Ένας φίλος μου στρατιωτικός, μου αφηγήθηκε μια παλιά ιστορία, την οποία μέρες που είναι, σκέφτηκα να την μοιραστώ μαζί σας:
«Ήμουν διοικητής σε κάποια μονάδα του Έβρου, στην οποία είχε τοποθετηθεί κάποιος στρατιώτης, ας τον πούμε Νικήτα. Μια μέρα, έφθασε στην Μονάδα μια κλήση από το Στρατοδικείο, με την οποία καλούσαν τον Νικήτα να καταθέσει ως μάρτυρας για τα γεγονότα του πολυτεχνείου κατά την δίκη των αξιωματικών, που γινόταν εκείνες τις ημέρες.
»Πράγματι του χορηγήθηκε Φύλλο Πορείας και στην Πύλη, του έγινε ο προβλεπόμενος έλεγχος στον σάκο, μέσα στον οποίο βρέθηκαν, μια ξιφολόγχη με την θήκη της, μια σκέτη θήκη ξιφολόγχης και ένας στρατιωτικός ζωστήρας.
»Όπως ήταν φυσικό τον ανέκρινα σχετικώς και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είχε εντολή (σχόλιο δικό μου: προφανώς άνωθεν…) να τα προσκομίσει στο Στρατοδικείο για να φανεί ότι είχαν μπει στρατιώτες μέσα στο πολυτεχνείο και προέβαιναν σε ξυλοδαρμούς κ.λπ., αυτός δε, είχε κατορθώσει να τους αποσπάσει τα είδη, που βρέθηκαν στον σάκο του.
»Επειδή δεν μπορούσα να τον κρατήσω, αφού υπήρχε κλήση Στρατοδικείου, τον άφησα να φύγει, αλλά σε νέο έλεγχο που του έγινε την Πύλη του Στρατοπέδου βρέθηκε να είναι ζωσμένος με δύο ζωστήρες πάνω από τα εσώρουχά του…».
Η διήγηση του φίλου μου συνεχίστηκε με διάφορες λεπτομέρειες σχετικές με την υπόθεση, οι οποίες μάλλον δεν ενδιαφέρουν.
Εκείνο όμως που ενδιαφέρει είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν, από τότε και ακόμη μέχρι σήμερα, για να δημιουργηθεί και να στολιστεί αναλόγως το παραμύθι του πολυτεχνείου. Ένα παραμύθι, μπροστά στο οποίο γνωστοί παραμυθάδες, όπως ο αδελφοί Γκριμ ή ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ακόμα και η Χαλιμά ωχριούν.
Κι αυτό μεν που περιέγραψα ήταν ένα μικρό περιστατικό, που θα έμενε άγνωστο, αν ο καλός μου φίλος δεν μου το απεκάλυπτε.
Υπάρχουν άλλα βροντερά γεγονότα παγκοσμίου φήμης και διαπλανητικής ξεφτίλας.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;
Την «δολοφονημένη» Ηλένια; Την Νεοζηλανδή Νάνσυ Κρίντλαντ διάσημο φωτομοντελο της εποχής που ενώ διαφήμιζε το σαμπουάν «Μπρέκ» ξαφνικά έμαθε ότι την έλεγαν «Ηλένια» και ότι την φάγαν οι φασίστες την βραδιά του πολυτεχνείου;
Τους χιλιάδες νεκρούς που ετάφησαν σε ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο Ζωγράφου, όπως είχε αποκαλύψει ο αλήστους μνήμης τότε δήμαρχος Δημήτρης Μπέης; Το ότι δεν βρέθηκαν ποτέ αυτοί ο τάφοι, λίγη σημασία έχει.
Να θυμηθείς τους εκατοντάδες νεκρούς μέσα την αυλή του πολυτεχνείου; Το ότι ένας πρύτανης (Κονοφάγος), ένας εισαγγελέας του Αρείου Πάφου (Τσεβάς) και ένα Αστυνομικός Διευθυντής, τον οποίο μάλιστα είχε αποτάξει ο Παπαδόπουλος (Σαμπάνης), γνωμάτευσαν ότι ουδείς εφονεύθη μέσα στο πολυτεχνείο, επίσης λίγη σημασία έχει.
Το ότι το ΚΚΕ με δημοσιογραφικό όργανό του («Πανσπουδαστική», τεύχος 8 – Ιαν. Φεβ. 1974), απεφάνθη ότι το πολυτεχνείο ήταν προβοκάτσια της ΚΥΠ του Ρουφογάλη και της CIA (λίγο γαρνίρισμα με CIA, ποτέ δεν έβλαψε) και μετά την οικειοποιήθηκε πλήρως ως είθισται;
Μπορούμε να ξεχάσουμε την φλογερή αγωνίστρια, την ηρωική (γιατί άραγε;) εκφωνήτρια του πολυτεχνείου Μαρία Δαμανάκη, που εξαργύρωσε μέχρι τη τελευταία πεντάρα τους αγώνες της, φθάνοντας μέχρι και ευρωβουλευτής, αφού πέρασε από όλα τα κομμουνιστικά κόμματα;
Σήμερα η Μαρία πένεται στη αυλή του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, του οποίου έχει αναλάβει να ταΐζει και να γιατροπορεύει τα ψάρια. Αυτή λοιπόν η ορκισμένη (στον Λένιν βέβαια) εχθρός των βασιλέων και των πριγκίπων, σήμερα τρώει με μασέλας δέκα εις υγείαν των κορόιδων, τέως συντρόφων της.
Προχθές κάποιος έγραψε: «Με ενοχλεί όλη αυτή η παραφιλολογία με το σκοτώθηκαν – δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι, μέσα στο προαύλιο». Κι΄ εμένα μ’ ενοχλεί φίλε, αλλά για διαφορετικό λόγο. Διότι ακριβώς σ’ αυτήν την παραφιλολογία παραμύθι, χτίστηκε όλο το παραμύθι.
Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος των ωραίων παραμυθιών που τυλίγουν τον μύθο του πολυτεχνείου και θα θέλαμε τόμους για να τους περιγράψουμε.
Δεν έχουμε όμως τέτοια διάθεση, ούτε και όρεξη…
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ! ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΖΕΙ. ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΡΡΙΞΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ή Η ΘΥΣΊΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ; ΑΣΕΒΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ, ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΜΙΝΧΑΟΥΖΕΝ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΙΜΑ Η ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΙΜΑ, ΠΟΥ ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΙΜΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΦΑΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΕΣΕΙΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΠΟΥ ΣΤΑ ΧΑΛΕΠΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΖΟΥΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΒΙΟ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΝΙΨΑΝ ΚΑΙ ΕΤΡΙΨΑΝ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΟΥ ΩΣ ΚΑΛΧΕΣ ΘΥΣΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΘΥΣΙΑ ΕΞΥΜΕΝΙΣΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΘΩΚΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΚΕΙΤΟΤΑΝ ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΙ ΕΑΛΩ...ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑΣ ΝΤΡΟΠΗΣ, ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΕΤΕ, ΑΣΕΒΕΙΣ... ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξέγερση Πολυτεχνείου 17η Νοεμβρίου 1973 = Πτώση Παπαδόπουλου και αναλαμβάνει τα ηνία ο σκληρός πραξικοπηματίας Ιωαννίδης, μέχρι την προδοσία και άλωση της Ελληνικής Κύπρου το 1974, οπότε και οριστικά επέρχεται και η πτώση της Χούντας παρασυρόμενη από τον χείμαρρο αίματος 5000 νεκρών, 1619 αγνοουμένων και το 37% των πατρίων εδαφών υπό τουρκική κατοχή! (550 εκκλησίες συλημένες, 850 όμηροι γυναίκες κακοποιημένες, 30000 εγκλωβισμένοι, 300 – 350000 γηγενείς ΕΚ εκτοπισμένοι. Τίποτα όρθιο Ελληνικό και Ορθόδοξο δεν άφησαν οι βάρβαροι. Αν αυτό δεν είναι υπέρτατη θυσία της Κύπρου, τότε τι άλλο είναι; Τι άλλο θα μπορούσε η να πράξει η μεγαλόνησος που σε βωμό Ελληνικό θυσιάστηκε από τον τότε Κάλχα;)
Έγραψε λοιπόν το 2019, ο κ. Δοξιάδης. Απόσπασμα.
Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της νιότης μου, «Ερασιτέχνης Επαναστάτης», εστιάζω στα χρόνια της Απριλιανής δικτατορίας και τη μικρή και ασήμαντη συμμετοχή μου στον αντιδικτατορικό αγώνα, φοιτητής τότε. Σε ένα και μοναδικό σημείο του βιβλίου σταματώ την αφήγηση και περνώ σε λόγο δοκιμιακό. Αυτό αφορά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και γίνεται γιατί νιώθω την ανάγκη να καταρρίψω με επιχειρήματα τον τοξικό μύθο, ιδεολογικό δημιούργημα της μεταδικτατορικής Ελλάδας, που σημαδεύει ακόμα την πολιτική μας ζωή: ότι τη δικτατορία την έριξε τάχα η κατάληψη του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973.... ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ...
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ... Η ΕΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΕΘΑΝΕ ...
Και χρωστάμε και χάρη στους Βαρβάρους, διότι όπως δήλωσε ο εγκληματίας πολέμου πρωθυπουργός της εισβολής «Επαναφέραμεν την Δημοκρατίαν εις την Ελλάδα. Επαναφέραμεν τον κ. Καραμανλήν». Ο Τουργκούτ Οζάλ είχε πει επίσης: «Χάρις εις τους Τούρκους στρατιώτες, επανήλθε η Δημοκρατία εις την Ελλάδα. Εμείς βοηθήσαμε να επανέλθει ο Καραμανλής». Ενώ η ιδιοκτήτρια της «Καθημερινής» Ελένη Βλάχου δήλωνε στη τουρκική Μιλιέτ στις 16 Ιουνίου 1976: «Δεν είμαι εναντίον των Τούρκων. Είμαι εναντίον της Χούντας». Ας έλεγε τουλάχιστον μόνο ότι … ήμουν εναντίο της Χούντας … αλλά σήμερα είμαι και εναντίο των Τούρκων εισβολέων. ΦΕΥ!
ΝΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΝΑ ΣΥΝΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΉ ... ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ....ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ...
ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο δι...ΑΠΡΕΠΗΣ
Εξαιρετικό το άρθρο του κ. Μπολώση, αλλά σημειώνω. Όταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι έγραφαν μυθολογία αυτή βασιζόταν σε πραγματικά γεγονότα και ήταν διδακτικά. Σήμερα η "μυθολογία" του Πολυτεχνείου όχι μόνο δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά ταυτόχρονα ηλίου φαεινότερο είναι ότι το μόνο δίδαγμα, που αφήνει πίσω της είναι ένα ...ότι ... ουδέν έρπει ψεύδος εις γήρας χρόνου. Ούτε ένα ψέμα δεν κατορθώσατε να καταγράψετε σωστά, πόσον μάλλον ιστορία...;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη ηθελημένη παράλειψη του κ. Μπολώση είναι ότι δεν αναφέρει το μεγαλύτερο ψέμα σε αυτή την ψευδεπίγραφη ιστορία, ότι το Πολυτεχνείο έριξε την χούντα ... Στην Κύπρο δεν συνέβη τίποτα ... ξεχάστε την ... μάλλον μύθος είναι η άλωση της Κύπρου ....ούτε νεκροί υπήρχαν ούτε κατοχή ... ΑΣΕΒΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΙ ΩΜΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΡΙΝΥΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΜΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ... ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΙΟΥΔΕΣ ΤΑΓΟΥΣ ΣΑΣ...
Π.Β. Συγγραφέας
Συμμετείχα αυθόρμητα και εγώ τότε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου κατά της χούντας. Δεν ανήκα και δεν ανήκω ούτε στο ΚΚΕ, ούτε σε κάποια άλλη πολιτική οργάνωση. Ήμουν τότε 19χρόνων. Σήμερα είμαι 68. Μετά λύπης μου δηλώνω ότι η διαστρέβλωση και παραχάραξη και εκμετάλλευση της ιστορίας αυτής λόγω πολιτικών πολιτικών σκοπιμοτήτων ειδικά από αριστερά κόμματα δεν τιμά τους τότε φοιτητές που συμμετείχαν. Το να λέμε σήμερα ότι το Πολυτεχνείο έρριξε την χούντα είναι ασέβεια προς τους χιλιάδες νεκρούς της βασανισμένης Κύπρου οι οποίοι προδόθηκαν και θυσιάστηκαν και για την λευτεριά της πατρίδας τους, αλλά ταυτόχρονα αυτή η θυσία τους ήταν και ο λόγος που έπεσε η χούντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς τιμούμε λοιπόν το γεγονός του Πολυτεχνείου το 73 όπως ακριβώς συνέβη και όχι σαν μυθιστόρημα και να ξεχνούμε την εθνική καταστροφή της Κύπρου το 1974.
Νικήτας πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ.