Σελίδες

11 Νοεμβρίου 2022

Το Ιράν κατασκεύασε για πρώτη φορά υπερηχητικό πύραυλο – Αντάλλαγμα από την Μόσχα για τα drones στην Ουκρανία;

Το Ιράν κατασκεύασε για πρώτη φορά υπερηχητικό πύραυλο, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης.
 
«Ο πύραυλος αυτός έχει μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να κάνει ελιγμούς μέσα και έξω από την ατμόσφαιρα. Μπορεί να αντιμετωπίσει τα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού», πρόσθεσε ο Χατζιζαντέχ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένα μεγάλο άλμα στον τομέα των πυραύλων».
 
Είπε επίσης ότι «θα χρειαστούν δεκαετίες για να ξεπεραστεί η τεχνολογία τους». 
 
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι πετούν με ταχύτητα τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου και μπορούν να ακολουθούν μια περίπλοκη πορεία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή τους. 
 
Μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν αναφορές ότι το Ιράν πραγματοποιεί δοκιμές σε τέτοιο πύραυλο.
Και το κυριότερο είναι ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες ότι το Ιράν είχε πρόσβαση ή είχε αναπτύξει τέτοια τεχνολογία. 
 
Αυτό σημαίνει πως η Τεχεράνη βρήκε άλλες πηγές από τις οποίες μπορούσε να αποκτήσει και την ανάλογη πρόσβαση. Οι πηγές αυτές είναι η Κίνα και η Ρωσία. 
 
Στην προκειμένη περίπτωση η Ρωσία φαίνεται ότι είναι η πιο πιθανή δότρια καθώς το Ιράν έχει παραδώσει στους Ρώσους πάνω από 1700 drones για τον πόλεμο στην Ουκρανία που αποδείχτηκαν καίριας σημασίας. 
Το ότι τα έδωσε με αντάλλαγμα σιτάρι και γεωργικά προϊόντα δεν το πίστεψε κανείς. 
 
Δόθηκε κάτι πολύ πιο σημαντικό και αυτό ήταν η τεχνολογία αιχμής για την απόκτηση πραγματικά σοβαρών οπλικών συστημάτων. 
 
Με υπερηχητικούς πυραύλους οι Ιρανοί θα μπορούν να απειλήσουν με ευκολία ακόμα και τον 5ο αμερικανικό Στόλο που βρίσκεται κοντά στον Περσικό Κόλπο. 
 
Επίσης πρέπει να προσθέσουμε πως οι Ρώσοι υποσχέθηκαν στους Ιρανούς πως θα τους παραδώσουν πολλά από τα οπλικά συστήματα που έχουν πέσει στα χέρια τους και τα χρησιμοποιούσαν οι Ουκρανοί, ώστε οι Ιρανοί με reverse engineering να μπορέσουν να φτιάξουν δικά τους. 
 
Λίγοι θυμούνται πως το τεχνολογικό άλμα των Ιρανών σε ότι αφορά την κατασκευή και παραγωγή drones που αυτή την στιγμή έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια και υποστήριξη στους Ρώσους στην Ουκρανία οφείλεται… στις ίδιες τις ΗΠΑ! 
 
Τότε οι Ιρανοί πήραν τον έλεγχο καθοδήγησης του αμερικανικού UAV και το προσγείωσαν στο ιρανικό έδαφος, άθικτο. 
 
Ακριβώς πάνω σε αυτό, στηρίχθηκε η εξέλιξη της στρατιωτικής βιομηχανίας του Ιράν το οποίο διαθέτει το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό με το οποίο κατάφερε να εκμεταλλευτεί το «απόκτημά» του. 
 
Την προηγούμενη εβδομάδα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «πετυχημένη» δοκιμή του πυραύλου Ghaem 100, ο οποίος είναι ικανός να μεταφέρει δορυφόρους στο διάστημα. 
 
Ο Ghaem-100 «είναι ικανός να θέτει δορυφόρους βάρους 80 κιλών σε τροχιά σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης», μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης. 
 
Πολλές χώρες επιθυμούν να αναπτύξουν υπερηχητικούς πυραύλους. 
 
Η Ρωσία έχει μεγάλο προβάδισμα στον τομέα των υπερηχητικών πυραύλων, έχοντας αναπτύξει πολλά είδη τέτοιων πυραύλων ενώ έχουν τεθεί σε υπηρεσία και έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.