Σελίδες

31 Οκτωβρίου 2022

«Οίκος Παραφύσιν Ανεκτικότητας»

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου
 
Στο ερώτημα: «Τι άραγε είμαστε εμείς», μπορείς πολύπλευρα /πολυεπίπεδα να τοποθετηθείς. Πχ να ισχυριστείς πως: «είμαστε ένας εκτεταμένος Οίκος Ανοχής». Ή: «Μία χώρα ενοχής». Ή ακόμη: «Μια κοινωνία άφατης δυσπερίγραπτης ανεκτικότητας – ανοχής». Ή: «Τόπος εκτεταμένης σήψης και αποφοράς αηδιαστικής». Υπάρχει αναντίλεκτα δυσχέρεια επακριβούς και ακριβοδίκαιης περιγραφής. Συνελόντι ειπείν: «Είμαστε ό, τι δεν θα έπρεπε να είμαστε οι Έλληνες, εμείς». Αδιαφιλονίκητα περάσαμε το δυσάρεστο στάδιο της παρακμής. Προχωρήσαμε στην αλλοίωση /αποσύνθεση, στην οζώδη σήψη, περιπέσαμε σε κατάσταση γάγγραινας που χρήζει άμεσης επεμβάσεως διασωστικής. Σε κάθε περίπτωση δημιουργείται σύγχυση, επακολουθεί σύγχιση αφού το παιχνίδι της εξυγίανσης παίζεται εν ου παικτοίς.
 
Αναζητούνται ένοχοι μόνον σε «οίκους ανοχής», ενώ θα έπρεπε η επικέντρωση να εστιάζεται, κυρίως αλλού, αν πράγματι υπάρχει βούληση αλλαγής πραγματικής: στους ανεκτικούς «ανθρωπιστές», στους αδιάφορους ωχαδερφιστές, στους πολιτικούς υπευθυνοανεύθυνους, στους επιεικείς νομοθετούντες, και στο κοινωνικό σύνολο μιας εκφυλισμένης, μοντέρνας εποχής. Η χαρά του κάθε ανθρωποειδούς /υπανθρώπου (σ.σ και όχι όπως κάκιστα το πόπολο μηρυκάζει: κτηνανθρώπου. Τα κτήνη / ζώα δεν μεταχειρίζονται έτσι τα παιδιά τους) που βιάζει, εκδίδει, εκμεταλλεύεται και καταστρέφει αθώες παιδικές ψυχές, για ίδιο οικονομικό όφελος ή για την απόλαυση της ειδεχθέστερης παιδεραστικής διαστροφής. 
 
Και, αντί να συνέλθουμε όλοι - ως κοινωνία, πολιτεία – αρκούμαστε (παλιά μου τέχνη κόσκινο) σε … διαπιστώσεις, συννεφοπτώσεις, συζητήσεις ανούσιες και γελοίες, κουτσομπολίστικης διαλεκτικής. Ο Νεοέλληνας ως θλιβερός, καταγέλαστος Διαπιστωτής. Πώς να τον πάρεις σοβαρά, τι να του (πρωτο) προσάψεις, τι να του καταλογίσεις, πώς να τον ανεχτείς (!). «Βλέπει τον λύκο (τους ευθυνόμενους) και ψάχνει τον ντόρο» μετά μανίας –και βλακείας – περισσής. Ξενίζει ο φαυλεπίφαυλος κύκλος της ηλιθιότητας των σχοινοτενών συζητήσεων, αναζητήσεων και της προέλευσης της … κομματικής!. Τι ειρωνεία αλήθεια, τι εικόνα αποστροφής!.
 
Αηδιαστικοί βιαστές, συμπεριφοράς εμετικής, τιμωρούνται με ποινές χάδια και αποφυλακίζονται, για να συνεχίσουν την απάνθρωπη, δολοφονική ψυχών και σωμάτων δραστηριότητά τους, με την οποίαν αδυνατείς (αν έχεις ακόμη και ψήγματα ήθους) να συμβιβαστείς. Μακάρι ετούτη τη φορά η πολιτεία, η κοινωνία, η Εκκλησία, η πνευματική ηγεσία, η Δικαιοσύνη, και όλοι οι καθ ‘ύλην αρμόδιοι, να πάρουν επιτέλους μέτρα λυσιτελή, ώστε να ξεφύγουμε από τον δυσώδη βόρβορο, ο οποίος μας περιήγαγε σε κατάσταση ανυπόφορης πνιγμονής.  
 
ΥΓ Δεν έχει πλέον – ούτε και εκ μέρους μου – νόημα η επανάληψη μέτρων εξυγιαντικής εφαρμογής. Ανάνηψη από το ηθικό κώμα απαιτείται επειγόντως, τόσο από τους πολίτες, όσο κυρίως από τους ταγούς –πολιτικούς και πολιτειακούς – ένα σάλπισμα αφύπνισης, βούλησης πολιτικής. Όταν όμως φτάσει μοιραία η ώρα της αφαίρεσης /αποκοπής μελών προκειμένου ο ασθενής από την γάγγραινα να διασωθεί, θα τεθεί ζήτημα κοινής λογικής: Αν αφαιρεθούν τα πολλά σάπια μέλη /όργανα, θα απομείνουν ελάχιστα, κάτι που θα ακυρώσει την χρησιμότητα της χειρουργικής. Επομένως οι καιροί ου μενετοί, κοντολογίς !.....

Αποκολοκύνθωση

Γράφει ο Γιάννης Καργάκος
 
Βλέπω τα γειτονάκια ντυμένα φαντασματάκια και τα ακούω να φαφουτίζουν «τρικ ορ τριτ;» ( =φάρσα ή κέρασμα;)…
Γονείς λιγωμένοι τα συνοδεύουν καμαρωτοί σε πριν από την ώρα τους χάλογουην πάρτυζ… Δεν κρατιόμαστε.  
Καημένη Ελλάδα… Γεμίσαμε αμερικανάκια και φαντάσματα Ελληνόπουλων.  
Όλα θυσία στο βωμό του κέρδους κάθε εποχικού μαγαζάτορα και της παγκοσμιοποίησης κάθε σάχλας.  
 
Για τους Κέλτες η παραμονή των Αγίων Πάντων (All Hallows Even) μπορεί ακόμα να έχει κάποια σημασία. Αυτοί ξέρουν ίσως για τον τσιγκούνη Τζακ και την κολοκύθα-φανάρι τι σημαίνουν. Εμείς όμως ουδεμία ιδέα έχουμε. Μιμούμαστε χωρίς έθος και ήθος ξένο έθιμο. Η ετεροίωση είναι χειρότερη από την αλλοτρίωση. Ο αλλότριος μπορεί κάπου να αφομοιωθεί· ο ετεροιωμένος όχι, διότι παντού θα είναι έτερος, δηλαδή αλλότριος, ξένος. Οι παλαιοί Έλληνες της διασποράς γονιμοποίησαν και τις νέες και την παλιά τους πατρίδα. Οι σύγχρονοι Έλληνες της συμφοράς είμαστε ξένοι και στη δική μας και στων άλλων τις πατρίδες.  
 
Αυτή είναι η φάρσα με την οποία κερνάμε τα παιδιά μας. Αυτά είναι τα τρικς με τα οποία τρατάρει η παγκοσμιοποίηση τους λαούς για να ολοκληρωθεί η απεθνικοποίηση και η αποθρησκειοποίηση.  
 
Κι αν παλαιότερα υιοθετήσαμε ξένα έθιμα, τότε τουλάχιστον ξέραμε ποιοι είμαστε και πού πάμε. Ξέρανε τα παιδιά τι έγινε την 28η και τι την 25η. Ξέρανε το «Πιστεύω» και το πίστευαν. Κι αν το χριστουγεννιάτικο δένδρο το λάνσαρε ο Όθωνας, αυτός τουλάχιστον ζήτησε και τον έθαψαν με τη φουστανέλα.  
 
Τώρα θάβουμε τη φουστανέλα για την κάθε νεοταξική καταναλωτική τρέλα. Ευκαιρία λοιπόν, αφού δεν ξέραμε να επενδύσουμε σε μετοχές για μάσκες, να επενδύσουμε σε μετοχές για κολοκύθες. «Κολοκύθια με τη ρίγανη», που λέγαμε παλιά!  
 
Καλό χάλογουην!  
 
 
Διαβάστε επίσης
 
 

Το Foreign Affairs προειδοποιεί: Η στρατηγική Μπάιντεν οδηγεί σε παντοτινό πόλεμο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.
 
Αλλά η κυβέρνησή του έχει λάβει λίγα – αν όχι καθόλου – μέτρα για τη δημιουργία μιας διπλωματικής διαδικασίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σημειώνει σε ανάλυσή του το Foreign Affairs.
 
Αδύνατο να δεχθεί τους όρους ΗΠΑ και G-7 ο Πούτιν 
 
Το «mantra» στην Ουάσιγκτον είναι να υποστηρίξει το Κίεβο «για όσο χρειαστεί» και να αποκλείσει, τουλάχιστον προς το παρόν, πρακτικά βήματα προς τη διπλωματία. 
 
Το συγκεκριμένο μήνυμα ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα, όταν 30 Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δημοσίευσαν επιστολή με την οποία προέτρεπαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιδιώξει απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, μόνο και μόνο για να την αποσύρουν μια μέρα αργότερα, εν μέσω της αναμενόμενης κατακραυγής. 
 
Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους της G-7 έχουν ήδη προτείνει μια ειρηνευτική συμφωνία. Αλλά οι όροι αυτής της συμφωνίας μοιάζουν με όρους για την παράδοση της Ρωσίας: Το Κίεβο ανακτά όλα τα εδάφη του, λαμβάνει αποζημιώσεις από τη Μόσχα και υπογράφει συμφωνίες ασφαλείας με δυτικές χώρες. 
 
Απαραίτητες οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα 
 
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν πράγματι ιδανικό, αποκαθιστώντας τον έλεγχο της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, ενισχύοντας τη διεθνή τάξη και τιμωρώντας τη Ρωσία – αλλά είναι επίσης απίθανο. 
 
Δίνοντας το μήνυμα ότι μια απόλυτη ουκρανική νίκη είναι το επιθυμητό τελικό «παιχνίδι» των ΗΠΑ, χωρίς να καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια προετοιμασίας για μελλοντικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, είτε σε παράταση της σύγκρουσης επ’ αόριστον, τονίζει το Foreign Affairs. 
 
Θα ήταν πρόωρο να πιέσουμε για κάποια συγκεκριμένη συμφωνία ή ακόμη και για απευθείας διαπραγματεύσεις σήμερα. Αλλά, θέτοντας τώρα τις βάσεις για αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους Ουκρανούς εταίρους τους και τους συμμάχους τους, θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αυτών των επικίνδυνων αποτελεσμάτων και να συμβάλουν στη χάραξη μιας πορείας προς τον τερματισμό του πολέμου. 
 
Μέγιστοι στόχοι, ελάχιστες πιθανότητες
 
Στις 11 Οκτωβρίου, μετά τις επιθέσεις που πραγματοποίησε η Ρωσία σε μη στρατιωτικές υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους της G-7 εξέδωσαν μια δήλωση, στην οποία ανέφεραν πώς πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί ο πόλεμος. 
 
«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική, διπλωματική και νομική υποστήριξη και θα σταθούμε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», ανέφεραν οι ηγέτες της G-7, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα «να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του ουκρανικού εδάφους εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της χώρας». 
 
Η G-7 απαίτησε επίσης από την Ρωσία «να σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων, όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από την Ουκρανία», συμπεριλαμβανομένων, κατά πάσα πιθανότητα, όχι μόνο των περιοχών που κατέλαβε φέτος, αλλά και των ουκρανικών εδαφών που ελέγχει η Μόσχα από το 2014. 
 
Και τέλος, η ομάδα των ισχυρών του κόσμου δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις ουκρανικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης», η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει: «Σεβασμό της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διασφάλιση της ικανότητας της Ουκρανίας να αμυνθεί στο μέλλον, διασφάλιση της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, και με κεφάλαια από την Ρωσία, επιδίωξη απόδοσης ευθυνών για τα ρωσικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου». 
 
Οι όροι Δύσης-Ουκρανίας θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα 
 
Όλα αυτά είναι ηθικά και νομικά δικαιολογημένα. Θα μπορούσε επίσης να γίνουν εφικτά, χάρη στην εκπληκτικά χαμηλή απόδοση της Ρωσίας στον πόλεμο. Αλλά υπάρχουν σοβαροί λόγοι να αμφιβάλλουμε – σημειώνει το Foreign Affairs – ότι η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της μπορούν να αναγκάσουν τον στρατό της Ρωσίας να εγκαταλείψει όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει σήμερα και, στη συνέχεια, να πείσουν τη Μόσχα να συμμορφωθεί με τους όρους ειρήνης του νικητή. 
 
Πρώτον, η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να κλιμακώσει παρά να συνθηκολογήσει στο πεδίο της μάχης. 
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι της στην G-7 φαίνεται να πιστεύουν ότι η Μόσχα θα αποδεχθεί την πλήρη εδαφική απώλεια, χωρίς να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο ή να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής. 
 
Πυρηνικά: Άλλο Νίξον, άλλο Πούτιν 
 
Είναι σίγουρα πιθανό ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, να μπλοφάρει όταν απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων. Αλλά σε αντίθεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος ασπάστηκε τη «θεωρία του τρελού» για τον πυρηνικό εκφοβισμό στην αντιπαράθεσή του με τους Βορειοβιετναμέζους, η οποία έλαβε χώρα χιλιάδες μίλια μακριά από την Αμερική, ο Πούτιν μάχεται γι’ αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι το έδαφος της ίδιας της Ρωσίας. 
 
Το διακύβευμα είναι επομένως πολύ υψηλότερο. Εάν οι συμβατικές του δυνάμεις κατατροπώνονται, ο Πούτιν θα μπορούσε να επιστρατεύσει το τεράστιο οπλοστάσιο μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων που διαθέτει εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων ή κυβερνητικών στόχων. 
 
Η χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να φαίνεται μάταιη ή ακόμη και αυτοκαταστροφική, αλλά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το ΝΑΤΟ οραματιζόταν τη χρήση τους για να αντισταθμίσει τα συμβατικά μειονεκτήματά του έναντι του Συμφώνου της Βαρσοβίας. 
 
Ο Πούτιν θα μπορούσε επίσης να δοκιμάσει ή να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο μακριά από το πεδίο της μάχης, για να επιδείξει την αποφασιστικότητά του και την προθυμία του να χρησιμοποιήσει περισσότερα από αυτά στο μέλλον. 
 
Ακόμη και αν δεν υπάρξει πυρηνική επίθεση, ο κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας – και ο συνακόλουθος κίνδυνος μιας στρατηγικής πυρηνικής ανταλλαγής – θα παραμείνει υψηλός και ενδεχομένως θα αυξηθεί όσο διαρκεί ο πόλεμος. 
 
Σε μια στιγμή απελπισίας, η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου, προσπαθώντας να σταματήσει τη ροή των δυτικών όπλων που επιτρέπει στην Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά. 
 
Θα επιδεινωθεί η θέση της Ουκρανίας
 
Δεύτερον, η Ουκρανία μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει τον σημερινό ρυθμό εδαφικών κερδών της. 
 
Η δήλωση της G-7 φαίνεται να υποθέτει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Ουκρανίας και ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει από τις στρατιωτικές της οπισθοδρομήσεις. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. 
 
Εξάλλου, η Ουκρανία έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη στις αντεπιθέσεις της τους τελευταίους δύο μήνες, ο ρωσικός στρατός έχει δυσκολευτεί σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, ενώ οι προσπάθειες επιστράτευσης της Μόσχας έχουν ταλαιπωρηθεί από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της φυγής πολλών ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία από τη χώρα. Επιπλέον, η Ρωσία παραμένει υπό βαριές οικονομικές κυρώσεις, που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τη συνέχιση του πολέμου. 
 
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να ανακτήσει όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της. Η επιστράτευση της Ρωσίας ήταν ένα χάος, αλλά θα μπορούσε τελικά να δημιουργήσει μια πολύ μεγαλύτερη δύναμη. 
 
Ο ανεπαρκής αριθμός στρατευμάτων ήταν ίσως η μεγαλύτερη αδυναμία του ρωσικού στρατού, αφήνοντάς τον ανίκανο να υπερασπιστεί μια γραμμή μετώπου, που εκτείνεται σε περισσότερα από εξακόσια μίλια. 
 
Μια μεγαλύτερη ρωσική πολεμική δύναμη θα μπορούσε να αναγκάσει την Ουκρανία να εντείνει τις δικές της προσπάθειες επιστράτευσης, παρόλο που αντιμετώπισε προκλήσεις με την κατάταξη κατά το τελευταίο κύμα στρατολόγησης. 
 
Τέλος, η Ρωσία μπορεί να μην παραιτηθεί, ακόμη και αν αναγκαστεί να αποσυρθεί από το ουκρανικό έδαφος. Η τρέχουσα προσέγγιση των ΗΠΑ και της G-7 προϋποθέτει ότι η εδαφική απώλεια θα αναγκάσει τον Πούτιν να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του στρατιωτικά – ή ότι θα φθείρει τον ρωσικό στρατό σε σημείο που δεν θα μπορεί να συνεχίσει να πολεμά. 
 
Η Ουκρανία θα υποφέρει περισσότερο από έναν πόλεμο επ’ αόριστον
 
Εκτός από την αλλαγή καθεστώτος, οι πιθανές μελλοντικές προοπτικές, δεδομένων των σημερινών πολιτικών της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και των συμμάχων, είναι είτε η ρωσική κλιμάκωση, όπως προαναφέρθηκε, είτε μια σύγκρουση αόριστης διάρκειας. 
 
Ένας παρατεταμένος πόλεμος θα μπορούσε να ωφελήσει την Ουάσιγκτον στο βαθμό που αποδυναμώνει τη Μόσχα και την αναγκάζει να περιορίσει τις φιλοδοξίες της αλλού. 
 
Αλλά ένας πόλεμος που θα παραταθεί θα είχε επίσης σημαντικά μειονεκτήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα συνέχιζε να καταναλώνει στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους, καθώς και το χρόνο και την ενέργεια των Αμερικανών πολιτικών, μειώνοντας την ικανότητα της Ουάσιγκτον να θέσει σε προτεραιότητα τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα. 
 
Μια παρατεταμένη σύγκρουση πιθανότατα θα διατηρούσε επίσης το βαθύ πάγωμα των αμερικανορωσικών σχέσεων, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τη συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας σε θέματα παγκόσμιας σημασίας, όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών. 
 
Ένας μακροχρόνιος πόλεμος θα διαταράξει επίσης την παγκόσμια οικονομία. Οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι και σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη θα πληγούν περισσότερο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. 
 
Και, φυσικά, η χώρα που θα υπέφερε περισσότερο – από την άποψη των χαμένων ζωών, της καταστροφής των υποδομών και της οικονομικής καταστροφής – είναι η Ουκρανία. 
 

ΑΠΟ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΑΙ

Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου
 
Οι επέτειοι έπαψαν πλέον να πανηγυρίζονται και εορτάζονται υποτονικά. Φαίνεται όμως να έχει ατονήσει και η λυσσαλέα επίθεση κατά του έθνους, καθώς θεωρείται δεδομένη η υπέρβαση των εθνών στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. Δεν είναι όμως δύσκολο να επισημάνουμε ότι δεν έπαψε εντελώς και η πολεμική, που στοχεύει στο να καλύψει με πέπλο λήθης το παρελθόν μας, ως προϋπόθεση για την επιτυχή πορεία προς το μέλλον υπό τις διαμορφωμένες ή, τουλάχιστον, διαμορφούμενες διεθνώς καταστάσεις.
 
Κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, όταν ακόμη η φτώχια μάστιζε ευρέα στρώματα του λαού μας, παρά τον έντονο κοινωνικό διχασμό, που επέφερε ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε, υπήρχε έντονη πνοή κατά τις εθνικές επετείους. Αυτή οφειλόταν στο ότι δεν είχε δοθεί ακόμη το σύνθημα της εθνικής κατεδάφισης, καθώς κυρίαρχη τότε μορφή διεθνισμού ήταν ο κομμουνισμός. Βέβαια οι νικητές του εμφυλίου φρόντιζαν να μη μάθουμε στην ιστορία μας τα μύρια όσα πάθαμε εξ αιτίας των «φίλων», «συμμάχων» και μετέπειτα «εταίρων» μας.
 
Η ιστορία διδασκόταν ωραιοποιημένη και στα βιβλία δεν χωρούσε το τραγούδι της Βέμπο «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μας», επειδή ανέφερε ότι οι «σύμμαχοι» μας την έσκασαν με μπαμπεσιά! Και αργότερα, όταν η κομματική αντιπαράθεση εντάθηκε και πάλι κυρίαρχο ερώτημα ανεδείχθη το ποιος είπε το ΟΧΙ. Ο Μεταξάς ή ο λαός; Και στην περί «όνου σκιάς συζήτηση» δοκιμαζόταν για μία ακόμη φορά η εθνική ομοψυχία και χάναμε από τον ορίζοντα το έπος του 1940-41. Το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς, καθώς κανένας δεν είναι πρόθυμος να παραδώσει την οικία του σε ιταμό ομοϊδεάτη. Το είπε και για δύο ακόμη λόγους. Γνώριζε το θέλημα του λαού, επί του οποίου είχε επιβληθεί δικτατορικά, αλλά και του επικυριάρχου, της Αγγλίας, η οποία ήθελε πάση θυσία να ενταθεί η αντίσταση στην εξάπλωση του «Άξονα». Γι’ αυτό ακόμη και σήμερα επικρίνεται η συνθηκολόγηση του Τσολάκογλου και εγκωμιάζονται η μάχη της Κρήτης και ο «Γοργοπόταμος». Και δεν συσχετίζονται αυτά ουδόλως με τη «μπαμπεσιά», που μας στέρησε την Κύπρο και τη Βόρεια Ήπειρο, μας οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο, στα σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης (1955) και στην εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου (1974). 
 
Ασφαλώς το ΟΧΙ ήταν θριαμβευτική εποποιία του λαού μας. Και σ’ αυτήν, σπάνιο συμβάν, δήλωσαν άπαντες παρόντες, ακόμη και οι διωχθέντες από το δικτατορικό καθεστώς. Το θλιβερό πάντως είναι ότι εκείνοι αρχικά δεν είχαν κατά νου πρωτίστως την προσωπική δοκιμασία, αλλά την πολιτική της «μεγάλης» ΕΕΣΔ και του «πατερούλη»! Αλλά και οι άλλοι ποτέ δεν επέτρεψαν στον λαό να αντιληφθεί την αγγλοδουλεία τους! Και οι μεν, αρχικά, και οι δε, κατά τη μεταπολίτευση, αγωνίστηκαν να υποτιμήσουν στο έπακρο τη συμβολή του θρησκευτικού συναισθήματος στο έπος του 1940. Όμως τα γραπτά μένουν και θα είναι στη διάθεση των επερχομένων γενεών. Το καταθέτει ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Γκράτσι, που τόνισε στα απομνημονεύματά του ότι ο τορπιλισμός της «Έλλης» υπήρξε το συμβάν, που ένωσε κατά τρόπο θαυμαστό τους Έλληνες, τους σε κάθε ιστορική περίοδο διχασμένους και, γι’ αυτό, συνήθως κατατροπούμενους. 
 
Και δεν υπήρξε πρωτίστως εθνική η προσβολή από τη βύθιση του αντιτορπιλικού, αλλά θρησκευτική. Το καταθέτουν δημοσιογράφοι και λογοτέχνες, που περιέγραψαν τον ενθουσιασμό των μαχητών, που βεβαίωναν ότι μ’ εκείνους συμπολεμούσε η Παναγία! Το καταθέτουν στα απομνημονεύματά τους οι ίδιοι οι μαχητές, που περιγράφουν θαύματα της Παναγίας εκεί στα βουνά, που τα ανέσκαβε το πυροβολικό του εχθρού, που δεν έφθαναν τα μουλάρια της επιμελητείας, που το ξεροβόρι νέκρωνε τα άκρα, αν δεν αφαιρούσε και ζωές.
 
Όλα αυτά είναι σήμερα απαγορευμένα κείμενα και μόνο κάποιοι εκπαιδευτικοί που «όρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες» τα ανασύρουν κατά τις επετείους. Από τότε που κατέρρευσε ο κομμουνισμός και τον προλεταριακό διεθνισμό αντικατέστησε ό άλλος της παγκοσμιοποίησης, ο κατά πολύ πιο επικίνδυνος για τους λαούς του πλανήτη, οι κρατούντες οδηγούν τον λαό μας στην εγκατάλειψη του πατριωτισμού, ταυτίζοντάς τον, κακοποιώντας τη θαυμάσια γλώσσα που μας κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας, με τον εθνικισμό. Τί και αν ο τελευταίος είναι γέννημα και θρέμμα των «φίλων» και «συμμάχων» μας της Δύσης; Σήμερα, που αυτοί φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τις αντιπαλότητες, που οδήγησαν στους δύο άκρως αιματηρούς πολέμους του 20ου αιώνα, τα έθνη, οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όπως και οι θρησκείες παλαιότερα, ως υπεύθυνα για τις συρράξεις διαχρονικά! Κανένας δεν θα αποκαλύψει πού βρήκε το ναζιστικό καθεστώς την οικονομική δυνατότητα να συγκροτήσει σε μικρό χρονικό διάστημα την τρομακτική εκείνη πολεμική μηχανή. Ούτε πάλι θα προβάλει την άποψη του Καμύ ότι στη Νυρεμβέργη στην ουσία κατηγορούμενος ήταν ο δυτικός μηδενισμός, αλλά οι νικητές περιορίστηκαν να καταδικάσουν τις πιο κραυγαλέες κατά της ανθρωπότητας ενέργειες. 
 
Πάντως οι της εξουσίας και οι περί αυτήν επωφελούνται από τον εορτασμό των καταργηθησών ακόμη εθνικών επετείων και προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης με λόγους περί εθνικής ομοψυχίας και υψηλού φρονήματος λαού και ενόπλων δυνάμεων, που ελάχιστα πείθουν και τον πλέον αφελή. Δυστυχώς η ξύλινη γλώσσα κατακτά έδαφος και μ’ αυτήν εξοικειώνεται ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του λαού μας. Και αν ευρεθεί κάποιος από τους ανύστακτους φρουρούς της πατρίδας, που εκείνη τη μέρα τολμήσει να απευθύνει διάγγελμα και όχι κούφια λόγια προς τον λαό μας, διάγγελμα, που κατ’ ανάγκη αναμεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που ενέχονται για την πνευματική διάβρωση του λαού μας, κάποιοι «υπερπροοδευτικοί» σπεύδουν να τον καταδικάσουν με την κατηγορία του εθνικιστή! Όσο για τους σταθμούς επανορθώνουν το «σφάλμα» τους με το ποικίλο πρόγραμμα, που ελάχιστα διακόπτεται για να τιμηθεί η επέτειος. Λίγες «φθηνές» κινηματογραφικές ταινίες εξωπραγματικού «ηρωισμού» και αρκετές συνεντεύξεις με παρελαύνοντες μαθητές και μαθήτριες, στις οποίες καταβάλλεται προσπάθεια να εμφανιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαύροι μαθητές. Ποτέ όμως η συσκευή εικονοληψίας δεν έχει στραφεί στην Αφρική, όπου σκελετωμένα παιδιά αργοπεθαίνουν, λόγω της άγριας εκμετάλλευσης των χωρών τους από τους «πολιτισμένους» και, γι’ αυτό «αναπτυγμένους». Εφέτος δόθηκε έμφαση και σε κοπελιές με μανδήλες, χωρίς να συνειδητοποιήσουν τον κορεσμό του ελληνικού τηλεθεάμονος κοινού από τις εκμαυλιστικές προβολές γυμνών ή ημιγύμνων γυναικών, «απελευθερωμένων» μετά τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών!  
 
Δεν διακατέχομαι από τα αισθήματα των συμπατριωτών μας, που έχοντας καταληφθεί από τον τρόμο για το μέλλον του έθνους, ρέπουν προς τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες, που υπόσχονται την καθαρότητα και το μεγαλείο της φυλής, κατά το πρότυπο των δυτικών ολοκληρωτισμών. Η παράδοσή μας δεν επιτρέπει αυτό το ολίσθημα. Μας έμαθε να δεχόμαστε τον κάθε ξένο από την αρχαιότητα, ιδιαίτερα εκείνον, που η ανάγκη φέρνει κοντά μας. Όμως είναι ακραία αφέλεια να υιοθετούμε την άφρονα πολιτική των υποταγμένων κρατούντων, που τονίζουν ευκαίρως ακαίρως ότι το αριθμητικό έλλειμμα εκ της δημογραφικής γήρανσης θα αναπληρώσουν οι μετανάστες. Ίσως κάποιοι από αυτούς, και ιδίως οι μη μωαμεθανοί Αφρικανοί, θα καλύψουν ένα μέρος. Από κάποιους όμως από τους μωαμεθανούς, όχι βέβαια όλους, στο μέλλον θα λάβουμε «καλό» μάθημα όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί. Προσωπικά χαίρομαι και επαινώ όλα τα παιδιά των μεταναστών, που διακρίνονται στη χώρα μας. Καταγγέλλω όμως τους υπεύθυνους για τον εκπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων ικανών και φερέλπιδων νέων, λόγω της κατάντιας της χώρας μας, στην οποία οι ασκούντες την εξουσία ξέμαθαν να λένε ΟΧΙ. Αλλοίμονο αν ξεμάθει και ο λαός μας. 
 
«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

Από τους ναζιστές κατακτητές της Παλαιάς Εποχής στους υγειοναζιστές κατακτητές της Νέας Εποχής

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ι. Βαθιώτης, τέως Αναπλ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.
 
Χορτάσαμε και φέτος την αποθέωση του ανάποδου κόσμου, ακούγοντας τους φαρισαίους παλιάτσους που είπαν ένα βροντερό ΝΑΙ στον ιατροφασισμό να εορτάζουν με πληκτικές τυμπανοκρουσίες το ΟΧΙ στον χιτλερισμό.
 
Μια περιήγηση στο λεύκωμα του Κώστα Παράσχου με τίτλο «Η κατοχή. Φωτογραφικά τεκμήρια 1941-1944» (έτος εκδόσεως 1973) θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε δύο πράγματα: πρώτον, τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους Έλληνες των ετών 1940-1944 και σε εκείνους των ετών 2020-2022· δεύτερον, τις συγκλονιστικές ομοιότητες ανάμεσα στον χιτλερισμό του τότε και στον ιατροφασισμό του σήμερα.  
 
Στην σελίδα 173 του εν λόγω λευκώματος βρίσκουμε το ακόλουθο χωρίο: 
«Σε όλο το διάστημα της Κατοχής, η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ του ελληνικού λαού στην πρωτεύουσα δεν εσταμάτησε. Δεν αναφέρομαι μόνο σ’ όσους ανήκαν σε οργανωμένες ομάδες και εργάζονταν για συγκεκριμένους σκοπούς, αλλά στις μεγάλες μάζες, στον ανώνυμο λαό, όχι μονάχα στους άνδρες, αλλά και στα παιδιά και στις γυναίκες, που με την πρώτη ευκαιρία που τους δινόταν, έδειχναν το μίσος τους για τον κατακτητή. Επαφή με τους στρατιώτες κατοχής δεν υπήρχε, παρά μόνο για να τροφοδοτηθεί η μαύρη αγορά. Ζούσαν, οι ναζίδες και οι φασίστες, σαν απόβλητοι της κοινωνίας. Τα σπίτια ήταν κλειστά γι’ αυτούς. […] 
 
Η πραγματική όμως μαζική αντίσταση στον αστικό πληθυσμό φούντωνε σιγά-σιγά, για να φτάσει σε ομαδικές απεργίες. Άρχισε με μικροσυγκεντρώσεις στα γραφεία, στις τράπεζες, στα Υπουργεία, στους οργανισμούς. Η τρομοκρατία δεν πτοούσε κανέναν. Όταν υπήρχαν ομαδικές διεκδικήσεις, οι συγκεντρώσεις γίνονταν στους δρόμους. Οι κατακτητές δεν εδίσταζαν να χτυπήσουν στο ψαχνό. Ο λαός όμως επέμενε. Έτσι, με διαδηλώσεις και απεργίες, ο λαός νικούσε. Πέτυχε να ματαιωθεί η πολιτική επιστράτευση, που είχαν ζητήσει οι Γερμανοί και την είχε δεχθεί η κυβέρνηση Λογοθετόπουλου. Κι όταν σκοτώθηκαν αθώοι ηρωικοί πολίτες, δεν εδίστασαν οι ανάπηροι του πολέμου να σηκώσουν μαύρες επιγραφές και να γεμίσουν με λουλούδια τους τάφους τους».
 
Η σύγκριση της κατοχικής Ελλάδας του 1940 με την κατοχική Ελλάδα του 2020, στο έδαφος της οποίας μαίνεται ένας «έξυπνος» πόλεμος ενορχηστρωμένος από τον αόρατο μαριονετίστα της Νέας Τάξης Πραγμάτων που έχει στρέψει τις κυβερνητικές μαριονέτες του εναντίον των, ως επί το πλείστον, ανυποψίαστων πολιτών τους, είναι ισοπεδωτική: 
 
Την σημερινή εποχή η αντίσταση του ελληνικού λαού είναι από πενιχρή έως ανύπαρκτη. Οι μεγάλες μάζες κανένα μίσος δεν δείχνουν προς τον νεοταξίτη κατακτητή, αλλ’ αντιθέτως συνεργάζονται μαζί του ή αποδέχονται με ανακούφιση τα επιδοματικά ψίχουλα που τους πετούν για να διατρανώνουν την επίπλαστη ανθεκτικότητά τους.  
 
Ένα μικρό τμήμα του λαού που βλέπει καθαρά το αληθινό-αποκρουστικό πρόσωπο του κατακτητή, το οποίο κρύβεται πίσω από τις μάσκες (κυριολεκτικώς τε και μεταφορικώς), κηλιδώνεται από τους λεκέδες που του ρίχνουν οι λακέδες, επιλέγοντας από ένα απολύτως προβλέψιμο χουλιγκανικό λεξιλόγιο κλισέ-απαξιωτικούς όρους, όπως: «αρνητές», «συνωμοσιολόγοι», «βλάκες», «αμόρφωτοι» κ.ο.κ. Ο φασισμός, όμως, αρχίζει με την σκέψη ότι όλοι οι άλλοι είναι ανόητοι (Πωλ Βαλερύ).
  • Στην Κατοχή των ετών 1941-1944 απόβλητοι της κοινωνίας, κατά την περιγραφή του Παράσχου, ήσαν οι ναζίδες και οι φασίστες. 
  • Στην Κατοχή των ετών 2020-2022 ισχύει το ανάποδο: Απόβλητοι της κοινωνίας είναι όσοι δεν προσχωρούν στο στρατόπεδο των ναζίδων και των φασιστών της πολυμορφικής παγκόσμιας δικτατορίας, που ξεκίνησε υπό την μορφή του υγειοναζισμού και σταδιακά μεταλλάσσεται σε ενεργειακή-κλιματική δικτατορία. 
Και ενώ ο Παράσχος μάς πληροφορεί ότι επί γερμανικής κατοχής «η τρομοκρατία δεν πτοούσε κανέναν», επί ιατροφασιστικής κατοχής ο μπαμπούλας του «αόρατου εχθρού» προκάλεσε μαζική ψύχωση-υστερία σε μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.
  • Ο ανένδοτος λαός του 1940 επέμενε και νικούσε, αναγκάζοντας την δοσίλογη κυβέρνηση να ματαιώνει μέτρα που είχε εξαγγείλει.   
  • Αντιθέτως, ο ευένδοτος λαός του 2020 απέδειξε πόσο υποχωρητικός είναι στους εκβιασμούς του καθεστώτος, εμπιστευόμενος κυβερνητικές καρικατούρες που, φορώντας προβιά, του πούλησαν καλοσύνη, ελπίδες και ασφάλεια, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια έδειχναν πλήρη αδιαφορία για την υγεία και την ζωή του. 
Αρκούσε, λοιπόν, ένας κορωνοϊός για να προκαλέσει την μετάλλαξη του ελληνικού κυβερνητικού DNA: οι μετά την δολοφονία Καποδίστρια ωχαδερφιστές, μοναχοφάηδες, ξενόδουλοι πολιτικοί μας έγιναν ξαφνικά στοργικοί πατερ(κ)ούληδες που έχουν μεγάλη έγνοια μήπως ο «αόρατος εχθρός» εξολοθρεύσει εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, προπάντων τις γιαγιάδες και τους παππούδες, που στο παρελθόν αποτελούσαν ένα βαρύ φορτίο για τα ταμεία και τα νοσοκομεία του κράτους! 
 
Η ουρανομήκης απόσταση που χωρίζει την δύσπιστη κατοχική Ελλάδα των ετών 1940-1944 από την εύπιστη κατοχική Ελλάδα των ετών 2020-2022 αποτυπώνεται και στην σελίδα 159 του ανωτέρω λευκώματος, όπου ο Παράσχος γράφει: 
 
«Οι κυβερνήσεις των Αθηνών στην Κατοχή ήταν διορισμένες από τους κατακτητές. Το μέγεθος της ενοχής και της προδοσίας τους το έκριναν μετά την απελευθέρωση τα δικαστήρια. Προσπαθούσαν να εμφανιστούν ότι φρόντιζαν για τον λαό κι ότι ήταν “ελληνικές”. Κανένας όμως δεν τους πίστευε. Συχνά οι ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ έφθαναν σε υπερβολική δουλοπρέπεια, για να υπηρετήσουν τους αφέντες τους και σε πράξεις που έδειχναν ότι δεν είχαν νιώσει το δράμα του λαού μας».
  
Στο ίδιο λεύκωμα (σελ. 25), ο Παράσχος μάς πληροφορεί για την κατάσταση που επικρατούσε στους δρόμους της κατοχικής Αθήνας: 
 
«Στους δρόμους διαβάτες κυκλοφορούν με σακίδια στην πλάτη, όχι για να πάνε εκδρομή, αλλά μήπως βρουν φαγώσιμα για ν’ αγοράσουν στην μαύρη αγορά. Ένα δίχτυ για ψώνια στην τσέπη πάντως ήταν απαραίτητο. […] οι έρημοι δρόμοι της Αθήνας ήταν θέαμα συνηθισμένο. Πολύ λίγα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν και τα πιο πολλά από αυτά ήταν των κατακτητών. […] Συχνές όμως ήταν και οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, με συνέπεια την πολύωρη ή πολυήμερη διακοπή της κυκλοφορίας των τραμ. […]. Την νύχτα η κυκλοφορία απαγορευόταν. Κυκλοφορούσαν μόνο περίπολοι των Ιταλών με αυτοκίνητα. Δεν έλειπαν όμως οι μυστηριώδεις σκιές που κυκλοφορούσαν με κάθε προφύλαξη. Ήταν οι καθυστερημένοι ή όσοι πήγαιναν σε κάποιο γειτονικό σπίτι, για να περάσουν τις άδειες ώρες τους. Ήταν όμως και πατριώτες, που μετέφεραν κάποιο ασύρματο ή παράνομο υλικό από σπίτι σε σπίτι, από συνοικία σε συνοικία και οι νέοι, που έγραφαν στους τοίχους συνθήματα».
 
Η ανωτέρω περιγραφή είναι εξαιρετικά σημαντική για να κατανοήσουμε ότι η εμπειρία των δρακόντειων υγειονομικών μέτρων που επεβλήθησαν την εποχή των δύο λοκντάουν και, ειδικότερα, η ανατριχιαστική εμπειρία της απαγόρευσης της βραδινής κυκλοφορίας, είχε χαρακτηριστικά κατοχής ή δικτατορίας (σχετικά με την επισήμανση ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά την νύκτα ισχύει σε συνταγματικά ανώμαλες περιόδους βλ. Αριστόβουλο Μάνεση, Συνταγματικά Δικαιώματα, α΄ ατομικές ελευθερίες, πανεπιστημιακές παραδόσεις, δ΄ έκδοση, εκδ. Σάκκουλα, Θεσσαλονίκη 1982, σελ. 134).
 
Όποιος έχει ανάγκη από πρόσθετα στοιχεία για να πεισθεί ότι τα δρακόντεια μέτρα που αποφασίσθηκαν (δήθεν) για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού αντέγραψαν την λογική της ναζιστικής κατοχής του 1940, αξίζει να διαβάσει τι γράφει ο Παράσχος στην σελίδα 191 του λευκώματός του: 
 
«Οι κατακτητές προσπάθησαν ν’ αλλάξουν το φρόνημα του λαού, να του κλονίσουν την πίστη του στην Ελλάδα. Αντιμετώπισαν όμως την φιλοπατρία. Οι μετακινήσεις των κατοίκων ήταν πολύ δύσκολες και στις γειτονικές πόλεις ακόμα. Χρειαζόταν ειδική άδεια από τις αρχές κατοχής, που δεν έβγαινε εύκολα».
 
Τι σύμπτωση! Το ίδιο δεν συνέβαινε επί ισχύος των δύο λοκντάουν μεταξύ 2020 και 2021, όταν οι πολίτες, για να μετακινηθούν εκτός του νομού τους, χρειάζονταν ειδική άδεια;  
 
Δεν απαιτείται, λοιπόν, ιδιαίτερος κόπος για να αντιληφθούμε πλέον με απόλυτη καθαρότητα ότι η απάνθρωπη διαχείριση της υγειονομικής (και τώρα της ενεργειακής) κρίσης μοιάζει να έχει τον ίδιο σκηνοθέτη, δηλ. τον ίδιο αόρατο μαριονετίστα, που συντόνισε με πανομοιότυπες οδηγίες τους πρωταγωνιστές της γερμανικής κατοχής του 1940: Θαρρείς πως το υγειοναζιστικό καθεστώς ξεπατίκωσε το ναζιστικό καθεστώς στα βασικά σημεία του σχεδίου δράσης του!  
 
Με τα λόγια του Μάριου Πλωρίτη από το κείμενό του «Δημοσία Τάξις και “Νέα τάξις”. Οι γέφυρες του ολοκληρωτισμού» (εις: Πολιτικά 1975-1976, εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα 1980, σελ. 55):  
 
«Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι απαράλλαχτα. Η τεχνική, η κλιμάκωση, η “ιδεολογία”, μένουν ανάλλαχτες – είτε για τη μεσοπολεμική ή μεταπολεμική Ιταλία και Γερμανία πρόκειται, είτε για τη μεταχουντική Ελλάδα: απ’ τις μικρο-ομάδες και τις νυχτερινές, λαθραίες μικρο-επιθέσεις εναντίον γραφείων, βιβλιοπωλείων και τοίχων, στις φανερές μικρο-επιδείξεις θράσους και προκλητικότητας… απ’ τους μοναχικούς τραμπουκισμούς, τραυματισμούς και, [τις] δολοφονίες αντιπάλων, στην ανοιχτή, μαζική τρομοκρατία και, τέλος, στις εκατόμβες και τις ομαδικές σφαγές με την υπόκρουση του παλιού φασιστικού συνθήματος “Me ne frego!” [Δε δίνω δεκάρα για τίποτα!]». 
 
Κοινός παρονομαστής μιας πολεμικής κατοχής και μιας στρατιωτικής δικτατορίας είναι, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη ενός ένστολου κατακτητή. Όταν, όμως, η κατοχή ή η δικτατορία είναι «έξυπνη», ο κατακτητής δεν φορά στολή, αλλά μάσκα! Κι όταν η δικτατορία είναι υγειονομική, οι συνεργάτες του κατακτητή φορούν λευκές ποδιές!  
 
Από το παραπάνω χωρίο αξίζει να συγκρατήσουμε και τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος: Αυτές έχουν ήδη αναγγελθεί ή έχουν αρχίσει να υλοποιούνται από τους «έξυπνους» κατακτητές μας με επίκληση την (τεχνητή) ενεργειακή κρίση.  
 
Συνεπώς, δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι κατά τα έτη 2020-2022 η ιστορία επανελήφθη σε μια κατ’ αρχήν «έξυπνη» παραλλαγή της. Όποιος, όμως, ξεφυλλίσει λευκώματα σαν αυτό του Παράσχου ή μελετήσει την ιστορία των πολέμων και των δικτατοριών, θα διαπιστώσει ότι:  
οι σημερινοί προβατόσχημοι λύκοι κάτω από την προβιά διατηρούν το βρομερό και μισάνθρωπο δέρμα που ευθύνεται για το αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας. 
 
Άλλο ένα κοινό στοιχείο της σημερινής εποχής με εκείνη των ετών 1940-1944 ήταν η χονδροειδής προπαγάνδα στην οποία επιδίδονταν οι Γερμανοί και οι Ιταλοί για να κλονίσουν το φρόνημα των Ελλήνων (Παράσχος, ό.π., σελ. 141). Όμως:  
«η προπαγάνδα των κατακτητών δεν είχε καμιά επίδραση στον λαό, γιατί όλοι άκουγαν τους συμμαχικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και κυρίως τις ελληνικές εκπομπές του Λονδίνου και του Καΐρου. Τα ραδιόφωνα είχαν δηλωθεί υποχρεωτικά και σφραγίστηκαν από τους Ιταλούς, ώστε ν’ ακούγεται μονάχα ο σταθμός των Αθηνών, που ήταν στον απόλυτο έλεγχο των Γερμανών». 
 
Οι «έξυπνοι» κατακτητές της Νέας Εποχής κάνουν ό,τι και οι κατακτητές της Παλαιάς Εποχής: διατηρούν υπό τον πλήρη έλεγχο τους σχεδόν το σύνολο των εντύπων και της ραδιοτηλεόρασης, μέσω των οποίων προπαγανδίζουν την μαγειρική συνταγή της Νέας Τάξης Πραγμάτων για μια κοινωνία:  
«πράσινη», «βιώσιμη», «ανθεκτική», «συμπεριληπτική», «ουδετερόφιλη», «πατριδοκτόνο»-«εθνομηδενιστική», «οικογενειοδιαλυτική», «παιδοεκμαυλιστική», «χριστομάχο» και, βεβαίως, «ψηφιακή», η οποία έχει σχεδιασθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε ο ολοένα και περισσότερο αριθμοποιημένος άνθρωπος να δώσει κάποια στιγμή την θέση του στον άψυχο και τηλεκατευθυνόμενο μετάνθρωπο. Όσοι, όμως, επαγρυπνούν και δεν χάβουν τα παραμύθια των σατανοκίνητων Νεοταξιτών αναζητούν (άραγε έως πότε;) την εναλλακτική πληροφόρησή τους σε διαδικτυακές πλατφόρμες που δεν καθοδηγούνται (καθόλου ή έστω πλήρως) από τους ινστρούχτορες της παγκόσμιας δικτατορίας.  
 
Ο Παράσχος μνημονεύει και το πρόβλημα της έλλειψης βενζίνης (σελ. 131), που υπήρχε μόνο στην μαύρη αγορά και προερχόταν από κλοπές ή από προμήθειες που έκαναν οι στρατιώτες του Άξονα σε μαυραγορίτες. Σύντομα εμφανίσθηκαν και τα περίφημα “γκαζοζέν”.  
 
Αναφερόμενος στην πείνα, ο Παράσχος σχολιάζει (σελ. 39): 
«Όλοι έτρεχαν ν’ αγοράσουν ό,τι έβρισκαν και τα καταστήματα άδειαζαν. Έλλειψη πρώτα στα τρόφιμα που εισάγονταν από το εξωτερικό. Κατόπιν και στα εγχώρια προϊόντα. […] Συνηθισμένο καθημερινό θέαμα έγινε και το ψάξιμο των σκουπιδιών. Κάτι ήταν δυνατόν να βρεθεί, που απλώς να μασιέται, κάτι που να κατεβαίνει στο στομάχι – να μη μένει άδειο. Αποτέλεσμα της πείνας και της κακομοιριάς ήταν να εξαπλωθούν οι αρρώστιες. Ο οργανισμός του ανθρώπου αντιστεκόταν όσο μπορούσε με τις δυνάμεις που είχε. Οι ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν και με όσα φάρμακα υπήρχαν, που δεν τα είχαν αρπάξει οι κατακτητές, προσπαθούσαν να σταματήσουν το κακό. Οι θάνατοι αυξήθηκαν. Δεν υπήρχε ξυλεία για φέρετρα και τους νεκρούς τους έθαβαν τυλιγμένους σε λινάτσες και κουρέλια». 
 
Αν ισχύει ότι από το 2020 μέχρι σήμερα βιώνουμε μια «έξυπνη» μορφή κατοχής, η οποία έχει επιβληθεί όχι από ένστολους αλλά από ασύστολους υποκριτές που στοχεύουν στην μουλωχτή στέψη ενός παγκόσμιου κυβερνήτη, τότε λογικά δεν θα αργήσει το ξέσπασμα και της επισιτιστικής κρίσης. Ίσως μόνο έτσι θα επιτευχθεί η μεγάλη αφύπνιση που θα μπορούσε να φρενάρει την μεγάλη επανεκκίνηση.  
 
Αλλά οι σατανοκίνητοι σκακιστές κάτι θα έχουν προβλέψει και γι’ αυτήν την αντίδραση. Το μισάνθρωπο σχέδιο κατά της ανθρωπότητας δείχνει να είναι μελετημένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια. Αλίμονο στην από δω πλευρά, που είναι σκορποχώρι και ακόμη αγκομαχά για να διακόψει βίαια το ροχαλητό των βρεφοποιημένων πολιτών και να αφαιρέσει τις τσίμπλες τους!  
 
ΥΓ: Μήπως ο παγκόσμιος κυβερνήτης θα κάνει την μεγαλοπρεπή εμφάνισή του, όταν θα ενσκήψει η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ώστε να ενεργήσει ως ψευδοσωτήρας; 
 

Ο Νεκτάριος Δαπέργολας στον Focus FM (ηχητικό)

Πρωί 28ης Ὀκτωβρίου, στήν ἐκπομπή τοῦ Στέφανου Δαμιανίδη στόν Focus FM. Μία συζήτηση ἀνήμερα τῆς ἐθνικῆς μας ἐπετείου γιά τή μνήμη μιᾶς λαμπρῆς ἱστορικῆς σελίδας τοῦ παρελθόντος, πού ὅμως - ὅταν ἀναλογιζόμαστε τό ἐλεεινό παρόν - ὀφείλει νά μᾶς καλεῖ περισσότερο σέ περίσκεψη καί προβληματισμό, παρά σέ ἐπευφημίες. Ἀκοῦστε πιό κάτω τό 12λεπτο ἠχητικό:

Περί Αταβυρίου Διός

Γράφει ο Σπύρος Κατσούρης
 
Όλοι ως Ροδίτες θα ξέρετε ότι στην κορυφή του μεγαλυτέρου όρους του νησιού μας, ευρίσκονται τα ερείπια του Αταβυρίου Διός, με τεράστιες ορθογώνιες γρανιτένιες πλάκες, τέλεια δομημένες, και σε πλήρη λειτουργική δόμηση του τέμπλου αυτού προς τον θεό των θεών Δία, ώστε είναι ν απορεί κανείς πως να κουβαλήθηκαν σε τέτοιο ύψος και από πού? Και ποιός ή ποιοί " άνθρωποι" να το έκτισαν εκεί, τόσες χιλιάδες χρόνια πριν. .?! 
 
Το επεσκέφθηκα πάνω από 9 φορές και κάθε φορά νέα έκπληξις και απορία με βασάνιζε. Φυσικά η ιστορία αναφέρει ότι τον βωμό του Αταβυρίου Διός τον είχε δημιουργήσει ο γιός του Κατρέως (όστις ήτο γιός του Κρήτα βασιλιά Μίνωος), ο Αλθαιμένης, άρα και θείος εκ μητρός των Ατρειδών, εφόσον κόρη του Κατρέως ήτο και η Αερόπη που γέννησε τον Ατρέα, τον Μενέλαο και Αγαμέμνονα. Φοβηθείς δε έναν χρησμό που έλεγε πως ο πατήρ του Κατρέας θα σκοτωθεί από ένα εκ των τέκνων του, ο Αλθαιμένης έφυγε από την γεννέτειρα του την Κρήτη, με την αδελφή του Απημοσύνη και πήγε στη Ρόδο, όπου ίδρυσε την "πόλη" που σήμερα ονομάζεται Κρητηνία. Ύστερα ανέβηκε στο όρος Ατάβυρο και βλέποντας από κει τα γύρω νησιά και πέρα μακρυά ακόμα και την Κρήτη και αναμνησθείς των πατρώων θεών , ίδρυσε βωμό στον Αταβύριο Δία. (Άττα = πατήρ, πατρός και Βύριον= οίκημα). 
 
Σας ομολογώ ότι όντως η θέα με τα γύρω νησιά κι ως την Μικρασία κι ως την ..Κρήτη αν υπάρχει καθαρή ατμόσφαιρα, είναι καταπληκτικά μαγευτική! Δεν θες να κατέβεις ξανά από κει πάνω. Πολλά μυστήρια όμως μου κρύβει ακόμα και μιά παράξενη υπερκόσμια ενέργεια διαισθάνομαι να με περιβάλλει όσες φορές κι αν ανέβηκα. Κι άλλο ένα μυστήριο μου δημιούργησε πρόσφατα ανακαλύπτοντας ότι όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά και στον Ακράγαντα της Κάτω Ιταλίας υπάρχει.... Αταβύριος Ζεύς!
Οποία έκπληξις! Οποία αίγλη. Οποίον μεγαλείον αρχαιοελληνικής δόξης και ιστορίας μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και πού το καταντήσαμε οι ...ελληνόφωνοι ξενολάτρες!!!


Το "παράδοξο" των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Μια πιο δαπανηρή πορεία προς τα εμπρός

8 Οκτωβρίου 2022 της Nina Nguyen - Διάβαστε το εδώ. 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Ένας κορυφαίος οικολογικά μοντερνιστής με έδρα την Καλιφόρνια αμφισβήτησε τον ευρέως διαδεδομένο ισχυρισμό ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια φθηνή και καθαρή πηγή ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι συμβαίνει το αντίθετο.
 
Ο Michael Shellenberger, ιδρυτής της Environmental Progress, δήλωσε ότι ένας από τους "πιο παραπλανητικούς τρόπους με τους οποίους οι πωλητές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πουλάνε την τεχνολογία τους" είναι ότι ισχυρίζονται ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερη.  
 
Ωστόσο, το παράδοξο σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι όταν αναπτύσσονται σε κλίμακα, στην πραγματικότητα κάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πιο ακριβή, δήλωσε ο Shellenberger στο CPAC Australia στο Σίδνεϊ την 1η Οκτωβρίου.
 
"Υπάρχουν βασικά δύο λόγοι", είπε, "Απαιτούνται περισσότερα μηχανήματα, περισσότερες εφεδρικές γεννήτριες, περισσότερα συστήματα μεταφοράς και περισσότεροι άνθρωποι για να διαχειριστούν το χάος ενός ηλεκτρικού δικτύου με μεγάλη ποσότητα αναξιόπιστης ενέργειας που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες".  
 
Ο Shellenberger επεσήμανε μια πρόβλεψη του Γερμανού οικονομολόγου Leon Hirth ότι η οικονομική αξία της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μειώνεται σημαντικά καθώς καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.  
 
Σε μια μελέτη για την Energy Policy το 2013, ο Hirth εκτίμησε ότι όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες περιλαμβάνει το 30% του δικτύου, η αξία της μειώνεται κατά 40%- ενώ η αξία της ηλιακής ενέργειας μειώνεται κατά 50% όταν φτάνει το 15%.  
 
"Ο λόγος είναι εύκολα κατανοητός", σημείωσε ο Shellenberger, "η ηλιακή και η αιολική ενέργεια παράγουν πάρα πολύ ενέργεια όταν δεν τις χρειάζεστε και όχι αρκετή ενέργεια όταν τις χρειάζεστε, και τα δύο αυτά συνεπάγονται κόστος για το ηλεκτρικό δίκτυο".  
 
Ατμός ανεβαίνει από τους πύργους ψύξης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Neurath, καθώς οι ανεμογεννήτριες περιστρέφονται πάνω από ένα χωράφι με κραμβόσπορο στις 05 Μαΐου 2022 κοντά στο Bedburg της Γερμανίας. (Φωτογραφία: Andreas Rentz/Getty Images)
 
Είπε ότι η ιδανική κατάσταση είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να συμβαδίζει με τη ζήτηση "ανά πάσα στιγμή". 
 
"Κάθε φορά που αφαιρείτε ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο και την επαναφέρετε, πληρώνετε ενεργειακά πρόστιμα, τα οποία αυξάνουν το κόστος της ενέργειας αυτής κάπου μεταξύ 20 και 40 τοις εκατό". 
 
Ο Shellenberger δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει είτε πρόκειται για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την άντληση νερού σε ανηφόρα για τη λειτουργία υδροηλεκτρικών φραγμάτων είτε για την απορρόφηση της πλεονάζουσας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες λιθίου. Σημείωσε ότι θα κόστιζε στις Ηνωμένες Πολιτείες τρία τέταρτα του τρισεκατομμυρίου δολαρίων για να δημιουργηθεί αρκετή αποθήκευση ώστε να υποστηριχθεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της χώρας για μόλις τέσσερις ώρες.  
 
"Δεν χρειαζόμαστε εφεδρεία του δικτύου για τέσσερις ώρες, χρειαζόμαστε εφεδρεία αν βασίζεστε στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια για εβδομάδες ή μήνες, επειδή υπάρχουν χρονικές περίοδοι όπου δεν υπάρχει ηλιακό φως, δεν υπάρχει άνεμος, συμπεριλαμβανομένης συχνά της νύχτας", είπε.  
 
Τι Γίνεται με τα Απόβλητα;  
 
Τα σχόλια του περιβαλλοντολόγου έρχονται καθώς οι δυτικές χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα, ώστε να κινηθούν προς το καθαρό μηδέν έως το 2050, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να πιστεύεται ότι αποτελούν τη λύση, καθώς δεν παράγουν ούτε αέρια του θερμοκηπίου ούτε ρυπογόνες εκπομπές. 
 
Όμως ο Shellenberger, συγγραφέας των βιβλίων; “Apocalypse Never: Why Environmental Alarmism Hurts Us All” and “San Fransicko: Why Progressives Ruin Cities” ("Αποκάλυψη ποτέ: Γιατί η περιβαλλοντική κινδυνολογία μας βλάπτει όλους" και "Σαν Φρανσίσκο: Γιατί οι προοδευτικοί καταστρέφουν τις πόλεις"), υποστήριξε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.  
 
Μια γυναίκα περπατά μέσα από τα ηλιακά κανάλια ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας που έχει εγκαταστήσει η Generale du Soleil (GDS) και λειτουργεί η Energ'iV SEML σε έναν πρώην σκουπιδότοπο απορριμμάτων, στις 8 Δεκεμβρίου 2020 στο Guignen της δυτικής Γαλλίας. (Photo by Loic Venance/AFP via Getty Images) 
 
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν 300 φορές περισσότερα απόβλητα από ό,τι τα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ κάθε ηλιακό πάνελ που αφαιρείται από μια στέγη χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο απόβλητο, σημείωσε ο περιβαλλοντολόγος.  
 
"Το πρόβλημα είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην πραγματικότητα υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον", είπε.  
 
Ο Shellenberger δήλωσε επίσης ότι η ώθηση για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα έχει ως αποτέλεσμα οι δυτικές χώρες να κινηθούν "προς την αντίθετη κατεύθυνση προς μια κοινωνία "υψηλότερης έντασης υλικών" από ό,τι έχουμε υπό τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια".  
 
Σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας απαιτούν μόνο ένα μικρό κλάσμα της εξόρυξης για να υποστηρίξουν τη λειτουργία τους σε σύγκριση με αυτό που απαιτείται για την υπεράκτια αιολική και την ηλιακή ενέργεια.  
 
"Χρησιμοποιούμε περίπου το 10% των υλικών στον κόσμο σήμερα για την παραγωγή ενέργειας, αν κινηθούμε προς το 100% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 40-50%, και αυτό θα είναι πληθωριστικό".  
 
Είπε ακόμη ότι "ως αποτέλεσμα του πολέμου κατά του φυσικού αερίου και αυτής της εμμονής με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κόσμος στην πραγματικότητα θα κάψει περισσότερο άνθρακα το 2022 από ό,τι ποτέ άλλοτε". 
 
----
Δικτυογραφία:
The Renewable Energy 'Paradox': A More Costly Way Forward
https://www.zerohedge.com/technology/renewable-energy-paradox-more-costly-way-forward

Οι «μπράβοι του διαδικτύου» λογοκρίνουν ανεξέλεγκτοι…

Γράφει η Μαρία Δεναξά, δημοσιογράφος
 
Πλέον το θέμα της λογοκρισίας στο Facebook και γενικότερα στο διαδίκτυο, σε ότι έχει να κάνει με το κυρίαρχο αφήγημα παίρνει επικές διαστάσεις!
 
Ξεπερνά Οργουελ και Χαξλευ μαζί και μάλιστα συμμετέχουν οργανωμένες ομάδες, που ισχυρίζονται πως σκοπός τους είναι η αξιολόγηση της ακρίβειας ειδήσεων και δημοσιεύσεων και ο περιορισμός της παραπληροφόρησης.  
 
Αλλά πραγματική αποστολή τους στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η φίμωση, η διαπόμπευση, η λογοκρισία και η παραπληροφόρηση! Δηλαδή το αντίθετο απ αυτό που ισχυρίζονται πως προστατεύουν!  
 
Εκτός λοιπόν από τη λογοκρισία στις ακριβείς δηλώσεις ενός Ολλανδού ευρωβουλευτή και της διευθύντριας γνωστής φαρμακοβιομηχανίας, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τον… αγιασμό*, που ανέβασα στο FB χωρίς κανέναν απολύτως σχολιασμό, η πλατφόρμα με τη βοήθεια ιντερνετικών χαφιέδων, λογόκρινε και χαρακτήρισε ως hoax κείμενο μου που γράφτηκε αμέσως μετά και για τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή και της διευθύντριας και πριν η γνωστή φαρμακοβιομηχανία βγει να τα…μαζέψει.  
 
Πλέον όμως δεν μαζεύονται! Ούτε η φαρμακοβιομηχανία, ούτε η εμμονή εξάλειψης κάθε διαφορετικής σκέψης, γνώμης, άποψης, δήλωσης κτλ όχι μόνο για τον αγιασμό* αλλά για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα!  
 
Μέσα απ αυτό το μικρό παράδειγμα φαίνεται ξεκάθαρα ποια είναι η αποστολή των μπράβων και των τρολ του διαδικτύου. Δεν είναι η κατάρριψη των fake news αλλά η δημιουργία και η καλλιέργεια τους (όπως στο 1984)!  
Χρησιμοποιώ συνειρμούς γιατί όπως θα έχετε καταλάβει μπλέξαμε παγκοσμίως! 
 

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΟΥ

Ταχτσόγλου Καλλιόπη, ἠθοποιός
 
28 0ΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΚΑΤΣΙΦΑ
ἀνταμώθηκες μὲ πρόσωπο ἰλαρό,
μὲ τοὺς μάρτυρες- ἥρωες, στὸν οὐρανό! 
 
Τὸ κράτος αὐτὸ ποὺ συνηθίζει νὰ λέγεται «ἑλληνικὸ» ἔκλεισε τὰ μάτια του στὸ μαρτύριό σου, Κωνσταντίνε Κατσίφα,  
αὐτὸ τὸ κράτος τὸ γραικυλικό, κλείνει τὰ μάτια του καὶ τὰ αὐτιά του, Κωνσταντίνε, 200 χρόνια τώρα ὡς «τυφλὸ τὰ τ' ὦτα,
τὸν τε νοῦν τὰ τ' ὄμματα» στὸν πόνο, στὸν πόθο καὶ στὸ παράπονο τῶν Ἑλλήνων, ὑπόδουλο καθὼς εἶναι σὲ συμφέροντα ἀλλότρια! 
 
Ἀπὸ τοὺς «τίμιους ἐχθροὐς μας» ποὺ λέει ὁ Μακρυγιάννης, περάσαμε στοὺς Φράγκους, τοὺς Δυτικούς, τοὺς «συμμάχους», τοὺς «θαυμαστές μας» τοὺς ντυμένους «φίλους» ἀμέτρητες φορές, ἐχθρούς μας.
 
Ἦρθαν ντυμένοι «φίλοι»
ἀμέτρητες φορὲς οἱ ἐχθροί μου
τὸ παμπάλαιο χῶμα πατώντας.
Καὶ τὸ χῶμα δὲν ἔδεσε ποτὲ μὲ τὴ φτέρνα τους. 
 
Ἔφεραν τὸ Σοφὸ. τὸν Οίκιστὴ καὶ τὸν Γεωμέτρη,
Βίβλους γραμμάτων καὶ άριθμῶν,
τὴν πᾶσα Ὑποταγὴ καὶ Δύναμη,
τὸ παμπάλαιο φῶς ἐξουσιάζοντας. 
 
Καὶ τὸ φῶς δὲν ἔδεσε ποτὲ μὲ τὴν σκέπη τους.
Οὔτε μέλισσα κἄν δὲ γελάστηκε τὸ χρυσὸ ν' ἀρχινίσει παιχνίδι
οὔτε ζέφυρος κἂν, τὶς λευκὲς νὰ φουσκώσει ποδιές.
 
Ἔστησαν καὶ θεμέλιωσαν
στὶς κορφές, στὶς κοιλάδες, στὰ πόρτα
πύργους κραταιοὺς καὶ ἐπαύλεις
ξύλα καὶ ἄλλα πλεούμενα,
τοὺς Νόμους, τοὺς θεσπίζοντας τὰ καλὰ καὶ συμφέροντα,
στὸ παμπάλαιο μέτρο ἐφαρμόζοντας.
 
Καὶ τὸ μέτρο δὲν ἔδεσε ποτὲ μὲ τὴ σκέψη τους. 
Οὔτε κἂν ἕνα χνάρι θεοῦ στὴν ψυχή τους σημάδι δὲν ἄφησε,
οὔτε κἂν ἕνα βλέμμα ξωθιᾶς τὴ μιλιά τους δὲν εἶπε νὰ πάρει. 
 
Ἔφτασαν ντυμένοι «φίλοι»
ἀμέτρητες φορὲς οἱ ἐχθροί μου,
τὰ παμπάλαια δῶρα προσφέροντας.
 
Καὶ τὰ δῶρα τους ἄλλα δὲν ἤτανε
παρὰ μόνο σίδερο καὶ φωτιά.
Στ' ἀνοιχτὰ ποὺ καρτέραγαν δάχτυλα
μόνον ὅπλα καὶ σίδερο καὶ φωτιά.
Μόνον ὅπλα καὶ σίδερο καὶ φωτιά. 
 
Αὐτὸ τὸ κράτος, λούφαξε, ὅταν ξεριζώθηκε ὁ ἑλληνισμὸς ἀπὸ τὸν Πόντο, τὴν Μ.Ἀσία, τὴν Κωνσταντινούπολη! Αὐτὸ τὸ κράτος ἀδιαφόρησε γιὰ τοὺς σκλαβωμένους Ἕλληνες τῆς Β.Ἠπείρου καὶ τῶν Σκοπίων, ὅσο γιὰ τοὺς Πομάκους, τοὺς χάρισε στὴν Τουρκία. Αὐτὸ τὸ κράτος ἐφώναξε «Ἀνήκωμεν εἰς τὴν Δύσιν »καὶ μᾶς παρέδωσε, καὶ αὐτὸ τὸ κράτος ἐκραύγασεν «ἡ Κύπρος κεῖται μακράν» καὶ τὴν ἐγκατέλειψε ! 
 
Αὐτὸ τὸ κράτος μᾶς γέμισε φόβο, μᾶς γέμισε συμπλέγματα, μᾶς ὑποτίμησε, μᾶς ἔκανε νὰ νοιώθουμε χωριαταρέοι καὶ κακομοίρηδες καὶ γεμίσαμε ἐν τἐλει ἐνοχὲς, διότι τελικὰ προδώσαμε, προδώσαμε καὶ πληγώσαμε τὴν φιλότιμη καὶ ἔνθεη ῥωμαίϊκη ψυχή μας. Ἔτσι ὁ Ἕλληνας, ὁ παγκόσμιος ἄνθρωπος, ὁ Ῥωμηὸς αὐτὸς, ὁ ἅγιος Ἕλλην, τοῦ Χριστοῦ, καὶ τῆς Θεοτόκου ποὺ σήμερα, μαζὶ μὲ τὸ μέγα ΟΧΙ, ἑορτάζουμε τὴν Ἀγία Σκέπην της, ἔμεινε ΜΟΝΟΣ: τρελλαμένος, θλιμμένος καὶ ΜΟΝΟΣ! 
 
Μόνος κυβέρνησα - τὴν θλίψη μου
Μόνος ἀποίκισα - τὸν ἐγκαταλειμένο Μάϊο
Μόνος ἐκόλπωσα - τὶς εὐωδιές
Εἶπα: δὲν θἆναι ἡ μαχαιριά - βαθύτερη ἀπὸ τὴν κραυγή
Καὶ εἶπα: δὲν θἆναι τὸ ἄδικο -τιμιότερο ἀπὸ τὸ αἷμα
 
Προδόθηκα κι ἀπόμεινα - στὸν κάμπο μόνος
Πάρθηκα καὶ πατήθηκα - σὰν κάστρο μόνος
Τὸ μήνυμα ποὺ σήκωνα - τὸ ἄντεξα μόνος
 
Μόνος ἀπέλπισα - τὸν Θάνατο
Εἶπα: μὲ μόνο τὸ σπαθὶ - τοῦ κρύου νεροῦ θὰ παραβγῶ
Καὶ εἶπα: μὲ μόνο τὸ Ἅσπιλο - τοῦ νοῦ μου θὰ χτυπήσω

 
ΜΟΝΟΣ ἀπέλπισες τὸν θάνατο Κωνσταντίνε Κατσίφα, μὰ δὲν εἶσαι μόνος! Εἴμαστε, ἀκόμα μόνοι, πολλοί! 
 
Τὸ αἷμα σου θυσία γιὰ τὴν Λευτεριά, ποὺ θἄρθει, σὰν τὸ ξημέρωμα, μετὰ ἀπὸ τὴν πιὸ βαθειὰ νύκτα! 
 
ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ! 
 
καὶ συνεχίζει ὁ ποιητὴς 
 
«Ἦρθαν, μὲ τὰ χρυσὰ σειρήτια
τὰ πετεινἀ τοῦ Βορρᾶ καὶ τῆς Ἀνατολῆς τὰ θηρία!» 
 
« Σελδζούκοι ροπαλοφόροι καραδοκοῦν.
Χαγάνοι ὀρνεοκέφαλοι βυσσοδομοῦν. 
 
Σκυλοκοίτες καὶ νεκρόσιτοι κι ἐρεβομανεῖς
Κοπροκρατοῦν τὸ μέλλον. »
(ΚΟΠΡΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!) 
 
«Ἀλλά πόρος κανεὶς γιὰ νὰ περάσῃ ὁ ἥλιος τὴν φήμη του στὸ μἐλλον
Καὶ ἡμέρα Κρίσεως καμμιά, ἐπειδὴ
ἐμεῖς ἀδελφοί, ἐμεῖς ἡ μέρα τῆς Κρίσεως
καὶ δικό μας τὸ χέρι ποὺ θὰ ἀποΘεωθεῖ
καταπρόσωπο ῥίχνοντας τὰ ἀργύρια!»
 
ΜΑ ΠΑΛΙ 
 
«Τῆς Πατρίδας μου πάλι - ὁμοιώθηκα
Μές στὶς πέτρες ἄνθισα - καὶ μεγάλωσα
Τῶν φονιάδων τὸ αἷμα - μὲ φῶς, ξεπληρώνω 
Μακρινὴ Μητέρα -Ῥόδο μου Ἀμάραντο »
 
ΚΑΘ' ΟΤΙ 
 
«Τὰ ΘΕΜΕΛΙΑ μου στὰ βουνὰ
καὶ τὰ βουνὰ σηκώνουν οἱ λαοὶ στὸν ὦμο τους
καὶ πάνω τους ἡ μνήμη καίει
ἄκαυτη βάτος.
Μνήμη τοῦ λαοῦ μου σὲ λένε Πίνδο καὶ σὲ λένε Ἄθω.» 
 
«Ἐσὺ μόνη ἀπ' τὴν φτέρνα τὸν ἄνδρα γνωρίζεις
Ἐσὺ μόνη ἀπ' τὴν κόψη τῆς πέτρας μιλᾶς
Ἐσὺ τὴν ὄψη τῶν ἁγίων ὀξύνεις
κι ἐσὺ στοῦ νεροῦ τῶν αἰώνων τὴν ἄκρη σύρεις
πασχαλιὰν ἀναστάσιμη!» 
 
ΚΙ ΕΤΣΙ 
 
«Σὲ χώρα μακρινὴ καὶ ἀναμάρτητη τώρα πορεύομαι
Ὅπου ἁγνός θὰ περπατήσω.» 
 
« Σὲ χώρα μακρινὴ καὶ ἀρυτίδωτη τώρα πορεύομαι
Τώρα τὸ χέρι τοῦ Θανάτου
αὐτὸ χαρίζει τὴ Ζωή
καὶ ὁ ὕπνος δὲν ὑπάρχει.»
 
 
ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΑΥΤΟ, ΣΟΥ ΧΑΡΙΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΑΘΑΝΑΤΕ! 
 
Πέρασες μέσα ἀπὸ ὅσα ἄντεξες, ΜΟΝΟΣ!
Σήκωσες πάνω στοὺς ὦμους σου τοῦ λαοῦ σου-τοῦ λαοῦ μας-τὴν ΜΝΗΜΗ,
καὶ μὲ τὸ πρόσωπο ἰλαρὸ πορεύθηκες σὲ χώρα μακρινή ἀναμάρτητη καὶ ἀρυτίδωτη
καὶ ἑνώθηκες μὲ τοὺς αἰώνας αἰώνων ἥρωες τῆς μητέρας Πατρίδος καί, ὅλοι μαζί,
μὲ τὸ δεξἰ πόδι τοῦ Τσολιὰ ποὺ θὰ κτυπήσει τὴν γῆ, θὰ σηκωθεῖτε, καὶ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ζωντανοὶ καὶ ἀποθαμένοι-ἀθάνατοι
θὰ καμακώσουμε τὸ ΘΕΡΙΟ, μὲ τὸ καμάκι τοῦ ΗΛΙΟΥ! 
 
γιατί, ὁ Ἕλληνας ἔχει ῥίζες βαθειὰ στοὺς αἰῶνες
καὶ εἶναι καταδικασμένος νὰ φωτίζεται γιὰ νὰ φωτίζῃ
γιατὶ εἶναι ἔνθεος καὶ ἐνθουσιώδης
καὶ γιατί Ἕλληνες παῖδες ἀεί
καὶ γιατί ΠΑΙΔΟΣ ἡ ΒΑΣΙΛΗΙΗ!

 
Ὁ Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κωνσταντίνε, εἶπε «ὁ Βασιλιᾶς μας σκοτώθηκε, δὲν παραδώθηκε! ὁ πόλεμος συνεχίζεται!»
Ὀ Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κωνσταντίνε ἀθάνατε, προσευχήθηκε στὴν Παναγία μας καὶ ἔλαβε ὑπόσχεση θεϊκή! 
 
«Ἦταν μιὰ ἐκκλησιὰ εἰς τὸν δρόμον, ἡ Παναγιὰ στὸ χρυσοβίτσι, καὶ τὸ καθησιό μου ἦτο, ὅπου ἔκλαιγα γιὰ τὴν Ἑλλάς...
Σίμωσα, ἔδεσα τ' ἄλογό μου σ' ἕνα δένδρο, μπῆκα μέσα καὶ γονάτισα «Παναγία μου εἶπα ἀπὸ τὰ τὰ βάθη τῆς καρδιᾶς μου καὶ τὰ μάτια μου δάκρυσαν, Παναγία μου, βοήθησε καὶ τούτη τὴ φορὰ τοὺς Ἕλληνες νὰ ψυχωθοῦν»
Ἔκανα τὸν σταυρό μου, ἀσπάσθηκα τὴν εἰκόνα της, βγῆκα ἀπὸ τὸ ἐκκλησάκι ,πήδηξα στ' ἄλογό μου καὶ ἔφυγα.
Σὲ λίγο μπροστά μου άγονταν ὁ ξάδελφὀς μου ὁ Ἀντώνης Κολοκοτρώνης καὶ ἑπτὰ ἀνύψια μου. «Κανεὶς δὲν εἶναι στὴν Πιάνα, οὔτε στὴν Ἀλωνίσταινα.Εἶναι φευγάτοι» «Ἄς μὴν εἶναι κανείς, ἀποκρίθηκα,.Ὁ τόπος σὲ λίγο θὰ γιομίσει παλληκάρια. 
 
Ο ΘΕΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ!»  
Καλὴ λευτεριὰ στὴν ΚΥΠΡΟ!
Καλὴ λευτεριὰ στὸν ΠΟΝΤΟ! 
Καλὴ λευτεριὰ στὴν Μ.ΑΣΙΑ! 
Καλὴ λευτεριὰ στὴν Α.ΘΡΑΚΗ!
Καλὴ λευτεριὰ στὴν Β.ΗΠΕΙΡΟ!
 
ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ! 
 
ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ, ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΨΥΧΩΘΟΥΝ! 
 
Ταχτσόγλου Καλλιόπη, ἠθοποιός 
 
(Διαβάστηκε στὸ 4ετὲς μνημόσυνο τοῦ Κωνσταντίνου,στὴν Κακαβιά, στὰ σύνορα,
28 Ὀκτωβρίου 2022// τὰ ποιητικὰ άποσπάσματα εἶναι τοῦ Ὀ.Ἐλύτη ἀπὸ τὸ «ἄξιον ἐστί»)