Σελίδες

19 Σεπτεμβρίου 2022

Η μεγάλη παράλειψη του Αρχ. Ελπιδοφόρου στην επίσκεψή του στη Χίο

Του Στέλιου Τάτση
 
Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση και ένα μεγάλο ερωτηματικό, γιατί ο οποισδήποτε Ιεράρχης με Τουρκική υπηκοότητα είτε είναι Πατριάρχης η Αρχιεπίσκοπος η άλλος μεγαλόσχημος κληρικός όταν επισκέπτονται το μαρτυρικό νησί της Χίου αποφεύγουν να επισκεφθούν την ιστορική Μονή του Αγίου Μηνά και η πλάκα είναι πως κατά την διαδρομή τους περνούν σχεδόν μπροστά από το Μοναστήρι. Πως μπορούν να το αποφεύγουν την στιγμή που γνωρίζουν ότι σ’αυτήν την Μονή έγινε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας. Τρεισήμισυ χιλιάδες ως επί το πλείστον γυναικόπαιδα σφαγιάσθηκαν το πρωί του Πάσχα στις 2 Απριλίου του 1822 την ώρα που παρακολουθούσαν την λειτουργία της Αναστάσεως.
 
Η μονή του Αγίου Μηνά ευρίσκεται εις έναν όμορφο λόφου της περιοχής Νεροχωρίου
και η θέα είναι μαγική και πανοραμική διότι μπροστά σου απλώνεται η γαλάζια Θεά του
Αιγαίου η θάλασσα η οποία ενώνει η μάλλον χωρίζει τα νησιά του Αιγαίου από τις
κλεμένες Πατρίδες της Μικράς Ασίας, βλέπεις την Σμύρνη, το Kορδελειό, τ’Aλάτσατα,
την Kάτω Παναγιά, τον Τσεσμέ και ραγίζει η καρδιά σου. Στην Μονή του Αγίου Μηνά κατά τον 18 αιώνα λειτούργησε σπουδαία σχολή στην οποίαν φοίτησε μεταξύ άλλων και ο Πατριάρχης Άγιος Γρηγόριος ο Ε’.
 
Στα δάπεδα της μονής υπάρχουν ματωμένα σημάδια της αποτρόπαιης σφαγής. 
Στο παρεκκλήσι των Αγίων τεσσαράκοντα μαρτύρων που υπάρχει στο προαύλιο της Μονής φυλάσσονται πολλά από τα οστά των σφαγιασθέντων. Αξίζει να σημειώσω πως ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε πει στον Γιώργο τον Λιβανό που εκείνα τα χρόνια ήταν Πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας πως στην Χίο κατοικούν περισσότεροι Τούρκοι από τους Έλληνες πεπεισμένος από την Τουρκική προπαγάνδα και ο αείμνηστος Γιώργος Λιβανός του είπε, κύριε Πρόεδρε σας προσκαλώ να πάμε μαζί στη Χίο και εάν βρείτε έστω και έναν Τούρκο μόνιμο κάτοικο εγώ θα πείσω την Ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει την Χίο στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Κάρτερ δέχθηκε την πρόσκληση και επισκέφθηκε εκείνο το καλοκαίρι τη Χίο και το πλέον αξίοσημείωτο είναι ότι επισκέφθηκε μεταξύ των άλλων και την Μονή του Αγίου Μηνά, είδε τα οστά και εδάκρυσε. Έφυγε κατά ενθουσιασμένος από τις φυσικές ομορφιές της Χίου και παραμιλούσε για την νοστιμιά των λουκουμάδων που έφαγε στο φημισμένο λουκουματζίδικο του Μανάρα. 
 
Μάλιστα φίλες και φίλοι ο Πρόεδρος της Αμερικής ανέβηκε στον Άγιο Μηνά, αντίθετα όλοι οι μεγαλόσχημοι κληρικοί που επισκέπτονται την Χίο, ενώ περνούν μπροστά από την Μονήν την αποφεύγουν και καταλήγω , πως λόγω της Τουρκικής υπηκοότητας των πρέπει να έχουν απαγορευτικό από την Τουρκική Κυβέρνηση. Θυμάμαι το καλοκαίρι του 2015 ( αν δεν με απατά η μνήμη μου) που είχε έλθει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Χίο για να παρευρεθεί στην προτομή του αείμνηστου Βεσσιανού Πατριάρχη Βαλλιάνου και απέφυγε να επισκεφθεί την Μονήν του Αγίου Μηνά και η ίδια ιστορία δυστυχώς επανελήφθη και με τον Άγιο Αμερικής Ελπιδοφόρο που προτίμησε να πάει στην συναυλία της φίλης του τραγουδίστριας Αρβανιτάκη και να μην πάει στην Μονή του Αγίου Μηνά και να κάνει ένα τρισάγιο υπέρ των ψυχών των σφαγιασθέντων Χίων αδελφών μας.

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.