Σελίδες

21 Οκτωβρίου 2022

Οι Ευρωπαίοι παίχτηκαν καλά από τους Αμερικανούς…

Γράφει ο M.K. Bhadrakumar 
 
Δύο μαζικά τρομοκρατικά χτυπήματα απέτυχαν θεαματικά και μια τρομερή ομορφιά γεννήθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αυτές οι δύο προσεκτικά σχεδιασμένες επιθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα – στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και στη γέφυρα της Κριμαίας – είχαν ως στόχο να επιφέρουν στη Ρωσία ένα θανάσιμο πλήγμα.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, πίσω από τις εκρήξεις του Nord Stream βρίσκονται άνθρωποι «που θέλουν επιτέλους να σπάσουν τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, να αποδυναμώσουν την Ευρώπη». Κατονόμασε τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Πολωνία ως «δικαιούχους».  
 
Η Ινδία θα πρέπει να αναμένει την ήττα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας τη μετάβαση σε μια πολυπολική παγκόσμια τάξη.  
 
Την περασμένη Τετάρτη, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB αναγνώρισε τον επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Kyrylo Budanov, ως τον εγκέφαλο πίσω από την επίθεση στην Κριμαία. Οι New York Times και οι Washington Post έδειξαν επίσης το δάκτυλο στο Κίεβο, επικαλούμενες «πηγές».  
 
Ενώ ο Nord Stream 1 έχει παραλύσει, μία από τις γραμμές του Nord Stream 2 παραμένει άθικτη. Ο Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αγωγός μπορεί να αποκατασταθεί και ότι η Ρωσία μπορεί να παραδώσει περίπου 27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της ΕΕ, αν το θέλουν, ας ανοίξουμε τη βρύση», δήλωσε.  
 
Όμως, μεγάλη σιωπή ήταν η απάντηση των Βρυξελλών.  
Πρόκειται για μια βαθύτατα ενοχλητική στιγμή για την ΕΕ. Η θριαμβολογία έχει εξαφανιστεί καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει χρόνια ύφεσης που προκαλούνται από την αντίδραση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με τις ΗΠΑ να επιμένουν στη διακοπή των ενεργειακών δεσμών με τη Μόσχα.  
 
Η ΕΕ έχει γίνει πλέον μια δέσμια αγορά για το μεγάλο πετρέλαιο και πρέπει να αγοράζει ΥΦΑ από τις ΗΠΑ στην τιμή που ζητείται, η οποία είναι έξι έως επτά φορές μεγαλύτερη από την εγχώρια τιμή στις ΗΠΑ. (Η τιμή του συμβολαίου για τη μακροπρόθεσμη προμήθεια της Ρωσίας στη Γερμανία ήταν περίπου 280 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ η τρέχουσα τιμή αγοράς κυμαίνεται γύρω στα 2.000 δολάρια).  
 
Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί έπαιξαν καλά με τους Ευρωπαίους.  
 
Η Ινδία θα πρέπει να λάβει υπόψη της τι σημαίνει η λέξη «δικαίωμα» για τις ΗΠΑ. Βασικά, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε μια τεχνητή ενεργειακή κρίση, της οποίας ο πραγματικός σκοπός είναι να επωφεληθεί από τον πόλεμο.  
 
Η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας στις 8 Οκτωβρίου είναι πολύ πιο σοβαρή.  
Ο Ζελένσκι πέρασε μια κόκκινη γραμμή για την οποία η Μόσχα είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει. Ο Πούτιν αποκάλυψε ότι υπήρξαν επίσης τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ. Οι Ρώσοι δεν θα συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από την απομάκρυνση του καθεστώτος Ζελένσκι.  
 
Τα αντίποινα της Ρωσίας κατά των «κρίσιμων υποδομών» της Ουκρανίας, από τα οποία η Μόσχα έχει απέχει μέχρι στιγμής, έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Από τις 9 Οκτωβρίου, η Ρωσία έχει αρχίσει να στοχεύει συστηματικά το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και τους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας.  
 
Ο γνωστός Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vladislav Shurygin δήλωσε στη Izvestia ότι αν αυτός ο ρυθμός διατηρηθεί για περίπου μία εβδομάδα, θα «διαταράξει ολόκληρη την υλικοτεχνική υποδομή του ουκρανικού στρατού – το σύστημα μεταφοράς προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού, πυρομαχικών, σχετικών φορτίων, καθώς και τη λειτουργία των στρατιωτικών και επισκευαστικών εργοστασίων.  
 
Οι Αμερικανοί είναι εγκλωβισμένοι σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο της αυτοεξυπηρετούμενης αφήγησής τους ότι η Ρωσία «έχασε» τον πόλεμο.  
 
Στον πραγματικό κόσμο, ωστόσο, ο Ιβάν Τέρτελ, επικεφαλής της KGB στη Λευκορωσία, ο οποίος έχει προνομιακή θέα της Μόσχας, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι με τη Ρωσία να ενισχύει τη στρατιωτική της δύναμη στην εμπόλεμη ζώνη – 300.000 στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί συν 70.000 εθελοντές – και να αναπτύσσει όπλα τελευταίας τεχνολογίας, «η στρατιωτική επιχείρηση θα εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση. Εκτιμούμε ότι το σημείο καμπής θα έρθει μεταξύ Νοεμβρίου φέτος και Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.  
 
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι στρατηγοί στο Δελχί θα πρέπει να προσέξουν προσεκτικά τη χρονική στιγμή. Τελικά, η Ρωσία επιδιώκει μια ολοκληρωτική νίκη και δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από μια φιλική κυβέρνηση στο Κίεβο.  
 
Οι δυτικοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν, καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε τους Ρώσους τώρα. Το αμερικανικό οπλοστάσιο εξαντλείται καθώς το Κίεβο απαιτεί όλο και περισσότερα.  
 
Ερωτηθείς αν θα συναντήσει τον Μπάιντεν στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί, ο Πούτιν παρατήρησε σκωπτικά την Παρασκευή: «Θα πρέπει να τον ρωτήσουμε (τον Μπάιντεν) αν είναι έτοιμος να διεξάγει τέτοιες διαπραγματεύσεις μαζί μου ή όχι. Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω καμία ανάγκη, σε γενικές γραμμές. Προς το παρόν δεν υπάρχει πλατφόρμα για διαπραγματεύσεις.  
 
Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει ρίξει ακόμη την πετσέτα και η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει εμμονική με την εξάντληση του ρωσικού στρατού, ακόμη και με κόστος την καταστροφή της Ουκρανίας.  
 
Και για τους Ρώσους, επίσης, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν στο πεδίο της μάχης: οι καταπιεσμένοι ρωσικοί πληθυσμοί στην Οδησσό (που υπέστη ανείπωτες φρικαλεότητες από τους νεοναζί), το Μυκολάγιεφ, τη Ζαπορίζια, το Ντνιπροπετρόφσκ, το Χάρκοβο περιμένουν την «απελευθέρωση». Αυτό είναι ένα πολύ συναισθηματικό ζήτημα για τη Ρωσία. Και πάλι, το συνολικό πρόγραμμα «αποστρατιωτικοποίησης» και «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας πρέπει να οδηγηθεί στο λογικό του συμπέρασμα.  
 
Όταν όλα αυτά τελειώσουν, ο Πούτιν γνωρίζει ότι ο Μπάιντεν δεν θα θέλει καν να τον συναντήσει.  
 
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Όποιος πιστεύει σοβαρά ότι ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί με ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις ζει σε έναν άλλο κόσμο. Η πραγματικότητα φαίνεται διαφορετική. Στην πραγματικότητα, τέτοια θέματα μπορούν να συζητηθούν μόνο μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Σήμερα, η Ουκρανία μπορεί να πολεμήσει μόνο επειδή λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ…».  
 
«Ταυτόχρονα, δεν θεωρώ ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τόσο σοβαρές διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος Μπάιντεν το παράκανε. Αρκεί να θυμηθούμε τις δηλώσεις του προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.  
 
Η Ινδία θα πρέπει να αναμένει την ήττα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η οποία ολοκληρώνει τη μετάβαση σε μια πολυπολική παγκόσμια τάξη.  
 
Δυστυχώς, οι ινδικές ελίτ δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πλήρως τη «μονοπολική τους κατάσταση». Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, είναι κατεστραμμένη και υπάρχει αισθητή δυσαρέσκεια με την «υπερατλαντική ηγεσία» των ΗΠΑ.  
 
Η στρατηγική του Ινδο-Ειρηνικού είναι απελπιστικά ακυβέρνητη.  
 
Νέα κέντρα εξουσίας αναδύονται στην ευρύτερη γειτονιά της Ινδίας, όπως δείχνει η απόρριψη της Ουάσινγκτον από τον ΟΠΕΚ.  
Χρειάζεται μια βαθιά προσαρμογή του ινδικού στρατηγικού υπολογισμού.
 
Μετάφραση: Cons
India punchline 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.