Σελίδες

16 Νοεμβρίου 2022

Νέο Δόγμα Πολέμου σχεδιάζεται από την Γαλλία

Του Άγγελου Χωριανόπουλου
 
Σε ομιλία του στο λιμάνι Toulon, o πρόεδρος Macron ανέφερε πως το Γαλλικό Στράτευμα σχεδιάζει ένα Νέο Δόγμα Πολέμου που θα ανταποκρίνεται σε νέου είδους απειλές και θα είναι ικανό να ανταποκριθεί σε μακροχρόνιους πολέμους υπερ-υψηλής έντασης με συμβατικά στρατεύματα. Το νέο νομοσχέδιο που θα πλαισιώσει τις αλλαγές αυτές, θα ψηφιστεί στις αρχές του έτους 2023.
 
Macron: “will, through its articles, figures and engagements, have to paint a picture of a united, strong France, autonomous in its appreciations and sovereign in its decisions, robust and credible, respected for its status as a nuclear-power, motor of European strategic autonomy, an exemplary ally in the Euro-Atlantic space, a dependable and credible partner.” 
 
Το έγγραφο της Στρατηγικής Αναθεώρησης των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει 10 στρατηγικούς επιτεύξιμους στόχους που θα αναφερθούν παρακάτω: 
 
1. Διατήρηση και εκσυγχρονισμό του Πυρηνικού Οπλοστασίου της Γαλλίας με παράλληλη προσάρτησή του σε ένα πιο σύγχρονο δόγμα πολέμου. 
 
2. “Αντοχή και ανθεκτικότητα” έναντι συμβατικών στρατιωτικών και υβριδικών απειλών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο γαλλικός λαός (πανδημίες, κλιματική αλλαγή, υβριδικές απειλές, τρομοκρατία, συμβατικός πόλεμος). Επίτευξη του στόχου μέσω ενίσχυσης του αισθήματος συλλογικής άμυνας και ασφάλειας του γαλλικού λαού. 
 
3. Διασφάλιση ότι η γαλλική αμυντική βιομηχανία μπορεί να υποστηρίξει μακροχρόνιες πολεμικές συγκρούσεις μέσω της δημιουργίας στρατηγικών αποθεμάτων υλικών, την μετεγκατάσταση των πιο ευαίσθητων γραμμών παραγωγής και την διαφοροποίηση των προμηθευτών της. Το μέτρο αυτό αποτελεί συνέχεια της ιδέας μιας «οικονομίας εν καιρώ πολέμου» που ο Μακρόν ανέφερε για πρώτη φορά στη διάσκεψη του Eurosatory τον Ιούνιο. 
 
4. Ανάπτυξη αμυντικών και επιθετικών ικανοτήτων κυβερνοπολέμου. 
 
5. Ανάληψη ηγετικής θέσης στον χώρο της ευρωπαϊκής άμυνας ΕΝΤΟΣ του ΝΑΤΟ μέσω ανάληψης διοικητικών ευθυνών σε επιχειρήσεις και ναυτικά γυμνάσια. 
 
6. Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω ανοιγμάτων γαλλικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. 
 
7. Λειτουργία της Γαλλίας ως αξιόπιστος και πιστός σύμμαχος στις σχέσεις με Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Παράλληλη ενίσχυση της Στρατηγικής συνεργασίας με Ελλάδα και Κροατία. Δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου με Ουκρανία και Γεωργία εν όψει του Ρωσο-ουκρανικού Πολέμου. 
 
8. Ενίσχυση των δικτύων πληροφοριών (στρατιωτικών και μη) εντός και εκτός Γαλλίας με σκοπό την μείωση πιθανών σφαλμάτων κατά την διεξαγωγή εξωτερικής πολιτικής. 
 
9. Σχέδιο αντιμετώπισης Υβριδικών Απειλών μέσω προσαρμογής του πλάνου δράσης των κρίσιμων υποδομών της χώρας. 
 
10. Ελευθερία δράσης και ικανότητας διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.