Σελίδες

13 Οκτωβρίου 2022

Ο θάνατος του παλικαριού

Γράφει ο Βούλτσος Ηρακλής Αντγος ε.α. και Τέως Γεν . Γραμ . Δήμου Ερμούπολης
 
Συμπληρώνονται 118 χρόνια από τον ηρωικό και προσοδοφόρο θάνατο του Υπολοχαγού Πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού Παύλου Μελά. Γεννήθηκε στην Μασσαλία της Γαλλίας στις 27 Μαρ 1870 , από Έλληνες γονείς. Ήταν δευτερότοκος γιός του εμπόρου Μιχάλη Μελά. Ο προπάππος του Γιάννος έπεσε σε μάχη κοντά στα Γιάννενα από τούρκικο βόλι. Έτσι ο Παύλος Μελάς ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων του, τον Αύγουστο του 1886 εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού. Το καλοκαίρι του 1899 γνωρίζει την κόρη του πολιτικού Στέφανου Δραγούμη, Ναταλία, η οποία έμελλε να γίνει γυναίκα του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
 
Η μεγάλη του καρδιά χτυπούσε δυνατά για την πατρίδα. Η αποτυχία του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, πλήγωσε τον συναισθηματικό του κόσμο, βλέποντας σαν νεαρός Ανθυπολοχαγός (ΠΒ) τα πυροβόλα μας να υποχωρούν ντροπιασμένα. Αυτό όμως το γεγονός δυνάμωσε την θέληση και το πάθος του να αγωνιστεί για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Τον Μάρτιο του 1904 αποστέλλεται με άλλους Αξιωματικούς από την Ελληνική Κυβέρνηση για να διερευνήσει την κατάσταση και να οργανώσει τον ‘’Μακεδονικό Αγώνα ‘’ενάντια στους Τούρκους κατακτητές και τους Βουλγάρους ‘’μνηστήρες’’ της Μακεδονικής γής.  
 
Έπειτα από δύο αποστολές ο νεαρός Υπολοχαγός Παύλος Μελάς περνά για τρίτη φορά από την μεθόριο, με σκοπό όχι να προπαρασκευάσει, αλλά να αρχίσει τον αγώνα. Πίσω του αφήνει την Ναταλία, τα δυό του παιδιά, πλούτη και ανέσεις, με διάθεση να τα θυσιάσει όλα για τον ιερό αγώνα. Ο αγώνας ήταν σκληρός, άνισος και εξοντωτικός. Τα Μακεδονικά βουνά ριγούσαν από την ελληνική λεβεντιά, αντιλαλούσαν από τις ντουφεκιές των Μακεδονομάχων, που τιμωρούσαν τα ύπουλα, άτιμα και υποχθόνια σχέδια των κομιτατζήδων.  
 
Τη βροχερή νύχτα της 12/13 Οκτ 1904, ο Παύλος Μελάς και οι σύντροφοί του περικυκλώνονται μετά από προδοσία των Βουλγάρων κομιτατζήδων, από τούρκικο απόσπασμα σ’ ένα φτωχόσπιτο της Σιάτιστας. Κατά την διάρκεια της μάχης οι Τούρκοι αρχίζουν να σκορπίζουν, αφήνοντας πίσω να κείτονται άψυχα κουφάρια. Ο Παύλος Μελάς μαζί με άλλα τρία παλικάρια του βγαίνουν στη αυλή για να δούν τους τούρκους σκοτωμένους. Ξαφνικά ένας πυροβολισμός ακούγεται. Η τρεμάμενη φωνή του Παύλου Μελά ψιθυρίζει: ‘’στην κοιλιά με πήρε παιδιά …….’’ και το βράδυ της Τετάρτης 13 Οκτ 1904 αφήνει την τελευταία του πνοή. Ο θάνατός του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο πανελλήνιο. Ελληνόπουλα απ’ όλες τις γωνιές της πατρίδας τρέχουν από το κάλεσμα του θανάτου του για να συνεχίσουν τον αγώνα του.  
 
Ο Μακεδονικός αγώνας που άρχισε το 1904, τελείωσε το 1908. Η λευτεριά βέβαια ήλθε λίγο αργότερα, τον Οκτ του 1912. Η σημασία του αγώνα τους ήταν τεράστια, όπως και ο θάνατος του ηρωικού παλικαριού. Ήταν αυτός που ξεσήκωσε, που αφύπνισε τους Μακεδόνες, τους απογόνους του Μεγαλέξανδρου, για να σωθεί η πατρίδα από τα φιλόδοξα βουλγαρικά σχέδια και την διείσδυσή τους μέσω του κομιτάτου.  
 
Έφυγε λοιπόν ένδοξα και ηρωικά το λιοντάρι του Μακεδονικού αγώνα και ο θάνατός του έγινε φλόγα, που θα έπρεπε να φωτίζει με πάθος την αγάπη μας για την Μακεδονία, για την Ελλάδα.  
 
Τέλος, σήμερα εμείς, παρασυρμένοι από την ευμάρεια, την καλοπέραση και τον ευδαιμονισμό, εάν κάποιος μας ρωτούσε ποιος ήταν ο Παύλος Μελάς το πιθανότερο είναι να απαντούσαμε ότι είναι ο τραγουδιστής Μελάς ή κάποιος άλλος καλλιτέχνης της ράπ μουσικής. Πόσο γρήγορα αλήθεια ξεχάσαμε την θυσία και την προσφορά σου;  
Τ’ ακούς Παύλο Μελά;  
 

4 σχόλια:

  1. Για να μην ξεχνάμε, προσθέτω,
    H τότε σκλαβωμένη Ελληνική Κύπρος τίμησε τον Παύλο Μελά, όπως και αυτός τίμησε ιδιαίτερα τους εκατοντάδες εθελοντές Έλληνες Κυπρίους Μακεδονομάχους...

    Ο μικρότερος εθελοντής 15χρονος, ηρωικός Έλληνας Κύπριος, Μακεδονομάχος, Βαλκανιομάχος και πολεμιστής του ΑΠΠ, ήταν ο Κύπρος Ιωάννου (Κυπρής Βοσκού), πρόπαππος του θείου Ανδρέα Βοσκού από Μεσαορία και ο μεγαλύτερος ο διάσημος ηρωικός Κύπριος καπετάνιος, ο Γεώργιος Αργυρίου Κυπραίος ή Καπετάν Γιώργης ο οποίος έγραψε ιστορία όπως και άλλοι εκατοντάδες Κύπριοι. Πληροφορίες της τότε εποχής λένε ότι μάλλον ο Καπετάν Γιώργης ήταν από τους στενότερους φίλους και συνεργάτες του Παύλου Μελά. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ.

    Την Κυπριακή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ιστορία πρέπει όλοι να την γνωρίσουμε. Είναι επική και φανερώνει την αυτοθυσία των Κυπρίων εθελοντών σε όλες τις δύσκολες στιγμές της μητέρας πατρίδας...

    Και οι δύο μαζί με εκατοντάδες άλλους εθελοντές Έλληνες Κυπρίους τιμήθηκαν και παρασημοφορήθηκαν για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους, για την συμμετοχή τους στον Μακεδονικό αγώνα, στα Βαλκάνια, το ΑΠΠ στις περιοχές των Δαρδανελλίων και Καλλίπολις όπου έγιναν οι σκληρότερες μάχες και δεκάδες από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στα τιμημένα Ελληνικά χώματα ...
    Και το πλέον ένδοξο και τιμητικό. Αυτά τα εκατοντάδες ηρωικά παλληκάρια, που η πατρίδα τους σκλαβωμένη ήταν, εθελοντικά στα Ελληνικά χώματα ήρθαν για να γίνουν απελευθερωτές! Είναι συγκινητικό και επικά ανεπανάληπτο.
    Όταν ο Έλληνας πρόξενος στην Κύπρο τότε πρότεινε στους βετεράνους Μακεδονομάχους Κυπρίους, τιμής ένεκεν να τους αποδοθεί χρηματικό ποσόν..., δεν δέχτηκαν χρηματικές αμοιβές και δήλωσαν... "ΟΥ ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ..." ΠΑΜΠΤΩΧΟΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΠΑΜΠΤΩΧΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ...

    ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ ΚΑΙ Σ΄ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΘΥΣΊΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ.
    ΑΑ

    *Τον Οκτώβριο, ο θάνατος του Παύλου Μελά, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στην Κύπρο. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο διέκοψε τα μαθήματά του, μνημόσυνά του έγιναν στις πόλεις, αλλά και στην ύπαιθρο. Ποίημα του αφιέρωσε και ο εθνικό ποιητής της Κύπρου Βασίλης Μιχαηλίδης όπως και ο Φραγκούλης και άλλοι Κύπριοι ποιητές.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aλήθεια, που είναι καταχωνιασμένα όλα αυτά; Τα διέγραψαν από τα σχολικά βιβλία, τα διέγραψαν από τη ιστορία μας... Πατριώτες του koukfamily, ιστορικοί συγγραφείς, κύριε Αντωνά κ.ά., συνεχίστε να γράφετε, για να μην ξεχνά ο Ελληνισμός την ένδοξη Ελληνική του ιστορία ...
    Λαοί που ξεχνούν είναι καταδικασμένοι σε εθνικό μαρασμό.
    ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύγε και στον τιμημένο Στρατηγό Βούλτσο Ηρακλή.
    ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυάριθμοι Κύπριοι εθελοντές από την Μεσαορία και από όλη την Κύπρο, πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους ηρωικά στο Μακεδονικό μέτωπο (Μacedonian MuleCorps-MMC). Μακεδονικό Μέτωπο 1914-1918. 11193 Κύπριοι εθελοντές υπηρετούσαν στο σώμα αυτό.

    Άλλοι περί τις 2500 εθελοντές ΕΛΛΗΝΕΣ Κύπριοι ήρθαν με την έναρξη του Μακεδονικού αγώνα προηγουμένως εθελοντικά, από την σκλαβωμένη Κύπρο και ενίσχυσαν τα σώματα των αδελφών Ελλήνων Μακεδονομάχων στην πρώτη γραμμή. Οι Έλληνες Μακεδονομάχοι υποδέχθηκαν με θέρμη τους αδελφούς Κύπριους και τους προσφώνησαν ….Κυπραίοι αδελφοί, άφοβοι και ηρωικοί, το ίδιο αίμα ρέει στις φλέβες μας, αν χρειαστεί θα το χύσουμε μαζί για την Ελλάδα, την Μακεδονία, για την αδελφή μας Κύπρο…. Η Ελλάδα, η Μακεδονία, ο Ελληνισμός σας οφείλουν αιώνια εθνική ευγνωμοσύνη, για την αυτοθυσία σας αυτή….»
    Π.Β. Συγγραφέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.