Πέθανε σε ηλικία 96 ετών η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ανακοίνωση του Παλατιού
Την ανακοίνωση έκανε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram η βασιλική οικογένεια. «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα.Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Balmoral απόψε και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο».
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας διάδοχος του θρόνου
Η Βασίλισσα Ελισάβετ, τον τελευταίο χρόνο, έχει αναθέσει ορισμένα από τα σημαντικότερα βασιλικά της καθήκοντα στον πρωτότοκο γιο της, πρίγκιπα Κάρολο. Τον περασμένο Μάιο, η Ελισάβετ αναγκάστηκε να να αποσυρθεί από την προεδρία της κρατικής έναρξης των εργασιών του Κοινοβουλίου λόγω κινητικών προβλημάτων και δεν εκφώνησε την παραδοσιακή ομιλία της. Ήταν η πρώτη φορά, από το 1963, που δεν παρέστη στην τελετή.
Πλήθος κόσμου έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ
Από τη στιγμή που έγιναν γνωστά τα νέα για την υγεία της Βασίλισσας το πρωί της Πέμπτης, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τα Ανάκτορα για να συμπαρασταθεί στη βασιλική οικογένεια.
Τουρίστες μιλώντας στο BBC ανέφεραν πως δεν ξαφνιάστηκαν από την είδηση για την καταβεβλημένη υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ καθώς είχαν παρατηρήσει πως εκείνη έδειχνε αδύναμη από το θάνατο του συζύγου της, Δούκα του Εδιμβούργου.
Ποια ήταν η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας
Η Ελισάβετ υπήρξε βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων ήταν αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο του 1953, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.
Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάστηκε έστω και για λίγο, η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.
Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής
Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.
ΣΧΟΛΙΟ
Μπορεί για τους Βρετανούς να τελείωσε μια ολόκληρη εποχή, αλλά σε εμάς τους Ελληνες η Ελισάβετ άφησε μια πικρή ιστορική γεύση....
Ποτέ δεν στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και δυστυχώς σε μια πολύ κρίσιμη ιστορική καμπή όταν τα αδέρφια μας οι Κύπριοι αγωνίζονταν για την απελευθέρωση από την Αγγλική κηδεμονία και την Ενωση με την μάνα Ελλάδα επέτρεψε μεγάλα αίσχη με στημένες δίκες, απαγχονισμούς και βασανισμούς πολλών νέων συμπατριωτών μας...
Και επίσης να μην ξεχνάμε την αισχρή στάση των Εγγλέζων στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 που ουσιαστικά τους έκαναν πλάτες.... ενώ υπάρχουν αναφορές πολεμιστών της εποχής εκείνης που αναφέρουν ότι μέχρι και πυρ είχαν ανοίξει κατά ελληνικών δυνάμεων σε κάποιες περιστάσεις...
Τέλος να πω ότι παρά του ότι ο Κάρολος δεν είναι και τόσο δημοφιλής στην Αγγλία, υπάρχει σοβαρή υπόνοια ότι είναι κρυφορθόδοξος, καθώς πολύ συχνά επισκέπτεται κρυφά το Αγιον Όρος....
Για το τέλος να σας παραθέσω ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από την ανάρτηση του συνάδελφου ιστολόγου Καταχανά από το Κανένα Ζόρι που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο ΕΔΩ
Αυτό που θα γίνει τώρα στη Μεγάλη Βρετανία, είναι το εξής:
- Ηδη έχει κηρυχθεί δεκαήμερο εθνικό πένθος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, ιδιαιτέρως τις πρωινές ώρες.
- Η σορός της Ελισάβετ θα παραμείνει για μερικές ώρες στο Buckingham προκειμένου να ετοιμαστεί.
- Στη συνέχεια θα μεταφερθεί με άμαξα στον καθεδρικό ναό του Windsor όπου θα εκτεθεί για 7 ημέρες για λαϊκό προσκύνημα
- Στο πέρας των 7 ημερών θα μεταφερθεί στο νεκροταφείο του παλατιού του Windsor όπου και θα γίνει η ταφή.
- Για τρεις ημέρες, τα βρετανικά ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προβάλλουν κωμικές σειρές ή εκπομπές.
Τη σκυτάλη της βασιλείας της Μεγάλης Βρετανίας παίρνει ο Κάρολος, ο οποίος αρχικά – μετά το διαζύγιο με την Νταϊάνα – είχε αποκλειστεί από διάδοχος του θρόνου. Ο γάμος του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, έφερε κάποιες αλλαγές στο τυπικό που τον επανέφεραν στη διαδοχή.
Αμέσως επόμενος στη λίστα είναι ο γιος του Καρόλου και της Νταϊάνα, Ουίλλιαμ και ακολουθεί ο υιός του Ουίλλιαμ, Γεώργιος. Κι αυτό διότι ο πρίγκιπας Χάρυ, ο έτερος γιος του Καρόλου και της Νταϊάνα, αποποιήθηκε κάθε σχέση με τη βασιλική οικογένεια και παραμένει στον Καναδά.
Τα προβλήματα
Ενώ όλα είχαν τη θέση και τη σειρά τους όσο ήταν εν ζωή η Ελισάβετ, ο θάνατός της φέρνει και κάποια προβλήματα που καλείται να λύσει το παλάτι του Buckingham.
Το βασικότερο είναι πως ακόμη η Αγγλία δεν έχει επισήμως πρωθυπουργό. Επομένως κάποια τυπικά που αφορούν τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, θα πρέπει να γίνουν από εκείνον που τον αντικαθιστά προσωρινά. Κι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πονοκέφαλο για τον Κάρολο, καθώς η Truss που αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία, επισήμως δεν μπορεί να ασκήσει αυτά τα καθήκοντα.
Το άλλο πρόβλημα είναι τα νομίσματα. Ολα τα νομίσματα θα πρέπει πλέον ν’ αντικατασταθούν με νέα, που θα φέρουν πλέον την κεφαλή του Καρόλου. Αυτό φέρνει πονοκέφαλο στο Buckingham διότι αφ’ ενός θα σημειωθεί μία σχετική πτώση στο χρηματιστήριο, αφ’ ετέρου τα νομίσματα που έχουν την κεφαλή της Ελισάβετ αποκτούν πλέον συλλεκτική αξία, που σημαίνει ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα κρατήσουν πολλά νομίσματα είτε ως ενθύμιο, είτε ως μελλοντική πώληση αξίας.
Σε όλα αυτά, υπάρχει κάτι θετικό για τους κατόχους χρυσών βρετανικών λιρών. Οπως είπαμε, τα νομίσματα με την κεφαλή της Ελισάβετ, αποκτούν πλέον συλλεκτική αξία. Αυτό δεν αφήνει καθόλου απ’ έξω τις χρυσές λίρες οι οποίες αναμένεται να λάβουν μία σχετική αύξηση της αξίας αγοράς και πώλησης. Οπότε, όσοι έχουν χρυσές λίρες Αγγλίας, ας κάνουν λίγο υπομονή να τις πουλήσουν από το νέο έτος.
Διαβάστε για διάφορες πτυχές της ζωής της ΕΔΩ
Αιωνία ντροπή ας την συνοδεύει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ θεός ας την στείλει εκεί που βρίσκονται οι νεκροί μας αγωνιστές και οι απαγχονισθέντες εθνομάρτυρες μας της ΕΟΚΑ, που με την έγκριση της εκτελέσθηκαν. Θα είναι χειρότερα και από κόλαση για αυτή .... Συγχώρεση για δολοφονίες κατά συρροή δεν υπάρχει ...
Η μη απονομή χάρις στους αγωνιστές μελλοθανάτους νέους της Κύπρου το 1955-1959, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην αγχόνη στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τις βρετανικές δυνάμεις της Κύπρου, είναι γεγονότα βαθιά χαραγμένα στις ψυχές των ΕΛΛΗΝΩΝ Κυπρίων και Ελλαδιτών αδελφών.
Στην 70χρονη πορεία της ως βασίλισσα της Αγγλίας, η Ελισάβετ η δεύτερη δεν είχε επισκεφθεί ως βασίλισσα, ποτέ την Ελλάδα, ούτε επίσημα ούτε ιδιωτικά.
Εκ πρώτης όψεως το γεγονός αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη εντύπωση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο σύζυγος της Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και αποτελούσε μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.
Σύμφωνα με το BBC, η αιτία της μη προτίμησής της στην Ελλάδα αναζητείται στα αισθήματα που έτρεφε ο Φίλιππος για την Ελλάδα. Ο σύζυγος της Ελισάβετ φέρεται να ήταν ενοχλημένος με την Ελλάδα για μία σειρά από γεγονότα όπως η δίκη από την οποία πέρασε ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ. ΤΟΣΟΝ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΟΣΟΝ ΚΑΙ Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΗΤΑΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ....