Σελίδες

25 Νοεμβρίου 2022

Μήπως μπορούν και οι Ελληνοκύπριοι να έρθουν στον βορρά και να κάνουν διαδήλωση κατά της κατοχής;

(άρθρο με αφορμή την διαδήλωση που έκαναν Τουρκοκύπριοι από τα κατεχόμενα μέχρι το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας)
 
Γράφει ο Σενέρ Λεβέντ
 
Μήπως οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας απαγορεύουν στους Τουρκοκύπριους να κάνουν διαδήλωση στον νότο; Δεν τους απαγορεύουν! Μπορεί να οργανώσει διαδήλωση στον νότο, αν θελήσει, ακόμα και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος παραπονιέται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτρέφει τρομοκράτες και προκαλεί σχεδόν, λέγοντας στην Τουρκία «έλα βομβάρδισε και αυτούς όπως τη Συρία». Δίδεται και σε αυτόν άδεια, έτσι δεν είναι; Όμως, δεν δίνεται άδεια σε Ελληνοκύπριους να κάνουν διαδήλωση στον βορρά! Αν επιχειρήσουν να διαμαρτυρηθούν για την κατοχή. Αν κάνουν διαδήλωση μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας, θα συλληφθούν αμέσως!
 
Ήταν μια ειρηνική πορεία εκείνη των Ελληνοκύπριων γυναικών το 1989 στην πεδιάδα της Λουρουτζίνας. Όλες ήταν άμαχες. Δεν είχαν όπλα και βόμβες. Ήρθαν και κάθισαν στον Λόφο του Σταυρού που βρίσκεται στο χωριό. Ήσυχα. Ούτε έριξαν πέτρα σε κάποιον, ούτε έβρισαν. Η διοίκηση Ντενκτάς έστειλε άνδρες με αυτοκίνητα ενάντια σε εκείνες τις γυναίκες. Έδειραν τις γυναίκες. Τις έσπρωξαν, τις κλότσησαν. Ήμουν και εγώ εκεί. Και είδα.
 
 
Ένας Ελληνοκύπριος πρόσφυγας που πεθαίνει στον νότο μπορεί να ταφεί στο κοιμητήριο του χωριού του στον βορρά αν θέλει; Δεν μπορεί. Δεν του δίνεται άδεια! Δεν το επιτρέπει η κατοχική διοίκηση στον βορρά. Είχε προσπαθήσει πολύ γι’ αυτό ο Σπύρος Χατζηγρηγορίου, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στον Γερόλακκο. Αφού χτύπησε όλες τις πόρτες, ο τελευταίος στον οποίο πήγε ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί. Μάλιστα, δεν θέλησε να γράψω στην εφημερίδα ότι πήγε στον Ακιντζί, για να μην χαλάσει η δουλειά του. Δεν το έγραψα. Αλλά αποδείχθηκε μάταια και εκείνη η ελπίδα. 
 
Η στρατιωτική διοίκηση θεώρησε πολύ ακόμα και ένα μέρος για τάφο σε έναν Ελληνοκύπριο. Θεωρούσε εδαφική υποχώρηση ακόμα και τον χώρο για έναν τάφο. Έτσι, έφυγε από ανάμεσά μας ο Σπύρος Χατζηγρηγορίου, ένας από τους πιο καλόκαρδους, τους πιο ειρηνιστές ανθρώπους αυτής της χώρας. Δεν κατέστη δυνατό να ταφεί στο κοιμητήριο του Γερολάκκου. Αν ένας Τουρκοκύπριος που πεθαίνει στον βορρά θέλει να ταφεί στο νεκροταφείο του χωριού του στον νότο, μπορεί να ταφεί; Δεν θυμάμαι μια τέτοια επιθυμία από οποιονδήποτε Τουρκοκύπριο μέχρι σήμερα. Δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα. Αν υπάρξει, τι θα γίνει; Δεν θα το επιτρέψουν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας; Γιατί να μην το επιτρέψουν; Βεβαίως θα το επιτρέψουν.  
 
Για εμένα ήταν σημαντική από αυτήν την άποψη η διαδήλωση που έκαναν στον νότο τα παιδιά που γεννήθηκαν από μεικτούς γάμους. Αυτή ήταν η πρώτη μαζική διαδήλωση που έκαναν Τουρκοκύπριοι στον νότο από το 1974, ή ακόμα και από το 1963. Υπήρξαν κάποιοι που εξεπλάγησαν για το γεγονός ότι πέρασε χωρίς επεισόδια. Τι περίμεναν δηλαδή; Να τους επιτεθούν οι Ελληνοκύπριοι; Να κινητοποιηθεί το ΕΛΑΜ; Ιδού, ακόμα και εκείνοι δεν τους άγγιξαν. Ήταν μια πλήρως δημοκρατική διαδήλωση. Άλλο θέμα αν ήταν δίκαιη ή άδικη. Όμως, στο τέλος ήταν μια ειρηνική διαδήλωση. Αυτή η διαδήλωση απέδειξε σε όλους ότι οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιες μαζικές διαδηλώσεις στον νότο. Ναι, όπως έγραψα και στο παρελθόν, αυτά τα παιδιά είναι θύματα. Όμως, δεν είναι θύματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι θύματα της κατοχής!
 
Και οι Ελληνοκύπριοι συμπατριώτες μας στον νότο μπορεί, όπως εμείς, να μην είναι ικανοποιημένοι από το σύστημα στο οποίο ζουν και από εκείνους που τους διοικούν. Όμως, μην τυχόν και τους συγκρίνουν μαζί μας. Η δική μας πλευρά, άλλωστε, δεν θεωρείται Κύπρος πλέον. Εδώ είναι Τουρκία. Μια κωμόπολη της Τουρκίας. Οι διαμένοντες στον νότο έχουν τουλάχιστον την ευκαιρία να εκλέξουν έναν καλό ηγέτη επικεφαλής τους. Εδώ σε εμάς ούτε αυτό υπάρχει. Δύσκολα εκλέγεται πλέον κάποιος τον οποίον δεν θέλει η Άγκυρα. Έφυγε αυτό το τρένο. Ο Ακιντζί ήταν η τελευταία ευκαιρία. Όμως, όπως ο Ταλάτ, ούτε εκείνος μπόρεσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτήν και τη σπατάλησε απλόχερα.
 
Πόσο ακόμα θα διαρκέσει το στάτους κβο στην Κύπρο; Κανείς δεν ξέρει. Λένε να τελειώσουν οι εκλογές στον νότο, στην Τουρκία και στην Ελλάδα και βλέπουμε. Πότε θα τελειώσουν αυτές; Τον Ιούνιο. Τέλος πάντως, μην σπάτε το κεφάλι σας τώρα. Κοιτάξτε το ποδόσφαιρο. Που παίζεται με ρουσφέτι στο Κατάρ. Τι είχε κάνει κάποτε ο χρυσός μας έμπορος Σαλίμ όταν του έγραψαν «πούστη» σε ένα τραπέζι; Κάλυψε τα γράμματα αυτά με κυπριακές λίρες. Έτσι έκανε και το Κατάρ!

2 σχόλια:

  1. ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ Ο ΔΙ..., ΑΠΡΕΠΗΣ25 Νοεμβρίου, 2022 18:51

    ΩΜΑ ΤΑ ΛΕΕΛΙ ΠΆΝΤΑ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΛΕΒΕΝΤ, ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΤ ΚΑΙ ΤΜΤ, ΟΠΩΣ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.
    ΑΣ ΤΟΛΜΟΥΣΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΓΑΙΝΑΜΕ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΌΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΚ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. ΟΤΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΥΠΡΙΕΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΦΤΑΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ ΟΙ ΨΕΥΤΟΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΙΣ ΣΑΠΙΖΑΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟ. ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝ ΕΦΤΑΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΤΑΡ .. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΣΤΡΕΦΑΝ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ....ΝΙΔΙΑ ΤΚ ΤΟΥΡΚΑΛΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΡΟΥΚΗΔΕΣ ΕΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΧΜΕΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ...
    ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΟ ΝΙΝΙ...
    ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΟΥΛΤΑΝΕΣ ΚΑΙ ......ΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ "ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ" ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΛΕΙΠΕ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΙ ΑΓΡΟΙΚΟΙ .... ΘΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΑΤΕ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ... ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΑΞΕΣΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΣΑΣ... ΑΝΤΕ...ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΑΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ. ΣΠΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΕΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΤΕΝΑ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΔ, ΟΠΩΣ ΜΟΛΙΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΤΙΣ Δ....ΣΤΕΛΛΕΙ. ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΟΧΕΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΞΕΚΟ ....ΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ... ΔΩΣΑΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΙΝΕ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ Ο ΚΩΛΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΛΛΙ ... ΑΣΣΙΧ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να γνωρίζουμε λίγο τον ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, ειρηνόφιλο τουρκόφωνο μουσουλμάνο Κύπριο πολίτη ο οποίος είναι συνεχώς υπό διωγμό από Ερντογανικο και Ταταρικό καθεστώς. Είναι εκδότης και δημοσιογράφος και δεν λυγίζει ούτε στον Τατάρ, ούτε και στον προαγωγό του νεοσουλτάνο Ερντογάν. Μπράβο του.
    Ενδεικτικά.... Την πρόσφατη απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για ποινή φυλάκισης στον Κύπριο πολίτη, εκδότη/δημοσιογράφο και βραβευμένο το 2018 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, Σενέρ Λεβέντ, έθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) με κατεπείγουσα γραπτή παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Διώξεις εναντίον του Λεβέντ ασκεί και το υποτελές καθεστώς της Τουρκίας στα κατεχόμενα της Κύπρου, επιδιώκοντας τη φίμωση κάθε φωνής εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας ενάντια στην καταπίεση».
    Τονίζεται πως παγκόσμια, το ένα τρίτο των δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή, βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας. Στη σημερινή Τουρκία, με την παραμικρή κριτική κατά του Ερντογάν δημοσιογράφοι είτε διώκονται, είτε φυλακίζονται. Εφημερίδες που ασκούν κριτική, είτε κλείνουν, είτε εξαναγκάζονται να μετατραπούν σε φιλοκυβερνητικές.

    Ο Κώστας Μαυρίδης, με γραπτή παρέμβαση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνει για τις πρωτοφανείς νέες διώξεις της Κυβέρνησης Ερντογάν με συνεργό το κατοχικό καθεστώς, εναντίον του Σενέρ Λεβέντ, πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος στηλιτεύει την παράνομη κατοχή της Κύπρου. Στην γραπτή του παρέμβαση ο κ. Μαυρίδης σημειώνει ότι ο Σενέρ Λεβέντ τιμήθηκε με το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς προερχόμενος από την Κυπριακή Δημοκρατία.
    Επίσης,
    Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Λουκάς Φουρλάς ανέφερε στην παρέμβασή του ότι για ακόμα μια φορά μιλάμε για θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία τα οποία και τα επεκτείνουν και στην κατεχόμενη Κύπρο. Είναι μια εξόφθαλμη παραβίαση του κράτους δικαίου από το καθεστώς Ερντογάν.
    «Η υπόθεση Καβάλα αποτελεί ακόμα μια απόδειξη με ποιον έχουμε να κάνουμε. Ένα φασιστικό καθεστώς, με ένα ηγέτη που δεν υπολογίζει τίποτα και κανένα», είπε.
    Ανέφερε εξάλλου ότι πριν μερικές μέρες και ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβεντ καταδικάστηκε από δικαστήριο της Άγκυρας, ερήμην, σε φυλάκιση «επειδή άκουσον άκουσον, προσέβαλε τον Ερντογάν» σημειώνοντας ότι αυτή είναι η Τουρκία που κτυπά την πόρτα της ΕΕ.

    «Εισβολέας, κατακτητής, καταπατητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα καθεστώς που φιμώνει με βία κάθε φωνή αντίδρασης. Αυτή είναι η Τουρκία που το παίζει ειρηνοποιός στην ουκρανική κρίση προσδοκώντας και πάλι οφέλη και κέρδη από την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Φουρλάς.
    Ο Λεβέντ εκδότης της εφημερίδας «Ευρώπη», από το 1997, αναγκάστηκε να την κλείσει και να εκδώσει την εφημερίδα «Αφρίκα» το 2001, η οποία έγινε ξανά «Ευρώπη» τον περασμένο χρόνο. «Η «Ευρώπη» βομβαρδίστηκε δύο φορές, κατασχέθηκε τρεις φορές, υποβλήθηκαν πολλές ποινικές διώξεις εναντίον της. Η «Αφρίκα» πυροβολήθηκε δύο φορές το 2011» εξηγεί ο Σενέρ Λεβέντ περιγράφοντας τις επιθέσεις εναντίον των εφημερίδων του και υπενθυμίζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν το 2018 στοχοποιώντας την «Αφρίκα» προκειμένου να ακολουθήσει λιντσάρισμα.
    ΑΘΛΙΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ, ΣΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ..."ΒΑΡΒΑΡΟΤΑΤΟΙ" ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
    Μ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.