Σελίδες

22 Νοεμβρίου 2022

Η Μονομαχία του Αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού με τον Ούγγρο διοικητή Βακχίνο κατά την μάχη του ποταμού Τάρα (1150 μ.Χ.)

Η μάχη του ποταμού Τάρα (1150 μ.Χ.) υπήρξε μια από τις πιο αιματηρές μάχες της Αυτοκρατορίας εναντίον του Ουγγροσερβικου συνασπισμού. Οι Αυτοκρατορικοί βρέθηκαν σε δυσχερή θέση σύμφωνα με ιστορικούς της εποχής όπως ο Κίνναμος και ο Μαγγάνειος Πρόδρομος, αλλά χάρη στην αποφασιστικότητα του Αυτοκράτορα Μανουήλ κατάφεραν να θριαμβεύσουν.
 
Κατά την διάρκεια της μάχης ο Ιωάννης Καντακουζηνος ο οποίος ανήκε στους Οικείους πολεμιστές που συνόδευαν τον Αυτοκράτορα, προχώρησε μπροστά από το Αυτοκρατορικό στράτευμα και προσπάθησε να πλήξει τον διοικητή του ουγγρικού στρατεύματος, τον ονομαζόμενο Βακχίνο. Κατόρθωσε να τον πλήξει με το δόρυ του στην πλάτη, αλλά η θωράκιση του άντεξε και του έσωσε την ζωή. Ο Βακχίνος αφού συνήλθε από τον αρχικό αιφνιδιασμό επιτέθηκε εναντίον του Ιωάννη μαζί με επτά ακολούθους του, ο οποίος δύσκολα θα γλίτωνε αν δεν επενέβαινε έγκαιρα ο ίδιος ο Ελληνας αυτοκράτος Μανουήλ. Κατά την διάρκεια της επίθεσης ο Ιωάννης έχασε δύο από τα δάχτυλα του αριστερού του χεριού. 
 
Ο αυτοκράτορας ήταν αρματωμένος με μια πανοπλία που είχε χρυσό χρώμα για να καταλαβαίνουν οι εχθροί του ότι ήταν αυτός. Εκείνη τη στιγμή που ο Μανουήλ ήθελε να επιτεθεί, έκαναν την εμφάνιση τους άλλοι 300 Ούγγροι πολεμιστές και έκαναν επίθεση για να αιχμαλωτίσουν τον αυτοκράτορα και τον αξιωματικό του. Ο Μανουήλ τότε αντί να υποχωρήσει έκανε το αντίθετο. Επιτέθηκε μόνος του εναντίον τους.
 
Ο Μανουήλ προσπάθησε να πλήξει τον σημαιοφόρο του Βακχίνου, αλλά εκείνος σκήβωντας επιδέξια απέφυγε το χτύπημα του δόρατος. Ο Μανουήλ δεν το βάλε κάτω και κάνοντας αναστροφή κατάφερε να τον πληξει στην κλείδα με το ξίφος του γκρεμίζοντας τον από το άλογο. Ενώ πολεμούσε με τον προαναφερθέντα πολεμιστή κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω του το σύνολο των αντιπάλων του, οι οποίοι αγνόησαν τον Καντακουζηνό και στράφηκαν εναντίον του. 
 
Αφού ο Αυτοκράτορας με την βοήθεια της προσωπικής του φρουράς έτρεψε σε φυγή τους αντιπάλους του, ο ίδιος ο Βακχίνος που ήταν θηριώδης πολεμιστής, επετέθη εναντίον του σε μια μάχη που κράτησε αρκετή ώρα. Ο Ούγγρος κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στον Μανουήλ στην περιοχή του σαγόνιου, το οποίο όμως δεν προκάλεσε τραυματισμό στον Αυτοκράτορα χάρη στην αλυσοκουκούλα που έφερε προσαρμοσμένη στο κράνος του και έδινε προστασία στο πρόσωπο και στον λαιμό. Ο Μανουήλ αφού συνήλθε με το ξίφος του παππού του Αλέξιου του Κομνηνού που κρατούσε κατάφερε αποφασιστικό πλήγμα στον Βακχίνο, που του απέκοψε το δεξί χέρι, αναγκάζοντας τον να παραδοθεί.
 
Ο Μανουήλ ήταν τρομερός πολεμιστής και ήταν πολλές οι φορές που κατάφερε να συντρίψει στρατιές Τουρκομανων, Ούγγρων και Σέρβων χάρις την απαράμιλλη γενναιότητα του
Οι χρονογράφοι της εποχής παρομοιάζουν την θρυλική μονομαχία του Μανουήλ με τον Βακχίνο με την αντίστοιχη μονομαχία του 7ου αιωνα ανάμεσα στον Αυτοκράτορα Ηράκλειο και τον Σασσανίδη Πέρση Στρατηγό Ραζάτη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.