Σελίδες

23 Σεπτεμβρίου 2022

Η «επανάσταση της χιτζάμπ» απειλεί να γκρεμίσει το καθεστώς του Ιράν – Νεκρό ένα 10χρονο κοριτσάκι

Ρεπορτάζ – εκτιμήσεις: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς) 
 
Οι διαμαρτυρίες για το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ήταν η αφορμή που έκανε τον ιρανικό λαό να ξεχυθεί στους δρόμους, απαιτώντας την άμεση παραίτηση του καθεστώτος του Εμπραχίμ Ραΐσι.
 
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η ιρανική αστυνομία (Τμήμα «ηθικής») συνέλαβε την 22χρονη Μαχσά Αμινί με την κατηγορία ότι δε φορούσε σωστά τη χιτζάμπ, τη γνωστή μαντίλα που φορούν οι γυναίκες στις ισλαμικές χώρες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Μαχσά υπέστη βάναυσο ξυλοδαρμό στα κρατητήρια που είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου και υπέκυψε λίγο αργότερα.  
 
Η ιρανική κυβέρνηση μιλάει για καρδιακή ανακοπή, κάτι που δε διαψεύδουν μόνο οι γονείς της άτυχης νεαρής κοπέλας, αλλά και το φωτογραφικό υλικό που τη δείχνει στο νοσοκομείο με μηχανική υποστήριξη, μώλωπες, εκδορές και πολλά τραύματα.
 
Outrage in Iran after the death of 22-year-old Mahsa Amini, who was detained by the country’s so-called “morality police” after they found fault with her headscarf : https://t.co/v8c6TNOmpZ pic.twitter.com/rdreWeMBHX— Al Jazeera English (@AJEnglish) September 18, 2022 
 
Η οργή του κόσμου δεν άργησε να ξεσπάσει και χιλιάδες να κατέβουν στους δρόμους. Η ιρανική κυβέρνηση απάντησε με ατσάλινες σφαίρες, χειροβομβίδες, αντλίες νερού, δακρυγόνα κλπ. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 31 νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα 10χρονο κοριτσάκι το οποίο – σύμφωνα με τις μαρτυρίες – πέθανε από σφαίρα αστυνομικού.  
 
Ο ισλαμικός νόμος που επικρατεί στο Ιράν, δημιούργησε την «Αστυνομία Ηθικής». Ενα ειδικό τμήμα της ιρανικής αστυνομίας, το οποίο περιπολεί στη χώρα, συλλαμβάνοντας όσους παραβαίνουν τους ηθικούς κανόνες που επιβάλλει το ιερό Κοράνι. Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων της «Αστυνομίας Ηθικής», είναι γυναίκες. Ακόμη κι αν η χιτζάμπ υπάρχει στο κεφάλι μίας γυναίκας, αλλά για τον οποιοδήποτε λόγο έχει στραβώσει ή δεν είναι σωστά τοποθετημένη, η γυναίκα βρίσκεται στα κρατητήρια βασανιστηρίων της ιρανικής αστυνομίας σε χρόνο ρεκόρ.  
 
Το καθεστώς, έχει στη διάθεσή του ένα τεράστιο δίκτυο από χαφιέδες, οι οποίοι καταγγέλουν αμέσως όποιον εντοπίσουν να παραβαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους νόμους του Κορανίου.  
 
Η δολοφονία της Μαχσά Αμινί, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σε μία ούτως ή άλλως εύθραυστη πολιτικά χώρα, με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας να μετατρέπονται γρήγορα σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και στη συνέχεια σε μία αιματηρή εξέγερση.  
 
Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέγερσης, φέρεται να δολοφονήθηκε και ένα δεκαεξάχρονο αγόρι με το όνομα Ζαχαρίας.
 
Η μητέρα και οι συγγενείς του 16χρονου Ζαχαρία θρηνούν στην κηδεία του  
 
Εκείνο που είναι χαρακτηριστικό σε αυτήν την εξέγερση, είναι ότι για πρώτη φορά άντρες και γυναίκες κατεβαίνουν στους δρόμους μαζί, χέρι – χέρι για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους από το σκοταδισμό του ισλάμ. Κι αυτό είναι πρωτοφανές και φαίνεται να έχει τρομάξει το καθεστώς.  
 
Χιλιάδες γυναίκες κάθε ηλικίας, καίνε τις μαντίλες τους δημόσια, κάτω από τις επευφημίες ανδρών και γυναικών.  
 
Πολιτικές προεκτάσεις
 
Η «Διεθνής Αμνηστία», αυτός ο διακοσμητικός οργανισμός που υπάρχει μόνο και μόνο για να δικαιολογεί ένα χοντρό φαγοπότι των μελών του, επέκρινε «τη βίαιη καταστολή» και την «παράνομη χρήση χειροβομβίδων, σφαιρών από ατσάλι, δακρυγόνων, κανονιών νερού και γκλομπ με στόχο να διαλυθούν οι διαδηλωτές». Το ποιος τους ακούει βέβαια, είναι ένα άλλο θέμα, δεδομένου ότι κανείς στην ουσία δεν τους δίνει σημασία.  
 
Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η ΜΚΟ (!!!!!!) με έδρα το Οσλο της Νορβηγίας (!!!!!!!) με τον τίτλο «ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR)» (= Ιρανικά Ανθρώπινα Δικαιώματα), της οποίας ο διευθυντής Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ δήλωσε:  
«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες»
 
Clashes between protesters and security forces. #MahsaAmini #IranProtests #IranProtests2022 pic.twitter.com/1yRh1UWmeR— Afshin Ismaeli (@Afshin_Ismaeli) September 21, 2022 
 
Ηδη αυτήν τη στιγμή, φαίνεται ότι το ιρανικό καθεστώς έχει μπλοκάρει την είσοδο στο διαδίκτυο για το Instagram και το WhatsApp, ενώ ακούγεται έντονα ότι πρόκειται να διακοπεί τελείως το διαδίκτυο, απαγορεύοντας έτσι την πρόσβαση των χρηστών κοινωνικών δικτύων.  
 
Ολα αυτά έρχονται σε μία ρευστή πολιτική κατάσταση, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε το απαραίτητο άνοιγμα στο Ιράν να αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ρωσίας. Σύμφωνα με το RT news: 
Το ιρανικό πολεμικό ναυτικό θα συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία «αυτό το φθινόπωρο», ανακοίνωσε την Πέμπτη στην Τεχεράνη ο υποστράτηγος Mohammad Hossein Bagheri.  
 
Η αποσταθεροποίηση της ιρανικής κυβέρνησης, μπορεί να αναβάλλει τα σχέδιά της και να χάσει την ευκαιρία να παίξει τον απαιτούμενο πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην Ινδία να αυξήσει την επιρροή της.  
 
«Δάκτυλος» της CIA;
 
Πριν βιαστεί οποιοσδήποτε να με κατακρίνει, οφείλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός:  
 
Το ιστολόγιό μας στηρίζει αμερόληπτα τον ιρανικό λαό στον αγώνα του να απαλλαγεί από το σκοταδισμό του ισλάμ!  
Αυτό όμως, δε μας απαγορεύει να βλέπουμε τα πράγματα από μία άλλη οπτική γωνία και να αναζητούμε την Αλήθεια!  
 
Σε αυτό το πλαίσιο, εκείνο που διακρίνω είναι ότι η όλη εξέγερση έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των εξεγέρσεων που έχει κατά καιρούς εφαρμόσει η CIA σε διάφορες χώρες, όπως στην Ελλάδα κατά της διάρκειας της Δικτατορίας, στη Χιλή, στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Νότιο Αφρική, τη Νιγηρία και αλλού.  
 
Η δολοφονία της άτυχης 22χρονης Μαχσά Αμινί, ήταν το «βούτυρο στο ψωμί» της CIA ουσιαστικά. Αυτό το γράφω διότι η συνεργασία που έχει αρχίσει να αναπτύσσει το Ιράν με τη Ρωσία μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, αποτελεί αγκάθι για το ΝΑΤΟ και τις «κυρώσεις» κατά της Ρωσίας.  
 
Η (ηλίθια) λογική της CIA λέει πως δημιουργώντας αποσταθεροποίηση στο Ιράν, θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να έχει έναν επιπλέον σύμμαχο. Λες και ο Πούτιν δεν μπορεί να βρει συμμάχους οπουδήποτε…  
 
Μία ακόμη (φασιστική) λογική της CIA και του ΝΑΤΟ, είναι η τοποθέτηση μίας φιλοαμερικανικής κυβέρνησης στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, ώστε να μπορεί να ελέγχει τόσο τις πολιτικές καταστάσεις όσο και την πετρελαϊκή οικονομία της περιοχής. Σίγουρα όμως αυτό είναι που αναμένεται να φέρει μεγαλύτερη αναταραχή στις γύρω ισλαμικές χώρες, που δε θέλουν τον «Μεγάλο Σατανά» (όπως αποκαλούν τις ΗΠΑ) στα πόδια τους. Πόσο τώρα μάλλον που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και ο ISIS με τα παρακλάδια τους προσπαθούν να αποκτήσουν όλο και μεγαλύτερο έλεγχο.  
 
Συνεπώς, καθώς «βγάζει μάτι» η ανάμιξη της CIA στην εξέγερση των Ιρανών, οι ΗΠΑ για άλλη μία φορά φυτρώνουν εκεί που δεν τις σπέρνουν, με ολέθρια αποτελέσματα (όπως πάντα).  
 
Το Reuters, έχει αποκτήσει εδώ και δύο ημέρες μία εμμονή στο να επιρρίπτει τις ευθύνες της εξέγερσης στον κουρδικό πληθυσμό του Ιράν, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του:  
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο κατά τη διάρκεια της κράτησης την περασμένη εβδομάδα της Mahsa Amini, μιας 22χρονης από το ιρανικό Κουρδιστάν, η οποία συνελήφθη στην Τεχεράνη για «ακατάλληλη ενδυμασία».  
 
Πρόκειται για άλλη μία επικίνδυνη πολιτικά εμμονή η οποία αποκτά άλλες προεκτάσεις, πάλι με φόντο τις «κυρώσεις» στη Ρωσία. Αυτήν τη φορά, έχει να κάνει με την Τουρκία.  
 
Είναι γνωστή η διαμάχη τούρκων και Κούρδων εδώ και χρόνια. Το μόνο που έχουν να κάνουν ΝΑΤΟ και CIA είναι να πείσουν τον σουλτάνο Ερντογάν ότι οι Κούρδοι ετοιμάζουν εξεγέρσεις και ότι θα τον στηρίξουν να τις καταστείλει, ώστε να τον αναγκάσουν να φύγει και με τα δύο πόδια από τη ρωσική επιρροή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αναμένεται ένας γενικός πόλεμος στην περιοχή. Κι αυτό δεν είναι τυχαία εκτίμηση. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μάχες μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων μαίνονται και πάλι, μία τριχοτόμηση του τουρκικού στρατού (Αρμενία, Κουρδιστάν, Συρία), αλλάζει όλο το σκηνικό στην Αγκυρα.  
 
Εν κατακλείδι  
 
Το «καπέλωμα» του αγώνα του ιρανικού λαού κατά του ισλαμικού σκοταδισμού, δεν προμηνύει τίποτα καλό, ούτε για το Ιράν, ούτε για τη Μέση Ανατολή ούτε για τη σταθερότητα σε Ασία και Ευρώπη. Εάν η κατάσταση γενικευτεί, τα κύματα μετανάστευσης θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο και το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρώτη χώρα που θα πληρώσει το τίμημα της νατοϊκής μισαλλοδοξίας και ηλιθιότητας, θα είναι ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ η Ελλάδα. Κι αυτό, σίγουρα δεν είναι καλό για κανέναν απολύτως λόγο.  
 
Ευχόμαστε ο ιρανικός λαός να καταφέρει ν’ αποτινάξει τον ισλαμικό σκοταδισμό, χωρίς όμως να αποκτήσει μία κυβέρνηση – μαριονέτα των ΗΠΑ. Για το καλό όλων μας…

1 σχόλιο:

  1. Δε μου αρέσει ο όρος ισλαμικός σκοταδισμός αν περιορίζεται στα εδάφη του είναι μια κουλτούρα που από εμένα τουλάχιστον είναι σεβαστή.
    Αν έρχεται στη αυλή μου είναι εχθρική πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.