Σελίδες

2 Αυγούστου 2022

Πέθανε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Αυγουστής Ευσταθίου, γνωστός και σαν Ματροόζος

Απεβίωσε ο συναγωνιστής του Αυξεντίου Αυγουστής Ευσταθίου.
Απεβίωσε χθες Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022, στις 5.30 το απόγευμα, σε ηλικία 88 ετών ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αυγουστής Ευσταθίου από την Πόλη Χρυσοχούς.
 
Ο εκλιπών διετέλεσε αντάρτης της Ε.Ο.Κ.Α. και βρισκόταν στην ομάδα του Σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου μέχρι και την ημέρα της θυσίας του. Λίγο πριν από την αποτρόπαια και στυγερή επίθεση των Βρετανών κατά την οποία ο Αυξεντίου έγινε θυσία και ολοκαύτωμα στον βωμό της Ελευθερίας, ο Αυγουστής Ευσταθίου μαζί με τους άλλους τρεις συναγωνιστές του, Φειδία Συμεωνίδη, Ανδρέα Στυλιανού και Αντώνη Παπαδόπουλο, διετάχθησαν από τον «μάστρο» τους να εγκαταλείψουν το κρησφύγετο.
 
Αύριο Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022 και ώρα 11.30 π.μ. στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας τελείται η κηδεία του αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α. Αυγουστή Ευσταθίου, ο οποίος απεβίωσε χθες Δευτέρα 1 Αυγούστου.
 
Η οικογένεια του εκλιπόντος θα δέχεται συλλυπητήρια από τις 11.00 π.μ. και η εξόδιος ακολουθία θα αρχίσει στις 11.30.
Αντί στεφάνων, οι τιμώντες τη μνήμη του καλούνται όπως κάνουν εισφορές στο Μέλαθρον Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α.
 
Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955 – 1959 εκφράζουν προς την οικογένεια του εκλιπόντος τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.
 
Γεννημένος το 1934 στο δυτικό άκρο της Κύπρου, στην Πόλη Χρυσοχούς, ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Τον Ιούλιο του 1955 ο Αυγουστής εντάχθηκε στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Ύστερα από διαταγή της οργάνωσης εκτέλεσε κάποιον και με διαταγή του τομεάρχη Λευκωσίας βγήκε στο αντάρτικο. Στα βουνά συνάντησε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, ετέθη στην υπηρεσία του και έκτοτε έμεινε μαζί του, πλην ελαχίστων διαστημάτων.
 
Μιλώντας στη «δημοκρατία» πριν από περίπου έναν χρόνο, ερωτώμενος σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό είχε πει: «Όταν έληξε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, εγώ θεώρησα τον εαυτό μου έναντι του Αυξεντίου τυχερό. Ό,τι έζησα όσα έζησα μαζί του κι επιβίωσα. Τώρα λέω ότι είμαι άτυχος. Άτυχος, διότι τυχερός είναι ο Αυξεντίου που δεν έζησε να δει αυτά τα πράγματα που έχουν γίνει. Αγαπητέ μου, εμείς αγωνιστήκαμε για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Εμάς ο οραματισμός μας ήταν η Μεγάλη Ελλάδα».
 
απόσπασμα από ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Ιερες παρακαταθηκες μας αφηνει ο αδελφος. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ. ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ.
    ΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.