Σελίδες

29 Οκτωβρίου 2022

ΠΛΗΡΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες και οι ΗΠΑ την Ελλάδα; Ως τώρα η εργαλειοποίηση μας δεν έγινε μόνο για την παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος των οκτώ(8) βάσεων στις ΗΠΑ σε όλη την Ελλάδα, αλλά και για την πίεση προς την Τουρκία να επανέλθει στο μαντρί του ΝΑΤΟ, από το οποίον έχει εσχάτως αποκολληθεί και το παίζει «μεσαία δύναμη» μεταξύ Ανατολής και Δύσεως. Η Τουρκία έχει πάψει προ πολλού να θεωρείται δυτική χώρα και να ακολουθεί πειθήνια τις οδηγίες του ΝΑΤΟ ή να ταυτίζεται με τη γεωπολιτική αντίληψη των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο. Διαθέτει εθνική στρατηγική με προοπτική τουλάχιστον μισό αιώνα προς το μέλλον και τώρα κάνει τις ανάλογες προσαρμογές προς ανεξαρτητοποίηση. Η Τουρκία με την αναθεωρητική της πολιτική αμφισβητεί την κυριαρχία μας, το Διεθνές Δίκαιο και το τοιούτο της Θάλασσας και με το Τουρκο-Λιβυκόψευτο-μνημόνιο παραβιάζει την Ελληνική ΑΟΖ. Όχι, φυσικά ότι θα τα επιτύχει.
 
Με την πρόσφατη Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική Συμφωνία εισπράξαμε ορισμένα καλά λόγια και «αόριστες υποσχέσεις». Το μόνο θετικό ότι μας άνοιξαν τη θύρα: 
1/ Ο εκσυγχρονισμός της Π.Α με υπερσύγχρονα Α/Φ F-35 
2/ Άρση του εμπάργκο πωλήσεως όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. 
 
Πολλοί είχαν πιστέψει ότι η καθυστέρηση πωλήσεως των F-16 στην Τουρκία θα ήταν μόνιμη. Αλλά διαψεύδονται γιατί αυτό το μοχλό τον χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για να άρουν το Τουρκικό βέτο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας – Φινλανδίας και όταν τούτο τακτοποιήθηκε είναι θέμα χρόνου η απόκτηση των F-16 από την Τουρκία. Εμείς όμως που βάλαμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι τώρα διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία πατάει σε τρεις βάρκες και τις εκβιάζει είτε με πόλεμο, είτε με τη διαμεσολάβηση για την ενέργεια και τις τροφές, είτε σαν «ειρηνοποιός» στον πόλεμο της Ουκρανίας. 
 
Αντίθετα, η χώρα μας δεν έλαβε ουδέν όφελος από την άμεση αμυντική στήριξη της Ουκρανίας, την πώληση LNG από τις ΗΠΑ 3-4 φορές ακριβότερο. Αλλά και με τη Γαλλία δεν έγινε περαιτέρω διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας πέραν της αγοράς των RAFALE και των Φρεγατών που κατασκευάζονται εκτός Ελλάδος. Από τη Γερμανία είδαμε: 
1/ Την απονευρωμένη δήλωση «δεν νοείται αμφισβήτηση συνόρων» του κ. Σολτς χωρίς να ονοματίσει την Τουρκία 
2/ Την παραχώρηση των ελαφρών τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού MARDER 1 A 3, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά δήλωση του κ. Μητσοτάκη στον Έβρο και όχι στα νησιά σε αντικατάσταση των σοβιετικής κατασκευής ΤΟΜΑ BMP-1, τα οποία εστάλησαν από τα νησιά στην Ουκρανία. Όλα αυτά μήπως είναι το πρώτο βήμα για έναρξη σιωπηρής «Αποστρατικοποίησης»; Μήπως έφθασε η ώρα να πληρώσουμε εμείς τον λογαριασμό για την προσέγγιση της Τουρκίας στη Δύση; 
 
Αμφικτύων
28/10/ 22 
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
http://amphiktyon.blogspot.com/
http://amphiktyon.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.