Σελίδες

18 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΛΗΞΕ Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Γράφει ο
Γ. Λιναρδής
 
Η επιτυχημένη Σκυθική τακτική της εξάντλησης των στρατευμάτων του Δαρείου με συνεχείς ελιγμούς περιγράφεται στον ιστορικό Ηρόδοτο.
Ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος και ο στρατός του περιπλανήθηκαν γύρω από τις στέπες της Μαύρης Θάλασσας, προσπαθώντας να δώσουν μια γενική μάχη, αλλά δεν βρήκαν αμοιβαιότητα από τους Σκύθες. Στις επίμονες προκλήσεις του Δαρείου να παραταχθεί για μάχη ή να παραδοθεί, ο ηγέτης των Σκυθών Ιδάνθυρσος απάντησε περιπαικτικά ότι δεν υποχωρούσαν καθόλου από τους Πέρσες, αλλά απλώς περιφέρονταν στις στέπες τους,
όπως είχαν συνηθίσει να κάνουν πάντα.
 
Κατά την διάρκεια του Πατριωτικού Πολέμου του 1812, οι Ρώσοι θυμήθηκαν τις «σκυθικές τακτικές». Σύμφωνα με την περιγραφή του Γάλλου ακαδημαϊκού Ευγένιου Ταρλέ, ο Ναπολέων το συνειδητοποίησε επίσης, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Η Ρωσία ποτέ δεν υποχώρησε τόσο μακριά όσο στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, μέχρι τον ποταμό Βόλγα, στην πλωτή οδό που συνδέει τον νότο και το βορρά της ευρασιατικής ηπείρου. Μόνο στις όχθες του Βόλγα τερματίστηκε η προσέγγιση της Σκυθικής τακτικής σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο με την ήττα των Ναπολεόντειων στρατευμάτων.  
 
Οι μάχες στην Ουκρανία έδειξαν ότι ο σύγχρονος ρωσικός στρατός δεν έχει χάσει αυτή την ικανότητα της «σκυθικής τακτικής», δεν έχει βιώσει ούτε μία περικύκλωση, ούτε μία σημαντική ήττα, παρά τις πολλές επιθέσεις στα μετόπισθεν. Για τους Ρώσους η στρατιωτική σκοπιμότητα ανέκαθεν ήταν υπεράνω των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για τους Ουκρανούς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να υποστούν οποιεσδήποτε απώλειες για να ικανοποιήσουν πολιτικά σενάρια όχι μόνο του Κιέβου, αλλά και της Δύσης.  
 
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο ρωσικός στρατός αποσύρθηκε από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Χάρκοβο και απομακρύνθηκε κατά μήκος των ρωσικών συνόρων (η απόσταση Χάρκοβο-ρωσικά σύνορα είναι 40χλμ).  
 
Ίσως αυτό σε κάποιους να φαίνεται ως άτακτη υποχώρηση, αλλά η πρώτη γραμμή άμυνας πρέπει να βασίζεται πάντα σε γεωγραφικές πραγματικότητες. Και ο ρωσικός στρατός έχει τους δικούς του λόγους για αυτή την τακτική υποχώρηση, καθώς ουδόλως ανησυχεί για πολιτικά ζητήματα και τις απόψεις των «αναλυτών» δυτικών μέσων ενημέρωσης. Πρέπει να τονισθεί ότι ο ρωσικός στρατός ανέκαθεν διακρινόταν από την υψηλή κινητικότητα του.  
 
Οι ελιγμοί, φυσικά, δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε έναν πόλεμο, αλλά η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αχανείς εκτάσεις ως πλεονέκτημα είναι λογική και κατανοητή. Ας το θέσουμε απλά: Ο ρωσικός στρατός ξέρει πώς να υποχωρεί για να αποφύγει απώλειες, κάτι που δεν ξέρουν όλοι οι στρατοί πώς να το κάνουν. Η ικανότητα υποχώρησης είναι οργανική για τα στρατεύματα των λαών της Μεγάλης Στέπας, ξεκινώντας από τους Σκύθες.  
 
Όλοι οι νομάδες κατείχαν αυτή την τέχνη και δεν έβλαψε καθόλου την στρατιωτική τους αξιοπρέπεια.  
 
Είναι κατάλληλες οι σκυθικές τακτικές στον πόλεμο στην Ουκρανία; Είναι κατάλληλες σε τακτικό επίπεδο, σε ορισμένους τομείς όπου η υπεροχή των δυνάμεων σαφώς δεν είναι υπέρ των Ρώσων. Μην ξεχνάμε ότι ο ρωσικός στρατός πολεμά χρησιμοποιώντας προσωπικό πολύ μικρότερο από αυτό του εχθρού, ο οποίος έχει πλήρως κινητοποιηθεί. Προφανώς, αυτό ακριβώς συνέβη στο μέτωπο του Χάρκοβο, οι Ουκρανοί έσπασαν το μέτωπο και δεν υπήρχαν ρωσικές επιχειρησιακές εφεδρείες για να το σταθεροποιήσουν αξιόπιστα χωρίς δυσανάλογες απώλειες.  
 
Οι σκυθικές τακτικές δεν είναι κατάλληλες σε μια κατάσταση όπου για την Μόσχα δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ελιγμών. Είναι προφανές ότι είναι εντελώς ακατάλληλες στο Ντονμπάς. Θυμίζουμε ότι για λόγους προστασίας του Ντονμπάς ξεκίνησε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, εκεί η Μόσχα έχει καθολική υποστήριξη από τον πληθυσμό. Είναι αδύνατο λοιπόν να υποχωρήσει στον Νότο εφαρμόζοντας τακτική ελιγμού και επίσης χρειάζεται απαραιτήτως τον Νότο για να ξεμπλοκάρει την Υπερδνειστερία και να αποκόψει επιτέλους την Ουκρανία από την θάλασσα.  
 
Βέβαια προκύπτει ένα αιρετικό ερώτημα: Είναι κατάλληλη η σκυθική τακτική της προσέλκυσης του εχθρού στο προγονικό έδαφος; Η ηθική διαίσθηση προτείνει την απάντηση: Όχι δεν είναι αποδεκτή. Ωστόσο, ο πόλεμος έχει τη δική του λογική και οι μεγάλοι πόλεμοι ακόμη περισσότερο. Μόνο εκείνοι οι στρατηγοί που μπόρεσαν πρώτα να κατανοήσουν και στην συνέχεια να αφομοιώσουν αυτή τη λογική μπορούν να κερδίσουν. Εξίσου σημαντική είναι η ικανότητα κατανόησης της μετατροπής μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης σε μεγάλο πόλεμο. Η λογική της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εξαντληθεί, ξεκινά λογική του ολοκληρωτικού πολέμου ή μήπως η λογική ενός μεγάλου πολέμου;  
 
Ο σκοπός της Δύσης εξ αρχής σε αυτό τον πόλεμο ήταν ο θάνατος της Ρωσίας δια αντιπροσώπων και μέχρι θανάτου του τελευταίου Ουκρανού στρατιώτη. Εξ άλλου πρόσφατα ο γραμματέας του «National Security and Defense Council» της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο στόχος του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του είναι «η πλήρης παράδοση και η αποστρατικοποίηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας» (όσο γελοίο κι αν ακούγεται).
 
Στην πραγματικότητα αυτή η δήλωση, που προφανώς αντικατοπτρίζει τις μύχιες σκέψεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σημαίνει κήρυξη πολέμου εξόντωσης εναντίον της Ρωσίας.
 
Η λογική του μεγάλου πολέμου συνεπάγεται όχι μόνο μεγάλες στρατηγικές υποχωρήσεις, αλλά και καταστροφικά χτυπήματα στο βάθος του ουκρανικού εδάφους. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται η πιθανότητα εισβολής από την Λευκορωσία για να αποκοπεί η Ουκρανία από την Δύση, κάτι που θα έλυνε για τους Ρώσους το πρόβλημα ανεφοδιασμού των Ουκρανών.  
 
Η Ρωσία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με ή χωρίς σκυθικές τακτικές το καταστροφικό τέλος της Ουκρανίας είναι ορατό.  
 
Γ. Λιναρδής 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.