Το Αξάρι, (αρχαία Θυάτειρα), ήταν μια πλούσια πόλη με 10.000 Έλληνες κατοίκους το 1922 στην πεδιάδα της Μαγνησίας της Μ. Ασίας. Οι κάτοικοι όταν έμαθαν για την υποχώρηση του στρατού στις 15 Αυγούστου, ήρθαν σε συνεννόηση με τους Τούρκους προκρίτους που υποσχέθηκαν ότι θα τους προστάτευαν.
Έτσι οι περισσότεροι αποφάσισαν να μείνουν παρά τη συμβουλή του στρατιωτικού διοικητή. Μόλις όμως ήρθαν οι τσέτες, οι ντόπιοι Τούρκοι στράφηκαν εναντίον των Ελλήνων. Στη συνέχεια τους συγκέντρωσαν στο Χασκότ τζαμί, όπου τους καταμέτρησαν. Ήταν 6.800.
Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι λεηλασίες, οι δολοφονίες κι οι βιασμοί. Σε ένα νέο Ζάλογγο, πολλές γυναίκες αυτοκτόνησαν για να γλυτώσουν την ατίμωση. Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν σε μια χαράδρα στο Κιρτίκ ντερε της Μαγνησίας. Εκεί αφού βασανίστηκαν εκτελέστηκαν με πυροβόλα ή ρίχτηκαν στη χαράδρα ζωντανοί.
Ύστερα από 12 μέρες οι Τούρκοι μέτρησαν όσους είχαν μείνει. Από τους 6.800 ήταν μόλις 200. Δύο από αυτούς αναμείχτηκαν με στρατιώτες αιχμαλώτους και τελικά γλύτωσαν. Αυτοί διηγήθηκαν την τραγική ιστορία του Αξαρίου (βιβλίο "Στρατής ο Αξαρλής").
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.