Σελίδες

16 Νοεμβρίου 2022

Αΐδιος μνήμη (Νίνα Αλέξη)

Παλαίστρα
 
 
Θάλασσα φουρτούνα η ζωή
σε παγωμένα βαθιά νερά μάς πετούν
σκληραγωγημένοι στις αντοχές
υποταγμένοι στην επιβίωση
στο φόβο της εγκατάλειψης
της ήττας, της προδοσίας
του θανάτου. 
 
Το σώμα μου, το όχημα
για τον προορισμό
το μυαλό θα περάσει από φωτιά
να σε κρατήσει στη ζωή
ή να σε αποτελειώσει. 
 
Δεινοί κολυμβητές καταλήξαμε
δίχως οξυγόνο κι εφεδρείες
εκεί στον άγνωρο παγερό βυθό
στη μάχη ριχνόμαστε
για μια χούφτα ψίχουλα κι Ελευθερία.
 
Όσοι στα βαθιά μάθουν
τους δαίμονες νικούν
κραταιοί, ρωμαλέοι βγαίνουν
από την ασταθή αιματηρή
άσπλαγχνη παλαίστρα. 
 
Η Νίνα Αλέξη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία από Έλληνες γονείς με ποντιακές ρίζες. Σπούδασε στο Λονδίνο παραστατικές τέχνες, δημιουργική γραφή με υποτροφία της αγγλικής κυβέρνησης στο Middlessex Polytechnic (B.A. Honours in Performance Arts, Major Drama), θέατρο και χορό στο WAC Interchange, Associated Guild of Dance and Drama, Chantraine School of Dance (1981-1990) κ.ά. Εργάστηκε στο θέατρο στην Αγγλία και την Ελλάδα και ως αρχισυντάκτρια στα Νέα του Λονδίνου (1988-1992) και ανταποκρίτρια στην Αθήνα (1992-1995). Έδωσε διαλέξεις με το Environmental Forum, Theatre of Mankind και άλλους φορείς για την ελληνική ποίηση και το θέατρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε επί μακρόν καθηγήτρια θεατρικής αγωγής. Επίσης υπεύθυνη διδασκαλίας σε παιδιά των Ρομά και προγράμματα καταπολέμησης κοινωνικού αποκλεισμού. 
 
Έργα της είναι: Ανάσταση αγάπης , Γυναίκες σε κόκκινο φόντο (γαλλική μετάφραση Ν. Χαραλαμπίδου, Des Femmes sur un fond rouge ), Ανίν Ιξελά, Άνω Θρώσκω. Ο Διονύσιος Ταβουλάρης (1840-1928) και η συμβολή του στην «Αιγυπτίαν Σκηνήν», Ελληνικές θεατρικές παραστάσεις στην Αίγυπτο (1864-1903). Ιδεολογικές τάσεις και αισθητική αντίληψη κ.ά. Ποιήματά της δημοσιεύθηκαν στα: Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της νεοελληνικής λογοτεχνίας Χάρη Πάτση, To άλλο μισό του ουρανού. Ελληνίδες Ποιήτριες του Εικοστού Αιώνα, Εncyclopedia of World Poets Association , Εγκυκλοπαίδεια γραμμάτων και τεχνών, Αμφικτιονία ελληνισμού, Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές. Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα όπως: Mediterranean Waves , Women Anthology ΙV, Rendition of International Poetry, Poets for Peace, Fourth Anthology of World Gogyoshi, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, Ποιήματα της κρίσης, 2008-2018 κ.ά. 
 
Έχει επίσης μεταφράσει ποίηση του Cha Shanqing, έχει πάρει το Α΄ Βραβείο για το ποίημα «Πόντια μάνα» σε ποντιακή διάλεκτο (περιοδικό Κελαινώ), τιμητική διάκριση για το βιβλίο Άνω θρώσκω από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών κ.ά.  
 
Πρόσκληση 
 
Οι εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ σας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Νίνας Αλέξη 
 
Αΐδιος μνήμη 
την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022, στις 7 μ.μ. 
στο βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ Ακαδημίας 32, Αθήνα (τηλ. 210 3388054) 
 
Χαιρετίζουν: Μαίρη Ζηλεμένου, Kαθηγήτρια Παντείου, Πρόεδρος Κέντρου «Ι. Καποδίστριας»
Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου Μπατάλια, Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Λ.
 
Ομιλητές: Δημήτρης Καραμβάλης, δοκιμιογράφος
Μαντλίν, λογοτέχνης, ραδ. παραγωγός, Αντιπρόεδρος Πειθ. Συμβ. της Ε.Ε.Λ.
Χρύσα Νικολάκη, κριτικός λογοτεχνίας, (Μ.Αrts), συγγραφέας, μεταφράστρια 
 
Διαβάζουν: Μαριάννα Βλάχου Καραμβάλη, ποιήτρια - Τέλης Ζώτος, ηθοποιός και η ποιήτρια Νίνα Αλέξη 
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Τάσος Τσουκαλάς 
Στο πιάνο: η Αθανασία Τσούτσου
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.