Σελίδες

29 Νοεμβρίου 2022

Τρώτε σνακς με το ζιζανιοκτόνο ΓΛΥΦΟΣΑΤΗ που προκαλεί καρκίνο; Εδώ είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε

22 Ιανουαρίου 2019 | Sokolove Law Team | Διαβάστε το εδώ 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Μετά την καταβολή 289 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση σε έναν άνδρα που εμφάνισε καρκίνο από τη χρήση του best seller ζιζανιοκτόνου της Roundup, η Monsanto (που τώρα ανήκει στην Bayer) θα ήταν φρόνιμο να επανεξετάσει την ασφάλεια του ενεργού συστατικού του προϊόντος, της γλυφοσάτης. 
 
Καλέστε το (800) 614-6379 ή ζητήστε δωρεάν επανεξέταση της υπόθεσης Glyphosate Roundup σήμερα. 
 
Αντίθετα, ο αυτοαποκαλούμενος ηγέτης στη γενετική μηχανική εξακολουθεί να αρνείται.
"Η γλυφοσάτη έχει μια ιστορία 40 ετών ασφαλούς και αποτελεσματικής χρήσης. Το συντριπτικό συμπέρασμα των εμπειρογνωμόνων παγκοσμίως ... ήταν ότι η γλυφοσάτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια", δήλωσε η Monsanto, προφανώς αγνοώντας τα στοιχεία που συσσωρεύονται εναντίον της χημικής ουσίας. 
 
Στην πραγματικότητα, η γλυφοσάτη δεν μπορεί να οριστεί ως "ασφαλής" σε καμία περίπτωση. Εκτός από το γεγονός ότι σκοτώνει τα περισσότερα φυτά, η γλυφοσάτη είναι: "πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο", σύμφωνα με τα ευρήματα του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) από το 2015. Έκτοτε, η μία δοκιμή μετά την άλλη από ανεξάρτητες δοκιμές - η τελευταία από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) - έχει βρει επικίνδυνα επίπεδα γλυφοσάτης σε καθημερινά αμερικανικά τρόφιμα. 
 
Και το χειρότερο; Πολλά από αυτά παρασκευάζονται από μάρκες που θεωρούμε "υγιεινά". 
Τι είναι η Γλυφοσάτη και γιατί είναι τόσο Επικίνδυνη;
 
Η γλυφοσάτη έχει χρησιμοποιηθεί ως ζιζανιοκτόνο για τη ρύθμιση της ανάπτυξης των φυτών. Καταχωρήθηκε για πρώτη φορά για χρήση στις ΗΠΑ το 1974 και σήμερα είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σε αγροκτήματα και κήπους σε όλη τη χώρα και πωλείται σε περισσότερα από 750 προϊόντα. 
 
Χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες τροφίμων, η γλυφοσάτη μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού στην τροφική αλυσίδα. Και οι ανησυχίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της τοξικότητας της γλυφοσάτης και του καρκίνου αυξάνονται. 
 
Η σύνδεση με το λέμφωμα Non-Hodgkin είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Μια μελέτη υποστηρίζει ότι η έκθεση στη γλυφοσάτη τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός υποτύπου της νόσου που ονομάζεται μικρό λεμφοκυτταρικό λέμφωμα. Σε μια άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν 5 ή περισσότερα από τα 9 φυτοφάρμακα που εξετάστηκαν είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν λέμφωμα Non-Hodgkin. 
 
Η γλυφοσάτη έχει επίσης συσχετιστεί με πλήθος άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ηπατική βλάβη, νεφροπάθεια, αναπαραγωγικά προβλήματα και γενετικές ανωμαλίες. 
 
Και η ζημιά του στα φυτά έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι νομίζουμε. Η γλυφοσάτη όχι μόνο παρεμβαίνει στην ικανότητα των φυτών να απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, αλλά δρα και ως αντιβιοτικό που σκοτώνει ορισμένα καλά βακτήρια - κρίσιμα για την υγεία τόσο του εδάφους όσο και του πεπτικού μας συστήματος. 
 
Δυστυχώς, η κοινή εναλλακτική λύση στη γλυφοσάτη είναι το paraquat, ένα εξίσου επικίνδυνο και δυνητικά τοξικό ζιζανιοκτόνο και ζιζανιοκτόνο. 
 
Ήρθε η ώρα να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που τρώμε. 
 
Προϊόντα γλυφοσάτης προς Αποφυγή
 
Εκτός από την EWG, μια χούφτα ΜΚΟ, όπως οι Moms Across America, Food Democracy Now! και The Detox Project, έχουν ελέγξει μια ποικιλία προϊόντων για γλυφοσάτη. Με βάση τις αναφορές τους, εδώ είναι μερικά μόνο είδη τροφίμων και παραδείγματα εμπορικών σημάτων που έχουν δοκιμαστεί θετικά:
  • Granola by Quaker, KIND, Back to Nature, Nature Valley 
  • Στιγμιαία βρώμη των Giant, Quaker, Umpqua, Market Pantry 
  • Ολόκληρη βρώμη των Quaker, Bob's Red Mill, Nature's Path, Whole Foods 
  • Δημητριακά των Kashi, Kellogg's, συμπεριλαμβανομένων των Lucky Charms και Cheerios 
  • Σνακ μπάρες από Quaker, KIND, Nature Valley, Kellogg's 
  • Πορτοκαλάδες από Tropicana, Minute Maid, Signature Farms, Kirkland 
  • Κράκερς, συμπεριλαμβανομένων των Cheez-Its, Ritz, Triscuits, Goldfish 
  • Μπισκότα των Annie's, Kashi και Nabisco (Oreos) 
  • Chips από Stacy's, Lay's, Doritos, Fritos
Η γλυφοσάτη έχει επίσης βρεθεί σε διάφορα προϊόντα όπως το παγωτό Ben & Jerry's, σε μη βιολογικά βαμβακερά προϊόντα όπως ταμπόν και ρούχα, ακόμη και σε πόσιμο νερό. Έχει βρεθεί στο 75% των δειγμάτων αέρα και βροχής. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, βρίσκεται τακτικά στα ανθρώπινα ούρα. 
 
Ίσως το πιο αποθαρρυντικό είναι τα νέα ευρήματα σχετικά με τη γλυφοσάτη στα βιολογικά τρόφιμα. Αν και στοιχεία δεκαετιών υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν χαμηλότερα (ή ίχνη) επίπεδα φυτοφαρμάκου από τα συμβατικά τρόφιμα, οι τελευταίες δοκιμές δείχνουν ότι τα επίπεδα είναι σχεδόν τα ίδια. 
 
Πώς μπορείτε να αποφύγετε (ή να αντιμετωπίσετε) την έκθεση στη γλυφοσάτη;
 
Η μόλυνση από τη γλυφοσάτη είναι ανεξέλεγκτη επειδή, όταν μεταφέρεται με τον αέρα, η χημική ουσία μπορεί να ταξιδέψει μακριά. Όμως δεν περνάει εύκολα από το δέρμα. Η πραγματική ανησυχία είναι η έκθεση μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για το τι υπάρχει στον αέρα, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε την κατάποση. 
 
Για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από γλυφοσάτη, δείτε μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε: 
 
1. Ψάξτε για ετικέτες. Το Detox Project, το οποίο χρησιμοποιεί ένα εργαστήριο δοκιμών τροφίμων που είναι εγγεγραμμένο στον FDA για να ελέγχει για τοξικές χημικές ουσίες, εγκαινίασε πρόσφατα την ετικέτα "Glyphosate Residue Free", την οποία μπορούν να ζητήσουν οι εταιρείες για να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους. Μέχρι να κυκλοφορήσει ευρύτερα, είναι πιο πιθανό (αλλά όχι εγγυημένο) να αποφύγετε την έκθεση επιλέγοντας τρόφιμα με την ένδειξη "πιστοποιημένα βιολογικά". 
 
2. Καλλιεργήστε τα δικά σας. Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον από την καλλιέργεια των δικών σας φυτών, βοτάνων, λαχανικών και φρούτων. Αν δεν έχετε χρόνο, προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα από μια λαϊκή αγορά που εμπιστεύεστε. 
 
3. Αποφύγετε τη χρήση ζιζανιοκτόνων. Όταν έχετε αμφιβολίες, αποφύγετε τη χρήση ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιούν το δραστικό συστατικό γλυφοσάτη. Εάν, ωστόσο, συναντήσετε την ουσία, πλένετε πάντα τα χέρια σας ή/και το σώμα σας μετά. Εάν βρεθεί γλυφοσάτη στο δέρμα σας ή στα μάτια, τη μύτη ή το λαιμό σας, ακολουθήστε τις οδηγίες Πρώτων Βοηθειών του προϊόντος ή καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων. 
 
Εάν παρατηρήσετε επίμονα συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετό, διάρροια ή ερεθισμό στο στόμα ή το λαιμό, πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως γιατρό. Από εκεί και πέρα, έχετε το δικαίωμα να θεωρήσετε τον κατασκευαστή του φυτοφαρμάκου υπεύθυνο για τη ζημιά. 
 
Ανεξάρτητα από το τι θέλει να πιστεύουμε η Monsanto, τα στοιχεία για μακροχρόνιες ανησυχίες για την υγεία από την έκθεση στη γλυφοσάτη είναι πολύ ισχυρά για να το ρισκάρουμε. 
 
 
*** 
Δικτυογραφία:
Scary List of Foods Containing RoundUp & Cancer Causing Glyphosate
https://www.sokolovelaw.com/blog/foods-glyphosate-cancer/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.