Σελίδες

11 Ιουλίου 2022

Ο στόχος του "καθαρού μηδενικού άνθρακα" είναι ανέφικτος

20 Ιουνίου 2022, Donn Dears Διαβάστε το εδώ 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Ο στόχος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Μια ανάλυση τριών βημάτων διαπιστώνει ότι αυτός ο στόχος είναι αδύνατος. 
 
Τρεις πιθανές εναλλακτικές λύσεις - η αιολική, η πυρηνική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά ηλιακά (Φ/Β) κοινής ωφέλειας - αναλύονται χωριστά σε μια διαδικασία τριών βημάτων για να προσδιοριστεί η ποσότητα της νέας δυναμικότητας που απαιτείται για οποιαδήποτε από αυτές για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού άνθρακα έως το 2050. Η ίδια διαδικασία χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να προσδιοριστεί αν οποιοσδήποτε συνδυασμός των τριών μπορεί να επιτύχει τον στόχο. 
 
Στο πρώτο βήμα προσδιορίζεται το ποσό της νέας αιολικής, πυρηνικής ή φωτοβολταϊκής δυναμικότητας που απαιτείται για την αντικατάσταση όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα το 2021. 
 
Ένα δεύτερο βήμα προσδιορίζει την ποσότητα του καθενός από αυτά που απαιτούνται για να διπλασιαστεί η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να καλυφθεί η ζήτηση όταν όλα τα ελαφρά οχήματα λειτουργούν με μπαταρίες και τα σπίτια χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση αντί για φυσικό αέριο. Το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εκτιμά ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα διπλασιαστεί σχεδόν από τα σημερινά επίπεδα για την κάλυψη της πρόσθετης ζήτησης. 
 
Τέλος, στο τρίτο βήμα, υπολογίζουμε την ποσότητα του καθενός που απαιτείται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αρκετού υδρογόνου για την παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου που πληρούν τις απαιτήσεις για καθαρό μηδενικό άνθρακα. Η παραγωγή χάλυβα και τσιμέντου εκπέμπει το 14% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, με τη χρήση υδρογόνου να είναι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος για την εξάλειψη αυτών των εκπομπών. (Το τσιμέντο θα απαιτήσει επίσης δέσμευση και δέσμευση άνθρακα για να είναι πλήρως καθαρό μηδενικό άνθρακα). 
 
Παρακάτω παρατίθεται η ποσότητα της νέας δυναμικότητας για κάθε πηγή ενέργειας που πρέπει να εγκατασταθεί τα επόμενα 28 χρόνια, ώστε οποιαδήποτε από αυτές να επιτύχει καθαρή μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
 
995.141 νέες ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,5 μεγαβάτ (MW), ή 35.551 μονάδες ετησίως. 
881 νέα πυρηνικά εργοστάσια, ή 31 ετησίως. 
3.918.996 MW νέων φωτοβολταϊκών, ή 139.954 MW ετησίως. 
 
Για να ελέγξουμε την πραγματικότητα, ερευνήσαμε τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη δυναμικότητα σε ένα έτος από το 2000 για κάθε μέθοδο παραγωγής ενέργειας. Οι αριθμοί έχουν ως εξής:
 
5.680 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,5 MW. 
1 πυρηνικός σταθμός. 
21.500 MW φωτοβολταϊκών. 
 
Μια σύγκριση του τι χρειάζεται σε νέα παραγωγή με τα ιστορικά δεδομένα δείχνει σαφώς ότι ο στόχος είναι μια φυσική αδυναμία. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση 35.551 νέων ανεμογεννητριών 2,5 MW κάθε χρόνο υπερβαίνει κατά πολύ τις 5.680 ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν ποτέ σε ένα έτος. Αναπτύσσονται μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες, αλλά ακόμη και οι μονάδες των 10 MW θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τον αριθμό των μονάδων που εγκαταστάθηκαν ποτέ σε ένα έτος. 
 
Τα φωτοβολταϊκά σε στέγες δεν συμπεριλήφθηκαν, δεδομένου ότι τα περισσότερα μικρά φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν ποτέ σε ένα έτος, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ήταν 4.500 MW. Οι περισσότερες οικιακές εγκαταστάσεις σε στέγες είναι μικρότερες από 0,1 MW, γεγονός που καθιστά τον αριθμό των απαιτούμενων κατοικιών τεράστιο και εξαιρετικά απίθανο να επιτευχθεί. 
 
Τέλος, η αιολική, η πυρηνική και η φωτοβολταϊκή ενέργεια αξιολογήθηκαν για να διαπιστωθεί εάν ένας συνδυασμός των τριών θα μπορούσε να επιτύχει καθαρό μηδενικό άνθρακα έως το 2050. Τα συμπεράσματα ήταν τα ίδια: Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος με συνδυασμό αυτών των μεθόδων. 
 
Η ανάλυση δεν συμπεριέλαβε την αποθήκευση, αλλά κάτι τέτοιο θα καθιστούσε ακόμη λιγότερο πιθανή την επίτευξη καθαρού μηδενικού άνθρακα έως το 2050. Μια μπαταρία ικανή να αποθηκεύει επαρκείς ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για αρκετές ημέρες, ενδεχομένως και για μια ή δύο εβδομάδες για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία, δεν έχει ακόμη εφευρεθεί. Έχουν καταγραφεί συννεφιασμένες και θυελλώδεις ημέρες που διαρκούν για μια εβδομάδα ή περισσότερο, όπου ο άνεμος και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. 
 
Το υδρογόνο έχει προταθεί ως ένας τρόπος για να εξαλειφθεί η χρήση του φυσικού αερίου στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο, το υδρογόνο είναι ένας χαμένος ενεργειακά. Αν και υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι οι αεριοστρόβιλοι μπορούν να τροποποιηθούν για να καίνε υδρογόνο, η παραγωγή υδρογόνου απαιτεί 70% περισσότερη αιολική και φωτοβολταϊκή ενέργεια από την απλή αντικατάσταση των σταθμών παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο με αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. 
 
Η αντιστάθμιση των τεράστιων ποσοτήτων CO2 που παραμένουν στην ατμόσφαιρα από την έλλειψη αιολικών, πυρηνικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων θα απαιτούσε τη δέσμευση του αερίου σε δάση ή αλλού - ένα άλλο έργο αμφίβολης σκοπιμότητας. Το αποθηκευμένο CO2 μπορεί να διαρρεύσει, η δέσμευση των δασών μπορεί να ανατραπεί από πυρκαγιά. 
 
Επιπλέον, η επίτευξη του μηδενικού καθαρού ισοζυγίου με αντισταθμίσεις είναι γεμάτη με πιθανότητες χειραγώγησης μέσω τρόπων όπως η διπλή καταμέτρηση. Τέτοιες ανησυχίες οδήγησαν την Ινδονησία να απαγορεύσει πρόσφατα τη χρήση των δασών της για νέα αντισταθμιστικά στοιχεία άνθρακα. 
 
Το καθαρό μηδενικό αποτέλεσμα είναι ότι πρόκειται για έναν στόχο που τιτλοφορείται μεγαλοπρεπώς, αλλά στηρίζεται σε ελάχιστη πραγματικότητα. Εξάλλου, η παραδοχή του ότι το CO2 είναι ρύπος αγνοεί τη γενικότερη ποιότητα του αερίου ως τροφή των φυτών που είναι απαραίτητη για τη ζωή. 
 
Η προσπάθεια επίτευξης του ακατόρθωτου στόχου του καθαρού μηδενικού διοξειδίου του άνθρακα θα προκαλέσει καταστροφή στην οικονομία των ΗΠΑ και θα βλάψει κάθε Αμερικανό. Τώρα είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε τον καθαρό μηδενισμό και να σταματήσουμε τον πόλεμο κατά των ορυκτών καυσίμων. 
 
Αρχικά δημοσιεύθηκε εδώ στο Washington Examiner στις 20 Ιουνίου 2022.
 
************
 
Δικτυογραφία
Net-zero carbon goal is unattainable - CO2 Coalition
https://co2coalition.org/2022/06/20/net-zero-carbon-goal-is-unattainable/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.