Σελίδες

31 Οκτωβρίου 2022

Περί Αταβυρίου Διός

Γράφει ο Σπύρος Κατσούρης
 
Όλοι ως Ροδίτες θα ξέρετε ότι στην κορυφή του μεγαλυτέρου όρους του νησιού μας, ευρίσκονται τα ερείπια του Αταβυρίου Διός, με τεράστιες ορθογώνιες γρανιτένιες πλάκες, τέλεια δομημένες, και σε πλήρη λειτουργική δόμηση του τέμπλου αυτού προς τον θεό των θεών Δία, ώστε είναι ν απορεί κανείς πως να κουβαλήθηκαν σε τέτοιο ύψος και από πού? Και ποιός ή ποιοί " άνθρωποι" να το έκτισαν εκεί, τόσες χιλιάδες χρόνια πριν. .?! 
 
Το επεσκέφθηκα πάνω από 9 φορές και κάθε φορά νέα έκπληξις και απορία με βασάνιζε. Φυσικά η ιστορία αναφέρει ότι τον βωμό του Αταβυρίου Διός τον είχε δημιουργήσει ο γιός του Κατρέως (όστις ήτο γιός του Κρήτα βασιλιά Μίνωος), ο Αλθαιμένης, άρα και θείος εκ μητρός των Ατρειδών, εφόσον κόρη του Κατρέως ήτο και η Αερόπη που γέννησε τον Ατρέα, τον Μενέλαο και Αγαμέμνονα. Φοβηθείς δε έναν χρησμό που έλεγε πως ο πατήρ του Κατρέας θα σκοτωθεί από ένα εκ των τέκνων του, ο Αλθαιμένης έφυγε από την γεννέτειρα του την Κρήτη, με την αδελφή του Απημοσύνη και πήγε στη Ρόδο, όπου ίδρυσε την "πόλη" που σήμερα ονομάζεται Κρητηνία. Ύστερα ανέβηκε στο όρος Ατάβυρο και βλέποντας από κει τα γύρω νησιά και πέρα μακρυά ακόμα και την Κρήτη και αναμνησθείς των πατρώων θεών , ίδρυσε βωμό στον Αταβύριο Δία. (Άττα = πατήρ, πατρός και Βύριον= οίκημα). 
 
Σας ομολογώ ότι όντως η θέα με τα γύρω νησιά κι ως την Μικρασία κι ως την ..Κρήτη αν υπάρχει καθαρή ατμόσφαιρα, είναι καταπληκτικά μαγευτική! Δεν θες να κατέβεις ξανά από κει πάνω. Πολλά μυστήρια όμως μου κρύβει ακόμα και μιά παράξενη υπερκόσμια ενέργεια διαισθάνομαι να με περιβάλλει όσες φορές κι αν ανέβηκα. Κι άλλο ένα μυστήριο μου δημιούργησε πρόσφατα ανακαλύπτοντας ότι όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά και στον Ακράγαντα της Κάτω Ιταλίας υπάρχει.... Αταβύριος Ζεύς!
Οποία έκπληξις! Οποία αίγλη. Οποίον μεγαλείον αρχαιοελληνικής δόξης και ιστορίας μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και πού το καταντήσαμε οι ...ελληνόφωνοι ξενολάτρες!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.