Σελίδες

10 Αυγούστου 2022

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ισχυρός, οπότε σταματήστε την εκστρατεία τρόμου για την δήθεν κλιματική κρίση

5 Αυγούστου 2022, Peter Ridd Διαβάστε το εδώ
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την κάλυψη των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, που παρήχθησαν από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης, θα πρέπει να αποτελούν αιτία για πανηγυρισμούς. 
 
Οι καμπάνες των εκκλησιών θα έπρεπε να χτυπούν και τα παιδιά να παίρνουν ρεπό από το σχολείο. ΗAIMS αναφέρει ότι δύο από τις τρεις κύριες περιοχές του υφάλου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.  
 
Η άλλη περιοχή βρίσκεται σε επίπεδα που ισοδυναμούν με ρεκόρ (αφού ληφθούν υπόψη τα περιθώρια αβεβαιότητας). 
 
Η AIMS, η οποία δημοσιεύει στοιχεία για τον ύφαλο κάθε χρόνο από το 1985, δεν δίνει το σύνολο της κάλυψης των κοραλλιών για ολόκληρο τον ύφαλο- σταμάτησε να το κάνει αυτό το 2017. 
 
Έτσι, το έκανα εγώ για το AIMS, και ο ύφαλος στο σύνολό του βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. 
Αυτό το αποτέλεσμα είναι η απόδειξη ότι πολλά επιστημονικά ιδρύματα έχουν παραπλανήσει το κοινό σχετικά με την κατάσταση του υφάλου. 
 
Ισχυρίστηκαν ότι είχαμε τέσσερα καταστροφικά και πρωτοφανή φαινόμενα λεύκανσης από το 2016. 
 
Τόση μεγάλη λεύκανση, θάνατος και καταστροφή δεν έχει υποτίθεται συμβεί ποτέ στο παρελθόν και οφείλεται στην κλιματική αλλαγή - και τώρα έχουμε ρεκόρ υψηλών επιπέδων κάλυψης κοραλλιών. 
 
Φανταστείτε να είχαμε τώρα αντίθετα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Τα θεσμικά όργανα θα φώναζαν για μείωση των εκπομπών και θα διακήρυτταν το τέλος του κόσμου. 
 
Η AIMS λέει τώρα με πραότητα ότι "αυτά τα κέρδη μπορούν να χαθούν γρήγορα με μια άλλη διαταραχή μεγάλης κλίμακας που προκαλεί εκτεταμένη θνησιμότητα". 
 
Μιλάμε για ένα μάτσο χαζοχαρούμενους. Ή ίσως η AIMS εννοεί ένα από τα τέσσερα τελευταία γεγονότα λεύκανσης που σαφώς είχαν ελάχιστα αποτελέσματα. 
 
Η κατάφωρη παραποίηση της κατάστασης του υφάλου δεν είναι έγκλημα χωρίς θύματα. Τα παιδιά των σχολείων σε όλο τον κόσμο έχουν γαλουχηθεί πιστεύοντας ότι ο ύφαλος έχει σχεδόν τελειώσει. 
 
Η φήμη του κορυφαίου αξιοθέατου της τουριστικής βιομηχανίας του Κουίνσλαντ έχει συντριβεί απο τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. 
 
Και υπάρχουν τώρα πολλοί άσκοποι αλλά ακριβοί κανονισμοί που επηρεάζουν τους αγρότες του βόρειου Κουίνσλαντ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της χρήσης λιπασμάτων. Και όλα αυτά επειδή ο ύφαλος υποτίθεται ότι βρίσκεται σε δεινή θέση. 
 
Θα πρέπει να συγχαρούμε την AIMS για το έργο της εδώ και πολλές δεκαετίες. Υπολογίζω ότι σε αυτές τις έρευνες έχει ρυμουλκήσει έναν δύτη πίσω από ένα μικρό σκάφος σε απόσταση που ισοδυναμεί με τον γύρο του κόσμου. 
 
Αυτή η εργασία έχει αποδώσει καρπούς, καθώς αποδεικνύει ότι ο ύφαλος περνάει κυκλικά από περιόδους υψηλής και χαμηλής κάλυψης κοραλλιών. Αυτό είναι φυσικό. 
 
Αποδεικνύει ότι θα πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την τύχη του υφάλου απ' ό,τι ήμασταν όταν πρωτοπόροι επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιες πληγές κοραλλιοφάγων αστεριών της αγκαθωτής κορώνας τη δεκαετία του 1960. 
 
Εκείνες τις πραγματικά τρομακτικές ημέρες δεν γνωρίζαμε σχεδόν τίποτα για τον ύφαλο. 
 
Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι οι κυκλώνες είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην προσωρινή απώλεια κοραλλιών και ότι τα φαινόμενα λεύκανσης είναι σχετικά ήσσονος σημασίας. 
 
Το μεγαλύτερο γεγονός θνησιμότητας ήταν ο κυκλώνας Hamish που, το 2009, παρακολούθησε τους νότιους και κεντρικούς υφάλους και τα κύματα που δημιούργησε κατέστρεψαν έως και το 75% των κοραλλιών στο πέρασμά του. 
 
Ο Hamish ήταν καταστροφικός κυρίως λόγω της διαδρομής του. Και παρά τα όσα συχνά δηλώνονται, οι κυκλώνες δεν έχουν χειροτερέψει τον τελευταίο αιώνα. 
 
Οι ηλικιωμένοι εύθραυστοι άνθρωποι μπορούν εύκολα να σκοτωθούν από ασθένειες όπως η γρίπη, από τις οποίες οι πιο εύρωστοι άνθρωποι επιβιώνουν εύκολα. Αυτό ισχύει και για τα οικοσυστήματα. 
 
Αν ο ύφαλος βρισκόταν στα τελευταία του πόδια λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης, δεν θα μπορούσε να ανακάμψει τόσο έντονα από τις πιέσεις. Τα δεδομένα δεκαετιών της AIMS έχουν δείξει ότι ο ύφαλος είναι ισχυρός, ανθεκτικός και υπέροχος. 
 
Δεν πρέπει ποτέ να διακινδυνεύσουμε το μέλλον του, αλλά ούτε και οποιοδήποτε ίδρυμα θα πρέπει να χρησιμοποιεί σκανδαλώδεις ισχυρισμούς για την υποτιθέμενη επικείμενη καταστροφή του για πολιτικούς σκοπούς. 
 
Είναι καιρός οι πολιτικοί να θέσουν σκληρά ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας σε ορισμένα από τα ιδρύματά μας. 
 
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάθε πολιτικό κόμμα που θα ζητούσε πρόσθετη διασφάλιση της ποιότητας της επιστήμης των υφάλων, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, θα συκοφαντούνταν από μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης. 
 
Αλλά ο μέσος ψηφοφόρος δεν θα το θεωρούσε αυτό αρνητισμό- είναι σύνεση και κοινή λογική. 
 
Εξ ορισμού, η κάλυψη των κοραλλιών σε επίπεδα ρεκόρ δεν συμβαίνει κάθε χρόνο. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να ξεκινήσει η αναγκαία πολιτική διαδικασία για να γίνουν και πάλι αξιόπιστα όλα τα επιστημονικά ιδρύματα για τους υφάλους μας. 
 
Διαβάστε περισσότερα στο The Australian 
*********** 
 
Δικτυογραφία
The Great Barrier Reef Is Strong, So Stop The Scare Campaign - Climate Change Dispatch
https://climatechangedispatch.com/the-great-barrier-reef-is-strong-so-stop-the-scare-campaign/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.