Σελίδες

11 Ιουλίου 2022

Ο ΠΟΥ αναθεωρεί το εγχειρίδιο για τα δύο φύλα

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας επικαιροποιεί το εκπαιδευτικό του υλικό για να αντικατοπτρίζει την «εννοιολογική πρόοδο» στη συνέχεια του φύλου.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης ενός εγχειριδίου κατάρτισης κατά των διακρίσεων για ιατρικά στελέχη, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες σκέψεις σχετικά με την «έμφυλη και σεξουαλική ποικιλομορφία».
 
Το εγχειρίδιο για την «ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου», που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2011, θα επικαιροποιηθεί «υπό το πρίσμα των νέων επιστημονικών στοιχείων και της εννοιολογικής προόδου σχετικά με το φύλο, την υγεία και την ανάπτυξη», ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΠΟΥ. Το ευρέως διαδεδομένο εκπαιδευτικό υλικό χρησιμοποιείται σε εργαστήρια για στελέχη του τομέα της υγείας, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων λόγω φύλου στις ιατρικές υπηρεσίες.  
 
Οι αναθεωρήσεις του εγχειριδίου θα περιλαμβάνουν «την υπέρβαση των μη δυαδικών προσεγγίσεων για το φύλο και την υγεία, ώστε να αναγνωριστεί η έμφυλη και σεξουαλική ποικιλομορφία – ή οι έννοιες ότι το φύλο που προσδιορίζεται υπάρχει σε ένα συνεχές και ότι το φύλο δεν περιορίζεται σε αρσενικό ή θηλυκό», δήλωσε η ομάδα.  
 
Για παράδειγμα, η επικαιροποίηση θα αναδείξει τη «διατομεακότητα», δείχνοντας πώς «η δυναμική της εξουσίας του φύλου αλληλεπιδρά με άλλες ιεραρχίες προνομίων ή μειονεκτημάτων, με αποτέλεσμα την ανισότητα και τα διαφορετικά αποτελέσματα στην υγεία για διαφορετικούς ανθρώπους», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.  
 
Μια τέτοια διατύπωση προμηνύει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο ΠΟΥ πλαισιώνει τα ζητήματα φύλου. Όταν το αρχικό εγχειρίδιο έκανε το ντεμπούτο του το 2011, ο όμιλος μιλούσε για τη χρήση των εργαστηρίων για τη «βελτίωση της υγείας των γυναικών και των κοριτσιών». Ζητούσε τη συμμετοχή «γυναικών και ανδρών» στις αποφάσεις για την υγεία που επηρεάζουν τη ζωή τους και την προώθηση της ισότητας μέσω της αντιμετώπισης των καθοριστικών παραγόντων των ιατρικών αποτελεσμάτων για «άνδρες και αγόρια, γυναίκες και κορίτσια».  
 
Στην ανακοίνωση της Τετάρτης δεν υπήρχαν αναφορές σε άνδρες, γυναίκες, αγόρια ή κορίτσια- ούτε το έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων του ΠΟΥ σχετικά με το πρόγραμμα ενημέρωσης ανέφερε τέτοια άτομα.  
 
Ο ΠΟΥ, ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κυβερνήσεις, έχει δείξει αυξανόμενη ευαισθησία στην πολιτική ορθότητα τα τελευταία χρόνια. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο όμιλος δήλωσε ότι θα βρει μια λιγότερο προσβλητική ονομασία για τον ιό της μαϊμουδοπανώλης, αφού ερευνητές της νόσου είχαν παραπονεθεί ότι η ονομασία ήταν «διακριτική» και «στιγματιστική».  
 
Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)
Πηγή: Russia Today (RT) 
το είδαμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.