Σελίδες

27 Αυγούστου 2022

O ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΕΤΗ.

Γράφει η Θωμαϊς Παριανού
 
Όταν ο Ενβέρ Χότζα, επέβαλε την αθεΐα στην Αλβανία, γκρέμισε τον Ιερό Ναό των Εισοδείων της Θεοτόκου,(πιο γνωστής στους ντόπιους ως Εκκλησία της Παναγίας του Παζαριού), ο οποίος βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της Πρεμετής και στην θέση του έκτισε Πολιτιστικό Κέντρο. Μετά την πτώση του κομμουνισμού και το άνοιγμα των θρησκευτικών χώρων λατρείας, το 1992, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Πρεμετής μετέτρεψαν το κέντρο αυτό σε Εκκλησία που ήταν πρώτα. Την 22α Ιανουαρίου 2009, ψηφίστηκε Νόμος του Κράτους, όπου αναφέρεται με σαφήνεια ότι η αλβανική κυβέρνηση θα επιστρέψει πίσω τα διάφορα αυτά Μνημεία της Ορθοδοξίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
 
Αντί αυτού, στις 16 Αυγούστο του 2013, φρουροί security εισέβαλαν απροειδοποίητα στον Ναό και απομάκρυναν βίαια τους ορθόδοξους ιερείς που ήταν μέσα. Στην συνέχεια, κατέσχεσαν όλα τα αντικείμενα (ιερά σκεύη, εικόνες, άμφια κλπ) που υπήρχαν μέσα στον Ναό, και προέβησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον παντός διαμαρτυρομένου για αυτό το ΑΙΣΧΟΣ. Εκείνες τις ημέρες, εγώ έγραψα το παρακάτω άρθρο, αναπαράγοντας το πως περιέγραψαν το συμβάν δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου:  
 
27 – 8 – 2013: EΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ
 
Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΕΤΗΣ 
 
[Μεταφρασμένο κείμενο από τον αλβανικό Τύπο, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, και τα σχόλια δικά σας] 
 
ΑΝΙΕΡΗ ΦΙΛΟΝΙΚΙΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ 
 
Η έξωση του Ορθόδοξου κλήρου από ένα κτίριο στην νότια πόλη της Πρεμετής έχει αναζωπυρώσει τις υποβόσκουσες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας. Ένας ιερέας εκδιώχθηκε από φρουρούς security στο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο μετετράπη σε εκκλησία, στην Πρεμετή.  
 
Δεν επετράπη η είσοδος σε εκατοντάδες μετανάστες από την Αλβανία στην Ελλάδα, οι οποίοι επέστρεφαν από διακοπές, στα σύνορα την προπερασμένη Τετάρτη, μετά από διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στην Αλβανία και την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία συνδέεται στενά με την Ελλάδα. Η ένταση προκλήθηκε όταν δικαστικοί επιμελητές, υποστηριζόμενοι από μία εταιρία security, εκδίωξαν τους Ορθόδοξους ιερείς από ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Πρεμετή, στα σύνορα με την Ελλάδα, το οποίο χρησιμοποιείται ως εκκλησία περισσότερο από μία δεκαετία.  
 
Οι κληρικοί λένε ότι χτίστηκε στο έδαφος μίας παλαιότερης εκκλησίας, η οποία καταστράφηκε όταν το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας έθεσε εκτός νόμου την θρησκεία το 1967. Την προπερασμένη Δευτέρα, εκατοντάδες Ορθόδοξοι πιστοί όρμησαν μέσα στο κομμουνιστικής εποχής κτίριο, διεκδικώντας το για κάποιες ώρες, πριν επέμβει η αστυνομία.  
 
«Μία εταιρεία security, η οποία πληρώθηκε από κάποιον, βεβήλωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία», είπε ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, σε μία δήλωσή του, και ρώτησε: 
 
«Είμαστε στο 2013, όταν θέλουμε να ενσωματωθούμε στην Ευρώπη, ή στο 1967, όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα νόμιζε ότι μπορούσε να εξαλείψει την θρησκεία από τις καρδιές των Αλβανών;;».  
 
Η απόφαση να εκδιωχθεί η Εκκλησία από το κτίριο βασίστηκε σε δικαστική εντολή του 2002, η οποία δεν είχε εφαρμοστεί για χρόνια.  
 
Η Αλβανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μία αυτόνομη Αλβανική Εκκλησία, η οποία έχει επικεφαλής της Έλληνες επισκόπους, που συχνά δίνουν την εντύπωση ότι ενεργούν προς το συμφέρον της κυβέρνησης των Αθηνών, ωστόσο η Αλβανία είναι απρόθυμη να ανταγωνιστεί την Ελλάδα ανοικτά. Ο λόγος που προβάλλεται είναι ότι η Ελλάδα φιλοξενεί την μεγαλύτερη αλβανική κοινότητα στην Ευρώπη, και τα εμβάσματα τους είναι γραμμή ζωής για την φτωχή οικονομία της Αλβανίας, ειδικά στον νότο. Αν και η Ελλάδα υποστηρίζει γενικώς τον στόχο της Αλβανίας να γίνει μέλος της ΕΕ, συνηθίζει να χρησιμοποιεί τους Αλβανούς μετανάστες ως πιόνια, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.  
 
Την Δευτέρα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την έξωση της Εκκλησίας στην Πρεμετή και ισχυρίσθηκε ότι το Προξενείο στο Αργυρόκαστρο λιθοβολήθηκε και ένα μέλος της Ελληνικής μειονότητας δέχθηκε επίθεση στην ίδια πόλη. Απαντώντας στην Ελληνική διαμαρτυρία, το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών υποβάθμισε το γεγονός στο Προξενείο, ως εξής: 
 
«Σύμφωνα με προκαταρκτική εξέταση στον κήπο του Προξενείου, μία μικρή πέτρα βρέθηκε, η οποία πιστεύεται ότι προσγειώθηκε εκεί, εξ αιτίας της τριβής της με διερχόμενο όχημα», λέει σε μία δήλωσή του.  
 
ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ  
 
Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δημοσίευσε ένα βίντεο για τα τότε γεγονότα, στο οποίο μιλάει ο ίδιος και λέει τα εξής:  
 
Η Ιστορία αρχίζει από τον 17ο αιώνα . Τότε για πρώτη φορά, στο κέντρο της Πρεμετής ανυψώθηκε αυτός ο Ναός. Διάφοροι προσπάθησαν κατά καιρούς να τον καταστρέψουν. Ξέρουμε πολύ καλά τι συνέβη και με την κατοχή των Γερμανών και με την συνεργασία άλλων εδώ, οι οποίοι ήταν συνεργάτες τους. Τα γεγονότα είναι γνωστά. Αυτόν λοιπόν τον Ναό τον κατέστρεψαν, της Παναγίας τον Ναό, και είπαν ότι έκαναν Πολιτιστικό Κέντρο. Έστω, το έκαναν! Η κυβέρνηση η αλβανική ξέρει πολύ καλά, τι ιερούς χώρους πήρε, δήμευσε , στα χρόνια του διωγμού. Δεν χρειαζόντουσαν ούτε έρευνες ειδικές, ούτε επιτροπές για να βεβαιώσουν τι είχαν οι ίδιοι δημεύσει. Υπάρχουν οι φωτογραφίες που δείχνουν την Εκκλησία της Παναγιάς, στο κέντρο της Πρεμετής . Ήταν πολύ απλό να μας δώσουν πίσω, με το πιο άνετο τρόπο, τον ιερό χώρο. Έκαναν δήθεν νόμους, έκαναν επιτροπές, ότι αν έχουν βάλλει πέντε πέτρες παραπάνω, δεν δικαιούται να το πάρει η εκκλησία: ανόητα αλλά άθλια πράγματα! 
 
Τελικά, το 1998, απεφάσισαν να μας τον δώσουν τον Ναό πάλι και πληρώσαμε 750.000 νέα λεκ, για ορισμένες δήθεν εργασίες που είχαν κάνει στο κτίριο. Αργότερα, άρχισαν τις αμφισβητήσεις και τις δίκες οι διάφοροι, οι οποίοι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το κεντρικό αυτό οικόπεδο, για να κάνουν δικές τους πολυκατοικίες και δικά τους χρήματα. Πλήρωναν ένα σωρό ανθρώπους για να αμφισβητήσουν ότι αυτό ήταν Εκκλησία. Έγινε μία δίκη, δεύτερη δίκη, μας δικαίωσαν. Αργότερα, σε μία εποχή που δεν είμαστε καν παρόντες, βρέθηκε κάποια άλλη δική – λέει-, η οποία , επί τη βάση μαρτυριών αυτοπτών μαρτύρων , είπε ότι ΔΕΝ ήταν Εκκλησία. Ψευδομάρτυρες δήλωσαν (και έπρεπε να είναι φυλακή σήμερα), τα αυτονόητα , ότι είχαν δήθεν όλοι οι τοίχοι της εκκλησίας είχαν καταστραφεί. Οποιοσδήποτε σήμερα θελήσει να πάει, βλέπει τους τεράστιους εκείνους μεγάλους τοίχους της Εκκλησίας ακόμα να είναι στο κτίριο. Δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια, ζουν και κινούνται μέσα στο ψέμα. Έτσι, λοιπόν , το 2002 πήρανε μία απόφαση, αλλά ήξεραν ότι αυτό είναι ένα ψέμα και γι’αυτό όλα αυτά τα χρόνια ΔΕΝ τόλμησαν να εκτελέσουν την άδικη αυτή απόφαση. 
 
Κοιτάξτε, εδώ δεν πρόκειται για ένα οικόπεδο, δεν πρόκειται για μερικές ελιές, πρόκειται για ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ, που αιώνες γίνεται η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Όπως έχει τονίσει η Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, οι ιεροί χώροι ΟΛΟΙ, είτε είναι εκκλησίες, είτε είναι τζαμιά, όλοι θα πρέπει να επιστραφούν στις κοινότητες αυτές. Επισήμως δύο φορές, στη Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (και εμείς, για να διευκολύνουμε την κατάσταση), είχα πάει εγώ προσωπικά και τους είπα: «Εμείς δεν είμαστε εναντίον του πολιτιστικού κέντρου. Να βοηθήσουμε εμείς να πάρετε ένα μεγάλο κτίριο και να το διαμορφώσουμε σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, (όταν τους έδωσαν την Λέσχη των Αξιωματικών) αλλά αυτός ο τόπος είναι ΙΕΡΟΣ για μας. Είναι ακατανόητο ότι μπορείτε να συνεχίζετε να τον βεβηλώνετε».  
 
Κίνησαν ένα σωρό ανθρώπους ακόμα και γνωστούς διανοουμένους για να πουν το μεγάλο ψέμα. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος εναντίον του Πολιτιστικού Κέντρου». Είστε εναντίον των Πολιτιστικών Κέντρων;; Αυτόν τον Καθεδρικό Ναό τον έχουμε κάνει Πολιτιστικό Κέντρο κάτω. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αυτή που στήριξε τον πολιτισμό στην Αλβανία. Ότι δείχνουν για πολιτιστικά στοιχεία και κληρονομιά είναι ΟΡΘΟΔΟΞΑ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εναντίον του Πολιτιστικού Κέντρου;; Ποια άλλη έχει καλλιεργήσει τόσο πολύ την Αρχιτεκτονική, την Μουσική, την Ζωγραφική, την Αλληλεγγύη που είναι ο βασικός (πυλώνας);; Ποιον πολιτισμό εννοούν;; το μπιλιάρδο και τα τυχερά παιχνίδια;; Αυτά είναι θλιβερά γεγονότα! 
 
Καταλαβαίνετε ότι όλοι οι Ορθόδοξοι σε όλη την Αλβανία συμμετέχουμε σε αυτήν την προσβολή που μας κάνανε. Σκεφθείτε κάτι πολύ απλό: αν κάποια ομάδα Ορθοδόξων, (κάτι που ποτέ δεν μπορούσε να περάσει από το μυαλό μας), έπαιρνε το Κοράνιο ενός τζαμιού και το πέταγε στο φορτηγό, δεν θα γινόταν επανάσταση;; δικαίως!! Σε εμάς λοιπόν, λένε γιατί διαμαρτυρόμαστε;; Βεβαίως διαμαρτυρόμαστε! Επαναλαμβάνω, το πρόβλημα δεν είναι για ένα κτίριο. Το πρόβλημα είναι για μια ιεροσυλία. Όλα τα πολιτισμένα κράτη θεωρούν ένοχη πράξη την ιεροσυλία. Ποιοι είναι αυτή που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω σε άλλες εποχές, ή σε άλλες περιοχές απολίτιστες;; Σε αυτά τα ενδιάμεσα χρόνια, έγινε κάτι πολύ σημαντικό: μια συμφωνία μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτή η Συμφωνία έγινε νόμος του κράτους, ψηφίστηκε από την Βουλή της Αλβανίας. Και αυτήν, λοιπόν, την συμφωνία στον Νόμο, στο Νόμο της 22ας Ιανουαρίου 2009, αναφέρεται με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει πίσω τα διάφορα αυτά Μνημεία της Ορθοδοξίας. Αναφέρεται με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση εγγυάται την θρησκευτική ελευθερία και λατρεία και την προστατεύει. Δεν είναι νόμος αυτός του κράτους; Νόμος είναι ποιος;; Τα δικαστήρια δεν είναι του Κράτους;; Επιτροπές, ποιος τις καθόρισε;; Το Κράτος δεν τις καθόρισε;; Οι νόμοι που προστατεύουν την Ορθόδοξη Εκκλησία και τις άλλες Θρησκευτικές Κοινότητες δεν ισχύουν, και ισχύουν οι άλλες εντολές των διαφόρων Δημαρχείων;; 
 
Επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται απλώς για οικόπεδο, παρόλο που πρέπει να ξέρετε ότι το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται αυτό το κτίσμα, έξι στρέμματα, ΑΝΗΚΕΙ στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν συζητάμε όμως για το οικόπεδο, συζητάμε πρωτίστως για τον ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ. Υψώνουμε την φωνή μας και διαμαρτυρόμεθα για την ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ, όχι μόνον εναντίον των Ορθοδόξων αλλά κάθε πιστού ανθρώπου, εναντίον των Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο, για την ακρίβεια, εναντίον των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Όλοι σέβονται τα ιερά όλων των κοινοτήτων.
------- 
 
Εδώ, τελειώνει το βίντεο, με τον λόγο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου. Τα συμπεράσματα δικά σας. 
 
ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.