ποιότητα της ζωής πολλών ασθενών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Guardian. Για τις ανάγκες της έρευνας, αναλύθηκαν δεδομένα και όπως παρατηρήθηκε, οι κλινικοί γιατροί είχαν 1,5 εκατομμύριο λιγότερους ασθενείς με καρκίνο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο ασθενείς δεν υποβλήθηκαν εγκαίρως σε επέμβαση ή χημειοθεραπεία. Μάλιστα, οι προληπτικοί έλεγχοι που δεν έγιναν, ανέρχονται περίπου σε 100 εκατομμύρια ενώ μέχρι και ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι μπορεί να έχουν αδιάγνωστο καρκίνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρκετά ανησυχητικά και όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της επιτροπής και καθηγητής του Queen’s University Belfast, Mark Lawler: «Υπολογίζουμε ότι περίπου ένα εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου δεν έγιναν σε όλη την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να εντοπίσουμε αυτούς τους καρκίνους».
Οι προειδοποιήσεις από τους ειδικούς είναι αρκετά στοχευμένες. «Παράλληλα, είδαμε μια τρομακτική επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, καθώς εργαστήρια έκλεισαν και κλινικές δοκιμές καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν, στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Ανησυχούμε ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια επιδημία καρκίνου την επόμενη δεκαετία, αν δεν δοθεί επειγόντως προτεραιότητα στα συστήματα υγείας και την έρευνα για τη νόσο».
Σύμφωνα με την έκθεση, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για την έρευνα γύρω από τον καρκίνο στην Ευρώπη καθώς και οι δύο χώρες που εμπλέκονται, έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην κλινική έρευνα για τη νόσο. Μάλιστα, η επιτροπή των ειδικών προβλέπει ότι το Brexit θα επηρεάσει αρνητικά την ευρωπαϊκή έρευνα για τον καρκίνο.
Ο Lawler τονίζει: «Με φόντο την πανδημία, το Brexit και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Ευρώπη να αναπτύξει ένα ανθεκτικό τοπίο έρευνας για τον καρκίνο, προκειμένου να διαδραματίσει έναν μετασχηματιστικό ρόλο στη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας και της ποιότητας ζωής των σημερινών και μελλοντικών ασθενών και εκείνων που ξεπερνούν τον καρκίνο».
Στα εξίσου απογοητευτικά πορίσματα συγκαταλέγεται και το ότι οι προσπάθειες για την πρόληψη και την έρευνα για τον καρκίνο δεν λαμβάνουν την κατάλληλη χρηματοδότηση. Αν δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην πρόληψη, οι άνθρωποι που εμφανίζουν καρκίνο, θα μειωθούν κι έτσι θα είναι διαθέσιμοι περισσότεροι πόροι για τις περιπτώσεις που απαιτείται θεραπεία.
Όπως καταλήγει η επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο Anna Schmütz: «Εκτιμάται ότι το 40% των καρκίνων στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι στρατηγικές πρωτοβάθμιας πρόληψης αξιοποιούσαν καλύτερα τις γνώσεις μας για τους παράγοντες κινδύνου. Μέχρι και το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη είναι πιθανότερο να είχαν καλύτερη έκβαση, αν ανιχνεύονταν πιο νωρίς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.